Kirjoittaja Aihe: Julkaisusopimus  (Luettu 61138 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 830
Julkaisusopimus
« : 14.04.2005 klo 15:06:05 »
Tässä on jokaiselle vapaasti hyödynnettäväksi sopimuspohja, jota itse käytän. Päivitän tätä aina kun tarvetta löytyy. Sopimus perustuu Suomen lakiin ja Kirjailijaliiton suosittelemaan kustannussopimukseen.

Koska en ole mikään lakimies enkä kirjanoppinut, huomautan että sopimuspohja saattaa sisältää virheitä jotka tekevät siitä joiltain osin pätemättömän. Sopimuspohja on siis vain neuvoa antava. Jos tahtoo varmasti vedenpitävän sopimuksen se täytyy olla lakimiehen laatima.

Sopimus harvoin menee tällaisenaan läpi, mutta sitä täytyy sitten säätää. Joskus kustantaja kieltäytyy lähettämästä tekijänkappaleita, koska ilmaistilaajat tulee lehdelle kalliiksi. Sen sijaan lehtiä voi noutaa toimituksesta X määrän. Useat julkaisut kuitenkin antavat tekijöille avustajatilauksen.

Käräjänoikeuspykälä on usein se joka säikyttää, mutta kyseessä on kuitenkin vain pelisääntöjen luominen, eikä tarkoitus ole haastaa ketään raastupaan.

Sopimukseen voi kirjata periaatteessa mitä haluaa, vaikka ilmaisen karkkipussin kerran kuussa, jos vain julkaisija sen suostuu maksamaan. Järjestöjen, suuryritysten yms. kanssa suosittelen vielä eettisen pykälän lisäämistä, ettei itselle tule tunnonvaivoja. Esimerkiksi, että jos yritys maailmalla osallistuu tai tekee jotain, joka ei tekijän omaan eettiseen maailmaan sovi, julkaisusopimus lakkautetaan siihen asti kunnes asia on tekijän ja yrityksen välillä selvitetty.

JULKAISUSOPIMUS

1. Tekijän nimi (jäljempänä tekijä) ja julkaisun päätoimittajan nimi (jäljempänä julkaisija) ovat sopineet sarjakuvan nimi (jäljempänä Sarja) nimisen sarjakuvan julkaisemisesta julkaisun nimi-lehdessä.

2. Tekijällä on Sarjan tekijänoikeudet. Tekijän nimi omistaa kaikki oikeudet Sarjan nimeen, hahmoihin ja sisältöön. Tämän sopimuksen päätyttyä Sarjan kaikki julkaisuoikeudet siirtyvät tekijälle.

3. Julkaisija maksaa Sarjasta tekijälle tekijänpalkkiona summa (sulkeissa sama summa kirjoitettuna) euroa jaksolta. Arvonlisävero on 0 %, koska arvonlisäveroa ei suoriteta tekijänoikeuslain (404/61) 1, 4 tai 5 §:ssä tarkoitetun oikeuden luovuttamisesta. Tekijä huolehtii itse lakisääteisistä eläke- ja vakuutusmaksuistaan. Joka toisen kalenterivuoden alussa tekijällä on oikeus 5 (viiden) prosentin korotukseen palkkioissaan. Ensimmäiseen korotukseen tekijällä on oikeus vuonna vuosiluku. Tekijä lisää korotuksen ilman erillistä ilmoitusta.

4. Tämä sopimus on voimassa toistaiseksi. Jos osapuolet haluavat lopettaa Sarjan tekemisen tai julkaisemisen, on siitä ilmoitettava toiselle osapuolelle kolme kuukautta aiemmin. Tekijä on velvollinen toimittamaan julkaisijan lehteen Sarjan jaksoja koko kolmen kuukauden siirtymäkauden ajan. Julkaisija on velvollinen maksamaan tuolta kolmelta kuulta tekijälle kuuluvat palkkiot Sarjasta, vaikka ei jaksoja julkaisisikaan. Jos tekijä tai joku tekijän läheisistä sairastuu, vammautuu tai tekijä on muuten estynyt tekemään Sarjaa, kartoitetaan millä aikataululla Sarjan tekemistä voidaan jälleen jatkaa, ja onko mahdollista että joku muu jatkaa Sarjaa tekijän sijasta. Jos molempia osapuolia tyydyttävään sopimukseen ei päästä, neuvotellaan erikseen millaisin ehdoin sopimus voidaan purkaa.

