Kirjoittaja Aihe: Nuori Tex Willer  (Luettu 27062 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

MikaKLA

 • Jäsen
 • Viestejä: 203
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #210 : 04.02.2024 klo 16:08:35 »
Mielenkiitoista. Egmontin julkaisukalenterin mukaan Nuori Tex Willer nro 2/2024 ilmestyy vasta maaliskuun alussa eikä helmikuussa. https://storyhouseegmont.fi/julkaisukalenteri/
Lienee kalenteri vielä keskeneräinen.
Nyt näkyy, että tulee ensi viikolla, 7.2.  :)
« Viimeksi muokattu: 07.02.2024 klo 18:39:09 kirjoittanut MikaKLA »

MikaKLA

 • Jäsen
 • Viestejä: 203
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #211 : 09.03.2024 klo 12:14:43 »
Vaikutti ihan mielenkiintoiselta tuo uusin Nuori Willeri. Mukana intiaaneja ja Cochise.

MikaKLA

 • Jäsen
 • Viestejä: 203
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #212 : 02.04.2024 klo 18:05:05 »
Uusimmassa nuoressa Willerissä oli pääosissa Cochise. Tex oli vain osassa tarinassa Sotapolulla. Jatkoa saa odottaa kuukauden malttamattomana!

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 840
 • Hornan kekäleet!
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #213 : 08.04.2024 klo 15:10:10 »
Tuossa Cochisessa on sama kohtaus kuin ensimmäisessä Blueberry-albumissa. Eli se hetki, kun Cochise joutuu armeijan pettämäksi. Upseerin nimikin on sama, joten taitaa olla historiallista faktaa siltä osin.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Kujis

 • Varastomies
 • Jäsen
 • Viestejä: 764
 • Elämme kovia aikoja ystävä hyvä!
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #214 : 08.04.2024 klo 16:38:12 »
Tuossa Cochisessa on sama kohtaus kuin ensimmäisessä Blueberry-albumissa. Eli se hetki, kun Cochise joutuu armeijan pettämäksi. Upseerin nimikin on sama, joten taitaa olla historiallista faktaa siltä osin.

On faktaa. Tuo lapsen katoaminen ja sitä etsivä mies. Cochisen petos ja veljen kuolema sekä panttivankien otto. Eli kaikki Cochiseen liittyvä on todellisuuteen liittyvää. Tuli tarkistettua viikonloppuna  ;)

Pinus

 • Jäsen
 • Viestejä: 48
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #215 : 13.04.2024 klo 23:26:55 »
Luin putkeen viisi Nuorta Texiä, ensimmäisenä loppuun Texin seikkailun Louisianan rämeillä.

Valitin jo aiemmin sitä, että piirtäjä Atzorilla vaihtuu piirretty asemalli kuvasta toiseen. Sama meno jatkui, esim. Lagrangen salakuljattajat -jaksossa sivulla 57 Lagrange ampuu sivun yläosassa aikakauteen sopivasti Colt Navy -nallilukkorevolverilla. Mutta saman sivun alaosan kyseinen ase on kummasti lennossa vaihtunut Colt Peacemakeriksi, jotka tulivat myyntiin 15 vuotta myöhemmin kuin Nuoren Texin tapahtumat. Kummallista huolimattomuutta piirtäjältä!

Ja vaikka osaa urputukseni taitaa ärsyttää ("tämä on vain fiktiota" jne), minua ärsyttää se, että jokaisella tuntui olevan Henry-makasiinikivääri. Nuoren Texin seikkailut sijoittuvat 1850-luvun loppuun ja vaikka Henry-kivääri on vuosimallia 1860, niitä alkoi tulla markkinoille vasta sisällissodan aikana. Eikä asemalli ollut koskaan kovin yleinen.

Mutta tässähän on sama syy, minkä takia huippuohjaaja Howard Hawks käytti väärän aikakauden aseita mm. välittömästi sisällisodan jälkeiseen aikaan sijoittuvassa lännenelokuvassa Punainen virta. Filmin käsikirjoittaja Borden Chase kritisoi vahvasti Hawksia asiasta, mutta tämä älähti Chasen olevan ”idiootti, joka ei ymmärrä mitään elokuvien tekemisestä". Nallilukkoisten kuudestilaukeavien revolverien lataaminen kestää niin kauan, puhumattakaan vain kerran laukeavista kivääreistä, että niillä ei saa aikaiseksi näyttävää ja pitkää tulitaistelua. Sama syy kai Texissä, vaikka minusta olisi hyvä edes se, ettei muilla kuin päähenkilöllä olisi Henryä. Niin harvinainen ase se oli.

Sisällissotaan sijoittuvassa Hyvissä, pahoissa ja rumissakin nallilukkorevolverit ladattiin kätevästi patruunoilla, vaikka kyseisiä aseita alettiin muuntaa patruunakäyttöisiksi vasta sodan jälkeen. Itse asiassa ainoita elokuvia, jossa näytetään kuinka monimutkaista on ladata nallilukkorevolveri, on Speden Hirttämättömät. Sen alussa Speedy Gonzales lataa Colt Navyn.

