Kirjoittaja Aihe: AHAVA - Ensimmäinen lippu  (Luettu 939 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Vural

 • Jäsen
 • Viestejä: 14
AHAVA - Ensimmäinen lippu
« : 08.03.2021 klo 13:44:46 »
Tulossa syksyllä!

Suuret aatteet muokkaavat maailmaa 1900-luvun alussa. Liput nousevat, laskevat ja palavat. Suomen ja Karjalan kansat elävät Venäjän vallan alla, mutta kun Verisunnuntain tahrat leviävät kohti länttä, itsenäistyminen tuntuu hetki hetkeltä todellisemmalta.

Vanhemmilta perityn idealismin innoittamana uhtualainen Iivo Ahava kasvaa maailmassa, jossa vanhat rakenteet natisevat liitoksissaan ja vallitseva järjestys vaatii muutosta. Karjalan on aika itsenäistyä.

Ahava – Ensimmäinen lippu on tositarinaan perustuva kertomus punaisena heimosoturina tunnetun Iivo Ahavan myrskyisestä nuoruudesta. Vapaasta Vienasta haaveileva vaikutusvaltainen Ahavan perhe työskentelee maltillisesti Kuusamosta käsin karjalaisen kansansa sivistämiseksi. Iivosta, perheen esikoisesta, povataan tuon hiljaisen tehtävän jatkajaa.

Hillitty sivistys tarkoittaa tulisieluiselle nuorukaiselle turhan kivikkoista tietä, kun historian hirveimpään verenvuodatukseen varustautuva maailma tarjoilee nopeita ja houkuttelevampia reittejä kohti vapautta.

Sarjakuvakirja ilmestyy syksyllä 2021

Hankkeen etenemistä voi seurata kirjan facebook -sivulta: https://www.facebook.com/ahavasarjakuva
Mikael Mäkinen

 • maziwapp
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 1 371
 • Ostapa kuule sarjakuvaa.
Vs: AHAVA - Ensimmäinen lippu
« Vastaus #1 : 16.10.2021 klo 22:07:00 »
Ahava - Ensimmäinen lippu oli tänään näkyvillä Turun sarjakuvafestivaaleilla, mutta myös Kuusamossa.

"Kuusamon Lukuvalo-seminaarin Sodan kasvot ohjelmassa muun muassa Sirpa Kähkösen luento, Minna Rytisalon vetämä paneelikeskustelu ja Iivo Ahavasta kertovan sarjakuvaromaanin esittely. Tervetuloa seuraamaan etänä pääkirjastoon lauantaina 16.10. klo 10-14."

Live-video on jo päättynyt, mutta sen pääsee edelleen näkemään tästä. Linkki vie kohtaan jossa Matti-Pekka Heikura ja Veli-Matti Ural aloittavat lyhyellä ääniefektein varustetulla sarjakuvavideolla, jonka jälkeen on varsinainen Ahavan esittely.

Muistinko muuten mainita, että albumia saa mm. Sotakirjastolta?
« Viimeksi muokattu: 16.10.2021 klo 22:09:35 kirjoittanut Mikael Mäkinen »

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 780
Vs: AHAVA - Ensimmäinen lippu
« Vastaus #2 : 08.11.2021 klo 00:12:38 »
Keskustelua teoksesta ei ruuhkaksi ole ollut, mutta paitsi että kuvaa mielenkiintoista ja vaarallista ajanjaksoa historiallisella tarkkuudella on se suurimmaksi osaksi graafisesti upea.

Piirros on sivutaittoa ja ruutujakoa myöten hienoa, tarinankerronta omaa tasoja, syvyyttä. Valoa, varjoja ja väriä käytetään tyylillä mutta ilman että sisältö kärsii sen kustannuksella.
Olisi latteaa puhua " elokuvamaisuudesta" kun kotimainen ja ulkomainen elokuva ei tällaiseen pysty.
Juurevan ja symbolisen kerronnan yhdistäminen luontevasti tällä tasolla on varteenotettava saavutus.

Siksi on melkoinen pettymys miten tekstaus on tehty enemmän tai vähemmän ajatuksella. Fonttikoko vaihtelee ilman järjellistä syytä samalla sivulla ja välillä yhteen puhekuplaan on ahdettu sivun verran materiaalia.

Ei haittaisi jos muu kokonaisuus olisi samalla huolettomalla välinpitämättömyydestä tehtyä, mutta kun dialogi ja monologit ovat mietittyjä ja harkittuja ainoastaan niiden graafinen suunnittelu ja luettavuus on jätetty heitteille on tässä kohden ainoa isompi miinus.
Ja itselleni se että on kovakantinen millä ei ole mitään arvoa itsessään minun mielestäni.
Monelle juhlava ja muita tekosyitä joista umpimielisesti tulkitsen ettei kirjoja ja sarjakuvia hankita luettavaksi vaan statusta pönkittämään. Varmasti virheellinen, ylimielinen kanta minulta mutta ainoa selitys jonka olen keksinyt.
Mutta se on pienempi paha. Tekstaus on kyllä luettavissa, mutta se on niin selkeä rikko teoksessa joka irrottaa lukijan immersiosta. Tuo ulos maailmasta josta meidän todellisuutemme ja aikamme syntyi.

Tutustumisen arvoinen kyllä kenelle vaan mutta sisältää edellä mainitun merkittävän kauneusvirheen, joka on vähällä viedä huomion ansioista.

Eittämättä aukenee vielä paremmin Oulun ja Kuusamon seutujen asukkaille ympäristökuvauksellaan.

Hööki

 • Jäsen
 • Viestejä: 18
Vs: AHAVA - Ensimmäinen lippu
« Vastaus #3 : 03.12.2021 klo 10:16:03 »
Minua jäi hieman vaivaamaan tarinan loppu. Iivo Ahava matkusti siskonsa kanssa Kuusamoon - junalla! Ei kai Kuusamoon Rovaniemen kautta tuolloin kuljettu?
Klaffivirhe vai mistä on kysymys?

Vural

 • Jäsen
 • Viestejä: 14
Vs: AHAVA - Ensimmäinen lippu
« Vastaus #4 : 22.12.2021 klo 14:59:47 »
Minua jäi hieman vaivaamaan tarinan loppu. Iivo Ahava matkusti siskonsa kanssa Kuusamoon - junalla! Ei kai Kuusamoon Rovaniemen kautta tuolloin kuljettu?
Klaffivirhe vai mistä on kysymys?

Ne meni kato junalla Rolloon ja sieltä isän ostamalla Opel -automobiililla Kuusamoon. Kuskina toimi Iivon veli Paavo Ahava nuorempi, joka nuorena miehenä oli kovin kiinnostunut autoista, tekniikasta, koneista ja laitteista. Ahavan perhe omisti muuten Kuusamon kaupungin ensimmäisen auton, joka oli tyylikäs Chevrolet. Huippunopeus huikeat 30km/h.

Tämän tulet näkemään jatko-osassa

Vural

 • Jäsen
 • Viestejä: 14
Vs: AHAVA - Ensimmäinen lippu
« Vastaus #5 : 18.03.2022 klo 16:34:24 »
Hei!

Kannattaa tilata kirja suoraan taiteilijalta. Silloin saat sen signeerattuna ja omistuskirjoituksella. Ja raha menee hyvään tarkoitukseen - nimittäin suoraan taiteilijalle.

Seuraa linkkiä

https://cultural.fi/ahava/

Reijo Valta

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 2 171
 • Haddadaa
Vs: AHAVA - Ensimmäinen lippu
« Vastaus #6 : 06.04.2022 klo 09:59:50 »
Kari Hintsala on blogissaan käsitellyt murrosvuosista 1914-1922 tehtyjä kotimaisia sarjakuvia. Kahdeksan osaisen sarjan päättää Ahava - Ensimmäinen lippu.

Hintsala on vaikuttunut piirrosjäljestä, mutta historiallisista yksityiskohdista hän pientä nipotettavaa. Kaikki käsitellyt sarjakuvat tämän linkin takana.