5. Tämän sopimuksen mukaan Sarja ilmestyy sarjakuvan koko esim koko sivun kokoisena ja mustavalkoisena/värillisenä, julkaisun nimi-lehdessä määrä (sulkeissa sama kirjoitettuna) kertaa vuodessa. Julkaisijan on ilmoitettava tekijälle mahdollisista julkaisumuutoksista, kuten esimerkiksi ilmestymistiheyden muutoksesta, vähintään kolme kuukautta aiemmin.

6. Julkaisijalla on ainoastaan kertajulkaisuoikeus Sarjan jaksoihin Suomessa ja suomen kielellä. Julkaisijalla ei ole oikeutta muunnella Sarjaa ilman tekijän suostumusta, eikä peittää tai poistaa tekijän nimimerkkiä tai muita vastaavia tietoja. Julkaisijalla ei ole oikeutta ilman eri sopimusta luovuttaa sopimuksen kohteena olevia oikeuksia eteenpäin, eikä julkaista Sarjaa tai sen osia jossain muussa muodossa.

7. Julkaisijalla on oikeus uudelleenjulkaista Sarjan jaksoja yhden kerran esim. lehden omat sivut verkkosivuilla. Yksi jakso saa olla esillä verkossa korkeintaan määrä kuukautta, ellei muusta sovita. Julkaisija maksaa verkkojulkaisusta tekijälle yhtä suuren korvauksen kuin paperiversiostakin.

8. Tekijällä on oikeus julkaista Sarjaa muissa lehdissä Suomessa ja ulkomailla, sisällyttää Sarjan jaksoja koottuihin tai valittuihin teoksiinsa, julkaista sitä sarjakuva-albumin muodossa ja pitää Sarjaa esillä näyttelyissä sekä internetissä.

9. Tekijä sitoutuu toimittamaan Sarjan valmiit jaksot julkaisijalle viimeiseen aineiston toimituspäivään mennessä.

10. Jos jokin Sarjan jaksoista ei ole hyvän maun tai Suomen lakien vastainen, ja se jää ilmestymättä jossain lehden numerossa tekijästä riippumattomasta syystä, on julkaisija velvollinen maksamaan palkkiot tekijälle normaalisti.

11. Jos julkaisija haluaa valmiiseen materiaaliin muutoksia, tekijällä on oikeus erilliseen lisäkorvaukseen. Korvaussumma määräytyy tehtävien muutosten ja niiden kiireellisyyden mukaan.

12. Julkaisija lähettää veloituksetta ja ilman erillistä pyyntöä Sarjan tekijälle 1 (yhden) kappaleen jokaisesta julkaisusta jossa Sarja on ilmestyy.

13. Julkaisija maksaa tekijän palkkiot laskutuksen mukaan. Maksuaika on 14 päivää netto. Myöhästyneistä palkkioista julkaisija maksaa tekijälle viivästyskorkoa voimassa olevan viivästyskorkoprosentin mukaan.

14. Jos julkaisija asetetaan konkurssiin tai selvitystilaan, tai lakkauttaa maksunsa, tekijällä on oikeus irtisanoa sopimus välittömästi ja pitää saamansa tekijänpalkkiot.

15. Tekijät eivät vastaa mahdollisista julkaisijalle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä kustannuksista.

