Kirjoittaja Aihe: Linnut ja meret  (Luettu 18658 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jukka Koivusaari

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 343
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #15 : 24.10.2003 klo 12:33:19 »
...eikö ketään muuta häiritse hahmojen paikoittainen isopäisyys ja lyhytraajaisuus? Koot vaihtelevat siellä täällä ympäri albumia ja se oli outoa kun muuten visuaalinen ilme oli niin hiottua ja komeaa.... Alun ja lopun nuoret päähenkilöt sen sijaan tuntuivat oikeilta ihmisiltä.

En tiedä vaikuttaako asiaan , mutta tietääkseni Tietäväinen ei piirtänyt kaikkea ihan alkutekijöistään itse. Ahosen Ilpo kuulemma luonnosteli joitakin sivuja . Ville kyllä piirsi ne uudestaan tai ainakin väritti puhtaaksi , mutta tommonen voi jossain näkyä.


Justus

  • Jäsen
  • Viestejä: 926
  • Ralf on Kuningas
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #16 : 31.10.2003 klo 18:02:04 »
Luopiona ja köyhänä lainasin teoksen kirjastosta ja luin sen samana iltana. Olin nähnyt sitä ylistettävän täällä ja siksi olinkin siihen vähän varautunut, samalla tavalla kuin Katson kriitikko kehuu jotain vuonna 1934 Moldovassa tehtyä mustavalkoista mykkäfilmiä elokuvataiteen suurimmaksi merkkiteokseksi... Heh, mutta olihan se oikeasti hyvä. Pidän kyllä ns. taidesarjakuvista (minusta osa on taidetta, osa viihdettä, osa myös nerokasta) siinä kuin Juho Juntusestakin.

Hämmästyttävintä tässä oli se, että se oli suomalaisen tuottama, mutta jos nimi olisi ollut jokin taiteilijanimi eikä kansalaisuus olisi ollut selvillä, en olisi ikinä arvannut sitä suomalaiseksi. Miljöö kun tosiaan on Hongkong ennen vallanvaihdosta ja henkilöt kiinalaisia. Heidän kulttuurinsa, tapansa ja käytännöt ovat albumissa kuin sen olisi syntyjään kiinalainen tehnyt. En tietenkään tunne kiinalaista kulttuuria hyvin, joten en esim. tiedä käyttävätkö rakastuneet toisistaan niitä hauskoja lempinimiä, kuten sammakkosilmä, katkarapu ja nuudelikoipi. Voisin kuvitella. Samoin nuorten kieli on välitöntä kirosanoineen ja keskeisin teema on tapojen ja ajatusmaailmojen ristiriita länsimaistuvien nuorten ja puritaanisten vanhojen (suvun) kesken.

Yhtä asiaa en oikein sisäistänyt. Mitä ne lääkärit tekivät niille vietnamilaisille? Mikä oli leikkauksen tarkoitus? Ehkä pitäisi lukea se uudestaan.

Grafiikka on hyvää, sen kyllä jotenkin "tunnistaa" suomalaiseksi. En osaa sanoa miksi. Puhekuplat transparensseine pohjineen ja ei-sarjakuvamaisine asetteluineen ovat kyllä välillä vähän sekavia. Välillä puhelaatikolla ole edes johtoviivaa puhuvaan henkilöön vaan se pitää päätellä itse asiasisällöstä. Eihän se vaikeaa ole mutta...  Pituudestaan huolimatta asia on kyllä nopeasti käsitelty. Isot kuvat ja harvat puheet lyhtentävät tarinaa aika lailla. Taideteos sarjakuvan muodossa, itse asiassa. Suosittelen kaikille. Ostamista.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 043
  • <><
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #17 : 31.10.2003 klo 19:43:39 »
Tänään osui munkin käteen kirjastosta tämä albumi. Lainasin siis heti. Täytyy tässä lukea kunhan ehtii. Nalle Puh -kirjoja aloitin just lukemaan eikä viitsi keskeyttää.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Axuz

