Kirjoittaja Aihe: Hopeanuoli -lehti  (Luettu 70221 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 038
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #240 : 04.08.2024 klo 16:17:02 »
Kyllä vain. Juuri tuota julistetta tarkoitin. Se on ilmeisesti ilmestynyt Silberpfeilissä numerossa 275. Liitän oheen mukaan lehden kuvan.

Niin se varmaan ilmestyi, en vain merkinnyt julisteen lehden numeroa tiedoston nimeen. Tallensin tuon julisteen kuvan kun tallensin muitakin kuvia lehtien sisäsivuista. Olemme selanneet samoja kohteita. Ehkä huomasit, että joissakin saksalaisissa lehdissä on jopa Hopeanuoleen liittyviä puuhatehtäviä.

Kuunsäteestä muuten käytetään saksaksi sanaa "Schwester" eli "sisar", mutta pitääpä tutkia enemmän, että tarkoittaako se oikeasti Hopeanuolen sisarta vai vain naispuolista toveria. Suomalaisessa lehdessä kerrottiin, että Hopeanuoli ja Kuunsäde eivät ole sisaruksia.

Sanoisin itse sarjakuvasta, että olen nähnyt monia näytteitä sarjan vanhoista ja myöhemmistä seikkailuista ja mielestäni Suomessa aloitettiin sen parhaasta kaudesta eli suunnilleen Silberpfeilien numeron 100 kieppeiltä. Kuitenkin monia melko mukavan näköisiä tarinoita jätettiin täällä julkaisematta.

En ymmärrä tarinoiden hyppimistä ja alkuperäisestä poikkeavaa julkaisemista. Lehtien alkuperäinen julkaisujärjestys on tärkeä jo siitä syystä, että joskus tarinassa jokin tapahtuma tai joku hahmo esiintyy selvästi ensimmäisen kerran. Jos sellainen tarina julkaistaan myöhemmin, siis sen jälkeen kun tapahtuma tai hahmo on jo tullut lukijalle tutuksi, seuraa turhaa hämmennystä.

Saksalaisista lehdistä näkee ihan kiinnostavia asioita. Erään seikkailun alkusivu julkaistiin Suomessa peilikuvana.

Tässä kuvat tämän tarinan erilaisista alkusivuista. Jostain syystä toinen on peilikuva.

(E: Lisätty sana.)
« Viimeksi muokattu: 15.08.2024 klo 16:28:29 kirjoittanut Sampsa Kuukasjärvi »

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 038
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #241 : 15.08.2024 klo 16:27:51 »
Jahuu! Sain kaikki Hopeanuoli-tarinoiden alkuperäiset numerot suunnilleen selvitetyiksi. Kun vain katselin saksalaisia kansikuvia tarpeeksi monta kertaa, vaihtoehtoja tippui pois. Urakka oli kieltämättä kova. Olisi ollut paljon helpompaa, jos seikkailut olisi julkaistu suomeksi alkuperäisessä järjestyksessä eikä hyppien.

Uskon kyllä, että muutama – mutta korkeintaan vain muutama – numero saattaa olla väärin, koska jouduin arvaamaan ne kansikuvien perusteella ja useampi vaihtoehto käy niille. Koetan vielä yhteillä johonkuhun saksalaiseen keräilijään, joka voisi vahvistaa ne. Ajattelin, että lähettäisin skannit epävarmoista suomalaisista alkusivuista jollekulle, jolla on saksalaiset lehdet.

Viimeisen suomalaisen Hopparin 22/1985 tarina lienee numerosta 630 vuodelta 1984. Tämä 630 on selvästi myöhäisin Silberpfeilin numero suomeksi, sillä edellisen lehden 21/1985 alkuperä on 606:ssa, ja myöhäisin numero sitä ennen on numero 575 Hopeanuoli 45/1984:ssä.

Varhaisimmat Silberpfeilin numerot ovat numerot 38 ja 39 Hopeanuolissa 12/1984 ja 17/1984. Seuraavaksi varhaisin on vasta numero 90, mistä alkaa tarinoiden varsinainen julkaiseminen Suomessa. Nuo poikkeavan varhaiset numpat 38 ja 39 tulivat suomeksi varmaan siksi kun ne julkaistiin Saksassa uusintoina ja norjalaisetkin julkaisivat ne myöhemmin.