16. Jos tätä sopimusta sovellettaessa syntyy erimielisyyttä sopimuksen oikeasta sisällöstä tai siitä, mikä jossakin suhteessa on oikein ja kohtuullista, pyritään riitaisuudet ensisijaisesti ratkaisemaan neuvottelemalla. Mikäli sovintoon ei päästä, ratkaistaan asia käräjänoikeudessa.

Tätä sopimusta on tehty kaksi samanlaista kappaletta, yksi kullekin sopijaosapuolelle.

Paikka ja päiväysTekijän nimi                                                     Julkaisijan nimi
                                                                  Päätoimittaja
Tekijä                                                         Julkaisija
« Viimeksi muokattu: 11.02.2008 klo 10:48:44 kirjoittanut Doc Lomapäivä »

Tero Mäntylä

 • Peliohjelmoija?
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 1 108
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #1 : 14.04.2005 klo 15:22:07 »
Tähän tekisi mieli antaa vain yhden sanan kommentti palautteeksi eli:

Kiitos.


Olin juuri tänään miettimässä että kai sitä pitäisi jatkossa tehdä virallisempia sopimuksia tekijöiden kanssa että kaikkille olisi selvä missä mennään. Aika tarkkaan
tuo näyttää noudattavan niitä ehtoja (paitsi että ne on tuossa pohjassa sanottu paljon selkeämmin ja tarkemmin) mitä ajattelin.

Olisiko hyviä sopimusehtoja sopimukseen joka käsittelisi vain yhtä sarjakuvan tekemisen osa-aluetta. Tässä tapauksessa pelkkää kuvitusta jossa hahmot on jo
valmiiksi suunniteltu ja kaikki oikeudet tarinaan ja hahmoihin ja maailmaan pysyy
julkaisijalla (ja niiden tekijällä)?  Ehdot olen ajatellut suunnilleen niin että piirtäjällä
pysyy oikeudet kuvitukseen eikä niitä kuvituksia voi käyttää muissa yhtyksissä ilman erillissopimusta. Esim. Kokoelma teoksessa (eli jos jostain sarjakuvasta saa niin hyvän että se kannattaa julkaista uudelleen toisessa yhteydessä niin silloin luultavasti siitä voi jo piirtäjälle maksaakin jotain toisin kuin nykyisistä hyvin pienkustanne julkaisuista joista ei saa edes omia takaisin.

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 830
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #2 : 14.04.2005 klo 17:01:09 »
Useimmat lehtitalot (isoimpina Sanoma Osakeyhtiö, Aamulehti ja Yhtyneet Kuvalehdet) tarjoavat sopimuksessaan tällaista tai tämän tyyppistä pykälää, jota EI MISSÄÄN NIMESSÄ PIDÄ HYVÄKSYÄ!

"Myyjä luovuttaa julkaisijalle kaikki oikeudet sopimuksen nojalla siirtyvään aineistoon edelleenluovutusoikeus ja muunteluoikeus mukaanlukien. Korvaus tästä sisältyy sovittuihin palkkioihin."

Jos teille tarjotaan tällaista, ilmiantakaa tämä yritys Kvaakissa! Sopimusasioissa auttaa Suomen Journalistiliitto, sekä Sarjakuvantekijät ry, Grafia ry ja Kuvittajat ry.
« Viimeksi muokattu: 24.04.2005 klo 09:53:59 kirjoittanut Doc Lomapäivä »

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 830
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #3 : 14.04.2005 klo 17:14:10 »
Olisiko hyviä sopimusehtoja sopimukseen joka käsittelisi vain yhtä sarjakuvan tekemisen osa-aluetta. Tässä tapauksessa pelkkää kuvitusta jossa hahmot on jo valmiiksi suunniteltu ja kaikki oikeudet tarinaan ja hahmoihin ja maailmaan pysyy
julkaisijalla (ja niiden tekijällä)?  Ehdot olen ajatellut suunnilleen niin että piirtäjällä
pysyy oikeudet kuvitukseen eikä niitä kuvituksia voi käyttää muissa yhtyksissä ilman erillissopimusta. Esim. Kokoelma teoksessa (eli jos jostain sarjakuvasta saa niin hyvän että se kannattaa julkaista uudelleen toisessa yhteydessä niin silloin luultavasti siitä voi jo piirtäjälle maksaakin jotain toisin kuin nykyisistä hyvin pienkustanne julkaisuista joista ei saa edes omia takaisin.