  • Jäsen
  • Viestejä: 413
  • Kvaak!
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #18 : 01.11.2003 klo 17:50:04 »
Ville Tietäväisen Linnut ja Meret on harvinaisen kunnianhimoinen työ suomalaiseksi sarjakuvaprojektiksi. Kun kuulin sen ilmestymisestä ja tutustuin kyseiseen teokseen akateemisessa, ostin sen heti hinnasta välittämättä. Mielestäni hinta ei tässä tapauksessa ollut edes olennaista, sillä halusin ostaa sen jo kannustuksen vuoksi ja mielelläni jätin yhden baari-illan väliin Tietäväisen työtä kunnioittaakseni ja tukeakseni. Todellisuudessa lompakkoni ei tykännyt ajatuksesta yhtään, mutta toisaalta suomalaista hyvää sarjakuvaa (omasta mielestäni siis) tulee ulos sen verran harvoin, että rahat kaivetaan vaikka petäjästä, jos tiukaks menee...

Monet pitkän linjan sarjakuvantekijät ovat viime aikoina aika ajoin todenneet, että suomalaiselle sarjakuvalle on ominaista, että todella kunnianhimoinen ote on harvinainen ilmiö. Muistaakseni mm. Ville Ranta mainitsi tästä sarjisfestareiden haastattelussa ja toki moni muukin, mutta muistini ollessa rajallinen, taidan jättää muut nimet mainitsematta mahdollisten ohiammuntojen pelossa.

Tietäväinen nimenä ei ollut minullekaan kovin tuttu ennen tätä uusinta albumia ja vaikka kyseisen albumin julkaiseminen olikin Tammelta kädenojennus rakastamallemmme taiteelle, on myönnettävä, että festareilla sattui paha moka. Tammella ei ollut omaa edustusta ja Tietäväinen oli itsekin silminnähden yllättynyt ja käärmeissään. Linnut ja Meret oli kyllä festareilla myynnissä, mutta ei mitenkään näkyvästi. Kyseisen opuksen näin parina yksittäisenä kappaleena jossain alakerrassa parissa laatikossa varsin epäkunnioittavasta seurasta.

Jokin markkinoinnissa on mennyt pahasti pieleen. Tämä on sääli jo senkin kannalta, että Tammen lähtiessä tällaiseen mukaan, olisi kovin ikävää, jos heti ensi alkuun myynti epäonnistuu niin pahasti, että se vedätyttää Tammen takaisin koloonsa. Kun jotain tällaista tehdään, se tulisi tehdä alusta loppuun asti kunnolla. Onnistumisesta voidaan puhua vasta silloin kun se teos on riittävän monen ihmisen kotihyllyssä. Mitä tarkoittaa riittävän monen hyllyssä? Suomen markkinoista ja tällaisesta teoksesta puhuttaessa, haarukka kulkenee jossain muutaman tuhannen hujakoilla...

Kaiken kaikkiaan Linnut ja meret on herkullisen hyvä sarjakuvateos. Kunnianhimoinen niin sisällöltään kuin tekniseltä toteutukseltaan. Värisarjakuvaa tällaisessa mittakaavassa on äärimmäisen vaikea saada Suomessa julkaistuksi. Vielä vaikeampaa voi olla sen myyminen usein korkean hinnan vuoksi. Linnut ja meret ei kuitenkaan mielestäni ole sen kokonaisuutta ajatellen kallis. Voisi jopa sanoa, että se on edullinen. Se on hyvä kirja, joka mielestäni kannattaa ostaa. Jos ei muuten, niin antaakseen Tammelle edes toisen mahdollisuuden korjata surkeasti toteutettu markkinointi. Tämän teoksen julkaiseminen on varmasti ollut kallis juttu. Jos Linnut ja meret ei myy, ei vika ole sarjakuvassa vaan täysin poskelleen menneessä markkinoinnissa. Ja vaikka vika onkin tällöin Tammen, firma tulee tekemään tästä omat johtopäätöksensä. Ja jos Tammi nyt tästä pelästyy, se tuskin julkaisee enää koskaan mitään vastaavaa sarjakuvarintamalla. Mikäli rahkeenne vain suinkin riittävät, investoikaa tähän ja antakaa Tammelle toinen mahdollisuus. Menkää paikalliseen kirjastoonne ja toivokaa kirjaa sen valikoimiin. Joulu on tulossa, pyytäkää teosta sukulaisiltanne, puolisoiltanne, kavereiltanne... lahjaksi. Mitä vain, kunhan ne loppuvat Tammelta (Enkä siis ole Tammella töissä!). Älkää tehkö sitä vain itsenne vuoksi, älkää Tietäväisen vuoksi... tehkää se puhtaasti suomalaisen sarjakuvan vuoksi. Meillä ei ole montaa vaikutusvaltaista ja kookasta kustantajaa puolestapuhujinamme. Onko meillä varaa menettää niistä harvoista yksi lisää, jotka vielä uskovat meihin? Menkää ja ostakaa se lärpykkä itsellenne!