Oiyahe

  • Jäsen
  • Viestejä: 41
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #242 : 16.08.2024 klo 10:49:51 »
Hieno homma! Tunteja on varmasti kertynyt roimasti. Tarkastus etusivujen skannien avulla kuulostaa hyvältä suunnitelmalta.

Noiden uusintojen (38 ja 39) kautta päästään näemmä sitten käsiksi vanhempaan materiaaliin. Voisi ajatella, että Silberpfeileissä seikkailut ovat ainakin jonkinlaisessa kronologisessa järjestyksessä, toisin kuin meillä tai norjalaisilla.

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 038
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #243 : 18.08.2024 klo 08:18:37 »
Kyllä, Silberpfeileissa on oikea aikajärjestys. En silti aio järjestää lehtiäni Silberpfeilien numeroiden mukaan.

Vanhojen juttujen taide on ”tinttimäisempää” ja vähemmän realistista ja yksityiskohtaista kuin myöhempien tarinoiden, sanotaan noin Silberpfeilin numeron 70 jälkeen. Mielestäni sarjan taiteellisesti paras kausi alkaa keskimäärin noin Silberpfeilin numeroista 70–80 eteenpäin ja menee pitkälle yli numero 300:n, vaikka yksittäisiä poikkeuksia toki löytyy, koska mukana oli monia piirtäjiä ja koska välillä Selsillä oli enemmän ja välillä vähemmän aikaa piirtää itse. Minusta voi perustellusti sanoa, että Suomessa aloitettiin sarjan parhaimmista seikkailuista.

Hopeanuoli-taskukirjoissa voi olla mukana joitakin vanhoja tarinoita, koska jotkin ovat selvästi vanhaa piirrostyyliä, mutta niiden alkuruudut ovat erilaisia kuin lehdissä, joten en usko, että ne on otettu vanhoista Silberpfeil-lehdistä. Ne saattavat olla peräisin Felix-lehdistä. Suurin osa taskukirjojen tarinoista on kyllä tehty selkeästi niitä varten, koska sivujen ruutumäärä ja -jako ovat eri kuin lehdissä.

Taskukirjojen alkuperän selvittäminen muuten ei ollut vaikeaa. Viisi suomalaista julkaisua löytyvät peräkkäisistä saksalaisista taskukirjoista 5–9. Esimerkiksi täältä näkee saksalaisten taskukirjojen kannet.

Minulle on ollut uutta, että myös espanjalainen studio teki Bastei-kustantamolle Silberpfeil-juttuja. Saksalaisten Hopeanuoli-uusintojen nykyinen kustantaja kirjoitti jossakin, että hän ei aio julkaista niitä ennen kuin kaikki Selsin ja Selsin studion Hopeanuolet on julkaistu uudelleen. Ilmeisesti espanjalaisia juttuja on huomattava määrä. Pitää selvittää tarkka määrä. Voin kirjoittaa tällaisista seikoista jonkinlaisen tausta-artikkelin Hopeanuolesta sitten kun teen Kvaakiin suomalaisten julkaisujen listan.

(E: Poistettu espanjalaisista tarinoista niiden määrän karkea arvio 100–200 tarinaa. Oikea määrä lienee vain kymmeniä. Sekoitin kun luin, että espanjalaisia tarinoita alettiin julkaista joskus Silberpfeilin numeroiden 100 ja 200 välillä.)
« Viimeksi muokattu: 18.08.2024 klo 12:37:29 kirjoittanut Sampsa Kuukasjärvi »

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 038
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #244 : 25.08.2024 klo 09:34:41 »
Hopeanuolia enemmän lukeneet tietävät, että joissakin lehdissä vihjaillaan, että Pekan ja Kuunsäteen välillä on säpinää – kirjoitin tästä joskus aiemmin. Annan kaksi uutta esimerkkiä.

Numerossa 4/80 Pekka pelastaa Kathy-nimisen naisen rosvojoukolta ja kun hän vie tämän setänsä ranchille turvaan, Pekan luullaan kihlautuneen Kathyn kanssa. Tarinan lopussa Harri kysyy, milloin Pekka menee naimisiin. Hopeanuoli vastaa, että ehkä viiden vuoden kuluttua. Kuunsäde, joka on ruudussa etualalla ja johon Hopeanuoli selvästi viittaa, tuumaa ääneen: ”Pojat hössöttävät, vai mitä, Tinka?”.

