Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvan tyylisuunnat  (Luettu 670 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JPH

  • Jäsen
  • Viestejä: 95
Sarjakuvan tyylisuunnat
« : 25.11.2020 klo 21:40:59 »
Tulipa mieleeni, enkä haulla löytänyt kun yksittäisten piirtäjien tyyleistä juttua, näistä sarjakuvien piirrostyylistä. Jossain oon nähnyt jaottelun "Realistinen", "Karikatyyri", "Sarjakuva" - mutta tää oli enemmänkin muotokuvista.

Mulle tulee nyt mieleen vaan kaksi sarjakuvista:

Japanilainen Manga ja American Superhero (termi jota ainakin tyypit kuten Todd McFarlane, Jim Lee ja Greg Capullo Youtubessa viljelee), mutta eikö tämä viimeisin olisi ennemminkin genre ?

Vai meinaako American Superhero -tyylinä muskeleita?

Realistinen varmaan on sellaista mitä esim. G.I. Joen, Autopartio 525 tai vaikka Vietnam Journalin sivuila näkee. karikatyyrinen Piko ja Fantasio tai Lucky Luke meininkiä.

Vai onko sitten mainstreamissa vain nuo kolme, realistinen, karikatyyri ja manga -tyylisuunnat, ja muut tyylit (suttuset tjsp) on sitten jotain suuntauksia....

Vastasinkohan mä nyt omaan kysymykseeni?  ;D

No ehkä tämä on enemmän pohdintaa kun tarkka kysymys, ja kello on jo paljon  :D

Mutta mitä termejä käytetään, jos vaikka nappaat tuosta Pikon ja Fantasio ja kuvailet sitä piirrrostyyliä? (Ja tossa sarjassahan oli se poikkeuskin, "Kone joka näki unia" missä oli vähän erilaista kynän jälkeä....)
« Viimeksi muokattu: 25.11.2020 klo 21:42:55 kirjoittanut JPH »

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Sarjakuvan tyylisuunnat
« Vastaus #1 : 25.11.2020 klo 23:11:10 »
Hieno kysymyksenasettelu.
Sarjakuvataide jakautuu graafisesti tyylisuuntiin siinä kuin kuvataidekin. Myös sarjakuvan käsikirjoitus jakautuu mutta enemmän kirjallisuuden tyyli- ja genrerajojen mukaan.

Ja kun nämä ovat tahatta tai tahallisesti ristiriitaisia syntyy minusta jänniä teoksia.


Karikatyyri soveltuu yleensä humoristisiin sarjakuviin, pääsääntöisesti muttei yksin strippisarjakuviin. Hiljan kvaakissa mainittu Usagi Yojimbo sai lausuman " näyttää hauskalta eläinsarjakuvalta mutta kätkee vakavan samurai sarjakuvan."
Sanoisiko joku samaa Mausista?

Blacksad on fotorealistista eli osan eurooppalaisen bande dessineen ja supersankari sarjakuvan sekoitus muttei hauska eläinsarjakuva.

Ligne clair on vielä erikseen eurooppalaisen sarjakuvan sisällä.

Jokaisen kynänjälki kun on persoonallinen mutta kaikilla on vaikutteita.

Amerikkalainen superhero kun sekin pohjaa mm Hal Fosteriin mutta moni yrittää saada Jack Kirbyn dynamiikkaa kuviinsa. Humberto Ramos yhdisti mangaa ja supersankareita ja vaikka moni piti niin kyllä moni inhosikin.

Graafinen ilme kun sanelee paljon. Kun kyseessä on sarjaKUVA.

Itse on joskus antanut tismalleen saman käsineen eri piirtäjille. Miten erilaisia henkilöhahmoista, rajauksista, kuvakulmista ja ruutukoista tulekaan. Ja miten jopa realistisen tyylin sisällä ihan saman tarinan tunnelma muuttuu piirrosjäljen mukaan.

Vähemmän egoistinen heitto on Voittamaton Lucky Luke albumissa jossa mm Morris ja Jean Giraud tekevät toistensa sarjakuvasivut mutta omilla tyyleillään.
Humoristinen Lucky Luke näyttää spagetti westerniltä ja Blueberry komediasta.

Haluamatta enempää luokitella ja lokeroida olisi mielenkiintoista kuulla miten muut jakavat tyylit.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 10 120
Vs: Sarjakuvan tyylisuunnat
« Vastaus #2 : 25.11.2020 klo 23:18:49 »
Laaja kysymys. Kupla-akatemiassa on hieman yritetty avata tätä. Ainakin luokissa 1C ja 2B.

Ensinnäkin voidaan erottaa toisistaan lajityyppi (genre) ja tyylisuunta. Ensinnä mainittu viittaa lähinnä tarinan sisältöön. Se voi toki viitata myös hahmoihin (esim. eläinsarjakuva) tai kerrontatapaan (esim. Nordic Noir, Giallo, Crime pasta, Slapstick)
Sarjakuva jakaa elokuvan ja kirjallisuuden kanssa monta näistä ja lisäksi suurimmilla genreillä on alagenrensä (esim. Westernillä, Spagettiwestern, jne.) Suurin tämmöinen "kattogenre" taitaa olla seikkailusarjakuva. Lasten sarjakuva on toinen jonka alle mahtuu monta ala genreä.
Eri lajityypit sekoittuvat luonnollisesti toisiinsa eli on olemassa esimerkiksi avaruuscowboyta ja romanttisia supersankareita. Entisestään hommaa sotkee se että myös eri julkaisumuodot käsitetään sarjakuvassa usein omiksi lajityypeikseen. Strippi/sanomalehtisarjakuva, sarjakuvalehdet ja niiden kokoomat, albumisarjat ja sarjakuvaromaanit.
Kvaakissa näistä ovat edustettuna mm. eläinsarjakuvat, Villi Länsi ja manga. (Kaikille lajityypeille ei luonnollisesti riitä omia keskustelualueita)

Tyylisuunnalla voitaisiin sarjakuvan puolella viitata helpoimmin taiteilijaryhmiin, ja piirrostyyleihin. Ne taas ovat sidotut johonkin aikaan, muotiin tai maantieteelliseen sijaintiin. Esiin nostamassasi eurooppalaisessa sarjakuvassa esimerkiksi on ollut erilaisia koulukuntia (joista tulee ensinnä mieleen Brysselin koulukunta, Ligne claire ja Atomium). Aasialainen sarjakuva näyttää erilaiselta ja nettisarjakuvillekin on jo vakiintunut omansa. Tyylisuuntia (ja piirrostyylejä) löytyy loputtomasti. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen tutustumaan Scott McCloudin teoksiin.
« Viimeksi muokattu: 25.11.2020 klo 23:20:55 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 232
Vs: Sarjakuvan tyylisuunnat
« Vastaus #3 : 05.12.2020 klo 21:39:34 »
Mutta mitä termejä käytetään, jos vaikka nappaat tuosta Pikon ja Fantasio ja kuvailet sitä piirrrostyyliä? (Ja tossa sarjassahan oli se poikkeuskin, "Kone joka näki unia" missä oli vähän erilaista kynän jälkeä....)

Puhekielessä tuosta piirrostyylistä käytetään yleisesti ”pottunokka”- ja ”lärviskö”-termejä. Disney-hahmot, Lassi ja Leevi ja yleisesti huumorisarjat sisältyvät siihen samaan. ”Karrikoitu tyyli” se virallisemmin on. Liittäisin ”karikatyyrinen”-sanan enemmän pilapiirroksiin kuin sarjakuviin.

On olemassa kliseemäistä ”eurotyyliä” ja tyypillistä ”mangatyyliä”, mutta kuten jo vastauksissa todettiin, niiden sisältä löytyy erilaisia koulukuntia. Mitä enemmän tutustuu sarjakuviin, sitä enemmän tunnistaa erilaisia tyylejä ja piirtäjiä.

Karrikoidun tyylin vastakohta on realistinen eli esittävä tyyli, joka on tyypillistä seikkailu- ja ihmissuhdesarjoille. Miten ”realistinen” se tyyli oikeasti on, vaihtelee valtavasti eri sarjoissa, ja asian arviointi riippuu myös lukijasta. Esimerkiksi Tintissä ovat esineet ja taustat äärirealistiset, mutta itse hahmot karrikoidut.

McCloud, johon tosiaan kannattaa tutustua, sanoo oikein, että suurin osa sarjakuvista sijoittuu ääripäiden välille sisältäen siis sekä karrikointia että realismia.