Kävisikö pykälään 2. esim näin: "Käsikirjoittajan nimi omistaa kaikki oikeudet sarjan nimeen, hahmoihin ja kertovaan sisältöön. Piirtäjän nimi omistaa visuaaliset oikeudet piirtämiinsä sarjan jaksoihin." Kokoelmia ja muita julkaisuja varten samanlainen rajaus, tai maininta, että jos sarjakuva tuottaa voittoa, voitto jaetaan puoliksi.

jokela

 • sörsselsson
 • Jäsen
 • Viestejä: 790
 • .. I'm a devil in disguise ..
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #4 : 14.04.2005 klo 20:09:20 »
Vallan mainiota että tuon tekaisit. Kopioin sen ja säästin tarpeita varten.

Mutta .. tässähän on kyseessä lehtijulkaisun juriidiset puitteet. Mitenkä olisi tuo muotoiltava jos sarjakuva (tai muu vastaava kirjallinen tuote) pistetään jo alkuaan yksiin kansiin. Jos en siis sitä itse kustanna vaan joku julkaisija maksaa ne menot. Millä vältyn että samalla ´luovutan´ oikeudet teokseeni sen kustantamalle julkaisijalle?
(Tästä olen kuullut monen muotoisia juttuja, olisi kiva tietää mitä lakipykäliin perehtyneet sanovat)

-- j --
He may look like an idiot and talk like an idiot but don't let that fool you. He really is an idiot.

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 830
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #5 : 15.04.2005 klo 11:49:49 »
Mutta .. tässähän on kyseessä lehtijulkaisun juriidiset puitteet. Mitenkä olisi tuo muotoiltava jos sarjakuva (tai muu vastaava kirjallinen tuote) pistetään jo alkuaan yksiin kansiin. Jos en siis sitä itse kustanna vaan joku julkaisija maksaa ne menot. Millä vältyn että samalla ´luovutan´ oikeudet teokseeni sen kustantamalle julkaisijalle?

Tekijänoikeuttaan tekijä ei luovuta missään vaiheessa, vain kustannusoikeuden. Kustantaja saa teoksen kustannusoikeuden, ja maksaa tekijälle palkkion jokaisesta myydystä kappaleesta. Kun on kulunut 2 vuotta vuosi painoksen loppumisesta, tekijä voi pyytää kustantajaa ottamaan uusintapainoksen, ja jos tämä ei ota, kaikki kustannusoikeudet palautuvat tekijälle.

Kustannusoikeuden luovuttamiselta välttyy jos tehdään kertajulkaisusopimus, eli kustantajan kanssa sovitaan vain yhden painoksen ottamisesta. Mutta sellaista isot kustantamot eivät tee.

Sarjakuviin pätee sama sopimus kuin muihinkin kirjallisiin painotuotteisiin. Kustannussopimuksen pohja löytyy osoitteesta: http://www.suomenkirjailijaliitto.fi/tekijanoikeus.asp

EDIT: Kun teos on myyty loppuun eikä kustantaja ole käyttänyt oikeutta uuden painoksen julkaisemiseen, tekijä voi sitä kirjallisesti vaatia. Mikäli kustantaja pyynnön saatuaan ei kolmen kuukauden kuluessa kirjallisesti ole ilmoittanut julkaisevansa uutta painosta vuoden kuluessa tekijän pyynnöstä, kustannusoikeus palautuu tekijälle. (Lähde: Kirjailijaliiton kustannussopimus). Tietenkään tämäkään ei ole automaattista, vaan se pitää lukea sopimuspaperissa.
« Viimeksi muokattu: 19.04.2005 klo 13:02:40 kirjoittanut Doc Lomapäivä »

