Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvapoliisit  (Luettu 84308 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 171
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #240 : 19.03.2021 klo 21:22:32 »
Omasta mielestäni kun se ongelma on ollut oikeastaan vain muutamassa, vanhimmissa sarjakuvapoliisien nauhoituksessa.

Selailin myös vanhempia, joten menee vähän sekaisin videot ja podcastit kun katselin kuuntelemalla niitä videoitakin.

Sieltä podcasteista osui ensimmäisten joukossa sellainen täysin kuuntelukelvoton, mutta en muista varmasti sanoa oliko se video vai podcast noissa poliiseissa sellainen, mutta kuitenkin korvien mukaan ulkona taltioitu, varmaan joku yhdessä Tertsin kanssa, mutta ei nyt hakemalla enää tule kohdalle. Ei se nyt ihan niin kauhea ollut, mutta ei jaksanut kuitenkaan pinnistellä korvien kanssa.

Sellaisena yleisenä kommenttina video on vähän sellainen työläs media, että kun on kaikkea audiovisuaalista nopeaa (trailerit ääripäässä) kilpailemassa, niin sitten ei hirveästi oikein jaksaisi edes istua alas hidastempoisen materiaalin kanssa. Katsomalla viihdytin itseäni festivaalitunnelmien osin, muutoin tykkäsin kuunnella.

En lukenut tätä ketjua lävitse, että miten paljon näihin videoihin menee energiaa, mutta pelkkään ääneen paneutuminen voisi antaa paremman tuotos-panos-suhteen varsinkin näin koronan aikana, kun ei ole mahdollista kulkea entiseen malliin.

Itse en hirveästi kuuntele podcasteja, mutta emäntä kuuntelee niitä paljon ranskan ylläpitämiseen ja tykkää sellaisista vähän laveammin käsitellyistä aiheista arkipuuhien lomassa.

Siellä tuntuu moni menestyvän sellaisella erilaisella fokuksella, että esim. miltä Ranska vaikuttaa maahan muuttaneen silmissä ym. eli aiheen sijasta näkökulma on fiksattu. Sinun tapauksessasi se voisi siis merkitä, että kuvittajan näkökulmasta käsittelisit muitakin aiheita kuin vain sarjakuvia.

Ei kannata sinun omaa ääntäsi väheksyä, kuuntelin Areenasta peliaiheista tarinointia ennen videoitasi eikä mielestäni siinä suurta eroa ollut. Sellainen levollinen enemmän leppoisaan iltapäivään kuin energiseen aamuun sopiva ääni, jota ei siis ajaessa uskaltaisi kuunnella.
« Viimeksi muokattu: 19.03.2021 klo 21:42:57 kirjoittanut Jarkko Sikiö »

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 393
 • The Comics be with us...always!
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #241 : 19.03.2021 klo 21:37:27 »
Alussa vähän tökki äänet ja oli ehkä hieman rauhatonta videokuvan siksakkia. Mutta kyllä noi on tullut aina vain paremmaksi ja paremmaksi. Tietysti editointityö alkaa menemään jo selkäytimestä, niin taso nousee.
Olen kyllä tykännyt näistä videoista. Varsinkin, kun on ollut vierailevia staroja mukana ja olette päässeet oikein kunnnolla johonkin sarjakuvaan syventymään.
Edelleenkin pidän noita Veikko Savolaisen videoita kaikista kiinnostavimpina. Teillä kävi tosi hyvä pullero, että ehditte haastatella mestaria ennen kuin hän lähti piirtämään taivaalisisa olentoja.
Jatkakaa vain valitsemallanne tiellä. On nää aina parempia kuin iänikuiset ruoka ja tositv-ohjelmat telkkarista.
« Viimeksi muokattu: 20.03.2021 klo 15:33:00 kirjoittanut Darth Mika »
"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 751
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #242 : 20.03.2021 klo 15:10:47 »
Selailin myös vanhempia, joten menee vähän sekaisin videot ja podcastit kun katselin kuuntelemalla niitä videoitakin.

