Kirjoittaja Aihe: Teräsmies  (Luettu 54184 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 047
  • <><
Vs: Teräsmies
« Vastaus #225 : 16.04.2024 klo 21:55:20 »
Polkaisin hieman Sarjismiesten tontille ja tein tubekanavalleni videon Teräsmiehestä. Käsittelyssä siis Superman The Golden Age Omnibus vol 1, josta tykkäsin kovasti. Tietenkin.
Hyvä video!
Mä itse ostin juuri ton Superman Golden age omnibus -sarjan seitsemännen kirjan ja samassa paketissa tuli myös Superman Silver age omnibuksen eka kirja.
Golden age sarjojen käsittely (viivojen käsittely sekä uudelleenväritys) on tosiaan aika kehnoa. Ehkä viivojen suhteen syynä on alkuperäismateriaalin ikä. En tiedä, onko noihin ollut edes enää tallella minkäänlaista alkuperäistä painomatskua. Tuskin originaalisivuja ainakaan. Eli luultavasti skannattu alkuperäisistä lehdistä ja sitten siistitty ja väritetty uudelleen.
Silver age omnibus oli positiivinen yllätys juuri tämän käsittelyn suhteen. Kuvat on skarppeja ja väritys aika hyvää. Bonuksena paperi on tosi laadukasta ja kuvitukseen sopivaa (semmosta semimattaa). Tarinathan mulla jo ennestään oli mustavalkoisina Showcase-kokoelmina.

Mulla on jonkinlaisena haaveena kerätä edes jossakin muodossa mahdollisimman kattava Teräsmies-lehtien kokoelma alusta tonne 1990-luvun alun Teräsmiehen kuolemaan saakka. Eli semmoset 55 vuotta julkaisuhistoriaa. Mutta voi jäädä vain haaveeksi. Pelkästään toi golden age -vaihe vaatii vielä semmoset kymmenen omnibusta, että päästään tohon ekaan Silver age omnibukseen. Toki sitten viimeistään 1970-luvulle tultaessa kokonaissivumäärä pienenee, kun sekä Action Comics että Superman ovat normimittaisia lehtiä.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 884
Vs: Teräsmies
« Vastaus #226 : 17.04.2024 klo 16:16:22 »
Enpä tiedä jaksaisinko itse lukea koko "Teris-historiaa". Seuraavaksi lueskelen kai niitä sunnuntai-sarjoja, joissa kans on ihan järkyttävä määrä tekstiä. Noista vanhoista tekijöistä kuitenkin kiinnostaa eniten just Siegel ja Shuster, eikä niiden jälkeä kovin hyvin sieltä erotu tai näy, kun homma meni jo varhaisvaiheessa melko teolliseksi.  :)

Muuten, mietin videolla oisko Stålmannen 7/1984 -lehden kannessa painovirhe? Ei ole. Tuo Teräsmies 8/1984:n sisarjulkaisu sisältää ensimmäisen Stålmannen -lehden tarinan vuodelta 1949. Lehden keskiaukeamalla on 16 mustavalkosivua joihin tämä Boringin piirtämä tarina sisältyy. Lisäksi on kolme kerhosivua, pari mainosta ja lukijan sarjakuva. Tää Ruotsin eka Teris oli taas yksi syntytarina, jossa Teris saapuu maapallolle ja päätyy Kentien hoteisiin. Pariskunta on ruotsiksi todellakin nimeltään Kent. Mutta se mainitaan vain pariin kertaan ja hahmot esiintyvät ilman etunimiä.

Golden age sarjojen käsittely (viivojen käsittely sekä uudelleenväritys) on tosiaan aika kehnoa. Ehkä viivojen suhteen syynä on alkuperäismateriaalin ikä. En tiedä, onko noihin ollut edes enää tallella minkäänlaista alkuperäistä painomatskua. Tuskin originaalisivuja ainakaan. Eli luultavasti skannattu alkuperäisistä lehdistä ja sitten siistitty ja väritetty uudelleen.
Huomasin että 1970-luvun "parhaat Supermanit-kirjassa" oli jotain tuosta reproamisesta. Täytyy tsekata. Noin muutenhan DC:llä näitä vanhoja juttuja pyrittiin saamaan (kasarilla ja ysärillä?) uudelleenjulkaisukuntoon sillä theakstonisaatio-menetelmällä (josta täällä kai joskus oli puhetta ja) joka tuhos siinä käytetyt lehdet. Jotkut alkuperäisten sivujen valokuvat tai skannaukset olisi ollut parempi vaihtoehto, mutta painotekniikka oikeastaan mahdollisti sen vasta 2000-luvulla. Olen niitä karmeita golden age -kokoelmia ostanut vain Plastic-manista.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 296
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Teräsmies
« Vastaus #227 : 17.04.2024 klo 16:56:19 »
Kiintoisaa. Mikäköhän tämä, tai lähinnä millainen tämä theakstonisaatio-prosessi lie ollut? Hankalasti löytyi googlella. Sen verran tolkkua tuli, että Greg Theakston on tavalla tai toisella sen takana. Suurin piirtein kaikki mitä löytyy on: "Greg Theakston (b. 1953) who is responsible for lending his name to ‘Theakstonising’ – a process used in the restoration of comic books." Menetelmästä ei tarkemmin ainakaan nopsasti löydä kuvausta.
Noh, tämähän menee jo "sarjakuvien restaurointi" -osastoon.

Kah, ranskankielisiltä sivuilta löytyy jo enempi (automaaginen konekäännös):
"Greg Theakston with his company Pure Imagination who releases reissues using a process he invented in the 80s and 90s (Theakstonization!). This involves buying comics in fairly poor condition and doing baths to remove certain inks from the pages, then making prints to restore black and white. He re-released a whole bunch of very interesting things like that, like all the first Kirbys which are absolutely fantastic."

Eli vissiin jollakin kemiallisella kylvetyksellä sivuista irtoaa kaikki muut värit, paitti musta.

Timo
« Viimeksi muokattu: 17.04.2024 klo 17:00:23 kirjoittanut Timo Ronkainen »