Sori, sekoitin Howard the Duckin sarjakuvainkarnaation DC:n halpiskopioon Duck Destroyeriin.
Eikä kyllä ole Howardin seikkailuistakaan tuota mainittua alkuaikojen helmeä osunut käsiin...
Parhaidenkin teosten sisältöön mahtuu ns. fillereitä. Ja jotain jää puuttumaan kiireen, huolimattomuuden tai jopa makuasioiden takia.
Isoin puute tuossa mielestäni on se että se on vain yhden ihmisen laatima. (Kun kirjan nimi ei kuitenkaan puhu Gravettin suosikeista vaan tyyliin absoluuttisesti tärkeimmistä.)
Mielestäni yhteen genreen tai vaikkapa maahan keskittyvät listaukset ovat yleensä toimivampia joka suhteessa kuin näin laajasti maailmaa syleilevät. Kun rajaus on tiukempi, taiteen vertailu tuntuu mielekkäämmältä ja hedelmällisemmältä.
Ehkäpä näitä ei sitten ole käännetty länsi-euroopaksi. Ei minunkaanlaisen yleisneron repertuaariin kuulu sujuva kiina.
Olihan siellä listassa nopeastikin katsoen ainakin 5 Etelä-Korealaista. Jotenkin ne meni ohi koska valitut sarjat eivät olleet mitenkään kansallisia klassikoita. Nyt tarkemmalla katsomalla huomasin joukossa yhden "vanhan mestarin" Kim Dong Hwan
The Color of Earth lunastaa kyllä paikkansa listalla - näin uskallan sanoa, vaikka en olekaan sitä lukenut.
Sen sijaan Taiwanilaisia ei sattunut silmään. Heistä esimerkiksi Chen Uen, jolta on ilmestynyt alppareita Japanissakin (ja jonka esittelen Mangan värit -kirjassa) olisi nyt vähintään ansainnut tulla mainituksi. Länsimaisille kielille Taiwanilaista on alkanut tulla vasta tuon kirjan ilmestymisen jälkeen.
Mutta mukana oli kuin olikin ainakin yksi kiinalainen, digimaalari Benjamin (kirjallaan
Orange), joka mielestäni ei kyllä paikkaa ansaitsisi. Kuvat ovat kyllä nättejä ja niistä itsekin innostuin, mutta eihän se tyyppi pahemmin sarjakuvia ole tehnyt. Ainakaan itse en ole huomannut mitään sihen viittaavaa, että hänet sarjakuva-ansioista tulisi palkita.
Heivaisin listasta myös seuraavat:
Miss Remarkable & Her Career (Joanna Rubin Dranger)
EI TÄTÄ. Naiskiintiöllä olisi voinut ottaa Ruotsista sitten vaikkapa Cecilia Toruddin Ensamma mamman.Pure Trance (Junko Mizuno)
Omintakeinen tyyli, mutta eivät nämä Mizunon jutut sisällöltään mitään sarjakuvahistorian merkkiteoksia ole.Lum, Rumiko Takahashilta
oli muitakin sarjoja, mutta vaikkapa Mermaid saga tai Rumic Theater olisi voinut sopia paremmin kuin tämä varhainen työ.Yu-Gi-Oh Mitä tämä rumasti piirretty oheistuotemainos tekee listalla?The Airtight Garage Moebius/Giraud oli jo muutenkin edustettuna. Tämän tilalle vaikka Silver Surfer.Clampilta useampia sarjoja
Yksikin Clamppi olisi minusta riittänyt.Voiko muuten ruksia
Best of Bitterkomix (Conrad Botes and Anton Kannemeyer)in jos on lukenut Pappa Afrikassa?
Sitten puutteisiin, haku ei näyttäisi oikein pelaavan tekijän nimellä, joten näissä saatan osassa mennä metsään.
Ekaks mangat.
Sanctuary (Sho Fumimura),
Piirtäjä Ryoichi Ikegamilta olisi odottanut jotain muutakin. Tyttösarjat oli heikosti edustettuna. Spottasin vain:
Song of the Wind and Trees (Keiko Takemiya)
Thomas's Heart (Moto Hagio)
Hagiolta olisi hyvin voinut ottaa muutakin.Sitten puuttui oikeastaan kokonainen iso genre eli naisille suunnattu poikarakkaus. Sitä edusti vain (ja vielä hieman nihkeästi edustava) Banana Fish. Itse en näitä jaksa kuin selata, mutta silti olen sitä mieltä että olisi sietänyt ottaa mukaan.
Lisäksi mielestäni
Ultraman olisi ansainnut paikan, koska sen impacti on ollut aikamoinen Aasiassa ja ulottunut jenkkilään asti.
Makoto Kobayashin
What's Michael taas on paras kissasarja, mitä olen lukenut.
Hongkongista: Tony Wong:
Batman Hong Kong, Jademan yritteli julkaista Wongin sarjoja jenkeissä jo -90 luvun alussa ja 10 vuotta myöhemmin Comics One julkaisi honkkarikamaa laajemmalla paletilla.
Länkkäreistä puuttui ainaskin:
Lobo tai mitä tahansa Simon Bisleyltä
Teenage mutant turtles
Druillet
Todd McFarlane
Gil Kane
P. Craig Russell
Ja naapurimaasta vielä kaupan päälle:
Ratte, Magnus Knuttsonin ja Ulf Janssonin polittinen sanomalehtisarja
Mietin sitäkin että tuosta listasta olisi mielenkiintoista ruksia just niin päin kuin on tarkoitettu, eli kaikki ne mitä ei ole lukenut tai mistä ei tiedä. (Paitsi niitä jotka on kuitenkin tsekannut ja havainnut että ei kiinnosta.)