Kirjoittaja Aihe: Elämäkerta ja omaelämäkerta  (Luettu 17191 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 157
Vs: Elämäkerta ja omaelämäkerta
« Vastaus #15 : 21.01.2022 klo 00:35:01 »
For Justice: The Serge & Beate Klarsfeld Story (Humanoids/Life Drawn, 2021) on sarjakuvasovitus Klarsfeldien omaelämäkerrallisesta muistelmateoksesta Mémoirs (2015). Sarjakuva on siis tosipohjainen esitys Klarsfeldien taistelusta natsirikollisten tuomiolle saattamiseksi.

Kuten myös opuksen lopussa todetaan, maailmanpolitiikka kiertyi vauhdilla toisen maailmansodan päätöksestä kylmän sodan asetelmiin. Siitä syystä natsien rikokset jäivät laajamittaisesti käsittelemättä. Käytännössä monet suurimmistakin syypäistä juutalaisten joukkotuhoon päätyivät valtion tärkeimpiin virkoihin Saksassa tai muutoin eri valtioiden palvelukseen.

Tarina alkaa vuodesta 1968, jolloin Beate symbolisesti löi liittokansleri Kurt Georg Kiesingeriä kasvoihin valtiopäivillä herätelläkseen teollaan kansakuntaa.

Käsikirjoittaja Pascal Bresson ja taiteilija Sylvain Dorange kuvaavat ansiokkaasti ranskalais-saksalaisen pariskunnan poikkeuksellista tarinaa. Teoksen alkupuoli on raskas seurata. Tämä johtuu luonnollisin osin sarjakuvan käsittelemistä teemoista, mutta osin myös hienoisesta käsikirjoituksen julistuksellisuudesta, vaikka aatteen palo mahdollisesti tuleekin alkuteoksesta. Kansi antaa hieman osviittaa.

Kyse ei ole tasapainottomasta opuksesta, mutta loppua kohden tarina alkaa yhteen tapaukseen keskittyessään rullaamaan omalla painollaan. Tarina edistyy paikoin lähes jännityskertomuksen muodossa siihen, kunnes tarina päätetään loppusummaukseen.

Dorange loistaa, ja kasvojen tai maisemien yksityiskohtia jää tarkastelemaan hieman ylimääräistä. Tavallaan pariskunnan motiivi on selvä, mutta jossain määrin heidän elämäntehtävää on vaikea ymmärtää.

Wikipediassa mainitaan Stasi-yhteyksiä, mikä ei varsinaisesti muuta teoksen ydinsanomaa. Kokonaisuudessaan kiehtova teos, joka melkein vaatisi syvempää käsittelyä kuin yksi foorumiviesti.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 157
Vs: Elämäkerta ja omaelämäkerta
« Vastaus #16 : 31.01.2022 klo 02:40:51 »
Lugosi: The Rise and Fall of Hollywood's Dracula (Humanoids/Life Drawn, 2021) ei ole hyvä eikä huono. Ennestään minulle tuntematon Koren Shadmi on periaatteessa taidokas, mutta työnsä pohjana oleva Bela Lugosin elämä on vain perusmielenkiintoinen, eikä sellaisesta saa oikein aikaan muuta kuin peruskiinnostavan lehtiartikkelin. Sarjakuvana esitys ei herättänyt minussa yhtään mitään tunnetta. En innostunut, en pettynyt, enkä edes tylsistynyt. Sellainen peruskiinnostus vain säilyi kannesta kanteen viivasuorana. Suoritus kai sekin.