Justus

  • Jäsen
  • Viestejä: 926
  • Ralf on Kuningas
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #19 : 01.11.2003 klo 18:35:24 »
Kun katselee Tammen kotisivuja, http://www.tammi.fi/, ei oikein ihmettele miksi Linnut ja Meret -sarjakuvan markkinointi on ... olematonta. En edes onnistunut löytämään ko. teosta noilta sivulta. Sivut ovat täysin vanhentuneet ja mikä tahansa normaali firma tekisi kyllä niistä asialliset ja selkeät uutisoineen jne. Nyt siellä on joku talo jossa linkkejä erinäköisille sivuille. Kyllä pitäisi vähän panostaa markkinointiin, niin netissä kuin muuallakin. Eihän painotuote myy vaikka sitä miten mainostettaisiin, mutta ei se myy yhtään jos siitä saa tietää vain puskaradion kautta...

No kun tarpeeksi selaa ja käyttää hakua, sen löytää yleinen kirjallisuus -linkin takaa... Mutta säälittävää minusta.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 279
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #20 : 02.11.2003 klo 14:00:16 »
Kyllä se haulla löytyi:
http://www.tammi.fi/asp/empty.asp?P=3319&VID=default&SID=783786853250267&S=2&A=closeall&C=21004

En tiedä mihin viittaa kirjan yhteydessä annettu luokka 83.52...  Yleinen kirjastoluokitus ei tunne moista. 83 on näytelmät. 83.5 englanninkieliset, mutta alaluokkaa sille ei ole. Tammen oma luokitusjärjestelmä?

Timo

tolppis

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 321
  • Viinissä totuus
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #21 : 26.11.2003 klo 16:12:56 »
Varoituksen sana: En ole lukenut aiempia viestejä ja en ole järin vakuuttunut teoksesta. Nämä ovat "vain" tavallisen pulliaisen (anteeksi Suomen Pulliaiset, no pun intended) mietteitä.

Eli luin kyseisen teoksen kirjastosta (en raaskinut ostaa koska oli omat epäilykseni teoksen suhteen).

Pidin teosta enemmän sopivana kirjaksi tai elokuvaksi. Sarjakuvana kyseinen tarina, joka oli melkein pelkkää ihmissuhdejorinaa ja tunnelmointia (hauskoja ne hellittelysanat, käytetäänkö itäisillä mailla oikeasti sellaisia, swweeeeetttt, brrrr...), mihin ehken ole sarjakuvan lukijana tottunut. Varsinainen juoni kulki ovelasti "takaperin".

Pidin albumia hieman ankeana tunnelmaltaan mitä vaikutelmaa ei auttanut haaleat värisävyt. Kaiken kaikkiaan kutsuisin teosta "graafiseksi romaaniksi".

Hmmm...en minä oikein muuta osaa sanoa. Työläs homma ollut varmasti mutta kun en pitänyt niin en pitänyt. Täytynee se aiempi tekijän työkin kuitenkin ihan vertailun vuoksikin lukaista joskus...  

