Kirjoittaja Aihe: Tekoälytaide  (Luettu 804 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Tekoälytaide
« : 17.11.2022 klo 23:13:55 »
Reima Mäkinen julkaisi Youtube-kanavallaan videon, jossa käsitellään tekoälytaidetta monelta kantilta. Sanoisin, että toistaiseksi kattavin summaus aiheesta.

Harkitsin kuukauden vaiheessa kirjoittavani aiheesta etusivulle, mutta nythän asia on ollut hyvinkin tapetilla.

Aloitin ketjun tässä osiossa, koska käytännössä algoritmeja opetetaan millä tahansa netissä saatavilla olevalla aineistolla. Siitä syystä käytännössä vaikkapa suositun taiteilijan kuvilla opetetulta tekoälylelulta voi pyytää samalla tyylillä tehtyjä kuvia. Siinä mielessä ajankohtainen siis kaikille, jotka julkaisevat mitään netissä.

Ohjelmistoleluna toki suurta hupia ja työkaluna taiteilijan työkalupakissa varmaan tehokas, mutta melkoisia haasteita tämä asettaa graafiselle alalle koko ammattikuntana.

Se on sitten semantiikkaa, että onko tekoälytaiteessa kyse taiteesta lainkaan.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #1 : 18.11.2022 klo 00:56:11 »
Täysin loogisesti linkitys Reima Mäkisen videoon ei toiminut.

Kaivoin esiin ja katsoin ja yllätyin ettei käsitelty sitä että ai jäljellä on jo tehty pari sarjakuvaa.
Käsikirjoitus on ihmiseltä joka kirjoitti kuvapromptit ja valikoi sopivimmat.
Ja ihan perustoimiva oli.


Algoritmit hakevat kaikkea taidetta softan tarpeisiin ja itse näen yhtenä Pandoran teknologian lippaasta karanneena ilmiönä. Ja ei, kun en Neil Gaimanin töitä fanita niin en pidä toivona.

Eettisesti tässä on ongelma. Varsinkin täällä sarjakuvan tekijälle ei tahdota maksaa. Maailmalla sentään jotkut tajuaa että on ammattitaitoinen ja siitä tulee maksaa.
Tai opetella itse piirtämään.

Reima ihan oikein totesi että kuvapankit ovat jo puukottaneet kuvittajien markkinat hengiltä. Tämän huomaa mm kirjojen kansista jos on harrastanut pidempään. Osittain myös levynkansista, minä en niinkään koska metallimusiikin kansissa on yhä maalattua taidetta ja muu populaarimusiikki kiinnostaa keskimäärin kuten pyytämättä tehty etirauhastutkimus ilman ammattitaitoa.

Raha puhuu ja sarjakuvissa rahaa ole alunperinkään liikkunut.

Yksi osa ilahtuu itsessä. Se joka kymmenkunta vuotta sitten kyllästyi kun jopa neljän sivun käsikirjoitus pyydettiin ja vielä ei ole valmista. Motivoi.
Oli monia ilahduttavia esimerkkejä päinvastoin myös. Ja usein parasta oli nähdä miten toinen ihminen tekstin oli tulkinnut.
Mutta se jolla oli ja on ajatuksia sarjakuvaksi näkee sen työkalu-ominaisuuden.
Se puoli joka yrittää piirtää ei kuvittele että tekoäly juuri minun raapustukseni kopioisi. Mutta jonkun deviant artista, Twitteristä tai instasta se hakee sommitelman varjostuksen ja paletin.

Käsityö on kuitenkin käsityötä. Itse suosin sitä ennemmin. Taiteilija on omaan mielenmaisemaan hieman ylimielinen ilmaisu.
Käsityöläisten taidetta ja ammattitaitoa ei arvosteta ja siksipä sopii erinomaisesti juuri sarjakuvaan ja sen tekijöihin.