Reima Mäkinen

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 500
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #6 : 19.04.2005 klo 12:17:14 »
Olisiko hyviä sopimusehtoja sopimukseen joka käsittelisi vain yhtä sarjakuvan tekemisen osa-aluetta. Tässä tapauksessa pelkkää kuvitusta...
Käsittääkseni myös se on mahdollista, että tekijät sopivat oikeuksista keskenään ( erillinen kirjallinen tai suulinen sopimus) Silloin tuon mallisopimuksen kohtiin 2 ja 3 tulee suurimmat muutokset. Kohdassa 1. näyttääkin olevan jo valmiiksi
"Tekijän nimi (jäljempänä tekijät)"?. Monikko "tekijät" täytyy sitten ottaa käyttöön muissakin kohdissa. Tällöin päätoimittaja allekirjoittaa siis vain yhden ylimääräisen, samansisältöisen sopparin,jolloin kullekin jää yksi sopimuskappale. Yrityksen kanssa lehden on vielä helpompaa sillä yritys voi huolehtia palkkiokakun jakamisesta tekijöille.

Kohta 1. voisi viilata:  (jäljempänä sarja) >  (jäljempänä Sarja)

Kohtaan 3. Lienee hyvä sisällyttää myös maininta siitä, että kyseessä on tekijänoikeuksien myynnistä maksettava tekijänpalkkio, jolloin alv. 0%. Ja että tekijä huolehtii itse lakisääteisistä eläke ja vakuutusmaksuistaan.

Kohta 10. on hieman ongelmallinen. Se on piirtäjän kannalta oikeudenmukainen, mutta lehden kannalta riski. Päätoimittaja on nimittäin juridisesti vastuussa koko lehden sisällöstä. Kohtaan 10 olisi siis hyvä sisällyttää jonkinlainen ehto, esim: Jos Sarja ei ole hyvän maun tai Suomen lakien vastainen, ja se jää tekijästä riippumattomasta syystä ilmestymättä jossain lehden numerossa, on julkaisija velvollinen maksamaan palkkiot tekijälle normaalisti.

Ainakin tässä keskustelussa (tai sopimuksen lopssa pienellä präntillä) olisi hyvä myös mainita mitkä kohdat sisältyvät Suomen tekijänoikeuslakiin. En ole varma onko kohta 11. laissa (ja miksei sitä voisi sisällyttää kohtaan 3?)
Laissa on kuitenkin myös sellainen kohta jossa sanotaan että tekijän nimi pitää mainita teoksen yhteydessä jos tekijä niin toivoo. Kaikki eivät varmaankaan halua koko nimeään siihen oheen ladottuna, mutta tästäkin asiasta lienee hyvä sopia ainakin suullisesti.

Sarjakuvantekijöitä alkaa olla jo niin paljon ja toiminta muutenkin järjestäytynyttä (onneksi, vihdoin ja viimein), niin että jossain vaiheessa sopimukseen voinee myös liittää kohdan, että sopimus vastaa alan vakiintunutta sopimuskäytäntöä eli sopimuskielellä  Sarjakuvantekijät ry:n ja Suomen Sarjakuvaseura ry:n hyväksymiä sarjakuvien yleisiä toimitusehtoja.
Katso myös: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2914.0
« Viimeksi muokattu: 19.04.2005 klo 12:19:59 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 830
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #7 : 19.04.2005 klo 12:57:38 »
Kiitos Reima! Tein ehdottamiasi muutoksia sopimuspohjaan.

Kohta 3. kuuluu nyt näin:
3. Julkaisija maksaa Sarjasta tekijälle tekijänpalkkiona summa (sulkeissa sama summa kirjoitettuna) euroa jaksolta. Palkkio maksetaan tekijänoikeuksien myynnistä, jolloin alv. 0%. Tekijä huolehtii itse lakisääteisistä eläke- ja vakuutusmaksuistaan. Joka toisen kalenterivuoden alussa tekijällä on oikeus 5 (viiden) prosentin korotukseen palkkioissaan. Ensimmäiseen korotukseen tekijällä on oikeus vuonna vuosiluku.

