Kirjoittaja Aihe: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta  (Luettu 33331 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 092
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #30 : 30.06.2018 klo 18:44:57 »
Kiskaisin Fantagraphics-historiikin loppuun sillä mielellä, ettei siihen enää myöhemmin ole tarpeen palata.

Tätä lukiessa herää kysymys, mikä on mahtanut olla työprosessi, kun on tullut aika päivittää kirja 40-vuotisjuhlan alla. Olen käsittänyt niin, että Spurgeon on koonnut ne alkupuolen loputtomat haastattelut, joten mahtaako tuo loppupuoli olla enempi Michael Deanin kynästä.

Oli niin tai näin, puheenvuoroja jaetaan loppupuolella vähemmän ja ne ovat pidempiä. Koko opus on myös merkittävästi tasaisemmin kirjoitettu ja siksi selkeämpi, mutta vastaavasti myös tylsempi.

Tuosta loppupuolesta jää mieleen kuinka pitkään Fantsu on ollut konkurssin partaalla ja kuinka sekavaa ja vaikeaa sen toiminta on pitkään ollut. Jatkuvasti vaihtuneet jakelijat ovat olleet iso ongelma.

Jännä juttu on, kuinka moneen kertaan Groth raapii päätään, miksi Image ja Dark Horse hyppäsivät DC:n perässä Diamondin kelkkaan luoden alalle kaikkia vahingoittaneen monopolin. Vastausta ei ole, mutta siihen liittyvä analyysi on aika osuvaa, lähtien jenkkien "kuka hyvänsä voi olla miljonääri" -mentaliteetista ja sarjakuvantekijöiden keskiluokkaistumisesta.

Kymmeneen viimeiseen vuoteen osuu Thompsonin kuolema, sekä vähemmän jännittävät Kickstarter-rahoitukset ym. Valtaosa sivuista on tekijöiden pohdintaa vailla suuntaa. Tavoitteena on ollut opukseen sopiva "miten Fantsu on vaikuttanut elämääni" -muistelu, mutta monesti puheenvuorot lipsuvat sarjakuva-aiheisiin lapsuusmuistoihin. Tätä olisi pitänyt ohjata määrätietoisesti.

Suosittelen opusta kaikille, jotka ovat joskus olleet töissä Fantagraphicsilla.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 092
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #31 : 01.07.2018 klo 02:40:57 »
Sergio Ponchionen Ditko Kirby Woods (Fantagraphics, 2014) ei varsinaisesti ole kirjallisuutta, mutta sarjakuvafoorumilla ei katsottane vinoon sarjakuvamuotoisen esityksen laskemista kirjallisuutta käsittelevään ketjuun.

Ponchione esittelee kolme tekijää käyttäen vanhoista AA-pokkareista tuttua ratkaisua, eli sidosaineeksi kirjoitettuja välinäytöksiä.

Ponchione on taitava kaveri, mutta ei tämä missään muodossa hyvä ole. Ditko esitellään varsin hauskasti, mutta kovin niukasti. Kirbyn osuus on suoraan sanoen nuija, parempiakin kunnianosoituksia on kuin omituisuus. Woodin osuus on peräti epäonnistunut.

Opus on ikään kuin sellaiselle lukijalle suunnattu, joka ei tunnista edes käsiteltyjen tekijöiden nimiä – mutta miksi sellainen lukija opukseen edes alkujaan tarttuisi?

Tämä oli täysi pettymys, mutta ei tämän parissa kauan tuhraannu.
« Viimeksi muokattu: 01.07.2018 klo 02:59:23 kirjoittanut Jiksi »

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 092
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #32 : 26.03.2021 klo 00:58:22 »
Sean Kleefeldin Webcomics (2020) osui vahingossa kohdalle, mutta jäin oikein lukemaan.

Googlen esikatselusivujen mukaan se on alussa tylsä kuin mikä, mutta ihan ensimmäisen kappaleen lopussa nousee jo mielenkiintoiseksi teokseksi.

Kakkoskappaleessa viihdyttävää ovat jo melkeen unohtuneet asenteet, osin perustellut, minkä kautta vakiintuneet tekijät ovat nettisarjoihin suhtautuneet ja vastaavasti päinvastoin. Näin siis yli kymmenen vuotta sitten.

Totta on, ettei aiemmin ollut nettisarjoilla sellaista infrastruktuuria kuin syndikaateilla, mutta paljon on vettä virrannut, toteaa kirjoittaja.

Tänään netissä ovat omat kustantajansa, jotka valitsevat omilla kriteereillään julkaisemansa sarjat. Tässä suhteessa siis portinvartijoita on myös nettisarjoissa, mutta edelleen myös harrastuspohjalta tekevillä on mahdollisuus saada työnsä julki, mikä minun kirjoissani on kyllä iso plussa, tietenkin.

Kiinnostavaa on myös näin lukemisen jälkeen itsestäänselviltä tuntuvat yhteydet siinä suhteessa, miten yhteisöllisyyttä EC ja vaikkapa Stan Lee aikanaan loivat yleisöönsä verrattuna nykyaikaan.

Tämä täytyy varmaan lukea sitten, kun opuksesta ei enää veloiteta kolmeakymppiä, mutta sisällysluettelon perusteella Minna Sundbergin Stand Still. Stay Silent on  yksi tarkempaan tarkasteluun valituista sarjoista.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 924
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #33 : 26.03.2021 klo 11:16:39 »
Sean Kleefeldin Webcomics (2020) osui vahingossa kohdalle, mutta jäin oikein lukemaan.
Tuolla kaupan kommenteissa joku luonnehtii:  serious academic study into the online comic industry.

Erittäin tarpeellista saada kyllä tuollaisia perusteoksia, joista asiaan vakavasti suhtautuvat opiskelijat voivat perehtyä aiheeseen.
Tuon pohjalle on sitten hyvä rakentaa hieman kohdennetumpia ja vaikkapa Suomen oloihin liittyviä opuksia.

Ite oon selaillut ja hieman lueskellutkin viime aikoina hyllystä löytyviä Ditkon ja Kurzmanin urista kertovia teoksia.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 092
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #34 : 26.05.2021 klo 15:12:58 »
Fernanda Nicolinin ja Alicia Beltramin muistelmateoksen Los Oesterheld (Colophinius, 2016) sivuilla Elsa Sánchez kertoo perheensä traagisen tarinan. Hänen neljä tytärtään vävyineen ja aviomies Héctor Oesterheld kuolivat Argentiinan "likaisessa sodassa", vuosien 1976–1983 valtaa pitäneen ns. viimeisen sotilasjuntan valtionterrorissa.

Oesterheld kirjoitti El Eternautan.

Teos on aiheestaan johtuen tavattoman vaikea lukea ja sen käsittely tekee siitä haastavan. Opusta varten on haastateltu paljon ihmisiä ja näkökulman vaihtuminen on tekee kirjasta vaikean seurata, erityisesti siltä osin kuin on erotettava lesken muistot muista. Osaltaan tästä tekee vielä vaikeamman, että montonerojen, vasemmiston militantit, käyttivät salanimiä. Teoksessa siis käytetään samasta henkilöstä välillä oikeaa nimeä ja sitten taas viitataan salanimeen. Osa haastatelluista ei esiinny omilla nimillään lainkaan, haavat maassa ovat vielä syviä ja tulehtuneita.

Argentiinan poliittinen historia on sekava ja 70-luvulla Buenos Airesin kaduilla taisteltiin kaikki kaikkia vastaan, kunnes sotilasjuntta alisti osapuolet tahtoonsa ja murskasi taipumattomat.

Olen huomannut Oesterheldin tarinan olevan tavattoman sekava ja jopa vakavien lähteiden toistavan selviä asiavirheitä. Asiaa ei auta, että kuten tekijät ovat jälkeenpäin kuvanneet, kuolemansa alla leski ei enää täysin erottanut nykyhetkeä menneisyydestä. Kirja julkaistiin postuumisti.

On tuskallista katsoa erästä videota, jolla muutoin edelleen virkeä ja selkeästi puhuva Sánchez lopussa siirtyy omaan todellisuuteensa. Kuitenkin Sánchez on työskennellyt ihmisoikeusjärjestöjen kanssa vuosikymmeniä ja tapahtumista on runsaasti materiaalia.

Teoksen vaatinut työn määrä on valtava ja siksi lopun yhteenvedossa on harmillinen suurpiirteisyys liittyen El Néstornauta -seinägraffitiin, jonka voi ymmärtää väärin. Käytännössä nuoret taiteilijat käyttivät kuvittaja Solano Lópezin kuvaa pohjana ja muokkasivat sen omaan tarkoitukseen. Kuvittaja videolla toteaa suoraan, että sen tuleminen vastaan oli täysi yllätys, mutta antoi sille siunauksensa (kirjasta voi ymmärtää hänen tehneen niin etukäteen).

Kirja itse on muutoin todella huolella tehty, ainoastaan yksi harmillinen lyöntivirhe on tapahtunut ja 1978 on lopussa vaihtunut vuodeksi 1977. Lukiessa virheen hoksaa tietysti saman tien, mutta sääli sinänsä että tuo on osunut juuri käsikirjoittajan kuoleman yhteyteen.

Vastapainoksi teoksessa on paljon hassuja anekdootteja, opus on argentiinalaisten tekijöiden "kuka kukin on", vaikka käsittelystä johtuen täytyy lukea suurennuslasilla, että kaiken jännän löytää. Oesterheld tunsi myös italialaistaiteilijat, jotka tunnetaan nimellä "Grupo de Venecia", ja tämän ryhmän jäsen tietysti oli Hugo Pratt.

Tämä täytyy katsoa vielä videolta, koska leski monesti veisteli Prattin olleen hänen "toinen aviomiehensä", joka muutoin tuli ja meni ilmoittamatta, mutta istui aina ruokapöydässä. Pratt asui kaksi raitiolinjan pysäkkiä Oesterheldien kotoa.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 092
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #35 : 31.05.2021 klo 04:58:12 »
Solano López en primera persona: 50 años del arte de El Eternauta (Ancares Editora, 2006) on Javier Doeyon koostama muistelmateos, jonka sivuilla Solano kuvaa yksityiskohtaisesti Eternautin syntyä päähenkilöineen.

Tämän lisäksi hän kertoo yksityiskohtaisesti jokaisen mahdollisen Eternauttiin liittyvän julkaisun ja käsikirjoituksen olemassa olosta. Suurin osa opusta on kuitenkin kuvituksia ja mukana on myös yksi lyhyttarina, joka sittemmin julkaistiin erikseen (El Perro Llamador).

En tiedä toista opusta, joka näin lyhyeen sivumäärään onnistuu mahduttamaan kaikkea tiedon määrää. Doeyo pyysi kertomaan kaiken pahimman ja ilmeimmän, mutta haukkumaan Solano oli liian sivistynyt. Käytännössä hän kuitenkin onnistui "puijaamaan" taiteilijasta ulos tavanomaisen hymistelyn sijaan vastauksia moneen kysymykseen tiiviissä muodossa.

Jos ei tunne taiteilijan ja Eternautin taustoja, niin opus ei anna kerta kaikkiaan yhtään mitään. Sen sijaan faneille tämä on mielenkiintoinen pikku kirjanen, jonka eteen Doeyo matkusti Espanjaan skannatakseen toisen kahdesta olemassa olevasta sivunäytteestä, jota kustantaja ei taiteilijalle palauttanut.

Argentiinalaisista, italialaisista ja brittiläisistä kustantajista opus antaa virtsaisen kuvan. Kuvitelkaa, että joku olisi valmis tekemään maanosansa ylittämättömimmälle klassikkolle jatkoa ja tulee valmiin käsikirjoituksen kanssa... JA kustantaja tahtoo lisätä siihen romanssin. Kaikkein paras oli se tietokoneita ja virtuaalitodellisuutta ehdottanut kustantaja. Joka tahtoi myös lisätä romanssin.

Illodiini

  • Multikeskinkertaisuus
  • Jäsen
  • Viestejä: 806
  • #MeTammelat
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #36 : 22.08.2021 klo 13:20:47 »

Ostin tämän vuosia sitten, pläräsin puolihuolimattomasti ja tuuppasin hyllyyn. Nyt olen uusintalukemassa sitä, ja tämähän on varsinainen aarrearkku! Kaikista sarjoista ei ole kuvaesimerkkiä, mutta netistä löytyy sitten vaikka mitä!
Suosittelen poimimaan mukaan jos löytää. On täällä Eternauttikin, ja varmaan seuraava mesenoinnin kohdekin.
"There's nothin' wrong with bein' a son of a bitch."

-- Gaspode the wonder dog (Terry Pratchett, Moving Pictures)

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 092
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #37 : 29.08.2021 klo 17:30:23 »
Nyt olen uusintalukemassa sitä, ja tämähän on varsinainen aarrearkku!

Tällä on hyvä maine, täytyypä tutustua joku kaunis päivä.

Iván De La Torren 100 años de historieta argentina (Ediciones Lea, 2012) täytyy myös laittaa itselle korvan taakse. Sen ilmaisnäytteistä löytyi hakemani tiedot, kun piti ristiintarkistaa Alberto Breccian Vito Nervio -sarjan eri vaiheita ja tuossa opuksessa ne ovat numeron ja ilmestymisajankohdan tarkkuudella listattu. Teoksesta saa todella pätevän vaikutelman, eikä se ole edes kovin kuivakkaan oloinen.

Alberto Brecciaan liittyen luin Carlos Trillon ja Guillermo Saccomanon teosta Historieta Argentina (Editorial Récord, 1980), jota on kyllä lysti lukea sen sisältämien haastattelujen ansiosta. Savu vain nousee Saccomanon päästä, kun hän yrittää saada vastauksia ulos Brecciasta, mutta se on sama kuin yrittäisi päästä voitolle Lassipallon säännöillä. Harmi, että noin viihdyttävässä opuksessa kaikki on mennyt sivuille tarkistamatta. Breccia muistaa omat tekemisensä eli mitä, missä ja milloin vuosikymmenten takaa aivan päin honkia. Sitä minä ihmettelinkin, että miksi noin komea teos on akateemikkojen silmin vessapaperia, mutta kelpaahan se nyt sentään Brecciaa henkilönä ja hänen elämäänsä taustoittavaksi opukseksi.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 092
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #38 : 30.08.2021 klo 05:29:26 »
Héctor Oesterheldin jäämistöä pöyhimällä syntynyt Más allá de Gelo: H. G. Oesterheld (Titivillus, 2014) on kaksikon Mariano Chinelli ja Martín Hadis ponnistus. Käytännössä se pelasti Oesterheldin lesken säilyttämät tieteiskertomukset, joista osaa ei ole julkaistu.

En lukenut (vielä) tarinoita, koska tahdoin lukea jokaisen tarinan yhteyteen liitetyn lisämateriaalin. Oesterheldin kaksikko huomioi olleen monesti aikaansa edellä, minkä olen ehtinyt todeta itsekin. Toisaalta näen sen olleen ennemmin sen ansiota, että Oesterheld tunsi tieteiskirjallisuuden juuret sekä nykytilan ja ehkä vain haistoi tarkasti, minne se oli menossa.

Kiintoisia yhteyksiä tarinoiden ja sarjakuvien välillä on kyllä vedetty. Harmi, että näin valtavan työn ohessa oleva esittely Oesterheldin elämästä vilisee virheitä ja epätäsmällisyyksiä. Silmä poimi lyhyestä pätkästä kourallisen, mikä on aika paljon ja pienellä tarkistuskierroksella korjattavia. Kirjassa on esim. kuva häätilaisuudesta, mutta vuosi menee vuoden verran vikaan. Toinen samanlainen huolimattomuusvirhe löytyy vuosiluvuista. Sen sijaan isompikin virhe on lipsahtanut mukaan, vaikka kourallinen on siinä rajalla, että voiko niitä pitää epätarkkuuksina vai asiavirheinä.

Toisaalta tämä on erittäin harmillista, mutta puolittain tutustuin opukseen tarkistaakseni kuinka luotettava Mariano Chinelli, kun epäilin hänen kaivamiaan tietoja. Siinä mielessä tietysti voi olla vähän rauhallisemmin mielin, tietääpä nyt että kun tietoa ei voi mistään tarkistaa niin se ei välttämättä pidä lainkaan paikkaansa ja siksi se ei kelpaa myöskään hyödynnettäväksi vakavasti.
« Viimeksi muokattu: 30.08.2021 klo 05:32:38 kirjoittanut Jarkko Sikiö »

