Kirjoittaja Aihe: Sairauskertomus  (Luettu 782 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jukka Laine

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 37 554
Sairauskertomus
« : 02.04.2020 klo 09:48:11 »
Moneen kertaan palkittu sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo sai aivoverenvuodon 4.12.2015. Takalon uusin sarjakuvakirja Memento Mori on kertomus siitä. Henkilökohtaisuus tulee lähelle.Memento Mori
Tiitu Takalo
WSOY
Painettu EU:ssa
Kk, sid., väri, 228 sivua
ISBN 978-951-0-44748-2
Hinta 32,95 euroa
© Tiitu Takalo ja WSOY 2020


Memento Mori on latinaa ja tarkoittaa "muista kuolevaisuutesi" Albumin tarina ei ole iloinen eikä mieltäylentävä. Puolet kirjasta kertoo makaamisesta sairaalassa ja päässä pyörivistä ajatuksista ja niiden sekavuudesta. Toinen puoli kertoo sairaudesta toipumisesta kotona ja epäillystä masennuksesta. Ajatukset ovat edelleen synkkiä. Neliväriseksi kustantaja ilmoittaa tämän. Värit ovat vain ruskeaa, (sini)harmaata ja punaista. Ankeaan tunnelmaan tietysti sopivasti valitut.

Ehkä albumista saa eniten irti vakavan sairauden läpikäynyt. Itse osasin samaistua vahvasti sairaalaosuuteen, sen jälkeiseen aikaan en niinkään. Ennestään tuttujen sarjakuvien lukeminen piristää huomattavasti sairaalapedillä. Tiitu lukee Lucky Lukea. Minä luin Mustanaamiota.Takalon aikaisemmissa töissä kohderyhmänä ovat enimmäkseen olleet nuoret ja erityisesti tytöt. Tästä vastaava yleisö tuskin pahemmin kiinnostuu, valitettavasti. Teos lienee tehty vasta kun aikaa toipumisesta on jo enemmän aikaa kulunut. Itse sarjakuvassa toipumisajasta kerrotaan että Tiitu ei saa töitä tehdyksi.

Aivan lopussa onneksi optimismi voittaa. Suositellaan aikuisille lukijoille, mutta älkää viekö sairastaville ajankuluksi. Viekää Lucky Lukea tai Mustanaamiota.Kokonaisuus on onnistunut, vakavasta aiheesta huolimatta. Tai ehkä juuri siitä johtuen. Suurin osa albumista lienee syntynyt melko spontaanisti. Alunperin siitä piti tulla 60-sivuinen. Tulikin yli kolme kertaa pidempi. Tiitu Takalo kertoi Aamulehdelle ettei halua enää koskaan piirtää sairaalavuodetta.

Keskustele Tiitu Takalon tuotannosta Kvaakissa.
« Viimeksi muokattu: 02.04.2020 klo 16:21:58 kirjoittanut Jukka Laine »