Muutos on ainut pysyvä asia ja tämä teknologinen muutos mahdollistaa alan murroksen. Raha ja kuluttajat valitsevat koneet.
Sarjakuvan etu on siinä ettei meistä kukaan niitä järkiratkaisuja tee muutenkaan.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #2 : 18.11.2022 klo 01:01:42 »
Laitetaan muodon vuoksi pari linkkiä artikkeleihin tekoäly sarjakuvasta

https://www.cnet.com/culture/ai-tool-midjourney-drew-this-gorgeous-comic-series-youd-never-know-it/

https://boingboing.net/2022/09/10/creating-an-ai-generated-comic-book-in-midjourney.html

Eivät mitenkään mahdottoman tönkön näköistä jälkeä. Onneksi keskustelu on tällä alueella josta moni piirtäjä ei sitä löydä.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #3 : 18.11.2022 klo 12:55:19 »
Lisää aiheesta artikkelin kautta.
Linkin Sunmer Island on monin tavoin häikäilemätön ja homagen sijaan monesta vain tietoisesti suoritettu varkaus.
Itse näen tekoälyn pöllineen hieman Phil Noton tyyliä josta pidän.

https://musebycl.io/digital-data/creative-director-and-ai-made-comic-book-together

Tekoälyn piirtämät sarjakuvat tulevat. Ei saatu kuun siirtokunta tai rakettireppuja mutta Twitter ( tai no nyt on miljardööri puikoissa ja loppu häämöttää) sähköpotkulaudat ja tekoäly korvaamaan piirtäjät.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 277
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #4 : 18.11.2022 klo 16:51:59 »
Aikamoista. Olisin mieluummin ottanut vaikka ne liikkuvat jalkakäytävätkin ennemmin.
Silti on myönnettävä, että Midjourney tekee ihan oikean näköistä jälkeä. Dall-e:n kuvat olleet - mitä olen kokeillut - parhaimmillaankin vain... ööö... "surrealistisia".

Timo

echramath

  • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 392
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #5 : 20.11.2022 klo 07:36:10 »
Joku sankari oli laittanut Midjourneyihin Billy Joelin historianpikakurssiklassikon We Didn't Start the Fire -sanat, siitähän tuli kohtalaisen hauska juttu, AI osaa tehdä ihmisistä potretteja, ja myöskin monista tapahtumista, mutta sitten muutamat on esim. tulkittu vähän kirjaimellisesti. Tämä vaan tuli mieleen noita metallilevyjen kansista, että tämäkin menisi ihan täydestä – mutta yksi juttu AI:ssa voisikin olla, että sillä voi kuvitella asioita, joiden nimenomaan halutaanki näyttävän jollakin tapaa vääriltä, ei ihmisen tekemiltä vaan alisesta tuonesta tulleilta tai ulkoavaruuden olentojen tekemisiltä.

Todennäköisesti ainakin jonkinlaisessa teollisessa sarjakuvatuotannossa voisi kuvitella, että kone tekisi loputtomiin taustoja hyvinkin helposti. Disney-sarjakuvaa on olemassa konsistentiksi lähdemateriaaliksi vaikka kuinka paljon eikä konsernin sisällä liene estoja tällaiselle käytölle sen enempää moraalin kuin etiikan puolella. Kuten ennenkin, ehkei kone tässäkään korvaa ihmistä, mutta ihminen ja kone saavat aikaan sen mitä aika lauma ihmisiä ennen (tai no tässä tapauksessa ihminen ja algoritmi koneineen saman nimitä ennen lauma ihmisiä koneineen).

I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 807
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #6 : 26.11.2022 klo 15:29:09 »
Pitihän tätä itsekin kokeilla, ja lopputulos on komea vaikka jotain oleellista jäi puuttumaan...

Vaikka tällä sarjakuviakin on tehty, niin en kyllä pidä tätä uhkana piirtäjille. Vielä. Ei AI mitenkään monipuolista ja vauhdikasta sarjakuvaa luo.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #7 : 07.12.2022 klo 23:00:43 »
Ja nyt on uusi haastaja:

Jotka sanovat mikä juttu muka, niin Adobe sanelee aika huolella graafisen puolen lait, kirjoitetut ja kirjoittamattomat.
Monia tosin lohduttanee New Scientist lehden arvio jonka mukaan tekoälytaide kääntyy itseään vastaan: mitä enemmän tekoälyn tekemiä kuvia netissä sitä enemmän niihin pohjaavia kuvia.
Kopion kopion ouroboros.

