Kirjoittaja Aihe: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja  (Luettu 4866 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 776
 • Leopard-tankkeja Ukrainaan ja vähän äkkiä!
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #15 : 08.07.2020 klo 22:29:52 »
Voi hitto! toi Italialainen versio olisi kyllä aika hieno. Voi kun Sanoma olisi tuon julkaisseet. Siinä olisi voinut olla hieno Carl Barksin kirjasarja ja vähän halvempi kuin kootut. Ehkä olisi voinut jopa ostaa tuon semmoiseksi lukukappaleeksi.
Minkähän kokoinen tuo Italialainen versio on?
"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

Keuhko

 • Jäsen
 • Viestejä: 266
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #16 : 08.07.2020 klo 23:17:20 »
Et ole ainoa joka laskee sen terävimpään kärkeen. Kyllä minustakin tässä julkaisussa Leirielämää ja Lumottu papukaija erottuvat joukosta nautittavimpina, kolmantena tarinana ehkä Taikatiimalasi. Kirkasta viiden tähden kamaa nekin ovat! Ja taiteellisesti 50-luvun alku toki on Barksin kulta-aikaa. Tarkkaa Barksin top 30 -listaa en pysty laatimaan, mutta voin ehkä joskus toiste jossakin toisessa ketjussa koettaa sitä.

Jotain kunnon Barks-listausta olisi varmasti ilo lukea, en muista semmoisiakaan täällä hirveästi nähneeni. Voisi samalla itsekin kerrata joitain klassikkoja.

haplo

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 531
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #17 : 09.07.2020 klo 14:59:22 »
En tiedä kumpia julkaisuja sinun kannattaa ostaa, mutta ainakin tämän suomalaisen julkaisun hinta – laatusuhde on erinomainen. Koko ja paperi totta kai häviävät jenkkikirjoille.

Luulen, että kokeilen tätä julkaisua jo sen edullisen hinnan vuoksi. En vieläkään ole tätä itse nähnyt, sillä lähikaupoissa sitä ei myydä Lehtipisteen mukaan. No, kiire ei ole, sillä hyllyyn on juuri hankittu lukemista ja tässä Aku Ankan parhaissa riittää myyntiviikkoja.


Tuossa uuden pokkarin luettelossa minua vaivaa hivenen myös se, että välillä siinä lukee, että ”julkaistu ensi kerran suomeksi” ja välillä ”julkaistu ensi kerran Suomessa”. Tarkkaan ottaen nämä ilmaisut eivät tarkoita aivan samaa, sillä voisihan teoriassa jokin tarina tai kansikuva olla ilmestynyt Suomessa ruotsiksi tai englanniksi ennen kuin suomeksi (tiedän, että ainakin kansikuvissa on näin käynyt). Lisäksi minusta on kunniaksi, jos tuo ilmaisutapa tällaisessa listassa on aina jokin yksi ja tietty, koska se korostaa luettelon asiallista luonnetta. Muualla kuin luettelossa voidaan puhua julkaisukerrasta vapaammin ja synonyymejä etsien.

Juuri näin. Itse asiassa tuo on minusta jopa ikävämpi moka siinä mielessä, että sen huomaa jo vähemmän tarkallakin luennalla. Enhän minä osaa tarinoiden ensijulkaisujen yms tietoja ulkoa - toki oletus on että ne tehdään huolella jos kerran halutaan tieto lisätä - jolloin pelkällä lueskelulla niihin liittyvät virheet jäisi huomaamatta, mutta ilmaisuja koskevat epäjohdonmukaisuudet kyllä osuu silmään.

Eniten tässä tietysti epäilyttää se, kauanko julkaisulla tulee olemaan ikää. Mutta kuten sanottua, tipuin ilmeisesti jo Fantan kelkasta, joten ei minulla juuri ole hävittävää jos haluan saada mahdollisimman laajalti Barksin ankkatarinoita omaan hyllyyn.

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 898
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #18 : 09.07.2020 klo 20:25:54 »
Italialaisen sarjan osissa näemmä myös on selvästi vähemmän sivuja (vakiona aina 196) kuin tässä suomalaisessa ikään kuin ”erikoistaskarissa”. Suomalaisten pokkarien sivumäärä tulee heittelemään, mikäli osissa julkaistaan aina vain yhden vuoden tarinat. No, emme vielä edes tiedä, jatkuuko tämä.

Olisi hyödyllistä tietää, onko osia tulossa enempää. Toivotaan poikkeusta aiemmasta. Eri Barks-kirjojen ”parhailla tarinoilla” on rahastettu jo monta kertaa, ja Sanoman bisnesvastaavat ovat nauraneet matkalla pankkiin: taas onnistui saman tavaran myyminen. En hyppää tähän vankkuriin ennen kuin tiedän jatkosta. Ja niin kauan kuin sarja jatkuu, siinä ei missään tapauksessa saa alkaa hyppimään tarinoissa, taikka koko sarjan idea kusahtaa tyystin!

Valitettavasti pitkä myyntiaika kahdeksan kuukautta viittaa yksittäiseen julkaisuun. :(

Minkähän kokoinen tuo Italialainen versio on?

Netistä löytyy tieto, että koko on 17,3 x 24 cm eli pikkuisen pienempi (noin 1,7 cm x 2 cm pienempi) kuin Barksin kootuissa. Italialaiset muuten pukkasivat koko sarjan ulos yhden ainoan vuoden aikana tahdissa osa per viikko!

Juuri näin. Itse asiassa tuo on minusta jopa ikävämpi moka siinä mielessä, että sen huomaa jo vähemmän tarkallakin luennalla. Enhän minä osaa tarinoiden ensijulkaisujen yms tietoja ulkoa - toki oletus on että ne tehdään huolella jos kerran halutaan tieto lisätä - jolloin pelkällä lueskelulla niihin liittyvät virheet jäisi huomaamatta, mutta ilmaisuja koskevat epäjohdonmukaisuudet kyllä osuu silmään.

Joo, kyllä nuo erilaiset ilmaisut osuvat silmiin melko helposti. En toki minäkään olisi tiennyt alkuperäisnumeroita ja -päiväyksiä ilman Inducksia.

Ehkä ensi viestissä kirjoitan pokkarin sisällöstäkin. :)

Lax

 • Jäsen
 • Viestejä: 235
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #19 : 09.07.2020 klo 22:18:45 »
että koko on 17,3 x 24 cm eli pikkuisen pienempi (noin 1,7 cm x 2 cm pienempi) kuin Barksin kootuissa. Italialaiset muuten pukkasivat koko sarjan ulos yhden ainoan vuoden aikana tahdissa osa per viikko

Otin hyllystä Ankalliskirjasto 1:n ja mittasin sen sivujen olevan samaa kokoluokkaa. Samalta näyttää myös Don Rosan parhaat sen vieressä (niiden ensimmäiset painokset).

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 897
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #20 : 10.07.2020 klo 14:43:47 »
Kävin poistamassa kaupasta oman kappaleen ja olen erittäin tyytyväinen. Laatu on riittävä, käyttösarjakuvasta kun kuitenkin puhutaan. Aaltosfontti sopii tähän kuin nenä päähän ja pienen koon ansiosta pikselit eivät hypi silmille. Barksin viivastahan tässä ei kauheasti pääse nauttimaan (mutta missäpä pääsisi?) mutta noin muuten taide kestää yllättävän hyvin vielä tässä koossa. Bonuksena mukana alkuperäiset amerikkalaiset otsikot. Toivottavasti näitä ilmestyy useampikin kappale!

Muuten jos miettii näitä juttuja ihan rahantekomielessä, niin tämmöinen versio verrattuna siihen järkäleeseen olisi voinut tuottaa enemmän. Veikkaisin että maltillisesti hinnoitellulla paketilla tilaajia olisi helposti ollut kymmeniä kertoja enemmän kuin taannoisella Barksin kootuilla ja siten myös Sanoma olisi voinut hillota ehkä 5-10 kertaa sen mitä se teki rahaa kootuilla.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 612
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #21 : 10.07.2020 klo 16:28:28 »
Jesh, Leirielämää, Toteemien maassa, Muinaisessa persiassa, Prinssi Ruususen uni, Koettakaa arvata...ei ehkä Barksin yleisesti arvostetuimpia sarjoja (varsinkin kun Roope oli tässä vaiheessa vielä täysin sivuhahmo) mutta henkkoht suosikkejani tästä vuosikerrasta kyllä löytyy.

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 776
 • Leopard-tankkeja Ukrainaan ja vähän äkkiä!
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #22 : 10.07.2020 klo 18:26:53 »
Olin kaupan kassalla ja yhtäkkiä huomasin, että mitä ihmettä olen laittanut kauppakoriin. No sehän on Aku Ankan kootut pokkarisarjan ensimmäinen taskukirja. Mitä helv…!!!
Mullahan on Carl Barksin kootut, joten mitä olen taas mennyt tekemään.  No sanotaan näin, että kannatuksen vuoksi ostin ja ehkä senkin takia, että on helppo kouraan käypä Carl Barksin sarjakuvakirja, jossa on tarinat vuosittain kronologisesti järjestyksessä, vaikkakin siellä onkin jotain virheitä luetteloinnissa.

