Kirjoittaja Aihe: Oikeamielinen robottipoika  (Luettu 673 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 4 346
Oikeamielinen robottipoika
« : 26.03.2020 klo 18:28:14 »


Atom – Robottitarinoita

Käsikirjoitus ja piirrokset: Osamu Tezuka
Suomennos japanista: Taavi Suhonen
Toimitus: Janne Suominen
Ulkoasu: Ink Graphics, Helsinki
Kustantaja: Sangatsu Manga, Helsinki, 2019
Paino: ScandBook UAB, Liettua
Formaatti: Nidottu, 200 mv-sivua + 32 värisivua
ISBN: 978-952-16-2156-7


Atom – Robottitarinoita on pieni, mutta merkittävä pokkari, jossa on viisi ”Japanin Disneyn” Osamu Tezukan (1928 – 89) tekemää Atom-tarinaa. Julkaisu paikkaa suurta aukkoa ”mangan jumalan” suomennetuissa töissä. Robottipoika Atom (Tetsuwan Atomu), joka tunnetaan länsimaissa myös nimillä Astro Boy ja Mighty Atom, on äärimmäisen tuotteliaan Tezukan kuuluisin sarjakuva.

Atomia on ilmestynyt Astro Boy -otsikon alla suomeksi vuonna 2007 kolme pokkaria, mutta niiden tekijänä ei ole Tezuka. Itse Tezukalta on julkaistu suomeksi aiemmin vain vuosina 2012 – 13 kaksi kirjaa Viidakon valtiasta (Jungle Taitei). Kaikkien mainittujen suomalaisten julkaisujen kustantajana oli Sangatsu Manga kuten on myös Robottitarinoissa.

Osamu Tezuka loihti Atomin mangaseikkailuja vuodesta 1951 vuoteen 1968. Robottitarinoihin valitut tarinat ovat 1960-luvulta paitsi ensimmäinen, joka on 50-luvulta ja jota on muokattu 70-luvulla.

Ensimmäisessä kertomuksessa Atom syntyy kerrotaan nimen mukaisesti päähenkilön synnystä tulevaisuuden mailmassa. Japanin tiedeministeri Tenman poika Tobia kuolee liikenneonnettomuudessa, mutta pakkomielteinen isä rakennuttaa hänestä uuden version maailman inhimillisimpänä robottina. Tiedeministeriön toinen tutkija, professori Ochanomizu vie pojan kouluun ja opettaa hänet käyttämään supervoimiaan maailman hyväksi. Tarina jää mielestäni epäselväksi, mistä hieman jäljempänä.

Toisessa tarinassa Pikkusisko Uran Atomin niin ikään supervoimainen ”pikkusisko” opettelee asioita robottina. Näemme hänen viihdyttäviä törmäilyjään maailmassa. Ilmenee, että ”sisarukset” asuvat kuin ihmiset kodissa robottivanhempiensa kanssa.

Kolmas juttu Robottihuvipuisto on hurja. Robottien huvipuistossa on tekeillä jotakin ikävää. Atom havaitsee vääryydet herkästi, ja hänen velvollisuudentuntonsa ja oikeamielisyytensä hätkähdyttävät lukijaa. Jo pelkkä robottien valmistaminen huvikäyttöön itkettää Atomia.Neljäs kertomus Valehteleva robotti on lyhyt välipala, mutta ehtii pohtimaan valheen olemusta ja vaikutusta. Viimeinen tarina Päätön robotti on jännittävä ja traaginen kertomus, jossa Kuun työläisrobotti etsii kadonnutta päätään.Atomin tarinoissa on paljon hauskuutta, vauhtia ja sankarin tappeluita robottipahiksia vastaan. Tappelut ratkaisevat monimutkaiset ongelmat. Alle kymmenvuotiaat lapset voittavat ilkeät aikuiset. Tiedemiehet ovat hulluja neroja, jotka luovat keksintöjä tehokkaammin kuin isot tutkimusryhmät. Tällaisen kepeän pinnan alla liikkuu kuitenkin inhimillisiä teemoja kuten teknologian vaarat, robottien tietoisuus ja robottien oikeudet.

Tezukan piirrokset ovat miellyttävän selkeät. Hahmoilla on suuret tunteet ja eleet ja heidän liikkeensä kuvaus on sujuvaa. Kuvissa esiintyy myös revittelyä kuten kyyneleet, jotka aiheuttavat tulvan, tai yritysjohtaja, joka seisoo konkurssinsa jälkeen tuolilla hirttoköysi kaulassa. Mehevän taiteen kruunaa tapahtumien hieno rytmitys.

Jäin kaipaamaan pokkariin pientä sankarin esittelyä. Nimittäin syntykertomuksessa jää epäselväksi, miksi Atomista rakennetaan maailman voimakkain robotti ja onko supervoimien antajana Tenma vai Ochanomizu. Myöhemmin sivuilla 46 ja 101 annetaan asiasta ainakin päällisin puolin mahdollisesti ristiriitaista tietoa. Myös Atomin robottivanhemmat olisi saanut esitellä lyhyesti.

Taavi Suhosen suomennos on sujuvaa kieltä. Suomentaja on kovasti joutunut keksimään suomenkielisiä sanaleikkejä ainakin toisessa tarinassa. Tekstin ladonta on huolellinen ja nätti, mutta yhdessä kohdassa sivulla 61 ovat kahden puhekuplan tekstit vaihtuneet keskenään.

Robottitarinoiden väriliite sisältää valaisevia kuvia ja kaksi hyödyllistä tekstiä tammikuussa päättyneestä Tampereen taidemuseon näyttelystä Osamu Tezuka – mangan jumala. Teksteissä olisi vain voinut yhdenmukaistaa tai selventää sarjakuvien nimiä. Robottitarinoita-pokkaria oli myynnissä kyseisessä näyttelyssä sekä kirjakaupoissa – toivottavasti mahdollisimman monet saivat tämän maukkaan merkkiteoksen käsiinsä.

Keskustele Osamu Tezukasta Kvaakissa

© 2019 Tezuka Productions ja Sangatsu Manga
« Viimeksi muokattu: 26.03.2020 klo 19:03:39 kirjoittanut Sampsa Kuukasjärvi »