Illodiini

  • Multikeskinkertaisuus
  • Jäsen
  • Viestejä: 797
  • #MeTammelat
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #8 : 10.12.2022 klo 10:48:28 »
Jaa-a, monet asiat sarjakuvissakin muuttuvat, mutta jotkut tulevat säilymään varmasti.
Luin tuossa hetki sitten Krazy Katia, enkä usko koneiden vielä aikoihin pystyvän samaan heiluvaan ajatukseen ja kynänjälkeen, sanalla sanoen luovuuteen. Ei tv sitten tuhonnutkaan kokonaan elokuvaa, eikä elokuvat kirjallisuutta. Muodot ja kanavat tulevat kyllä vaihtumaan. Vai kuka meistä uskoo luolamaalausten tulevaisuuteen? Tai, no, graffitit lienevät jatkavan niidenkin perintöä. Ja se tyyppi, joka maalailee seinille tällä hetkellä Ukrainassa...
"There's nothin' wrong with bein' a son of a bitch."

-- Gaspode the wonder dog (Terry Pratchett, Moving Pictures)

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #9 : 15.12.2022 klo 13:07:44 »
Tekoälytaidetta juridiselta kantilta tarkasteltuna. Kiinnostava tietenkin siitä syystä, että asiaa tarkastellaan suomalaisittain.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 859
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #10 : 22.12.2022 klo 13:07:41 »
Kaivoin esiin ja katsoin ja yllätyin ettei käsitelty sitä että ai jäljellä on jo tehty pari sarjakuvaa.
Tekoälysarjakuvat on sen verran laaja aihe että se taisi rajautua jo senkin takia pois. Olen kyllä aiheesen liittyen käsikirjoittanut yhtä videota, mutta vielä ei ole sen aika. Tuossa mainitussa parikymmenminuuttisessa videossahan reagoin siihen miten AI-kuvat olivat kypsyneet siihen pisteeseen, että ne kelpaavat vaikkapa lehtien kansiin, ihmisen tekemän kuvan sijaan.

Kuukautta aiemmin olin julkaissut ekan videon jossa esitin haparointejani AI:n käyttämisestä sarjakuvanteon apuna. Ja nyt kuukautta myöhemmin julkaisin kolmannen videon (13min), jossa omien havaintojen ohella käyn läpi sitä miten aihetta on viime aikoina käsitelty mediassa. Siinä nyt sentään esitellään ensimmäinen Suomessa (printissä) julkaistu AI:lla piirretty sarjis. Mutta edelleen fokus on siis kuvituksissa.

Välissä ehdin julkaista pariminuuttisen omasta "skitsoilusta" liittyen AI-kuviin. Sekä toisen lyhärin, jossa vain demotaan sitä miten helppoa noiden kuvien tekeminen on. (Kerrankin ei tullut yllätyksenä että tuo kaikkein simppelein esitys on myös se katsotuin.)

Aihe on niin kiehtova että sen tutkiminen veisi helposti kaiken liikenevän ajan. Tubekanavallanikin se on viime ajat dominoinut. Välillä pitää kuitenkin miettiä ja tehdä muutakin.  :)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 859
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #11 : 22.12.2022 klo 14:08:23 »
Tekoälytaidetta juridiselta kantilta tarkasteltuna. Kiinnostava tietenkin siitä syystä, että asiaa tarkastellaan suomalaisittain.
Juu ja hyvää oli sekin että huomioitiin meidän käytännön ja "amerikan mallin" erot.

Jussi Kari käyttää alussa monta kappaletta sen todisteluun miten hän käsittelee vain asiaa ottamatta kantaa tai olematta mitään mieltä. Kuitenkin:
Lainaus
...lainsäädäntötyötä on vaivannut ministeri Antti Kurvisen (kesk.) kepulointi tekijänoikeuslain muutosten kanssa. jne.
Kirjoittaa kepusta mielestäni siis hyvinkin tunteellisesti. Pisti vain silmään, muuten asialinjalla olevassa tekstissä.
Tässä kohtaa Kari myös paljastaa sen (mikä on ollut jo tiedossa) että hän ei niin kauheasti tykkää siitä että kuvantekijöillä on mitään oikeuksia.

Mieleeni tuli myös kysyä, että miten niin AI-kuvaan tarttis yhtään kenellekään syntyä tekijänoikeutta. Onhan niitä poikkeuksi varten keksitty oikein moderni termikin: Public Domain. Eikä esimerkiksi luonnon synnyttämillä ja ihmisen löytämillä teoksilla ole tekijää. No, varmaa lienee vain se, että asiat tulevat menemään AI-kuvien ja -videoiden kanssa melko huonolle tolalle ennen kuin näihin saadaan mitään tolkkua - jos saadaan ikinä.

