Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvamarkkinoiden koko  (Luettu 96701 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 778
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #105 : 26.02.2018 klo 19:42:11 »
Ihmisenä jolla on lukioikäinen jälkikasvu :totta munassa se raha tulee oppimateriaaleista.
Joudun ajattelemaan että työllistää kuvittajia jotten entisestään pidä tätä laillistettuna rikollisena toimintana.

Kiitos Lurkerin diagrammin nyt aiheen asia on helpommin käsiteltävissä: Kaunokirjallisuuden myynti on siis niiannut ~7 miljoonaa euroa ja sarjakuvan 3 miljoonaa euroa.
Osa varmasti myös noususuhdanteen aiheuttamaa ongelmaa, vaikka kulttuuri ja sivistys ovat taloudellisenkin menestyksen kulmakiviä ja immateriaaliarvoltaan korvaamattomia ne tapaavat notkahtaa aina kun talous alkaa "elpyä" lamojen välillä.

Sarjakuvallehan lamat ovat taloudellisesti ja taiteellisesti kultakausia.

Siltikin viivan alle laitettuna selitän sarjakuvan nostamisen kauniina savuverhona medialle ja osakkeenomistajille.

Piskuisessa ympyrässämme ei ole tavallista enempää ongelmia, mutta 45% notkahdus kuulostaa paljon pahemmalta kuin mitä on ja vie huomion kaunokirjallisuuden vapaapudotuksesta.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 042
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #106 : 26.02.2018 klo 19:47:04 »
Tuo pikkiriikkinen siivu piirakasta saa entisestään arvostamaan kustantajia, jotka sitkeästi yrittävät tuoda sarjakuvaa erilailla paketoituna markkinoille - kuten Otavan Nonari-integraaleja tai pienkustantajien huolellisesti eri kohderyhmille julkaisemia albumeja.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 778
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #107 : 26.02.2018 klo 19:55:11 »
Totta, mutta yhtä lailla niitä jotka pitävät vanhat formaatit saatavilla.

Jatkuvuus ja saatavuus ovat vieläkin olennaisia uusien sarjakuvaharrastajien synnyssä koska muutoin väestöjakaumapiirakka syö tuon pienenkin sarjakuvaosuuden.


Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #108 : 05.03.2018 klo 18:47:09 »
Aivot sammuvat, kun puhutaan jenkkilehtien myyntitilastoista.

Silti Comicsbeat heittää ilmaan hyvän huomion: miksi ihmeessä digimyynti vastaisi kivijalkamyyntiä (digimyynti on lähempänä B2C-suoramyyntiä, ei ennakkotilauksiin perustuvaa oletusmyyntiä).

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 778
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #109 : 05.03.2018 klo 23:23:21 »
Englanninkielinen jako on fiction - non-fiction.

Suomeksi kaunokirjallisuus - tietokirjallisuus.

Eli kaikki mikä ei ole fiktiota, on tietokirjallisuutta.

Totta muttei varsinaisesti muuta tuota tilastollista virhettä.
Sama syy kuin miksi täytyy tietää otanta ja miten kysymys on esitetty tai tässä tapauksessa mikä sisältyy mihinkin kategoriaan.

tilastotiede kun pahimmillaan muistuttaa kirjanpitoa: faktat kyllä on mutta niiden esitystapa voi olla...luova.

Trendi mandaloiden värityksestä ja zenkuvioiden täyttämisestä lähti konmarituksella kuin sukupuolitautien klinikka Töölöstä.

tämä on se ikivanha "ennen uusi autokin maksoi vain kaksi tonnia" unohtaen inflaation ja yhteiskunnan muutoksen muutenkin eikä yksinomaan palkkatasossa (joka tosin on osalla laahannut indeksikorotusten jäljessä)

Parhaiten keskustelu nousee aina kun puhuu elokuvista ja lipputuloistaan sekä tuotosta(kaksi eri asiaa) mutta vertautuu tässäkin:
inflaatio vaikuttaa toki lipputuloihin mutta niinpä myös tarjontakin. Kilpailiko Tuulen viemää Game of Thronesin kanssa? Oliko laajakaistawaretus mahdollista?
Montako viikkoa ja kuukautta elokuvat kiersivät?

Totta kyllä ennenhän kaikki hiihtivät 47 kilometriä kouluun kesät talvet susia potkien ja eväänä oli kivistä pettuleipää ja oikeita merkkareita joihin nykynuoret tukehtuvat heti.Onneksi Kekkonen pelasti kaiken yksin.

Mutta sarjakuvien osalta kyse ei olekaan siitä miten markkinat säilyvät tai miten kovakantinen integraali vastaa sitä että nykyisin 55 tuuman plasmaTVn saa silti halvemmalla kuin ennen 28 tuuman putkitelevision vaan siitä että sarjakuvien aktiivikuluttajakunta ikääntyy

https://www.newsarama.com/33006-is-the-average-age-of-comic-book-readers-increasing-retailers-talk-state-of-the-business-2017.html

tuo on toki jenkkilän tilastointia mutta enemmän täälläkin on harmaapartoja ja viinin lailla kysyneitä leidejä kuin untuvikkoja nupullaan.

