Kirjoittaja Aihe: Sensuurista  (Luettu 77379 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Reima Mäkinen

  • Avustava toimittaja
  • *
  • Viestejä: 9 448
Vs: Sensuurista
« Vastaus #195 : 01.07.2019 klo 20:57:23 »
Kiitos. Postasin tuon ja ne mielipahan ilmaukset Kari -ketjuun, jonne ne paremmin kuuluvat.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jukka Laine

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 37 086
Vs: Sensuurista
« Vastaus #196 : 31.03.2020 klo 20:23:18 »
Sanomalehtisarjakuvissa ei enää anneta lapsille selkäsaunaa. Täällä on keskusteltu ennenkin että ennen se oli tapana.

For Better or for Worse loppui yli 10 vuotta sitten ja sarjaa on julkaistu sen jälkeen uusintana alusta. Eihän siinä lasten pieksemistä näytetty ennenkään, mutta Michael teki jotain tuhmaa ja viimeisessa ruudussa hän piteli takapuoltaan ja ympärillä näkyi tähtiä. Uusinnoissa tuollainenkin on korjattu. Kokoelmakirjoissa pysytään vanhassa.

Muuten uusinnoissa on lähinnä päivitetty elintarvikkeiden hintoja.

Jiksi

  • Toimittaja
  • **
  • Viestejä: 6 992
Vs: Sensuurista
« Vastaus #197 : 18.09.2020 klo 02:39:23 »
Minun oli vakaasti tarkoitus tarttua Rob Rogersin opukseen Enemy of the People: A Cartoonist's Journey (IDW 2019) heti tuoreeltaan.

Hieman se oli ehtinyt jäähtyä, tai oikeammin, se näyttää hieman ajan jo ehdittyä kulua hätäisesti kootulta.

Kymmenes opuksen sivuista ehtii vierähtää potkujen käsittelyyn, sitten tulee saman verran sivuja edeltäviä presidenttejä käsitteleviä pilapiirroksia.

Jos en Reaganin kaudesta paljoa muistakaan – Rogers aloitti työsarkansa hänen toisella kaudellaan – ovat kuvien alle liitetyt selitykset jo tarpeettomia 90-luvun taitteesta lähtien. Itse asiassa on jo yllättävää, miten hyvin nämä vielä muistaa.

Sitten päästään itse asiaan, eli Trumpia käsitteleviin pilapiirroksiin. Ja voi pojat, niitä riittää. On piristävää lukea muuta väliin lisättyä materiaalia, sillä tulee tätä yhdeltä lukemalta jo korvista ulos.

Tässä teoksen suurin vika onkin. Kerran päivässä nämä ovat parhaillaan riemastuttavia, mutta yhteen luettuna jo alkaa väsy iskeä.

Jos Trumpia olisi työnnetty reipppaasti taka-alalle tai opusta olisi lyhennetty tiukasti Trumpiin keskittyväksi, saattaisi lopputulos olla niilläkin eväin onnistuneempi.

Osa Trump-jutuista toki on nerokkaita, erityisesti tämän Putiniin yhdistävät pilakuvat ovat järjestään hassuja, mutta parhaimmat ovat jääneet hyvin mieleen jo ennastaan.

Huippuihin lukeutuu peräti kaksi viimeisiksi jääneistä, uuden Trump-mielisen toimituksen hylkäämistä pilakuvista. Varoitusmerkki pakolaislapsen kaappaavasta presidentistä on niin idean kuin toteutuksen puolesta upeinta pilapiirroshistoriaa, jonka tekijä itse toteaa nyt saaneen suuremman yleisön kuin se lehden sivuilla koskaan olisi tavoittanut.

On hyvä, että pilapiirtäjä takoi, kun rauta oli vielä kuumaa, mutta kokonaisuutena teoksesta paistaa toimituksen puutteet läpi kokonaisuuden. Rogers ansaitsee puolustuksen kuten myös entinen työnantaja ansaitsee kritiikkiä uusista otteistaan, mutta kautta opuksen pilakuvia jaksottavat puolustuspuheet eivät saa lukijaa vakuuttumaan pilapiirtäjän asemasta sananvapauden taistelijana, etenkään kun Rogersin katkeruus ja itsesääli nousee ajoittain esille.

Toivon tekijälle kaikkea hyvää, mutta olisin myös toivonut tämän olleen parempi muodossa tai toisessa.