Toisin kuin moni tuntuu kuvittelevan, AI-generaattoreiden kehitys ei suinkaan ole pysähtynyt tai pysähtymässä siihen mistä nähtiin syksyn mittaan tuloksia.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

echramath

  • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 392
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #12 : 21.03.2023 klo 20:11:37 »
Nythän on tullut jo uusi Midjourney, joka osaa piirtää konsistentisti viisisormisia käsiä ja on muutenkin realistisempi. Arvon sarjakuvantekijöiden ei pidä kuitenkaan liikaa hermostua, tuli myös GPT-4, joka tekee meidät muut toimistotyöläiset tarpeettomiksi, joten ei meillä mitään sarjakuvia olisi varaa ollut ostaakaan.
I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag

Illodiini

  • Multikeskinkertaisuus
  • Jäsen
  • Viestejä: 797
  • #MeTammelat
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #13 : 22.03.2023 klo 10:09:39 »
Juu ja hyvää oli sekin että huomioitiin meidän käytännön ja "amerikan mallin" erot.

Jussi Kari käyttää alussa monta kappaletta sen todisteluun miten hän käsittelee vain asiaa ottamatta kantaa tai olematta mitään mieltä. Kuitenkin: Kirjoittaa kepusta mielestäni siis hyvinkin tunteellisesti. Pisti vain silmään, muuten asialinjalla olevassa tekstissä.
Tässä kohtaa Kari myös paljastaa sen (mikä on ollut jo tiedossa) että hän ei niin kauheasti tykkää siitä että kuvantekijöillä on mitään oikeuksia.
Jussi Karihan kuuluu tähän koplaan, joka on tehnyt rahaa näillä "kiristyskirjeillä", joilla Hedman-Partners pommitti pääosin reppanoita ja mummeleita, joista pieni osa oli jossain määrin syyllistynyt tekijänoikeusrikkomuksiin ladatessaan, mutta varsinkin jakaessaan filmejä ja sarjoja. Kari tosin teki fyffensä vastapuolella, eli puolusti syytettyjä. Epäilyjä oli että mies oli jotenkin kimpassa rahan haistaneiden syyttäjien kanssa. Sitä myös todistaa hieman se, että hän usein kehottaa maksamaan kiltisti, jos "epäilee" rikkoneensa lakia.
Sen verran asiasta sivuun, että kaikki VPN:n käyttäjät voinevat nukkua yönsä rauhassa, vaikka kone kerää viimeisiä hittejä netistä. Tai näin minulle on kerrottu.
"There's nothin' wrong with bein' a son of a bitch."

-- Gaspode the wonder dog (Terry Pratchett, Moving Pictures)

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 277
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Tekoälytaide
« Vastaus #14 : 18.05.2023 klo 00:40:55 »
Ihmisyyden päätepiste?
Ensimmäinen tekoälyn piirtämä sarjakuvalehti The Abolition of Man on paikoin pelottava kokeilu.

Viime kesänä suomalaiset sarjakuvataiteilijat, kuvittajat ja muut piirtäjät keskustelivat vilkkaasti tekoälystä sosiaalisessa mediassa. Monet ihmettelivät uuden teknologian piirroskykyjä, jotkut ihastelivat, useimmat huolestuivat.

Kun joku totesi, että tähän ­tekoäly ei pysty, seuraavalla ­viikolla se jo kykeni siihen.

Samaa keskustelua on tietysti käyty muuallakin. Eturintamassa on ollut amerikkalainen ­Carson Grubaugh, kuvataiteilija ja taideopettaja, joka on tehnyt myös sarjakuvia.

Grubaugh vei tekoälyn heti koeajelulle. Hän on julkaissut viisi numeroa The Abolition of Man -sarjakuvalehteä, ensimmäistä tekoälyn piirtämää.
Suomen Kuvalehti - Harri Römpötti

Amazon pulassa: Tekoäly kirjoittaa kirjoja ja käy kirjoittamassa niille julkisia arvosteluja
Tekoälykirjailijat ovat uusi ongelma, joita tehtaillaan muun muassa Intiasta. Osittain tekoälyllä kirjoitettuja kirjoja löytyy edelleen Amazonin verkkokaupasta.
Iltalehti - Jani Ahosola

Timo