Sotasarjakuvassa rotukysymys on monesti sivujuonteena, esim. toisaalla mainittu Harlem Hellfighters sivunnee aihetta (en ole lukenut).
Olen lukenut muutamaankin otteeseen enkä tiedä pitäisitkö vaikka laadukas ja tärkeä teos onkin. Siinä kun rasismi ja rotukysymys eivät todellakaan ole sivuteeman asemassa.
John Ridley on myös ansioitunut kirjailija ja teoksiinsa kannattaa tutustua.
Miles Moralesin nousu Ultimate universumissa ja Kamala Khan Ms Marvelina sekä Sam WIlsonin, mustan miehen, nousu Kapteeni Amerikaksi ovat vain viime aikaisimpia vetoja joissa parjattu supersankarisarjakuva on viime aikoina käsitellyt ketjun teemaa ansiokkaasti.
Sekä tietenkin Black Pantherin, Mustan Pantterin oma elokuva, josta osa veti muutaman kurpitsapellon nenäänsä.
Hahmolla kun on sama nimi kuin terroristeiksi leimatulla kansalaisoikeusliikkeellä Mustilla Panttereilla.
Kuriositeettina mainittakoon ns Mulford act joka oli NRAn (kansallinen kivääririntama, amerikkalinen aseenkanto-oikeutta lobbaava ryhmä) tukema asekontrolliasetus Kaliforniassa joka Kuvernööri Ronald Reagan vahvisti 1967.
Aseistettu musta mies kun on vaara, koska vaikka kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia vain Coltin ja Browningin ja kumppanien tuotteet takaavat tasa-arvon.
Marvelin hahmo kylläkin edeltää täpärästi tätä nimikaimaansa vuonna 1966, ei kuitenkaan toisessa ansioitunutta 761tta panssaripataljoonaa.
Tämän maan kannalta asetelmaa on vaikea nähdä Suomessa kun ei ole orjuuden historiaa, ei sellaista joka pohjaustuisi rodullisiin piirteisiin. Koska emme viitsi mennä siihen miten suomalaisilla oli pitkälti oppimattoman ali-ihmisen asema Ruotsin vallan alla.
Suomalaisuus ei kuitenkaan näy pinnassa välittömästi vaikka toki meissä näkyy ugrilainen matalaotsaisuus emmekä kuulu pohjoisiin ylempiin rotuihin.
Jep jep.
Mutta yhteiskunnassa joka on rakennettu orjatyöllä ja joka yhä kieltää tämän osan historiaansa ja ennen muuta nykypäivänsä tarvitsee myös sarjakuviin esikuvia ihan koko väestöstä ei vain valkoisia miehiä.
Samaistumismalleja. Ei tätä nykypäivämme pseudosössönsössön voimaannuttamista.
Silti yksi kuvaavimpia "lapsellisia" fantasioita löytyy juurikin marvelin supersankarisarjakuvista:
Luke Cage, Power Man.
Vaikka hahmo saikin alkunsa kaupallisesta syystä, blaxploitaatio oli voimissaan 70-luvulla kung fun ohella, on hahmossa kaikki ikoniset elementit:
köyhistä oloista jengien keskeltä tullut itseoppinut nuori mies, joka joutuu vankilaan poliisin "löytäessä" tältä heroiinia jotka on asettanut itse. Vankilassa hänet altistetaan kokeille joista saa voimansa.
Mikään tässä ei kuulosta tavalliselle valkoiselle kuin kehnon sarjafilmin juonelta, meidän kun ei tarvitse pelätä viranomaisia, mutta Luke Cagen kyvyissä on toinenkin taso:
Martin Luther King, ammuttiin 4.4.1968
Malcolm X, ammuttiin 21.2.1965
Fred Hampton, ammuttiin 4.12.1969
kaikki mustia kansalaisjärjestöjen johtajia, jokainen ammuttiin hengiltä.
Luke Cage merkittävin voima?
Luodinkestävä musta mies.