Pinus

 • Jäsen
 • Viestejä: 48
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #216 : 18.04.2024 klo 13:09:19 »
Meneillään oleva Cochise-seikkailu on parasta Texiä, jossa käsikirjoittaja Boselli hyödyntää jälleen taitavasti todellisia lännen historian tapahtumia tarinassa. Ja piirtäjä De Angelis on paljon taitavampi kuin edellisen seikkailun piirtäjä Atzori.

Tapahtumien ajoituksessa Boselli on ottanut tiettyjä vapauksia, mutta niin otettiin myös aikoinaan Blueberryssä. Molemmissa käytettiin nk. Bascom Affair -tapahtumaa, joka synnytti verisen apassisodan. Luutnantti Bascom koetti petollisesti vangita apassipäällikkö Cochisen helmikuussa 1861 eli vähän ennen sisällissodan alkua. Nuoren Texin seikkailut sijoittuvat 1850-luvun loppuun. Cochisen menneisyys -jaksossa päällikön poika Tahzay eli Taza mainitsee olevansa 14-vuotias ja hän syntyi n. 1843. Toinen poika Naiche on vielä aivan vauva ja hän syntyi 1857. Sijoittaisin siis Texin tämän seikkailun vuoteen 1858, jolloin Tex on juuri kaksikymppinen. Blueberryssä Bascomin tapaus taas sijoitettiin sisällisodan jälkeiseen aikaan 1866 ja luutnantti Bascomista oli tehty majuri - pitihän hänellä olla esimiesasema luutnantti Blueberryn suhteen.

Texissä Cochise on kookas ja lihaksikas, kuten häntä on kuvattu (Cochisesta ei ole valokuvia). Cochisen sanottiin olevan noin kuusi jalkaa pitkä eli hieman yli 180 cm, mikä on poikkeuksellinen pituus apassille. Mutta Cochisen appiukko Mangas Coloradas on Texissä aivan liian pieni. Hänen kerrottiin olevan todellinen jättiläinen apassien keskuudessa, jopa yli 190 cm. Sotilaat pettivät rauhanneuvotteluihin tulleen Mangas Coloradasin ja surmasivat hänet 1863.

Tex-seikkailussa esiintyy myös kiihkeä soturi Goyathlay ("Hän joka haukottelee"). Hänet myöhemmin tunnettiin pelkoa herättävällä nimellä Geronimo.

Pinus

 • Jäsen
 • Viestejä: 48
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #217 : 14.05.2024 klo 14:29:09 »
Bosellin kirjoittamassa ja De Angelisin piirtämässä parhaillaan käynnissä olevassa Nuori Tex Willer -tarinassa (viimeisin Don Santiagon pesässä) sekä Cochisen chiricahua-apassit että ratsuväki etsivät coyotero-apassien ryöstämää Felix Ward -nimistä poikaa. Ryöstötarina on tosi ja Felixiä ei onnistuttu palauttamaan vaan hän eli ja kasvoi vuosikausia apassien parissa.

Mutta vuonna 1872 poika, jonka ryöstö aloitti apassisodan, liittyi aikuiseksi kasvaneena ratsuväen apassitiedustelijoiden joukkoon ja osallistui ratsuväen tiedustelijana sotaretkiin apasseja vastaan mm. kenraali Crookin joukoissa. Felix Ward omaksui nimen Mickey Free, jolla hänet tunnettiin laajalti hurjapäisenä tiedustelijana ja myös palkkionmetsästäjänä.

Lisää Mickey Freestä kiinnostuneille: https://en.wikipedia.org/wiki/Mickey_Free

Pinus

 • Jäsen
 • Viestejä: 48
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #218 : 30.05.2024 klo 23:47:15 »
Sitä ihan yllättyy ja oppii historiaa, kun lukee Texiä. Minulle uusi tieto oli, että taannoisessa Nuori Tex -seikkailussa esiintyneet Juan Cortina ja Tomás Cabrera olivat todellisia henkilöitä ja Cortina soti pariinkin kertaan jenkkejä vastaan.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cortina_Troubles

Ranger Rip Fordin, joka esiintyy myös tuoreessa jättialbumissa Texasin kunnian tähden, historiallisuuden sentään tiesin. Mauro Boselli nappaa hienosti lännen historiasta henkilöitä ja tapahtumia.

MikaKLA

 • Jäsen
 • Viestejä: 203
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #219 : 01.07.2024 klo 17:15:41 »
Saatiin tarina nyt heinäkuun numerossa loppuun. Oli hyvä tarina, ihan parhaimmasta päästä Nuori Tex Willer -tarinoita.

TexKiller

 • Jäsen
 • Viestejä: 693
Vs: Nuori Tex Willer
« Vastaus #220 : 08.07.2024 klo 09:13:45 »
Juu, ainankin "ylipitkistä" tarinoista ihan kärkikastia ellei peräti paras.

Lukaisin ensimmäista kertaa Lagranden Salakuljettajat yhdellä istumalla ja vaikka menneisyydessä pidin niin nyt täytyy sanoa yhdellä lukaisulla alkoi häiritsemään toiminnan määrä. Paljon pyssynpaukuttelua, köyhänlaisesti juonta. Oli siinä omat hyvät kohtansa mutta taitaa olla heikoin nuoriteksi. Ehkä 2+/5 kokonaisuus joten huonoksi ei tätäkään voi sanoa.