Kirjoittaja Aihe: Kvaakin työkalut nettihäirintää vastaan  (Luettu 627 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 145
Kvaakin työkalut nettihäirintää vastaan
« : 08.11.2020 klo 16:41:50 »
Kvaak, ja erityisesti sen ylläpito, toivoo sen olevan sen jokaiselle käyttäjälle viihtyisä paikka keskustella sarjakuvista ja populaarikulttuurista.

Kuitenkaan keskustelufoorumien hallinnointi, eli rajat minkä mukaan häiritsevään kirjoitteluun puututaan, ei täysin ole pysynyt nettikeskustelukulttuurin muutoksen mukana. Keskitetty ylläpito ei myöskään vastaa enää nykykäsitystä, jonka mukaan kukin voi asettaa yksityisyytensä rajat – myös ennakoivasti.

Tämä ketju kuvaa, kuinka voit suojautua nettihäirinnältä ennakoivasti, kuinka voit toimia kohdatessasi nettihäirintää ja kuinka voit vetää omat rajasi niillä työkaluilla, jotka Kvaak tarjoaa.

Ohjeista voi antaa palautetta ja niistä voi esittää tarkentavia kysymyksiä tässä ketjussa.

Kuinka voin ilmoittaa häirinnästä

Kvaakin ylläpito on vastuussa, ettei häirintää keskustelufoorumilla sallita.

Kvaakin käytössäännöt ja netiketti kuvaa yleiset säännöt ja sen hengen, jota keskustelufoorumilla tavoitellaan asettaen puitteet myös ylläpidon toimille.

Voit ottaa ylläpitäjiin yhteyttä yksityisviestillä. Ylläpitoon kuuluvat käyttäjät näet tältä sivulta.

Valvojien itsensä toiminnasta voi antaa julkista palautetta tässä ketjussa.

Kuka näkee henkilökohtaiset tietoni

Käyttäjät eivät näe sähköpostiosoitettasi, mutta sen näkevät ylläpito ja valvojat.

Sähköpostin lisäksi muita henkilökohtaisia tietoja (kuten henkilötietoja) ei sinulta vaadita, ja halutessasi voit pysyä täysin anonyyminä.

Salli muiden käyttäjien lähettää sinulle sähköpostia -asetuksen valitseminen ei näytä sähköpostiosoitettasi muille käyttäjille, se vain antaa mahdollisuuden lähettää sinulle sähköpostia järjestelmän kautta.

Kuinka voin estää muita näkemästä, milloin olen paikalla

Profiili > Tunnuksen asetukset > Näytä muille kun olet paikalla. (poista rasti) > Muuta profiilia (painike)

Kuinka voin estää käyttäjän

Kun tahdot estää yhden (tai useamman) käyttäjän ottamasta sinuun millään tavoin yhteyttä (ml. foorumin viestit, yksityisviestit ja sähköposti), toimi seuraavasti:

1.) Toimi kohdan "Kuinka voin estää käyttäjän keskustelufoorumilla" ohjeiden mukaisesti.

2.) Toimi kohdan "Kuinka voin estää käyttäjän yksityisviestit (ml. sähköposti)" ohjeiden mukaisesti.

Kuinka voin estää käyttäjän keskustelufoorumilla

1.) Profiili > Muokkaa profiilia > Kaverit/estolista... > Muokkaa estolistaa > (kirjoita käyttäjänimi) > Lisää (painike)

2.) Profiili > Muokkaa profiilia > Keskustelualueen asetukset > Piilota estolistallani olevien jäsenten viestit (lisää rasti) > Muuta profiilia (painike)

Twitterin tapaan estetyn käyttäjän viestin sisältö on piilotettu, vaikka näet viestin olemassaolon ja halutessasi voit lukea kyseisen viestin. Esto toimii yksisuuntaisesti, mikä tarkoittaa että estetty käyttäjä näkee sinun viestiesi sisällön (ellei vastavuoroisesti estä sinua).

Koska blokkaamista voi myös käyttää lyömäaseena, Twitteristä tuttua julkiblokkaamista ja vastavuoroisesti siitä julkityrmistymistä, ei katsota hyvällä.

Kuinka voin estää käyttäjän yksityisviestit (ml. sähköposti)

1.) Profiili > Muokkaa profiilia > Kaverit/estolista... > Muokkaa estolistaa > (kirjoita käyttäjänimi) > Lisää (painike)

2.) Yksityisviestit > Lisävalinnat > Muuta asetuksia > Ota vastaan yksityisviestejä > Kaikki jäsenet, paitsi he jotka ovat estolistallani (valinta) > Muuta asetuksia (painike).

3.) Profiili > Tunnuksen asetukset > Salli muiden käyttäjien lähettää sinulle sähköpostia (poista rasti) > Muuta profiilia (painike)

Olet nyt poistanut käyttäjältä mahdollisuuden ottaa sinuun yksityisviestillä ja sähköpostilla yhteyttä, mutta näet edelleen käyttäjän keskustelufoorumin viestit sisältöineen, ellet sitä erikseen yllä olevien ohjeiden mukaan ole jo estänyt.

Huomaa, että tässä kuvattu kolmas kohta vain poistaa kaikilta käyttäjiltä mahdollisuuden ottaa yhteyttä sähköpostitse (silloinkaan käyttäjä ei näe sähköpostiosoitettasi), mutta ei estä järjestelmän lähettämiä sähköposteja yksityisviestien tapauksessa. Toinen kohta tekee sen ensimmäiseen yhdistettynä käyttäjäkohtaisesti.

Lisäksi voit hallita, kohdassa Profiili > Tunnuksen asetukset > Muistuta minua kun saan yksityisviestin ja sen alla olevien rasti ruutuun -valintojen avulla, kuinka järjestelmä toimii uuden yksityisviestin saatuasi.

Kuinka voin rajoittaa yksityisviestit (ml. sähköpostit) vain sallimilleni käyttäjille

1.) Profiili > Muokkaa profiilia > Kaverit/estolista... > Muokkaa kavereita > (kirjoita käyttäjänimi) > Lisää (painike)

2.) Yksityisviestit > Lisävalinnat > Muuta asetuksia > Ota vastaan yksityisviestejä > Vain kaverit ja ylläpitäjät (valinta) > Muuta asetuksia (painike).

Kavereiden lisäksi myös ylläpitäjät voivat lähettää viestejä. Ylläpitoon kuuluvat käyttäjät näet tältä sivulta.

Kuinka voin estää yksityisviestien saapumisen sähköpostiin

Yksityisviestit > Lisävalinnat > Muuta asetuksia > Muistuta minua kun saan yksityisviestin > Ei koskaan (valinta) > Muuta asetuksia (painike)

Et saa enää sähköpostiin ilmoitusta, jos sinulle lähetetään yksityisviesti.

Tiedotteita ei käytännössä ole lähetetty, mutta voit estää mahdollisuuden vastaanottaa kaikille lähetettäviä tiedotteita seuraavasti:

Profiili > Muokkaa profiilia > Muistutukset ja sähköposti > Ilmoita sähköpostiin uusista tiedotteista (poista rasti) > Tallenna asetukset (painike)