Darzee

  • Valistunut arvailija
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 315
  • Me likes prairie dogs!
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #39 : 30.08.2021 klo 09:21:55 »
Ai tämä Illodiinin linkkaama teos on asiantuntevasti toimitettu, täytyypä katsoa, kun täälläkin suositellaan. Nämä listausteokset eivät yleensä niin itseä sytytä, ja tuonkin layout antaa olettaa kyseessä olevan joku opus, joka lähinnä esittelee loputtomasti (englanninkielistä) toimintasarjakuvaa, eikä semmoisia lukusuosituksia aina niin jaksa, vaikka toimintasarjakuvan suuri ystävä olenkin.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 621
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #40 : 30.08.2021 klo 11:18:12 »
Sanoisin että noista 1001-formaatin teoksista kirjaversio (niin aikuisten- kuin lasten-) on kyllä kanssa varsin mallikas valikoima, ihan eka painos 1001 Books -kirjasta oli hyvin anglofonipainotteinen, mutta myöhemmät painokset laajensivat valikoimaa mallikkaasti maailmalle, toki yhä englanninkielisille markkinoille tarkoitettuna (mutta kaikkia listattuja teoksia ei oltu käännetty englanniksi) ja lastenkirjaversio oli ihan ekassa painoksessaan jo laaja. Samoin 1001 Films vaikutti selailun perusteella mallikkaan monipuoliselta.

Yksittäisten esittelytekstien taso toki vaihtelee paljon.

Illodiini

  • Multikeskinkertaisuus
  • Jäsen
  • Viestejä: 806
  • #MeTammelat
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #41 : 02.09.2021 klo 19:31:01 »
Sanoisin että noista 1001-formaatin teoksista kirjaversio (niin aikuisten- kuin lasten-) on kyllä kanssa varsin mallikas valikoima, ihan eka painos 1001 Books -kirjasta oli hyvin anglofonipainotteinen, mutta myöhemmät painokset laajensivat valikoimaa mallikkaasti maailmalle, toki yhä englanninkielisille markkinoille tarkoitettuna (mutta kaikkia listattuja teoksia ei oltu käännetty englanniksi) ja lastenkirjaversio oli ihan ekassa painoksessaan jo laaja. Samoin 1001 Films vaikutti selailun perusteella mallikkaan monipuoliselta.

Yksittäisten esittelytekstien taso toki vaihtelee paljon.
Myönnän ettei tuosta tiiliskivestä aivan kaikkia mainetta keränneitä sarjoja löydy sen painatusajankohtaan 2012, mutta likipitäen jokainen arvostettu tekijä jollain teoksellaan. Haastankin ihmiset täällä mainitsemaan jonkun timanttisen muttei ihan valtavirtaa olevan taiteilijan, niin kerron kyllä löytyykö vai ei. Kyllä ainakin tämä painos pursuilee eurooppalaista- ja maailmansarjakuvaa, vaikka tietysti varmaan puolet on englannin kielialueelta.
"There's nothin' wrong with bein' a son of a bitch."

-- Gaspode the wonder dog (Terry Pratchett, Moving Pictures)

Darzee

  • Valistunut arvailija
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 315
  • Me likes prairie dogs!
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #42 : 02.09.2021 klo 21:17:04 »
Onko Gotlib mukana? Mestari, mutta tyyli on tietysti korostuneen rabulistinen, ja siksi mietin, onko päässyt tällaisille listoille. Toisaalta jonkun Crumbin kyllä kuvittelen mukana olevan.

Illodiini

  • Multikeskinkertaisuus
  • Jäsen
  • Viestejä: 806
  • #MeTammelat
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #43 : 02.09.2021 klo 21:57:09 »
Gotlib löytyy Rubric-a-brac nimisellä teoksella, Crumbia nyt on vaikka kuinka monta juttua.
"There's nothin' wrong with bein' a son of a bitch."

-- Gaspode the wonder dog (Terry Pratchett, Moving Pictures)

Illodiini

  • Multikeskinkertaisuus
  • Jäsen
  • Viestejä: 806
  • #MeTammelat
Vs: Sarjakuva-aiheista kirjallisuutta
« Vastaus #44 : 03.09.2021 klo 08:08:54 »
Mites on, löytyykö seuraavat:
- Didier Comès
- F'Murrr
Comes ja Silence, niin ikään F'murrin Spirit of the Mountain Pastures löytyvät.
Tässä on sekin ilo, että itse tulee huomioitua tekijöitä paremmin.
"There's nothin' wrong with bein' a son of a bitch."

-- Gaspode the wonder dog (Terry Pratchett, Moving Pictures)