Kyllähän tätä lukee, vaikka hieman pientä pränttiä tuo tekstitys minulle on. En ole vielä hankkinut kaksiteholaseja. No ilman laseja tuota pystyy hyvin lukemaan…toimii!
Hienoa, että Sanomat eivät ole numeroineet tätä selkämystä millään järjestysluvulla, niin kuin Italiassa tehtiin. Ainoastaan tuo vuosiluku tuossa alareunassa ja Carl Barksin nimi ja kirjan otsikko Lumottu papukaija.
Vähän pelottaa tuo selkämyksessä oleva etukannelta ulottuva kuvan jämä tuossa. Ei kai tässä taas ruveta kehittelee niitä selkämyskuvia. Meinaa, jos tämä menee niin kuin Italiassa, että järjestys menee aluksi vuodesta 1950 vuoteen 1968 ja sitten hypätään vuoteen 1942 ja edetään vuoteen 1949 ja taas hypätään vuodesta 1969 vuoteen 2008. Toivottavasti tuo selkämys ei seuraa ilmestymisjärjestystä. Meinaa haluan, että saan nää ladottua kirjahyllyyni vuodesta 1942 vuoteen 2008 niin, että selkämyksistä voisi kuvitella, että ne on järjestyksessä…ymmärsiköhän kukaan mitä tarkoitan.

Pokkari on (viivoittimella mitattuna) 13,9 x 20,1 cm kokoinen. Italialainen versio oli 17,3 x 24 cm.
Tuossa alla on kuva 1, jossa alimpana on Aku Ankka-lehti ja sitten tuo italialainen pokkari ja päällimmäisenä tämä Suomen Carl Barksin kootut pokkari. Siitä saa vähän osviittaa kokoeroista. Itse olisin tykännyt tuosta Italian pokkari koosta enemmän.

Kun vertaa taas pokkaria tähän Carl Barksin koottuihin, niin selvästi puolet pienempi (kuva 2)

Otin myös kuvan kaikista Carl Barksin kirjasarjoista (kuva 3). Alimmaisen on kylläkin Floyd Gottfredsonin Mikki Hiiri Jättikirja, joka oli tajuttoman iso. Sitten tulee tavallinen jättikirja -> Carl Barksin kootut -> Aku Ankan parhaat -> Carl Barksin juhlasarja -> Carl Barksin parhaat sarja ja päällimmäisenä tuo uusin Carl Barksin pokkari. Koko ajan mennään pienempää ja pienenpään kokoon. Seuraavaksi tulee varmaan Carl Barksin kootut minipokkarikirjasarja, jota luetaan suurennuslasilla tai mikroskoopilla.
Tuossa Italian (La grande dinastia dei paperi) sarjassa kiinnostavinta on tuo artikkeli-osuus. Onko se sama kuin Carl Barksin kootuissa vai lyhennetty versio. Löytyykö siitä jotain uutta ennen julkaisematonta tietoa. Olisin toivonut, että Sanomat olisi myös laittanut tähän uuteen pokkarisarjaan nuo artikkelit…niitä tykkään aina lukea.

Pääasia kuitenkin on, että tämä Carl Barksin pokkarisarja on kronologisesti järjestyksessä, se on halpa, hyvän kokoinen ja helppo käyttää…ihan vain arkikäytössä.  Hyvin toimii vaikka omistaisikin jo Carl Barksin Juhlasarjan, Carl Barksin kootut jne. Ei ole hölmöilty järjestysnumeroiden kanssa…toivottavasti ei myös hölmöillä selkämyskuvan kanssa.  Ja mitä parasta, jospa tämä pokkarisarja nyt vähän vähentäisi sitä Aku Ankka-lehdessä sekä Aku Ankka Klassikossa niitä Carl Barksien uusintoja. Sitä todellakin toivon…toivottavasti myös Sanomat tajuaa tämän.

Menkäähän ostamaan Carl Barksin kootut pokkarisarjaa, ettei tästäkin tule taas pannukakku ja homma jätetään kesken.
"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

Lax

 • Jäsen
 • Viestejä: 235
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #23 : 10.07.2020 klo 18:43:24 »
Pitihän tätä itsekin lähimarketissa vilkaista äsken, tavallaan teki mieli ostaa jo vaikka hyllyssä on AA parhaat albumit, juhlasarjat ja kootut, mutta vaikkapa mökkilukemiseksi....

Barksin viivastahan tässä ei kauheasti pääse nauttimaan (mutta missäpä pääsisi?) mutta noin muuten taide kestää yllättävän hyvin vielä tässä koossa.

Samaa mieltä, yllätyin itsekin miten toimivalta tuo selatessa näytti vaikka aluksi tämä tietysti näyttää hirmuisen pieneltä.

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 776
 • Leopard-tankkeja Ukrainaan ja vähän äkkiä!
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #24 : 10.07.2020 klo 20:47:36 »
Tämän takia kiinnostaisikin todella paljon, jos Sanomat olisi ympännyt mukaan myös nuo artikkelit.
"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 898
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #25 : 11.07.2020 klo 13:49:00 »
En huomannut, että ilmaisu ”julkaistu ensi kerran Suomessa” esiintyi ainoastaan kansikuvien kohdalla. Silloin tosiaan toimitus on selvästi tietoisesti valinnut sen kansiin ja otan kritiikkiäni takaisin. ”Julkaistu ensi kerran Suomessa” olisi kuitenkin hyvä yleiskattava ilmaisu myös tarinoihin.

(Eikös muuten Aku Ankan kilpatehtävissä ole julkaistu ainakin pari kertaa Barksin yksisivuinen tarina joko ilman mitään tekstiä taikka englanninkielisin tekstein? Lukijoiden tehtävänä on ollut laatia suomenkieliset puhekuplat. Ja muistaakseni Sarjainfossa ja mahdollisesti Ankkalinnan pamauksessa ja Keräilijän lehdessä on myös ollut Barksin kansikuvia ja yksisivuisia tarinoita enkuksi. Kaikki nämä julkaisukerrat pitäisi tietysti ottaa silloin huomioon silloin kun puhutaan julkaisemisesta Suomessa, mutta toimittajat pystyvät poimimaan ne Inducksista.)

Tämän takia kiinnostaisikin todella paljon, jos Sanomat olisi ympännyt mukaan myös nuo artikkelit.

Artikkelit ja iso koko maksaisivat. Hinta on nyt haluttu edulliseksi, ja hyvä niin.

Dennis

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 752
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #26 : 11.07.2020 klo 19:28:52 »
Ihan hyvä idea, koska "karvalakkimalli" varmaan kiehtoo monia vaikka CB:a on paljon julkaistu.

Mutta sitten tulee se iso MUTTA.

Sen verran olen skeptinen siitä, että saadaanko kaikki CB-sarjat julkaistua, Sanomilla on se kirves heilunut kovaa tahtia viime vuosina jossei kauppa käy.
Je suis alle kuuden euron pizza!

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 776
 • Leopard-tankkeja Ukrainaan ja vähän äkkiä!
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #27 : 11.07.2020 klo 23:30:23 »
Muuten onko kukaan tarkistanut tätä uutta pokkarisarjan ekaa osaa, ettei siinä ole sensuroitu mitään tai siis muuteltu. Siellähän kyllä varoitetaan, että sarjakuva on menneiltä vuosikymmeniltä, joten kaikkea nykyään virastettavaa saattaa tulla vastaan.

Luulisin, että ei ole mitään sensuroitu, vaan kaikki on originaalia.
"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

haplo

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 531
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #28 : 13.07.2020 klo 18:17:59 »
Hyvä, että tuo sisällysluettelon ilmaukset pitivätkin kutinsa.

Tänään kävin viimein kaupassa, jossa tätä pokkaria myytiin. Ei sitten tehnyt vaikutusta siinä mielessä, että hankkisin itselleni hyllyyn näitä tarinoita tuossa muodossa. Jos mökkilukemiselle olisi tarvetta, tilanne voisi olla toinen. Kyllä tuo pokkari nyt tuntui liian pieneltä.

Sekin vaikutti, ettei ole mitään tietoa julkaisusarjan tulevaisuudesta. Vaikka tuntuu turvalliselta olettaa, että mahdollinen seuraava osa sisältäisi Barksia, niin eihän edes se ole varmaa. Jotain ennakkotietoa olisi mukava olla.

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 898
Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Vastaus #29 : 13.07.2020 klo 18:55:52 »
Sekin vaikutti, ettei ole mitään tietoa julkaisusarjan tulevaisuudesta. Vaikka tuntuu turvalliselta olettaa, että mahdollinen seuraava osa sisältäisi Barksia, niin eihän edes se ole varmaa. Jotain ennakkotietoa olisi mukava olla.

Joo: Sanoman pitäisi ehdottomasti mainostaa tätä ja ilmoittaa montako näitä vähintään tulee. Itse en halua hommata uutta yksinäistä Barks-julkaisua hyllyyni varta vasten.

Muuten onko kukaan tarkistanut tätä uutta pokkarisarjan ekaa osaa, ettei siinä ole sensuroitu mitään tai siis muuteltu. Siellähän kyllä varoitetaan, että sarjakuva on menneiltä vuosikymmeniltä, joten kaikkea nykyään virastettavaa saattaa tulla vastaan.

Luulisin, että ei ole mitään sensuroitu, vaan kaikki on originaalia.

Ei kai sensurointeja ole enää ruukattu tehdä. Varoitustekstit alussa riittävät. Voit itse tarkistaa asian Kootuista.