Sieltä podcasteista osui ensimmäisten joukossa sellainen täysin kuuntelukelvoton, mutta en muista varmasti sanoa oliko se video vai podcast noissa poliiseissa sellainen, mutta kuitenkin korvien mukaan ulkona taltioitu, varmaan joku yhdessä Tertsin kanssa, mutta ei nyt hakemalla enää tule kohdalle.
Kolmospodi on ainakin sellainen (kokeilin äänittää kahvilassa ja totesin että ei tule käyttistä, ei sitten millään). Ja sitten on huonoäänisiä videoita. Vain muutaman videon olen jaksanut tekstittää. On sisällöntuottajia, jotka eivät julkaisen teknisesti huonoa, mutta meillä tämä ei aina päde. Ensinnäkin kun homman juju on ollut opetella tehdessä ja toiseksi, videoillakin on tiettyä historiallista ja muuta arvoa, vaikka laatu nyt ei aivan kymppiä olisi.
Ja tuosta opettelusta. Olen tämän tainnut jo aiemminkin sanoa, mutta siinä on ollut sarkaa monella alueella todella paljon.
Nyttemmin tarve esim. festaritaltioinnille on enimmäkseen poistunut. Joten sikäli kun mitään jatkossa tehdään myös edellytykset onnistumiselle ovat paremmat.

En lukenut tätä ketjua lävitse, että miten paljon näihin videoihin menee energiaa, mutta pelkkään ääneen paneutuminen voisi antaa paremman tuotos-panos-suhteen varsinkin näin koronan aikana, kun ei ole mahdollista kulkea entiseen malliin.
Äänen taltiointi on haastavampaa kuin luulisi, varsinkin jos tekee minibudjetilla niin kuin me. Vasta jälkeen päin olen tajunnut, että usein festariella ja muualla olen yrittänyt mahdottomia - koska tavoitteet on kuitenkin asetettuna korkealle. Vastauksena, vaikka et kysynytkään, ääneen on panostettu alusta asti, se vain ei ole riittänyt siitäkään syystä kun on ollut huonoa tuuriakin välillä matkassa.
Kuvantekijänä panostus kuvaan on kiinnostanut meitä tietenkin enemmän. Onneksi on muutama kokonaistekninen onnistuminenkin tullut. Kuten vaikkapa Rosi Kämpen haastattelut. Kaunista kuvaa on kiva katsoa, yhtä lailla kun laadukasta ääntä on kiva kuunnella.  :)

Itse en hirveästi kuuntele podcasteja, mutta emäntä kuuntelee niitä paljon ranskan ylläpitämiseen ja tykkää sellaisista vähän laveammin käsitellyistä aiheista arkipuuhien lomassa.
Kannattaa ehdottomasti kuunnella 4 podi ja siitä eteenpäin. Omasta mielestäni innostus sarjakuviin ja muu tunnelma välittyy niistä usein paremmin kuin videoista ja lisäksi podeista pystyy paljon helpommin editoimaan tyhjäkäynnin pois kuin videoista.  Nuo kehtaa hyvin laittaa vaikkapa Mangakartta -podcastien tai yhdeksäs taide-podcastien rinnalle. Audion etuna on vielä tietenkin se että siihen mahtuu paljon paremmin asiaa kuin videoon.

aiheen sijasta näkökulma on fiksattu. Sinun tapauksessasi se voisi siis merkitä, että kuvittajan näkökulmasta käsittelisit muitakin aiheita kuin vain sarjakuvia.
Tätä saatan omalla kanavallani toteuttaakin enemmän. Ongelmana siinä on vain se että en tiedä katsojein odotuksista mitään ja usein se häiritsee tosi paljon.
SarjakuvaTV:llä olemme ottaneet käsittelyyn ts. tehneet vain juttuja jotka kiinnostavat meitä itseämme. Ja menneet asia edellä, vaikka kaikenlainen "hömppä" kiinnostaa aina enemmän yleisöä. Sarjakuva sinänsä ei ole kiinnostava aihe, emmekä me toimittajat ole persoonina kiinnostavia, niin että tässä sitä nyt ollaan. :) Helpoin tapa olisi käsitellä vain suuria tähtiä ja kaikkein suosituimpia sarjiksia, mutta se nyt ei ole meitä itseämme kiinnostellut ja ainoa palkinto kuitenkin on se tekemisen ilo.

Ei kannata sinun omaa ääntäsi väheksyä... Sellainen levollinen enemmän leppoisaan iltapäivään kuin energiseen aamuun sopiva ääni, jota ei siis ajaessa uskaltaisi kuunnella.
Sekin on sellainen minkä kanssa on pitänyt tehdä paljon työtä. Toisin sanoen yrittää kehittyä. Videotahan on käytetty jo kymmeniä vuosia esiintymiskoulutuksessa ja sellaisena se on kyllä mainio. Kääntöpuolena sitten se että on oppinut tuntemaan omat rajoituksensa suhteessa yleiseen "vaatimustasoon". Jotkut ovat sujuvia esiintyjiä luonnostaan ja niille jotka eivät ole...

On nää aina parempia kuin iänikuiset ruoka ja toistv-ohjelmat telkkarista.
Toistaitoisten toistoTV:tä.  :police:
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 171
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #243 : 20.03.2021 klo 23:29:05 »
Olihan ainakin tuossa toisessa Mannisen haastattelussa selvä audio-ongelma, mikä kuului haastateltavan venkoiluna... Joo, teknisesti olivat kyllä kunnossa molemmat.

Kaukorannan ruutu/Non Stop -haastattelusta sanoisin, että sille on syynsä miksi televisiossa ihmiset ovat samalla etäisyydellä kamerasta (tuoleilla, mahdollisesti isäntä pöydän takaa tms.).

Kun shown isäntää kuvataan, se voidaan tehdä haastateltavan selän takaa, mutta vieraan tapauksessa näin ei koskaan tehdä. Ensimmäisestä hiiren kursorin alle osuvasta videosta esimerkki.

Kaukoranta oli nyt taustalla haastattelijoitaan pienempänä ja vielä Tertsin käsi välillä kävi "lyömässä" haastateltavaa. On siinäkin oma epäsuhtansa, että haastattelijoita on kaksi.

On näissä jutuissa kyllä sisällön puolesta oma arvonsa, hyvää työtä säilyttää nämä tässä vaiheessa, kun ovat taustavoimat vielä haastateltavina.

Sellainen toive on kyllä aika korkealla, että seuraavan kerran kahvit alta pois ja videolle ei enää mitään oheistoimintaa.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 171
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #244 : 21.03.2021 klo 11:53:40 »
Esimerkkisi taitaa olla oikeassa studiossa tehty ison rahan tv-tuotanto. Mitä sillä on tekemistä meidän videoidemme kanssa?

Toki tahdoin sillä sanoa, että seuraavaan ostatte sitten kymppitonnien kamerat ja palkkaatte Jimmy Kimmelin vetämään sen.

Ei, kyllä minä ihan hyvässä hengessä tahdoin sanoa, että samoin kuin teillä on video missä istutte kahvittelemassa samalla sohvalla, niin samanlainen asetelma haastateltavien kanssa on merkittävästi parempi.

Toinen melko helposti toteutettava ehdotus on kahvittelemisen ajoittaminen nauhoituksen ulkopuolelle.

Siihen lisäksi minä kyllä kehuin itse työtä, nämä videot kun ovat olemassa vielä sitten kun niillä puhujat ovat itse poissa.

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 393
 • The Comics be with us...always!
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #245 : 21.03.2021 klo 12:09:30 »
Jiksillä taitaa olla aika epärealistinen käsitys meidän tuotantokapasiteetista.