Saksalaisessa numerossa 624, jota ei ole suomennettu, Pekka katsoo Kuunsädettä ja vitsailee, että hänestäkin suukko olisi mukava palkinto. Kuunsäde tuhahtaa: ”Tyypillinen mies!” ja jatkaa: ”Ehkä saat minulta suukon, jos ostat minulle uuden vaatteen!”. Pekka nauraa: ”Luulen melkein, että Kuunsäde on mustasukkainen!”.

Laitan näistä kohdista kuvat tähän. Saksalaisen lehden kuva on poimittu netistä. Jätin koko sivun ehjäksi, jotta suukosta puhumisen konteksti ilmenee.

Sinänsä ehkä outoa, että intiaaninainen haluaa ostaa vaatteen eikä tehdä tai teettää sen. Enkä tiedä, oliko suuteleminen Amerikan alkuperäisasukkaiden tapa. Välillä sarjan intiaaneille pannaan länsimaista käytöstä. Samassa lehdessä 4/80 Hopeanuoli tunnistaa espanjankielisen aatelisen vanhaa kirjoitusta. Eräässä toisessa tarinassa hän tietää mitä arkeologia on. Vastaavaa muutakin tulee mieleen kun miettii.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 362
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #245 : 02.09.2024 klo 20:22:05 »
”Ehkä saat minulta suukon, jos ostat minulle uuden vaatteen!”.

Ja, Typisch Frau! Aika perinteinen ajatus. Kas kun ei turkkia pyydetä.

Timo

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 362
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #246 : 30.09.2024 klo 00:07:38 »
Kalevi Kalemaan kirja Urpo Lahtisesta ja Lehtimiehistä antaa ymmärtää, että Lehtimiehet olisi julkaissut Hopeanuolta myös (ainakin) Ruotsissa (ks. liite). Tai ainakin yritti. Grand Comics Database (comics org) ei ainakaan tue tätä. Ruotsissa Allers julkaisi Silverpileniä 1970-1974 ja sitten 1974-75 Semic ja vielä Allers 1978-84. Lehtimiehet yritti tuutata muutenkin Skandinavian markkinoille (LESKA - Lehtimiehet Skandinavia) mutta ruotsalaiset torppasivat järjestelmällisesti heidän lehtensä pääsyn myyntiin. Jippoa ja jopa Suosikkia koetettiin saada skandinaavisilla kielillä Ruotsiin ja vissiin myös Tanskaan ja Norjaan. Maailmanvalloitus jäi tekemättä ja "vähin äänin koko LESKA kuoleutui pois". (s. 217-219) [ei oo mitään hajua, mitä noi Alfa-albumit olivat]

Timo

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 362
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #247 : 30.09.2024 klo 01:17:03 »
Hämmentävää. Hopeanuoli alkoi jo vuonna 1957 liuskalehtenä. Julkaisijana Walter Lehning Verlag.
Näyttää samalta hahmolta.

Timo

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 362
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #248 : 30.09.2024 klo 23:05:48 »
Tämmöinen olis Hopeanuoli-lehdessä 6/1976. Löytyiskö keltään vähän isommassa koossa, eli siis skannausta ko. sivusta?

Timo

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 038
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #249 : 01.10.2024 klo 18:27:26 »
Hämmentävää. Hopeanuoli alkoi jo vuonna 1957 liuskalehtenä. Julkaisijana Walter Lehning Verlag.
Näyttää samalta hahmolta.

Vanhan liuskasarjan Silberpfeil on toki aivan eri kuin Frank Selsin myöhemmin luoma Hopeanuoli. Yhteistä sarjoilla kyllä on lännenaihe ja Amerikan alkuperäisasukas päähenkilönä.

Saksassa muuten julkaistiin myös Falk-nimistä liuskasarjaa, jolla myöskään ei ollut mitään tekemistä Selsin Hopeanuolen kanssa (siis Pekkahan on saksaksi Falk). Se oli ritarisarja.

Tämmöinen olis Hopeanuoli-lehdessä 6/1976. Löytyiskö keltään vähän isommassa koossa, eli siis skannausta ko. sivusta?