Kohdassa 10 seisoo näin:
10. Jos Sarja ei ole hyvän maun tai Suomen lakien vastainen, ja se jää ilmestymättä jossain lehden numerossa tekijästä riippumattomasta syystä, on julkaisija velvollinen maksamaan palkkiot tekijälle normaalisti.

Ainakin tässä keskustelussa (tai sopimuksen lopssa pienellä präntillä) olisi hyvä myös mainita mitkä kohdat sisältyvät Suomen tekijänoikeuslakiin.

Tuon voisi tehdä kun jaksaisi. Tekijänoikeuslaki on siitä ongelmallinen, että se on suurilta osin neuvoa antava. Eli mitä osapuolien välillä on sovittu, ei pysty lain voimalla kaatamaan.

En ole varma onko kohta 11. laissa (ja miksei sitä voisi sisällyttää kohtaan 3?)

Kyseistä kohtaa ei ole laissa, se on oma väännökseni kustannussopimuksen pykälästä, jossa kustantaja velvoitetaan lähettämään tekijälle vapaakappaleita teoksesta. Se ei ole sisällytetty kohtaan 3. sen vuoksi, ettei yksi pykälä sisältäisi liikaa informaatiota jolloin sopimuksen luettavuus kärsisi.

Millapusu

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 3
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #8 : 07.11.2006 klo 10:56:56 »
Osaisiko täällä joku sanoa, onko yleinen käytäntö oppimateriaalien kuvittamisessa, että kustantajalla on yksinoikeus kuviin niin kauan kuin sarja on markkinoilla ja voiko tällaisesta sopimusehdosta pyytää isompaa korvausta ja jos niin kuinka paljon?


Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 830
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #9 : 07.11.2006 klo 11:23:53 »
Osaisiko täällä joku sanoa, onko yleinen käytäntö oppimateriaalien kuvittamisessa, että kustantajalla on yksinoikeus kuviin niin kauan kuin sarja on markkinoilla ja voiko tällaisesta sopimusehdosta pyytää isompaa korvausta ja jos niin kuinka paljon?

No ei harmainta aavistusta. Voisin silti väittää että se on yleinen käytäntö, mutta voit yrittää pyytää (pysy kovana) siitä isomman korvauksen. Näppituntumalla 30-40 prosenttia enemmän, mutta yhtä hyvin 200 % tai 20 %.

rama

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 740
 • ”Be a devil, not a crybaby!”
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #10 : 07.11.2006 klo 11:32:38 »
Osaisiko täällä joku sanoa, onko yleinen käytäntö oppimateriaalien kuvittamisessa, että kustantajalla on yksinoikeus kuviin niin kauan kuin sarja on markkinoilla ja voiko tällaisesta sopimusehdosta pyytää isompaa korvausta ja jos niin kuinka paljon?
Itse olen kuvittanut oppimateriaalia kolmelle eri kustantamolle Ruotsissa enkä ole koskaan törmännyt tällaiseen vaatimukseen. Kokemukseni mukaan (Suomessa tilanne voi luonnolliseswtikin olla aivan toinen) oppimateriaalikuvituksista maksetaan todella huonosti verrattuna esm lasten- tai nuortenkirjojen kuvituksiin, ja jos asiakas haluaa kuvat yksinoikeudella (muista sopia aikaraja) on heidän mielestäni maksettava siitä erikseen. Itse laskuttaisin vähintään 30% lisää.