Edit.
Esimerkkisi taitaa olla oikeassa studiossa tehty ison rahan tv-tuotanto. Mitä sillä on tekemistä meidän videoidemme kanssa? Sori, en jaksanut painaa playta.

Meillä on kaksi vaatteisiin kiinnitettävää mikrofonia, huoneeseen sopii kunnolla yksi kamerajalusta. Hikisesti ehkä toinenkin. Reimalla on lisäksi ollut yksi käsivarakamera, mikään muu kamera ei voi liikkua milliäkään. Sarjakuvanäytteet on kuvattu jälkeen päin.

Darth Mikan esittämä kritiikki leikkauksen kömpelyydestä on ollut oikeutettua ja korjattavissa (edes jotenkin). Epärealististen videoesimerkkien sijaan kuulisin mielelläni, miten Jiksi hoitaisi meidän realiteeteilla shown kuvaamisen ja äänittämisen asiallisesti.

Jos se häiritsee, että Kaukoranta on kauempana kuin me "toimittajat", niin voi voi. Kun ongelma on ollut, että miten se Heikki saadaan edes näkymään kuvassa.
Älä välitä meidän kriittisistä puheista. Olen itsekin editoinut paljon omia videoitani ja tiedän että se on ihan hirveetä hommaa. Itelläni kamerat on niin paskoja, ettei niistä saa hyvää materiaalia.
Ääni-ongelma on myös ammattilaisilla aina ongelma. Kato nyt TV-uutisia...milloin mikit on pois päältä tai yhtäkkiä ääni katoaa.
Periaatteessa itelläni on ollut tarkoitus neuvoa, eikä valittaa. Sarjakuvapoliisien videoilla se itse pääasia on tärkeempää, kuin kuinka ammattimaista kuvaaminen ja editointi on.
Aiheet on olleet kiinnostavia ja uutta tietoa sarjakuvista tullut kahmalokaupalla. Mielestäni teidän pitää kyllä jatkaa tätä...tämä on sarjakuvakulttuurin kannalta erittäin tärkeää työtä.
"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 751
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #246 : 21.03.2021 klo 17:33:42 »
Mukava kuulla ajatuksia noista videoista. Mehän on lähinnä kokeiltu kaikenlaista ja haastatteluiden ohessa on ollut myös paneelikeskusteluja vieraiden kanssa. Jokunen kokeilu on toiminut, mutta kuitenkaan säätäminen ei, milloin mistäkin syystä, varsinaisesti ole loppunut. Jotain juotavaa on muuten hyvä olla, eikä se aina meillä ole ollut kahvia. Lisäksi se kuppi kuitenkin jonkin verran poistaa turhaa jännittämistä.

Olen myös halunnut mukaan useamman kameran, aina kun mahdollista vaikka järkevintä olisi ollut mennä yhdellä tai korkeintaan kahdella.
(NormiTV-tuotannoissahan haasttelut ja muut tehdään yleensä kolmella tai useammalla kameralla, joita kuvaaja tai robotit vielä usein liikuttavat. Voisi kuvitella että tämä kameroiden liikuttaminen ei ole tärkeätä, mutta kyllä se on.)

Oma toivelistani lienee muuten pidempi kuin kellään muulla. Siihen sisältyisi jo em. lisäksi alkuunsa vaikkapa riittävän suuri, mutta kaikumaton tila (joku 5mx5m on toimivuuden kannalta minimi, eikä semmoista nyt vaan ole...), narisemattomat istuimet, kunnon valot, joku toimiva pöytäratkaisu sekä kuvaaja (tai haastattelijatoimittaja) ja kuvaussihteeri.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 751
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #247 : 21.03.2021 klo 17:35:52 »
Edelleenkin pidän noita Veikko Savolaisen videoita kaikista kiinnostavimpina.
Joo, niitä on itekin kiva katella ja editoida. Harmittaa vain kun homma jäi kesken ja purkitetu materiaali on sisällöltään niin reikäistä että sen saaminen tolkulliseksi vaatii melko paljon lisätyötä. Monta vuotta olen yrittänyt metsästää Hauska Puolituntinen -lehtiä (ja niitä ilmailuliiton sarjiksia), mutta niitä ei löydy mistään. Pitäisi varman jonnekin kansalliskirjastoon mennä jos sinne vielä joskus pääsee...

Ei, kyllä minä ihan hyvässä hengessä tahdoin sanoa, että samoin kuin teillä on video missä istutte kahvittelemassa samalla sohvalla, niin samanlainen asetelma haastateltavien kanssa on merkittävästi parempi.
Tästä piti vielä sanoa että, tuo tuottaa aika luonnottoman istuma-asennon jos on tarkoitus puhua toiselle yhtään pidempään. Ehkä niskan ja muiden paikkojen säästämiseksi tätä ei ole paljon harrastettu.  :)
« Viimeksi muokattu: 21.03.2021 klo 17:38:51 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 171
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #248 : 21.03.2021 klo 17:40:40 »
Tästä piti vielä sanoa että, tuo tuottaa aika luonnottoman istuma-asennon jos on tarkoitus puhua toiselle yhtään pidempään. Ehkä niskan ja muiden paikkojen säästämiseksi tätä ei ole paljon harrastettu.  :)

Juu, hyvä olisi olla tuolit vastakkain tunnin sessiossa.

Saahan kameran koettaa rajata, jos istutaan yksi sohvalla ja toinen pikku tuolilla, mutta lienee vielä pahimman korona-ajan jälkeen ja rokotettuinakin liian intiimiä istua molemmin puolin samaa pöytää missä tuon ehkä voisi käytännössä toteuttaa.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 751
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #249 : 23.03.2021 klo 11:22:24 »
Ettei nyt jäisi väärää kuvaa, niin kyllä meillä tämä yhden haastattelijan systeemi on toiminut alusta asti. Rosi Kämpen haastatteluiden lisäksi esim:
Katja Louhio kertoo muun muassa Kersantti Napalmin piirtämisestä.
JP Ahonen kertoo rahankeruu kampanjasta
Sekä vierailu Koiviston luona, missä tehtiin kolme videota (kahdessa eri setupissa) ja podcast.
Sitten taas joku Joonas Pariisissa (ja muutama muukin Joonas-video) lähenee ilmaisultaan ihan oikeaa telkkaria. Oma osuus siinä näyttää luontaisen kankeuteni. Tein noita spiikkejä jokusenkin tovin useampana päivänä. Ilman prompteria se on mulle aika hankalaa. Siihen aikaan piti opetella myös olemaan nielemättä sanojen loput.
« Viimeksi muokattu: 23.03.2021 klo 13:57:38 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 751
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #250 : 29.03.2022 klo 18:07:50 »
Pariminuuttinen "tunnelmapala" SarjakuvaTV:ssä Tampere Kupliista. Kari Sihvonen puhuu, itseasiassa vastaa Ramin kysymykseen ja Pirinen kyselee vielä lisää, siitä miten 3D-laseilla katsottava graffa syntyi Syntax Terror -kirjaan.

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 751
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #251 : 24.04.2022 klo 17:49:26 »
No nyt on! Koskaan ennen en ole päässyt SarjakuvaTV:ssä esittelemään mitään teosta näin tuoreeltaan. Kersantti Napalm ilmestyy kirjakauppoihin vajaan parin viikon kuluttua.  Enkä varmaan olisi tätäkään jaksanut leikata ellen olisi niin tykästynyt albumiin. Uutukaista yritetään Vitikaisen ja Tuppuraisen voimin kuvailla videolla neljässä minuutissa. Tsekkaa mitä on odotettavissa! 

Myöhemmin ehkä jotain matskua Porin festareilta.[/img]
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson