Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvapoliisit  (Luettu 81936 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 813
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #120 : 14.04.2018 klo 18:37:29 »
Onko muilla samoja kokemuksia?
Pakko tunnustaa että mulla ei ole mitään hajua videoiden volyymista. En edes tiedä mistä sen näkisi tai miten sitä voisi säätää tai arvioida. Korvakuulolta yleensä tietsikalla teen. Audacityssä on joku desibelimittari, mutta ei sekään kauheesti kerro. Ehkä pitäis säätää tietsikan ääni jonnekin 50%:iin ja koettaa tehdä sillä... Kuuntelen kyllä ite yleensä kaikki tubevideot samoilla asetuksilla, eli täysillä. Mutta nuo koneen kajarit ei tietenkään mitkään ihmeelliset oo.

Raatteen tien äänipuoli on tällä kertaa otettu suoraan kameran mikillä. (Ratkaisu toiminut aika hyvin Helsingin ja Porvoon festareilla) Koskela puhui ohi mikin ja sitä koetin hieman vahvistaa. Lukkarisella taas oli koneessa mökäöljyä tai jotain, hieman sammalsi. Pitäis tietenkin tekstittää, mutta eihän sitä hullukaan jaksa (varsinkaan näillä katsojaluvuilla) tehdä.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

STD

 • Jäsen
 • Viestejä: 497
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #121 : 14.04.2018 klo 20:23:47 »
Kommentteja ja kokemuksia.

Mulla on Lehtosaaren vanhat Ruutu-lehdet. Tai ainakin lehdissä lukee "Pekka Lehtosaari". Onko eri vai sama Pekka, en tiä.

Tabletilla ei pystynyt kuuntelemaan tuota klippiä, liian hiljaista oli. Kuulokkeilla pystyi. Aika paljon oli kohinaa, mutta äänen tasoa vois varmaan nostaa n. 15  prossaa ilman että kohina käy sietämättömäksi. Näin sanat vois erottua paremmin.

Lopun kommenteista. Lukkarinen kertoi, että ei juurikaan lue sarjakuvia. Tämä on näkynyt joissain sarjakuvateoksissaan: Kuvat hienoja, kuvakerronta ontuu. Raatteen tietä en ole vielä lukenut. Kiva oli kuulla hänen piirtämismetodistaan. Itsellekin sopii parhaiten tuollainen ilman luonnoksia piirtäminen, mutta varsinkin jos piirtää tussilla, vähänkin monimutkaisempiin kuviin kuluu aikamoisia paperimääriä eli aivan liikaa. Tietsikalla asia on sitten täysin toinen.

Lehtosaari äityi hiukan liian vauhdikkaaksi kuvaillessaan 15-vuotiaan piirtäjän käsikirjoitus- ja piirtämisvalmiuksia. Olis voinut lähestyä asiaa positiivisen kautta. Nyt meni riidanhaastamisen puolelle. Olen kuitenkin hänen ajatuksistaan lähes sataprosenttisesti samaa mieltä. Samoin Lukkarisen. Päämääränä pitäisi olla ammatillisen tason saavuttaminen, ei nälkärajalla tapahtuva apurahapuuhastelu.

MUTTA olen ymmärtänyt, että Suomen taideapurahajärjestelmä ei tähtää ammattilaisten tuottamiseen, vaan tarkoitus on vaalia maamme omaleimaista kulttuuria. Sepä antaakin sitten liikkumavaraa ihan kivasti rahojen jakajille.

Kiinnostavaa oli myös kuvaus kansainvälisen levittäjän kriteereistä: Vain varmoista tuotteista ollaan kiinnostuneita. Aikaa ei tuhlata turhanpäiväiseen.« Viimeksi muokattu: 14.04.2018 klo 21:21:06 kirjoittanut SkTV »

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 813
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #122 : 15.04.2018 klo 13:02:37 »
Kattelin tota Raatteen tien videoo, mut piti laittaa kajarit ihan täysille. Ääni oli tosi hiljainen tossa.
Tabletilla ei pystynyt kuuntelemaan tuota klippiä, liian hiljaista oli. Kuulokkeilla pystyi. Aika paljon oli kohinaa, mutta äänen tasoa vois varmaan nostaa n. 15  prossaa ilman että kohina käy sietämättömäksi. Näin sanat vois erottua paremmin.
Testasin nyt itsekin vielä ipadilla kuului jotenkin puolella äänenvoimakkuudella ja täysillä ääni tuli kaiuttimesta melkein liian lujaa. Telkkarissa taas riitti (chromecastin kautta) ihan samat volyymit kuin muutenkin telkkua katsellessa. Eli kyllä se suurin ongelma tuossa on nimen omaan äänen suttuisuus (osin hiljainen tai mumiseva puhe ja äänentoistosta kaikua päälle). Kokeilin nyt vielä jälkeen päin sitä audiota viritelläkin, mutta taidot ei riitä, tai sitten se on sama kuin kuvan kanssa, eli suttuisesta et saa skarppia vaikka mitä tekisit. Suttuisuuteen auttaa kyllä useampi kuuntelukerta, mutta harmihan tuo on.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

STD

 • Jäsen
 • Viestejä: 497
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #123 : 15.04.2018 klo 13:39:44 »
Mun Huawein tabletillani ongelma oli nimenomaan äänen voimakkuus tai pikemminkin sen puute. Suttuisuus ei sekään tietenkään parantunut kuuntelukokemusta. Mutta kuulokkeilla volyymi täysillä kuului riittävän hyvin. Mielenkiintoinen klippi.

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 813
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #124 : 24.04.2018 klo 12:57:59 »
Esko Valtaoja valitsi tänä vuonna Sarjakuva Finlandian voittajan. Palkintojenjakotilaisuudessa hän kertoi myös omasta sarjakuvaharrastuksestaan ja luonnehti kymmentä kilpailun finaaliin osallistunutta kirjaa.

Nappasin mukaan myös pätkän jonkun oikean toimittajan tekemistä kysymyksistä (ja Valtaojan vastauksista).

Tässä siis vain Valtaojan osuus, ei voittajien puheenvuoroa. Kesto reilut 15 minuuttia.

 :police:
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

[kivi]

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 570
 • Akvaarious.
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #125 : 01.05.2018 klo 12:30:07 »
Pakko tunnustaa että mulla ei ole mitään hajua videoiden volyymista. En edes tiedä mistä sen näkisi tai miten sitä voisi säätää tai arvioida. Korvakuulolta yleensä tietsikalla teen. Audacityssä on joku desibelimittari, mutta ei sekään kauheesti kerro. Ehkä pitäis säätää tietsikan ääni jonnekin 50%:iin ja koettaa tehdä sillä...

Ei noin. Täysi volyymi on 0 dB mittarissa, eli se arvo jossa järjestelmän signaali-kohinasuhde on optimissa.

Tarvitset plugeja. Audacity on destruktiivinen (eli prosessoi alkuperäistiedostoa, tekee pysyviä muutoksia), sen prosessointi vaatii liikaa tietoa lopullisesta kokonaisuudesta, että se olis oikein hyvä tähän. Joku muu ohjelma on parempi.

Ensin siivotaan äänestä turhat kohinat pois (samalla varoen ettei hengitysäänet puheen alusta ja välistä katoa), sitten ajetaan se sopivaan kompressori-plugiin hitaalla attackilla, puristussuhde noin 2:1. Jos ei peakit vielä osu nollaan, lisätään toinen kompressori nopealla attackilla, eikä väännetä ekaa isommalle. Sitten laitetaan perään brickwall-limitteri (puristussuhde ääretön) ja sen nollakohta -0,3dB kohdalle koska parhaimmillakin limittereillä on sen verran overshootia joka digimaailmassa kuuluu rumasti särönä.

Omilla korvilla ja kaiuttimilla kuunnellaan sitä, saako kaikesta selvää, eikä äänentasoa. Jos kuuluu liian hyvin, laita pölynimuri käyntiin samassa huoneessa, ja katso kuuluuko kaikki vielä sen yli - pitäis kuulua, jos on tehty oikein :D

Sori, mentiin mun toisen ammattini erikoisalueelle, pakko oli avautua :D mutta...

...mutta fakta: Kyllä se siitä, pidä sisältö mielenkiintoisena ja leikkaa tylymmin löysiä pois niin ihan sama millä soundilla ja kuinka kovaa se tulee. Jokaisella on kyllä ihan oma volyyminappula kotonaankin :D

Kivi
« Viimeksi muokattu: 01.05.2018 klo 12:33:28 kirjoittanut [kivi] »

STD

 • Jäsen
 • Viestejä: 497
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #126 : 01.05.2018 klo 14:03:07 »
Ja: parempi liian kovalla kuin liian hiljaisella (kunhan ei tuu ihan tolkuttomasti säröä).

[kivi]

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 570
 • Akvaarious.
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #127 : 01.05.2018 klo 15:08:46 »
Ja: parempi liian kovalla kuin liian hiljaisella (kunhan ei tuu ihan tolkuttomasti säröä).

Peak-tason eli äänen kovimpien huippujen tulee olla 0dB tasossa, tarkalleen, enempää ei voi olla, koska digisärö ei toimi sillä tavalla että sitä saisi olla. Ja vähempää ei tietenkään kannata olla, koska silloin näytteiden bittisyvyys ei tulisi täyteen, ja äänen laadulle ei ole tekijöitä joista lukea.

Sitten se kuinka "kovaa" on ääni RMS-tasollaan (keskiarvona, sellaisena jota aikoinaan c-kasettidekkien mittarit näyttivät), on jotain mitä kutsutaan dynamiikaksi.

Dynamiikka taas on työkalu siinä missä lattasivellin tai hiusterä, ekspressionismi tai prerafaeliittinen tyyli, ligne claire ja fotorealismi. Erilaisilla dynamiikka-alueilla saa erilaista tulosta. Se prosessointi jota mä edellä tarjosin pyrkii luonnollisehkoon äänikuvaan, sellaiseen kuin elokuvissa ennen 1970-lukua. Ettei korvat väsy. Joku muu pyrkii sitten johonkin muuhun, sitä on kehitys ...ja Skrillexin musiikki* :D

(* Muistutuksena siitä, ettei uutta asiaa välttämättä tarvitse pystyä mittaamaan tai edes ymmärtämään aikaisemman kehityksen pohjalta.)
« Viimeksi muokattu: 01.05.2018 klo 15:45:11 kirjoittanut [kivi] »

STD

 • Jäsen
 • Viestejä: 497
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #128 : 12.06.2018 klo 18:59:11 »
Yritämme saada tämän illan aikana jakson, Autiosaaren sarjakuvat (mitkä sarjakuvat ottaisit autiolle saarelle?) Youtubeen.

Myöhemmin lisää infoa.

STD

 • Jäsen
 • Viestejä: 497
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #129 : 13.06.2018 klo 00:29:10 »
Aurtiosaaren sarjakuvat – Mitkä kolme sarjakuvaa ottaisit mukaasi autiolle saarelle?

SarjakuvaTV:n kesäinen, kepeä tunnelmapala katsottavissa täältä.

Edit:
Jos olisin varoissani, julistaisin kilpailun: Kuinka monta kertaa Tertsi sanoo "tota".
« Viimeksi muokattu: 13.06.2018 klo 00:41:52 kirjoittanut SkTV »

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 813
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #130 : 13.06.2018 klo 09:28:12 »
Joo, puolituntinen on tuo Autiosaari -jakso. Innoituksensa se on saanut osin Kvaakin keskusteluista.

Tertsi näkyy kertoneen jo omia suosikkejaan aiemmin Lempparisarjakuvat ketjussa sekä Rakastamasi sarjakuva -ketjussa, joista jälkimmäinen ehkä kuitenkin on lähempänä sitä mitä tuolla videolla haettiin.

Blogipostaus videoon liittyen vasta tulossa.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 084
 • The Comics be with us...always!
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #131 : 13.06.2018 klo 21:25:13 »
Mielenkiintoisia valintoja!

Mitähän itse ottaisin autiolle saarelle...olen jo jossain kvaakissa tähän kyselyyn varmaan vastannut, mutta silloin oli vain kyse yhdestä sarjakuvasta, nyt saa vailta 3.

Vähän nyt teen pikku porsaanreikiä tähän juttuun. Jos saan ottaa avukseni autiolle saarella kolmen sarjakuvan lisäksi Suomi-Ranska-Suomi sanakirjan, niin:

Ekaksi haluisin valita tämän
Babe-Rouge - integrales tome 8 - Ile des vaisseaux perdus eli kyseessähän on Super S sarjakuvalehdessä ilmestynyt Punaparta sarjakuva nimeltä" Kadonneiden laivojen saari". Sehän jäi kutkuttavasti kesken, joten haluisin lukea sen loppuun.
Yrittäisin suomentaa ja samalla opetella tuota sanakirjaa apuna käyttäen suomentamaan kyseisen sarjakuvan...samalla oppisin ranskaa.
Jos joskus vaikka onnistuisin pelastautumaan tuolta saarelta, niin minulla olisi ranskan kielen taito.

Toiseksi valitsen:
The Complete Corto Maltese eli tämä sarjakuva on boksissa ja siinä on koko Corton tuotanto...tässäkin vähän rikotaan sääntöjä...nooh!
Olisihan ainakin luettavaa!!!