Tämä on off topic, mutta mistä johtuu että esm valokuvaajat ovat kuvittajia paljon parempia ottamaan järkevän maksun työstään sekä laskuttamaan ekstraa kuvien käytöstä eri medioissa, painoksen ja levikin ollessa suuri (jos kyseessä on printtipuolen julkaisu) jne.
« Viimeksi muokattu: 07.11.2006 klo 11:36:28 kirjoittanut rama »
”My problem lies in reconciling my gross habits with my net income”                      
      Errol Flynn

https://oblivionhigh.wordpress.com

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 830
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #11 : 07.11.2006 klo 11:53:23 »
Tämä on off topic, mutta mistä johtuu että esm valokuvaajat ovat kuvittajia paljon parempia ottamaan järkevän maksun työstään sekä laskuttamaan ekstraa kuvien käytöstä eri medioissa, painoksen ja levikin ollessa suuri (jos kyseessä on printtipuolen julkaisu) jne.

Ne ovat järjestäytyneet paremmin ja niillä on maailmanlaajuisia organisaatioita. Vaikka onhan kirjailijatkin järjestäytyneet ja silti tekijä saa teoksen myyntihinnasta vain 10 prosenttia, vaikka sen pitäisi olla 30-40 prosenttia.
« Viimeksi muokattu: 07.11.2006 klo 11:55:11 kirjoittanut Doc Lomapäivä »

Millapusu

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 3
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #12 : 09.11.2006 klo 08:58:01 »
Lopulta sain kustantajan pyynnöstä soiton kokeneemmalta kuvittajalta, joka vakuutti että pykälä kuluu olla siellä tuollaisenaan, siis kirjaimellisesti kuuluu näin : "Kuvittaja luovuttaa kustantajalle laillisesti omistamansa yksinomaisen kustannusoikeuden tekemiinsä piirros- tai valokuviin (jäljempänä "kuvat"). Kokeneemman kuvittajan mukaan, pykälän tarkoitus  on estää kuvien myynti kilpailijalle.

Ei makseta ylimääräistä.

Jotain hyötyä tästä ruljanssista oli, sillä sain kysyttyä konkarilta hinnoista.Vaikka olen pyytänyt ja saanut korotuksia (joissain kohden jopa kolminkertaisen hinnan) kustantajan ehdottamiin hintoihin, olen silti alihinnoitellut itseni :(


Ossi Hiekkala

 • Archipictor
 • Galleriataiteilija
 • Viestejä: 1 762
 • archipictor.com
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #13 : 09.11.2006 klo 11:36:31 »
Eipä kuulosta kovin asialliselta mitä Propagandaministeri on saanut kohdalleen.
Itselläni ei onneksi ole ollut vastaavaa kokemusta jaettavaksi. Niiden historian oppi- ja työkirjojen kohdalla, jotka itse olen tehnyt Otavalle, ei ole ollut kummoisia ongelmia. Tuollaisista kustantajan puolelta tulevista korjauksista selvisi helpoiten toimittamalla kuvituksesta luonnoksen kommentoitavaksi. Siihen oli sitten helppo vedota, että itsepähän hyväksyitte, nyt muutosten tekeminen on hankalaa ja vie turhaa aikaa. Oikeastaan omalla kohdallani tällaista sattui lähinnä kirjan kirjoittajien taholta, joista osa ei ymmärtänyt kommentoida kuvaa silloin kun sen aika oli. Kustantaja oli onneksi minun puolellani näissä tilanteissa.

Ei koulukirjojen kuvittaminen ole mikään huonompi rasti. Palkkio ei ole todellakaan suuren suuri mutta kuvitettavia kuvia tulee kyllä usein paljon. Itse vain pitää osata arvioida kuinka monta kuvaa ehtii tekemään annetussa ajassa ja myös tehdä tämä selväksi tekijöille.

Tuo Propagandaministerin kokema sarjakuva-episodi on harvinaisen törkeä tapaus. Enpä ole kuullut moisesta. Kertoo kyllä täysin asiattomasta ja asiantuntemattomasta väestä.

Kirjanpitäjäni laskeskeli että tekemäni työ ja uudelleenpiirretyistä kuvista kertyvä teoreettinen palkkio olisi ollut moninkertainen siihen jonka sain työstäni. Tällaisista asioista ja aiemmin ketjussa mainituista erityisoikeuksista ei kuitenkaan voi ryhtyä edes neuvottelemaan isojen kustantamojen kanssa koska jokaisen hankalan kuvittajan tilalle on änkäämässä sata uutta urpoa joille ei ole väliä sillä kuinka heidän oikeuksiaan poljetaan. Kun aloin ensimmäisen kirjan kuvitettuani valittamaan mainituista asioista, sain potkut kirjasarjasta vaikka toimituskunnan mukaan olin tehnyt "ensiluokkaista työtä ja pysynyt aina aikataulussa mutta yhteistyökyvyissä on parantamisen varaa joten emme enää tarvitse palveluksianne. Kiitos ja hyvästi."

Tämä ei valitettavasti ole kuulemani mukaan mikään yksittäistapaus. Tällaista on tapahtunut ennenkin ja varmaan tapahtuu jatkossa, siitä pitää huolen alati kasvava nuorten kuvittajiksi haluavien armada. Moniin juttuihin suostutaan puoli-ilmaiseksi siinä toivossa, että saisi jalan oven väliin ja kuuluisuutta ja palkintoja ropisisi. Näinhän se ei tietenkään ole. Jälleen kerran on sanottava, että itse olen kuitenkin saanut kohdalleni asiallista ja arvostavaa kohtelua. Ja kyllähän ne tekijänoikeusmaksut ihan kivoilta tuntuvat, kun niitä yllättäen nurkan takaa ropsahtaa.

Ei kai tuohon voi muuta sanoa, kuin että kannattaa tehdä peli selväksi ihan alussa ja huomioida se, mihin itse venyy ja suostuu. Kuvittajat Ry:ssä on monta pitkän linjan koulukirjakuvittajaa, jotka varmasti voivat antaa neuvoja tällaisissa asioissa.

Anssi Rauhala

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 1 843
 • Aces High!
Re: Julkaisusopimus
« Vastaus #14 : 09.11.2006 klo 21:16:37 »
Eipä kuulosta kovin asialliselta mitä Propagandaministeri on saanut kohdalleen...
... tällaista sattui lähinnä kirjan kirjoittajien taholta, joista osa ei ymmärtänyt kommentoida kuvaa silloin kun sen aika oli. Kustantaja oli onneksi minun puolellani näissä tilanteissa...

Joo just. Työryhmissä on niitä kirjoittajia, joilla ei riitä ymmärrystä kuvituksen suhteen. Siksi onkin niin tärkeää, että välissä koordinoiva kustannustoimittaja pystyy luovimaan asiat mahdollisimman hyvin kohdalleen. Olen joskus itsekin ollut tilanteessa, missä pyörittelimme päitämme toimittajan kanssa, kun luimme kirjoittajien "rakentavaa" kommentointia. Silloin kultainen keskitie useimmiten löytyi. Vaikka oli se joskus työn takana.

Lainaus
Tuo Propagandaministerin kokema sarjakuva-episodi on harvinaisen törkeä tapaus. Enpä ole kuullut moisesta. Kertoo kyllä täysin asiattomasta ja asiantuntemattomasta väestä.

Nimenomaan. Mutta niinhän niin monet, ja nyt 2000-luvulla eläessämme yhä useammat, ovat asiaatuntemattomia: kun on päästy erikoistumaan, oman alan ulkopuolelta ei tunneta maailmaa. Uutta renessanssia kaivattaisiin: ihmisiä, jotka ymmärtäisivät vähän kaiken päälle edes vähän, vaikkeivät olisikaan yhden asian syvätuntijoita. Semmoiset ovat nimittäin hyviä toimittajia.
"The ukulele army grows larger and larger, and soon we will dominate all media. Then you will all pay." (Jonathan Coulton)
http://anssirauhala.blogspot.com/