Turun Akateemisessa oli vanhojen sarjakuvien ystäville alehintaan ruotsalaisia Fantomen näköispainoksia 1951 ja 1952. Vanhan Fantomin ohella myös muita monennäköistä vanhaa sarjakuvaa.
Tarkoitit siis että noissa Fantomen-näkkäreissä oli muutakin vanhaa sarjakuvaa? Vai oliko siellä muita julkaisuja?
Fantomen-lehdessähän on ollut aina muutakin sarjakuvaa kuin Mustista. Ruotsin postilaitoksella oli 50-luvulla sellainen sääntö että yhtä artikkelia, siis tässä tapauksessa sarjakuvaa saa olla vain puolet lehdestä jota voi tilata säännöllisesti kotiin. Ja kun Mustis oli tuolloin vain 24-sivuinen, julkaistiin sarjat jatkiksina.
Tästä johtuu että yhä tänä päivänäkin Mustiksessa on paljon muutakin sarjakuvaa kuin Mustista. Lukijat ovat niin tottuneita siihen. Ja yhteispainatuksen takia se heijastuu myös suomalaiseen julkaisuun. Tätä ja kaikkea muuta hauskaa pohjoismaista julkaisupolitiikkaa englanniksi
täällä.
Väittävät vaan että suomalaisen lehden nimi on Musta Naamio. No, kannesta voi tehdä väärän johtopäätöksen.
Svedut ovat noita kovakantisia Mustiksia kovasti viime aikoina julkaisseet. Myös Mustanaamion Kronikka (kuka muistaa?) on saanut kovakantisen uudelleenjulkaisun. Meillä Kronikka ei menestynyt pitkälle mutta Ruotsissa se on hittituote. Nykyään se ilmestyy kuusi numeroa vuodessa ja alkupään numerot on koottu kovakantisiksi vuosikertanäkkäreiksi.