Kirjoittaja Aihe: Värisarjakuva vs Mustavalkosarjakuva  (Luettu 743 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tmielone

 • Il Dille
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 2 670
Vs: Värisarjakuva vs Mustavalkosarjakuva
« Vastaus #15 : 10.03.2021 klo 22:27:39 »
Nykyään tosin edes markkinoinnilla ei varmaan voi juurikaan auttaa menekkiä vaan se myynti riippuu lähinnä tähtien asennosta.

Tämä menee nyt vähän ohi aiheen, mutta en olisi tuosta markkinoinnin merkityksestä ihan yhtä varma. Onko meillä mitään sarjakuvaa edes tosissaan markkinoitu (pois lukien Ankat)? Tätä olen miettinyt nähdessäni kirjamainoksia telkkarissa tai bussipysäkillä. Ei ole näkynyt vastaavaa sarjakuvien kohdalla.
Jostain pitäisi löytää kustantaja, jolla on pohjattomat taskut ja intoa kokeilla, että ostaako ihmiset enemmän sarjakuvaa, jos niitä mainostetaan joka puolella. Uskoisin, että myynti kasvaisi, mutta ihan niin varma en ole siitä kasvaako se niin paljon, että markkinointikulut saataisiin katettua  :laugh:

Ja palatakseni aiheeseen, niin kyllähän siitä värittämisestä tulee alkutuotannossa lisäkustannuksia, kun jonkun pitää ne sivut värittää.
"Now there's only two things in life but I forget what they are"

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 612
Vs: Värisarjakuva vs Mustavalkosarjakuva
« Vastaus #16 : 11.03.2021 klo 09:50:24 »
Ohi aiheen, Arktinen Banaani on ainaskin mainostanut, Fingerpori ainakin näkyi jossain vaiheessa hyvin kun julkisilla liikkui...

Mutta kirjapuolella on ollut puhetta että markkinointi käytännössä nostaa tietyn prosenttiluvun verran myyntiä, oli se myynti sitten suurta tai pientä, joten luonnollisesti kannattaa markkinoida näkyvimmin niitä teoksia jotka muutenkin myisivät hyvin, marginaalisemmin myyvissä joutuu tosiaan olemaan tarkkana että hyöty vastaa kuluja tai sitten markkinointi rajoittuu siihen mittä voi tehdä ilmaiseksi.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 827
Vs: Värisarjakuva vs Mustavalkosarjakuva
« Vastaus #17 : 11.03.2021 klo 10:22:21 »
Vanhojen sarjakuvien digitoinnissa näin usein olikin.
Ja printissä kannattaa huomata että vanhojen värillisten lehtisarjojen skannaaminen ja painaminen sinällään, suoraan skanneista ei yleensä ole laadun puolesta ollenkaan riittävä. Jossain vaiheessa (ja joissain tapauksissa on ollut pakko) mv-sarjakuvan kanssa skannaukset ovat lähes suoraan kelvanneet uudelleen painettavaksi.

Uskoisin, että myynti kasvaisi, mutta ihan niin varma en ole siitä kasvaako se niin paljon, että markkinointikulut saataisiin katettua  :laugh:
Tuota juuri tarkoitin. Eivät kustantajat niin tyhmiä ole, etteivätkö osaisi laskea kannattaako markkinoida vai ei. Tämä on kuitenkin toisen ketjun aihe.  :)
Ja palatakseni aiheeseen, niin kyllähän siitä värittämisestä tulee alkutuotannossa lisäkustannuksia, kun jonkun pitää ne sivut värittää.
Vastauksena aivan ekassa ketjun postauksessa otin tähän liukuvan kannan, mutta avataan sekin nyt vielä. Nykyään on diginä ja vaikka paperillekin, täysin mahdollista "piirtää" niin ettei sarjaa tarvitse erikseen värittää.

Sinänsähän tämä koko kysymyksen asettelu on sillee typerä, että jos kysytään tuleeko enemmän kustannuksia (luodessa ja painaessa) jos tekee enemmän työtä (1 värin ja työvaiheen sijasta monta) ja haaskaa enemmän maalia: vastaus on tietenkin kyllä. Mutta koska nuo ovat varsinkin suurten painosten kohdalla vielä melko marginaalisia kuluja tuotekappaletta kohden ja koska asiaan liittyy muitakin muuttujia, kuten vaikkapa (painotekniikka/materiaalit, markkinointi, oikeuksien omistajien proviisio, kustantamon juoksevat kulut, mahdolliset käännös ja lokalisointi, tekstaus/ladonta) kulut, niin...

Kvaakissahan on hieman vastaavia joku vastaan joku keskusteluja ja äänestyksiäkin käyty siltä pohjalta että kumpi miellyttää enemmän. Itse, sarjakuvien tekijänä ja miksei lukijanakin, koen tällä hetkellä jotenkin ristiriitaisia fiiliksiä sen suhteen että kumpi nyt olisi lopulta mieluisampi? Onneksi on molemmat!

Hyvin tehty mustavalkosarjis on vain niin jumalattoman komeata. Samaan draamaan tai tehohin väri ei vain yllä. Väripuoli taas tuo minun näkökulmastani mukaan lähinnä leikkisyyttä ja mahdollisuuden nostalgisoida sen vanhan (90-luvulle asti vallalla olleen) rasteritekniikan kanssa. Toisaalta väritys saattaa huonosti tehtynä myös tukahduttaa koko ilmaisun.
Nyt kun vihdoin olisi (julkaisukulujen laskemisen ansiosta) mahdollisuus tehdä väreissä, niin en oikein osaa sanoa. Tätä tuli muutama kymmenen vuotta hinguttua, mutta se että värit olisivat tarinassa jotain muuta kuin kuorrutusta ja lukijoiden halpaa kosiskelua...

Kertokaapa mihin niitä värejä ylipäätään oikein muka tarvitaan?  :D
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Antti Valkama

 • Jäsen
 • Viestejä: 889
Vs: Värisarjakuva vs Mustavalkosarjakuva
« Vastaus #18 : 11.03.2021 klo 12:41:15 »
Siihen, mihin niitä värisivuja saa julkaisussa, vaikuttaa painoarkin koko. Yhdellä painoarkilla on julkaisun koosta riippuen neljällä jaollisesti sivuja eli pokkarikokoisessa useampi kymmenen. Eli käytännöllisintä on aina tehdä yksi painoarkki yhdessä muodossa (mustavalkoinen tai värillinen). Jos värillisyys on ripoteltu sinne tänne, niin silloin myös mustavalkoisista sivuista joutuu kuitenkin painamaan värillisen hinnan.

Meillä 16 on vakio. Yli jäävät sivut sitten täytetään mainoksilla...