Voin skannata tuon lähiaikoina, mutta nyt en jaksa penkoa lehteä esiin. Vastaavia itse tehtyjen asujen upeita kuvia oli muissakin Hopparien numeroissa.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 362
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #250 : 01.10.2024 klo 22:18:22 »
Vanhan liuskasarjan Silberpfeil on toki aivan eri kuin Frank Selsin myöhemmin luoma Hopeanuoli. Yhteistä sarjoilla kyllä on lännenaihe ja Amerikan alkuperäisasukas päähenkilönä.

No hoh. Hopeanuoli on yleisempi nimi kuin arvasikaan. :D

Voin skannata tuon lähiaikoina, mutta nyt en jaksa penkoa lehteä esiin.

Kiitokset!

Timo

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 038
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #251 : 03.10.2024 klo 18:37:09 »
No hoh. Hopeanuoli on yleisempi nimi kuin arvasikaan. :D

Juu, on olemassa myös se koirasarja. Ilmeisesti tuo vanhempi Silberpfeil-sarja oli alun perin italialainen; en tiedä sen alkuperäistä nimeä.

Bastei-kustantamon Hopeanuolen nimen alkuperä on minulle epäselvä. Ymmärrän, että nuoli viittaa nopeuteen, mutta miksi hahmo on juuri hopeinen nuoli? Sankarin puku on kyllä vaalea (keltainen), mutta ei hopean värinen. En muista nähneeni, että tätä olisi kysytty suomalaisen lehden kerhopalstalla. Pitää tarkistaa, kerrottiinko vastaus tähän pitkässä tekstikertomuksessa, joka valaisi Hopeanuolen ja Pekan nuoruutta.

Tiettävästi Bastei-kustantamo keksi sankarin nimen - Selsillä oli aluksi muu nimi mielessä. Olisiko Hopeanuoli tarkoituksellinen saksalainen juttu? Wikipedian mukaan Mercedeksen urheiluautoja on kutsuttu hopeanuoliksi 1930-luvulta lähtien, jolloin niistä raaputettiin maali pois.

Etranger

  • Transvisionary tramp
  • Jäsen
  • Viestejä: 98
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #252 : 03.10.2024 klo 21:32:09 »
Voisiko Hopeanuoli olla mukaelma hopealuodista?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hopealuoti

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 362
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #253 : 04.10.2024 klo 01:38:45 »
Juu, on olemassa myös se koirasarja. Ilmeisesti tuo vanhempi Silberpfeil-sarja oli alun perin italialainen; en tiedä sen alkuperäistä nimeä.

Lienee alkuperältään tosiaan italialainen, Benedetto Resio mainitaan piirtäjäksi, mutta saksalainen Walter Kellerman olisi näemmä jatkanut sitä kun alkuperäinen oli loppunut (?) - ja nämä siis ilmeisesti pelkästään Saksassa. Tarkempia tietoja on vaikea löytää. Mut olisiko Frank Sels voinut näitä lueskella?

Timo

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 5 038
Vs: Hopeanuoli -lehti
« Vastaus #254 : 04.10.2024 klo 19:42:29 »
Voisiko Hopeanuoli olla mukaelma hopealuodista?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hopealuoti

Hmm. Minusta tämä on enemmän teknologinen väline kuin joku ihminen. En ajattele, että Hopeanuoli-sankari olisi "äärimmäisen tehokas ongelmien ratkaisija". Kuulostaa joltain Van Dammen B-filmiltä. :)


Mut olisiko Frank Sels voinut näitä lueskella?

Muistelen lukeneeni, vai kuulinkohan sen jostakin YouTube-videosta, että Sels asui Belgiassa ihan Saksan rajan lähellä ja tunsi saksalaista populaarikulttuuria. Töihinsä hän sai vaikutteita belgialaisista ja ranskalaisista sarjakuvista (joiden parissa myös työskenteli), mutta myös saksalaisista seikkailukirjoista, ainakin Karl Mayn kirjoista. Periaatteessa hän on voinut tietää 1950-luvun saksalaisen Silberpfeilin, mutta se ei tunnu kovin merkittävältä sarjalta, koska siinä ei ole realistista intiaanikulttuurin ja luonnon esittelyä, mitkä taas olivat Selsille sydämen asioita.

Korostettakoon vielä, että näillä sarjoilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Jostain syystä Bastei antoi Silberpfeil-nimen.