Viimeiseksi
Jokin semmoinen sarjakuva, johon haluaisin tutustua...olkoon se tämä.
Throgal eli WSOY on julkaisemassa Throgalia ja sen ensimmäinen osa.
Juu tätä olen pitkään jo halunnut lukea ja tonne saarelle tämä minulle tuntematon sarjakuva voisi olla hyvä valinta.

Siinä minun valintani...

Sanon myös kirjalliselta puolelta kolme kirjaa

!: Kuinka selvitä autiolta saarelta hengissä eli jokin kirja jossa on eloonjäämisohjeita ja mielellään ohjeet kuinka tehdään merikelpoinen vene.

2. Taru Sormusten Herrasta -kirja. Tästä kirjasta jokaisen lukukerran jälkeen löytää aina jotain mielenkiintoista, mitä ennen ei ole huomannut...tuohon kirjaan ei kyllästy ikinä.

3. Noh ehkä sitten se perinteinen Raamattu...olisi paljon luettavaa ja ehkä antaisi toivoa, jos yläkerrassa joku kuuntelis ja auttaisi minua pelastautumaan saarelta.


"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 813
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #132 : 14.06.2018 klo 18:14:49 »
Toiseksi valitsen:
The Complete Corto Maltese eli tämä sarjakuva on boksissa ja siinä on koko Corton tuotanto...tässäkin vähän rikotaan sääntöjä...nooh!
Olisihan ainakin luettavaa!!!

2. Taru Sormusten Herrasta -kirja. Tästä kirjasta jokaisen lukukerran jälkeen löytää aina jotain mielenkiintoista, mitä ennen ei ole huomannut...tuohon kirjaan ei kyllästy ikinä.
Onks Sormusten herra tullut yhtenä niteenä? Huh! Helppoohan se on kun venyttää sääntöjä.  :) Mut joo, mikä ettei saa ottaa kirjoja. (Ite olisin kaivannut mukaan vielä yhtä taidekirjaa sarjakuvantekijältä. Mut pidettiin tää simppelinä.)

Blogissa nyt lista valinnoista vielä auki kirjoitettuna.  :)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Darth Mika

 • Insinööri
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 5 084
 • The Comics be with us...always!
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #133 : 14.06.2018 klo 20:08:37 »
Onks Sormusten herra tullut yhtenä niteenä? Huh! Helppoohan se on kun venyttää sääntöjä.  :) Mut joo, mikä ettei saa ottaa kirjoja. (Ite olisin kaivannut mukaan vielä yhtä taidekirjaa sarjakuvantekijältä. Mut pidettiin tää simppelinä.)

Blogissa nyt lista valinnoista vielä auki kirjoitettuna.  :)

Taru Sormusten Herrasta yhteisniteenä...joo näitä on monia.

Liite 1: WSOY 2001....23. painos (1. painos olis kyllä kiva)
Liite 2: Tää järee boksi onkin sitten aivan mahtava Harper Collinsin 2001. Toi on Alan Lee kuvittama ja mukana siis tulee myös Hobitti. Löysin tän Akateemisesta kirjakaupasta.... Silloin kun Akateemisesta kirjakaupasta löysi kaikkea kivaa...silloin kun Akateeminen oli laatu-kirjakauppa. Nythän se on lähinnä huono vitsi.
Muistelin, että olisin ostanut tän ennen sitä ekaa Peterin leffaa, mut se olikin joku muu kirja...joo tää taisi tulla heti leffan jälkeen.

Multahan löytyy vaikka mitä Tolkienin kirjoja...kun olen tämmöinen fanaattinen Tolkien-fani.

Varoituksen sana. Älkää ostako sitä englannini-kielistä The Hobbit 2001 (Del Rey book). Siitä lähtee sivujen liimaus irti.
« Viimeksi muokattu: 14.06.2018 klo 20:17:39 kirjoittanut Darth Mika »
"Opinions are like assholes, everybody has one" (The Dead Pool, 1988 Clint Eastwood)

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 813
Vs: Sarjakuvapoliisit
« Vastaus #134 : 16.07.2018 klo 14:15:40 »
Nyt sopii sanoa, että vihdoinkin! Koiviston audiohaastattelu on yli vuoden jahkaamisen ja säätämisen jälkeen eetterissä. Enpä jaksa enää sepustaa kaikkea uusiksi, joten katsokaa ja kuunnelkaa blogista!
Myös bideota tulossa.

Aika huvittavaa muuten, www_mammila_fita ei oikein pysty laittamaan tuonne ilman että jukaisusofta kyhää siihen linkin.

 :police:
« Viimeksi muokattu: 11.12.2018 klo 23:00:48 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson