Kirjoittaja Aihe: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?  (Luettu 48852 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tertsi

  • Vieras
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #30 : 09.04.2013 klo 21:11:33 »
Kvaak mullisti minunkin elämäni.
Kvaakin sarjakuvakritiikit eivät, vaikka pidän niistäkin kyllä kovasti.

Kvaakin voima on nimenomaan keskustelufoorumissa ja täyspäisissä jäsenissä.
« Viimeksi muokattu: 09.04.2013 klo 21:15:11 kirjoittanut Tertsi »

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #31 : 10.04.2013 klo 13:08:16 »
Minusta täyspäisyys ei itsessään riitä. Pitää olla tasapainossa täyspäisyyden ja tyhjäpäisyyden kanssa. Niin saa kukatkin kiinnostumaan itsensä kastelemisesta liekinheittimellä. Tätä tasapainoa voi saavuttaa vain kirjoittamalla Kvaakkiin pitkään. Jos ette ole huomannut että aika harvoin minä enää nykyään provotan tai kirjoitan hyvinkin raflaavaan sävyyn. Viimeaikaiset raflaukseni ovat aika usein synnyttäneet mielenkiintoisia keskusteluja. On tilanteita joissa raflaavuus toimii, ja sillä päästään kaikenkaikkiaan hyvään lopputulokseen, ja usein on oltu niiden perimmäisten kysymysten äärellä. Sitten taas on tilanteita joissa se ei toimi.

Vastaavasti "harrastuksensa kohteeseen intohimoisesti suhtautuvilla diletanteilla" voi olla liian kapea näkökulma, arvostelun kohteena olevaa teosta ei nähdä osana laajempaa kulttuurin kenttää, kirjoittajan pitää tuntea laaja-alaisesti paitsi sarjakuvaa (muutakin kuin oman alueensa sarjakuvaa), niin ainakin vähäsen muuta kulttuuria, kirjallisuutta, elokuvia, taidetta.

Tällaiseen laaja-alaisuuteen ei harrastelijoilla aina ole samanlaista mahdollisuutta kuin asiaansa keskittyneellä ammattilaisella.

Onpas. Siksi meillä on Internet. Odottakaas kun kirjoitan tuonne Batman ketjuun Pöllöjen Hovista kirjallisuuden ja elokuvien silmin, niin lennätte perseelle ja todistan väitteeni todeksi.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 880
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #32 : 10.04.2013 klo 13:44:56 »
Joka tapauksessa Kvaakin panos on merkittävä, sillä Sarjainfo ei ole tässä kehityksessä pysynyt mukana senkään vertaa mitä me.  :)
Mikäs nyt mättää? Sarjainfossa oli viime vuonna joka numerossa 8-11 sivua pelkkiä sarjakuva-arvosteluita (albumit + pienlehdet).
Se mättää mitä tuossa kirjoitinkin. Vaikka
Suurin osa ilmestyneistä albumeista pyritään arvostelemaan. Poikkeuksena sarjojen n:net osat, että muille arvosteluille jää tilaa.
Tämä tavoite on tuskin koskaan toteutunut, vaikka Seuran piirissä siitä jaksetaan jatkuvasti muistuttaa ja Sarjainfoa kohtaan annettuun kritiikkiin näin vastata. Olen aina silloin tällöin huudellut että olisi kiva jos kaikki tai lähes kaikki kotimaiset albumit jaksettaisiin huomioida. Nyttemmin olen hyväksynyt sen että pyyntöni on täysin kohtuuton.
Viime vuoden Infot olen silmäillyt kirjastossa. Mielikuva kuitenkin on se että kritiikkien määrä ei olisi kovin paljon noussut, ja että joskus 10-15 vuotta sitten tilanne oli vielä huonompi. Saatan tietenkin ollla väärässä.
Mutta parin tätä edeltäneen vuoden tilanteen voin todeta tässä. 2010 Omakustanteita (ja blogeja) arvosteltiin 39kpl. Kotimaisia albumeita 27kpl. Ulkomaisia käännösalbumeita 22 ja ulkomaisia sarjakuvajulkaisuja 2kpl. Kritiikkejä yhteensä 90kpl.  2011 Omakustanteita (ja blogeja) arvosteltiin peräti 45kpl, näistä kaksi ulkomaista. Kotimaisia albumeita 31kpl. Ulkomaisia käännösalbumeita 22 ja ulkomaisia sarjakuvajulkaisuja 0kpl. Yhteensä 98kpl.
 
Omakustanteiden osalta tilanne näyttää hyvältä. Grezen itse näitä tuolloin urakoi. Itse asiassa todennäköisyys oman tuotoksen huomioimiseen Infossa meikäläiselle sarjakuvantekijälle olikin paras omakustanteiden eli ns. läpysköiden osalta. Usein nämä läpyskät vain käsitellään Sarjainfossa läpihuutojuttuna (mitä ne julkaisut saattavatkin olla). Eli en ole varma onko kritiikki tässä yhteydessä aivan oikea sana?
Jos katsotaan pelkkää kirjapuolta 2010-2011 niin liikutaan 50-60 kirjan arvioissa/vuosi. Se on ehkä noin 80-90% siitä mitä pelkästään kotimaisia sarjakuva-albumeita on noina vuosina ilmestynyt. Ja ulkomaisia alppuja ilmestyy tunnetusti paljon enemmän. Suurin osa ainakin minusta tarkoittaisi vähintään yli puolet. Kvaakin arvioiden määrät voi kuka tahansa kiinnostunut laskea helposti arkistosta. Kokonaisarvioiden määrässä ero ei ole kovin merkittävä, mutta Kvaakissa on käsitelty vähemmän omakustanteita ja Sarjainfon Pienlehtipalstan tapaisia miniarvioita ei julkaista ollenkaan.

Grezen, tarkoitukseni ei ole mitenkään hyökätä Sarjainfoa tai sen tekijöitä vastaan. Lehdessä todellakin joudutaan miettimään näitä asioita jopa sivumäärien mukaan. Enempää ei välttämättä mahdu eikä jakseta kirjoittaa, jos lehti ilmestyy 4 krt/vuosi. Itse asiassa arvostan Infoa mediana enemmän kuin vaikka Kvaakia (koska täältä saattaa kaikki kadota milloin tahansa tuhkana tuuleen) mutta se on jo eri juttu se.

Edit: Nuo lainauksien kreditit oli ihan päin honkia.
« Viimeksi muokattu: 13.04.2013 klo 15:53:43 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 880
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #33 : 10.04.2013 klo 13:50:09 »
Tässä on nyt joku ristiriita... tai toimituksellinen tendenssi, kulttuuria ei haluta nostaa enää esiin.
Juuri näin. Tällä vuosikymmenellä sanomalehdet ovat alkaneet ajaa itseään lujaa alas. Myös Suomessa. Taustana tähän on se että jo kohta parikymmentä vuotta on nettiin upotettu hirveästi rahaa tuottamalla ilmaisia sisältöjä. Siis väärä strategia tai ns ajan henki on johtanut tai johtamassa katastrofiin. Kantokorpi puhui Kultakuumeen haastattelussa siitä että lehtien (meidaa) ei enää ohjaa kulttuuriset tai journalistiset päämäärät vaan taloudelliset. Hän huomautti että iso osa mediasta toimii (tässä) journalistien ohjeiston vastaisesti.

Tulee mieleen kun 1990 tarjosin ensimmäisen kerran sarjakuvakritiikkejä erääseen päivälehteen. Vastattiin, että he palkkaavat vain ammattilaisia kirjoittamaan. Innokas amatööriys ei silloin riittänyt :)
Aivan, ajat ovat muuttuneet. Nyt sisältö halutaan joko harrastelijoilta tai sitten yleisöltä ei sillä niin väliä, kunhan se tulee mahdollisimman halvalla tai mieluiten ilmaiseksi. Meillehän oli hyvää vauhtia kehittymässä kokonainen sarjakuvakriitikkojen ammattikunta tai no ryhmä, kun vakituiseen kirjoittavia ammattikriitikoita oli viitisen kappaletta. Kirjoittivat toki muitakin juttuja. Eipä ole enää. Tässa ketjussa just aiemmin Petri kertoi lopettamisestaan. Aamulehdessä tilanne on ollut vähän epäselvä, Hännisen lisäksi siellä kirjoittaa sarjakuvista yleismies Sihto samoin. Pulkkinen ei pahemmin enää kirjoittele eikä Jokisen Heikki, Tolvasta/IS:a en ole seurannut... Mutta joka tapauksessa kehitys on sama kuin kuvittajien kanssa. Hyväksyt paskan sopimuksen tai juttusi eivät lehdelle kelpaa. Silloin ne joiden ei syystä tai toisesta ole pakko hyväksyä sitä sopparia, vaihtavat maisemaa. Kukaan ei voita.

Lurker tuossa mainitsi siitä miten tilanne on kolmen vuoden takaiseeen heikentynyt ja näinhän se on. Esimerkiksi Hesarin "moniäänisyys" sarjakuvapuolella toteutuu siten että yleistoimittajat Jussi Ahlroth ja Esa Mäkinen komppaavat silloin tällöin Römpöttiä. (En muista onko Jussi Karjalaiselta julkaistu viime vuosina kuin se yksi Kvaakissakin puitu sarjakuvakritiikki?)

EDIT: Korjasin väittämiäni kun niiden puutteet oli minulle osoitettu.
« Viimeksi muokattu: 14.04.2013 klo 10:42:04 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Grezen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 853
  • ¡Viva Zapata!
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #34 : 10.04.2013 klo 14:16:23 »
Itse asiassa todennäköisyys oman tuotoksen huomioimiseen Infossa meikäläiselle sarjakuvantekijälle olikin paras omakustanteiden eli ns. läpysköiden osalta. Usein nämä läpyskät vain käsitellään Sarjainfossa läpihuutojuttuna (mitä ne julkaisut saattavatkin olla).

Pienlehtipalsta on riippunut aika paljon sen pitäjästä. Mulla oli paljon ja lyhyitä arvosteluja (n. 10 per lehti) kun taas vuonna 2012 aloittaneella Karjalaisen Matilla on hieman vähemmän (6-8) mutta pidempiä. Makuasia varmaan, kumpi on sitten parempi. Ihan kaikkia omakustanteita en minäkään ehtinyt arvioimaan.

Kokonaisten albumeiden arvosteluja oli vuonna 2012 Sarjainfossa 71 kpl näin nopeasti laskettuna (laskin tiedostot joten en tiedä mahtuivatko kaikki lehteen - joissakin on myös arvosteltu useampi albumi kerralla). Käännösalbumeita lukuunottamatta mukana ei muistaakseni ollut ulkomaisia albumeita. Menneinä vuosinahan on ulkomaan tarjontaakin esitelty enemmän ja asiaa voisi tältä osalta parantaakin. Mutta olen ajatellut, että albumit nousevat sitten tekijähaastatteluissa esiin. Aika monet myös suomennetaan tuoreeltaan.

Pienlehtien kanssa tällä tahdilla Sarjainfon arvostelumäärä on aika lähellä Kvaakin arvosteluja (100/vuosi). Painotukset ovat toki erilaiset.
« Viimeksi muokattu: 10.04.2013 klo 14:34:56 kirjoittanut Grezen »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 291
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #35 : 10.04.2013 klo 14:23:01 »
Kvaakissa oli pikaisesti laskien 112 arvostelua vuonna 2012. Vuosittain julkaistavien uusien julkaisujen määrä taitaa olla isompi?

Timo

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 151
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #36 : 10.04.2013 klo 15:41:31 »
Mä en juurikaan enää viitsi lähettää arvostelukappaleita uusista julkaisuistani lehtiin. Siihen uppoaa rahaa satoja euroja vuodessa ja viime vuosien saldo julkaistuista arvioista on melko lähellä nollaa. Muutamalle tutulle kriitikolle pistän, kun tiedän heidän joskus oikeasti saavan arvion läpi johonkin.

Vuosi sitten pistin ennätysmäärän näytenumeroita ja lehdistötiedotteita Kalkkarosta, kun kuvittelin sen kiinnostavan uutismielessä medioita: kuukausittainen liuskalehti palaa melkein 50 vuoden tauon jälkeen! Paskan marjat, yhtään mainintaa ei tietääkseni lehdissä tullut. Vai onko joku bongannut? Kvaak kirjoitti ja Ruudinsavu.

Aura

  • Wannabe
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 422
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #37 : 10.04.2013 klo 15:54:33 »
Juuri näin. Tällä vuosikymmenellä sanomalehdet ovat alkaneet ajaa itseään lujaa alas. Myös Suomessa. Taustana tähän on se että jo kohta parikymmentä vuotta on nettiin upotettu hirveästi rahaa tuottamalla ilmaisia sisältöjä. Siis väärä strategia tai ns ajan henki on johtanut tai johtamassa katastrofiin.

Jep, tuo on surullista, ja en näe miten journalismin huononeminen ja sisällön tuottamisen ulkoistaminen (niissäkin tapauksissa kun tarvittaisiin ammattitaitoa) hyödyttää ketään. Monasti kuulee että yleisö päättää haittaako materiaalin huononeminen, mikä on lyhytnäköistä. Ei suuri yleisö aina osaakaan vaatia laatua, mutta se ei tarkoita sitä että kaikki saisi olla huonolaatuista ja että siitä ei olisi mitään haittaa. Tai että olisi ihan ok että kaikki vähänkään kulttuuriin viittaava siivotaan pois säästösyistä. (edit. Luulisin, että varsinkin sarjakuvan katoaminen johtuu ainakin osittain siitä, ettei se vieläkään ole saanut vakavasti otettavan leimaa... vaikka vaikuttavathan nämä jutut koko kulttuurialaan.)

Myös "netistä löytää kaiken" on hieman kyseenalainen totuus.
Lainaus
They claim to get their news online. And they may believe they do. But I don't by it because, with all due respect to the younger generation, they don't seem to know anything.

Joillekuille muutos on aina itseisarvo, mutta joskus ei oteta huomioon ettei muutos aina vie hyvään suuntaan.
« Viimeksi muokattu: 10.04.2013 klo 15:57:40 kirjoittanut Aura »

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 059
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #38 : 10.04.2013 klo 16:10:22 »
Summa summarum. Kukaan ei kaipaa sarjakuvakriitikkoa...



...paitsi kvaakilaiset.

tertsi

  • Vieras
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #39 : 10.04.2013 klo 16:14:06 »
Summa summarum. Kukaan ei kaipaa sarjakuvakriitikkoa...



...paitsi kvaakilaiset.
... paitsi Kvaakin sisällöntuottajat.  ;)

edit:
Emmä silti näitä hommia lopeta.

Miha

  • Vieras
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #40 : 10.04.2013 klo 16:27:34 »
Mä en juurikaan enää viitsi lähettää arvostelukappaleita uusista julkaisuistani lehtiin. Siihen uppoaa rahaa satoja euroja vuodessa ja viime vuosien saldo julkaistuista arvioista on melko lähellä nollaa. Muutamalle tutulle kriitikolle pistän, kun tiedän heidän joskus oikeasti saavan arvion läpi johonkin.

Vuosi sitten pistin ennätysmäärän näytenumeroita ja lehdistötiedotteita Kalkkarosta, kun kuvittelin sen kiinnostavan uutismielessä medioita: kuukausittainen liuskalehti palaa melkein 50 vuoden tauon jälkeen! Paskan marjat, yhtään mainintaa ei tietääkseni lehdissä tullut. Vai onko joku bongannut? Kvaak kirjoitti ja Ruudinsavu.

Mielenkiintoista tietää, etten ole ainoa joka ei ole hiljattain saanut mitään arvioita juuri nimenomaan sanomalehtiin. Tänä vuonna tosiaan sanomalehdistä yksikään ei ole julkaisemassa arvostelua omasta tekeleestäni. Maakuntalehdethän nykyään tilaavat arvionsa keksisuomalaisesta, joka taasen tilaa arvionsa savon sanomilta (/piällysmiähet asialla päivää taas).

Savon sanomista siis tosiaan informoitiin tänä vuonna, että arvosteluihin käytettyä budjettia on leikattu joten valitettavasti arviota ei voida tehdä.

Herää jälleen taas kysymys miksi sanomalehtiä edes pitäisi tilata, silloin jos kotikunnan urheiluseuran saavutukset tai kotiseurakunnan jumalapalvelusten ajat ei kiinnosta. Melkein kaiken niiden tällä hetkellä tarjoaman sisällön voi jo löytää netistä ja sekin vähä minkä ne voisivat tarjota uniikkina sisältönä (vaikkapa arvostelut..) ollaan poistamassa.

Olen jo itse tuuminut, niistäkin syistä mitä Petteri tuossa luetteli, etten itse enää jatkossa lähetä sanomalehtiin mitään, vaan keskitän tiedottamiseni nettiin.


samsoni

  • Jäsen
  • Viestejä: 142
  • Sanat eivät riitä kertomaan kuinka gsd sgiågi gjut
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #41 : 10.04.2013 klo 17:03:18 »
Jantunen sai kenkää Suomen Kuvalehdestä
Siellä on yhä, oli 2011-2012 vuorotteluvapaalla.

Grezen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 853
  • ¡Viva Zapata!
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #42 : 10.04.2013 klo 19:33:22 »
Hännisen Ville on enemmän tai vähemmän ulkona Aamulehdestä (jossa hommia jatkaa yleismies Sihto) samoin Jokisen Heikki. Pulkkinen ei pahemmin enää kirjoittele, Jantunen sai kenkää Suomen Kuvalehdestä, Tolvasta/IS:a en ole seurannut...

Hänninen jatkaa yhä Aamulehdessä, kuulemma jopa "enemmän kuin aiemmin". Ja Jantunen on myös yhä SK:ssa, kuten samsoni mainitsikin.

Vuosi sitten pistin ennätysmäärän näytenumeroita ja lehdistötiedotteita Kalkkarosta. Kvaak kirjoitti ja Ruudinsavu.

Ja Sarjainfo. :)
« Viimeksi muokattu: 10.04.2013 klo 19:35:46 kirjoittanut Grezen »

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 151
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #43 : 10.04.2013 klo 20:45:16 »

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 880
Vs: Kuka kaipaa sarjakuvakriitikkoa?
« Vastaus #44 : 10.04.2013 klo 22:31:40 »
Hänninen jatkaa yhä Aamulehdessä, kuulemma jopa "enemmän kuin aiemmin". Ja Jantunen on myös yhä SK:ssa, kuten samsoni mainitsikin.
Kertyyhän sitä tietoa näköjään näin heruttamallakin. Hienoa että herrat jatkavat!
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson