Kaipa tämäkin asia on "katsojan silmässä", niin kuin moni muukin. Myöskään puhe ja määrittely ei ole koskaan tarkkaa. Se mikä jonkun mielestä on, ei välttis toisen mielestä ole. Ja huonosti toteutettu, mutta epäonnistunut teos, saatetaan helposti luokitella joko tekijän tai lukijan toimesta parodiaksi, vaikka se sellaiseksi ei olisi alun perin ollut tarkoitettukaan.
Ihan siis yleisellä tasolla vaan halusin herättää keskustelua tästä:
voiko sarjakuva olla parodia jostakin toisesta jos se ei piirrostyyliltään muistuta sitä parodian kohdetta?
Se jos vaikka kertoo vitsin jossa esiintyy supersankari, ei mielestäni ole vielä supersankariPARODIAA. Sarjakuvassa nähdäkseni voi sen parodiaulottuvuuden (ivamukaelman) tuoda joko tekstissä tai kuvassa, tai sitten molemmissa. Lisäksi huumorin tai "huumoria" pitää tietenkin olla jossain muodossa.
Tätä johduin vain miettimään, koska One-Punch Manissa kuvat sen paremmin kuin tekstikään ei viittaa amerikkalaistyyliseen supersankarimeininkiin (vaan se viittaa muualle). Sarjakuvan hauskuuteen tämä ei tietenkään vaikuta, mutta se saattaa vaikuttaa ennakko asenteeseen tai odotuksiin sarjaa kohtaan (siis ennen kuin lukija sitä on lukenut). Tässä vielä muistutan siitäkin että kustantaja
ei ole pokkarissa/takakannessa luokitellut One-Punch Mania supersankariparodiaksi.
Aaa, ja sitten tuo alkuperäinen kysymykseni. Voi, jos sarjakuvan teksti on selkeästi tunnistettavissa parodioivaan genreen viittaavaksi.
Tuolla toimituksen puolella Sampsa oli aiemmin toista mieltä (toiv. sallit lainan tänne)
Minusta tätä sarjaa voi kutsua supersankariparodiaksi, koska tämähän irvailee kaavamaisille supersankaritarinoille, joissa pelastetaan maailmaa, pahis seuraa toista ja konfliktit ratkaistaan turpaan lyömisellä. Eli kyse on nimenomaan supersankarigenren vetämisestä överiksi.
Tuossa näyttäisi jo tarinan (oletettu) kaava riittävän parodian kohteeksi. Hieman olen eri mieltä, sillä sama (noin yleisesti luonnehdittu) tarinan kaava on yleinen myös vaikkapa toimintaelokuvista (ja sarjakuvista). One-Punc Manilla on supersankariasu (erotukseksi vaikkapa agentista tai sotilaasta), joo ja ehkä se on just se mikä tekee tästä jonniinlaisen rajatapauksen.