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 279
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #22 : 26.11.2003 klo 19:08:24 »
Pidin teosta enemmän sopivana kirjaksi tai elokuvaksi. Sarjakuvana kyseinen tarina, joka oli melkein pelkkää ihmissuhdejorinaa ja
mihin ehken ole sarjakuvan lukijana tottunut.
OT...
Eli tässä palaamme tähän samaan dilemmaan, josta jo tuolla toisessa säikeessä (etabloitunut ja establ...) puhuin. Siis ns. tavalliset sukan kuluttajat etsivät ja odottavat sarjakuvalta viihdyttävyyttä, keveyttä ja huumoria. Vakavuus, tummasävyisyys, ihmissuhteet, realismi ja niin edelleen näyttäisivät vieraannuttavan jokamiehen ja -naisen noita sisällään pitävän sarjakuvan parista. Miksi sarjakuvan pitää olla hauska ja kevyt, mutta elokuvan tai kirjan ei tarvitse? (vrt "sarjakuvamainen" on pejoratiivinen ilmaus, so. sarjakuvamainen elokuva on kehno)
Ajatuksia?

Timo

Leo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 269
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #23 : 26.11.2003 klo 19:16:15 »
Nykyään sarjakuvamarkkinoilla pärjäävät (hyvin) vain humoristiset sarjakuvat (mielestäni) joten tuollaiset "tosikkomaiset" sarjakuvat eivät ole kansan mieleen ja niitä (yleensä) ostavat vain sarjakuvaharrastajat (kuten kvaakkilaiset)

Wilpuri

  • Vellihousu
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 279
  • Jaa kuka?
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #24 : 27.11.2003 klo 09:13:47 »
Miksi sarjakuvan pitää olla hauska ja kevyt, mutta elokuvan tai kirjan ei tarvitse? (vrt "sarjakuvamainen" on pejoratiivinen ilmaus, so. sarjakuvamainen elokuva on kehno)
Ajatuksia?

Aku Ankka?

Suomessa ajatellaan, että sarjakuvat ovat lasten viihdettä. Kuvakirjoja. Viiviä ja Wagneria tai Virtasen B______tä saa lukea aikuisetkin, koska niissä on "älykästä" yhteiskuntaamme liittyvää huumoria.

Jostani syystä nykyään (ja varmaan ennenkin... sanokaas papparaiset jos olen väärässä) sarjakuva on synonyymi sanoille kevyt, purkka ja tyhjänpäiväinen.

Jotkut ovat joskus kritisoineet jotakin elokuvaa, että "Ei ollut hyvä... tämä oli tällainen sarjakuvamainen... ei lainkaan realistinen". Silloin tekee aina mieli sanoa, että siksi se onkin niin hyvä... tuossa unohdetaan kuitenkin sarjakuvat, jotka ovat useimpia elokuvia realistisempia.
"Someday I will be so powerful that secretaries will HAVE to explain why they laugh at me" - Asok the Intern

Justus

  • Jäsen
  • Viestejä: 926
  • Ralf on Kuningas
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #25 : 27.11.2003 klo 09:43:50 »
Suomessa ajatellaan, että sarjakuvat ovat lasten viihdettä. Kuvakirjoja. Viiviä ja Wagneria tai Virtasen B__tä saa lukea aikuisetkin, koska niissä on "älykästä" yhteiskuntaamme liittyvää huumoria.

No ei nyt kannattaisi yleistää että kaikki suomalaiset ajattelevat noin. Olemmehan me sarjakuvanharrastajatkin suomalaisia... Varmasti osa ns. suurista ikäluokista ja varsinkin sitä vanhemmat ajattelevat tuolla tavalla. Sarjakuvan arvostus on kyllä noussut 80-luvulta lähtien. Aku Ankka tosin aloitti juuri kun suuret ikäluokat oppivat lukemaan, 1951. Siksi sellainen lastenlehti-käsitys on siitä ehkä vallalla. Onhan se osin, Sepet ja muut ovat ihan lasten juttuja verrattuna esim. Romano Scarpan tai Marco Rotan (tai muiden italialaisten) Mikki-sarjoihin, joita julkaistiin taskukirjojen ensimmäisissä numeroissa. Tai Rosan monimutkaiset juonikuviotkin vaativat jo vähän ikää.

Juba, Koivisto ja Mäkelä ovat kyllä tuoneet suomalaista sarjakuvaa lähemmäksi tavallista kansaa. Itse en B-Virtasesta oikein pidä. Huono piirustusjälki ja ylidramaattisia tyhmiä juttuja, samoin kuin joku Mika Mokanen. En oikein tajua sitä. Mutta kuka pitää mistäkin. Wagner on taas Sika.

Wilpuri

  • Vellihousu
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 279
  • Jaa kuka?
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #26 : 27.11.2003 klo 10:35:41 »

No ei nyt kannattaisi yleistää että kaikki suomalaiset ajattelevat noin. Olemmehan me sarjakuvanharrastajatkin suomalaisia...

Mutta kun ylesitäminen on kivaa. Silloin voi laukoa mitä vain, eikä tarvitse vaivata aivojaan...

Joo, siis tarkoitin juuri suomalaisia, jotka eivät tunne juurikaan sarjakuvaa. Kyllähän osa suomalaisista lukee ihan kiitettävän vaihtelevasti sarjakuvia... paitsi suomalaista. Suomalainen sarjakuva on myrkkyä suomalaiselle.
"Someday I will be so powerful that secretaries will HAVE to explain why they laugh at me" - Asok the Intern

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 279
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #27 : 27.11.2003 klo 11:02:38 »
Viiviä ja Wagneria tai Virtasen B__tä saa lukea aikuisetkin, koska niissä on "älykästä" yhteiskuntaamme liittyvää huumoria.
Tai Rosan monimutkaiset juonikuviotkin vaativat jo vähän ikää.Juba, Koivisto ja Mäkelä ovat kyllä tuoneet suomalaista sarjakuvaa lähemmäksi tavallista kansaa.

Kaikki nuo esimerkit ovat kuitenkin lyhytmuotoista (kork. 32 s.) huumoria. Eli se ei poista sitä seikkaa että sarjakuvalta tunnutaan yleisesti vaadittavan kevyttä huumoriotetta. Vakavan kirjallisuuden ja elokuvan teemoja, realismia, synkkyyttä ne. kavahdetaan. Linnut ja Meret ei varmaan saa kovia myyntilukuja. Kuitenkin sama tarina elokuvana tai romaanina voisi mennä isompaan kansanosaan. Niihinkin jotka kyllä lukevat sarjakuvia, mutta pitävät niistä vain kevyenä huumorina.
Entä jos elokuvien haluttaisiin olevan vain huumoripläjäyksiä? Kirjojen vitsi- ja kaskukokoelmia (vrt strippikokoelma)?

Timo
« Viimeksi muokattu: 27.11.2003 klo 18:23:46 kirjoittanut timoro »

HT

  • Vieras
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #28 : 27.11.2003 klo 11:07:07 »
Kyllä se oli se keskikohdan pakotettu tragedia sen tason amatöörimäisyyttä että ei sellaista pääsisi elokuvaan tai kirjaan. Ehkä hollywood elokuvaan. Ainoastaan sarjakuvissa, beibi, ainoastaan sarjakuvissa.

Leo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 269
Re:Linnut ja meret
« Vastaus #29 : 27.11.2003 klo 12:13:48 »


 Tai Rosan monimutkaiset juonikuviotkin vaativat jo vähän ikää.


Olet kyllä oikeassa mutta vain harvat niistä (mielestäni) olen itse 12 vuotias (vain) ja minulle hankaluuksia on tähän mennessä aiheuttanut vain temppeliherrojen kätketyn kruunun hankala juoni... (tarkoitan sitä kohtaa jossa ankat ovat maailman pankissa). Muut Rosan tarinat ovat mielestäni suht.koht. yksinkertaisia...  ;D