Tilanne ei ole vielä huolestuttava varsinkaan amerikoissa joka tekee tilanteella jotain ja jolla on muutakin tilastotietoa:
https://www.statisticbrain.com/comic-book-statistics/

USAn palkkataso on jotain 38-40 000$ vuodessa joten lähdetään todella optimistisesta arvioista että 5% olisi aktiiveja ja ostaisi edes 8 sarjakuvaa keskiviikkoisin(USAn sarjisjulkaisupäivä) eli 24-27 sarjakuvaa kuussa tuolla linkin keskihinnalla 3,44$ pyöristäen suuntaansa.
sarjakuvia myydään siis kuussa 10 000 000 kpl jaetaan nyt vaan aktiiveilla kun kerran faktat saa olla sinnepäin täällä muutenkin.
Kymmenen miljoonaa jaettuna 25 on 400 000.

400 000 on melkoinen suurkaupunki mutta yläkanttiin ja siis vain  sen 24-26 sarjakuvaa kuussa ostavien aktiivien myötä.
Mikäs olikaan USAn väkiluku?
326 788 748 plus miinus pari koulu/poliisin tekemää ammuntaa.
Ja ai niin siinä luvussa on muunkin maailman ostamat kääntämättömät amerikkalaissarjakuvat.

Amerikkalaisilla on toki etu: sarjakuvafilmatisoinnit joiden tuhoa osa täälläkin odottaa kuin kuuta nousevaksi.
Nyt tuorein on Black Panther joka kellottaa nyt noin puolta miljardia dollaria ennen kuin on päätynyt edes sellaisten pikkuriikkisten markkina-alueiden kuin Kiina ja Japani teattereihin.
Lippuhinnoista on mediaanivertailussa heittoa mutta varovaisinkin arvio asettaa sillä jakamalla pykälän noin 55 000 000n katsojaan.

kerrataan: sarjakuvia optimistisesti laskien 400 000 lukijaa, elokuvalla 55 000 000 katsojaa.

Muistetaan hetken ajan etteivät ole suoraan verrattavissa keskenään mutta karkeana suunnnannäyttäjänä tuo on ero.

Voi vain toivoa että Suomessakin Fingerpori elokuva avaa uuden sarjakuvan kulta-ajan ja saa nostetta ja elokuvasäätiökin tajuaa että tämä ei ole ihan huono veto.
en usko että MCu vapisee mutta se olisi yksi askel oikeaan suuntaan.

Koska meilläkään ei ole itse taidetuotteessa sitä sarjakuva on kuitenkin, sekä taidetta että tuote.
Mutta meillä rakenteellinen kulttuuri on rajaantunut kestämättömälle pohjalle.
Digitalisaatio on toki yksi voimavara jota voi myös hyöduyntää ja nuoriso ja lapset ovat paljon etevämpiä siinä kuin foorumimme luddiitit jonkun facebookin säälittävistä vanhuksista puhumattakaan.

Mutta kun internet ja digitalisaatio tarjoaa myös niin paljon muutakin kuin ne sarjakuvat ja säälittävän somen. Se on täynnä pelejä, videoita ja muuta vanhahtavaa termiä interaktiivisemman oloista kuin sarjakuva.
Tietty nörttiporukka säilyy ja uudistuu tuoden uusia sukupolvia peliin mutta sarjakuvakentän koko verrattuna koko mediakenttään on ns. miniskuuppeli mutta sen laskeuma on suunnaton.

Tämä kuulostaa pahemmalta tuomiopäivän airuen sotahuudolta joka kiroaa pienen kielialueemme tyhjyyteen mutta pakollista se ei ole.

Vaikka suuremmat toimijat ovatkin olleet varovaisempia jopa arkuuteen ja YTneuvotteluihin ja lakkautuksiin asti on löytynyt Zoom Teufeleita, Sinisiä Jäniksiä, Kumioravia ja ja.
Ja vaikka moni on joutunut lopettamaan sarjoja kesken tai kauppojaan ja kustantamoitaan on syntynyt uusia.

Luovuttaminen on helppoa ja vaikka olen itsekin joskus joillekin ehdottanut varovaisuutta ennen hyppyä syvään päähän niillä on suurempi vaikutus.

Kielialue on pieni ja rahaa ja mainetta hakevat saavat pettyä(epäilytävä maine posilukien) niin sarjakuvalla on täällä kiitos ärsytystä minussa herättävän Aku ankan, pohjaa ja miten tämä kehittyy on kiinni meistä.

Pienet ja keskisuuret kustantajat eivät jaksa iän kaiken tehdä kultttuuritekoja omasta selkänahastaan jos ei synny kuluttajakuntaa ja siinä on turha luottaa kirjakauppamyyntiin fyysisissä nimikkeissä eikä digitaalisuus ainakaan kotimaisia sarjakuvia pelasta. myyntiluvut ovta surkeita liki-ilmaisinakin.

Mutta hyviä tarinoita tarvitaan aina. Ja niissä on turha kuunnella markkinointisegementtejä. Jos Henry Ford olisi kuunnellut niitä meillä olisi parempia hevosia ja vähemmän tärisevät kiesit muttei autoja.

Jos kuuntelee kustannusalaa muuten turhan monelle sarjakuva on yhä vaan aku ankkaa ja siis sen myynti on jotenkin "pois" niiltä "oikeilta" kirjoilta.
Turha pelko: Lukeva ihminen lukee kaikkea ja kyseenalaistaa lukemansa.

Mutta pelottelumallilla ruokkii vain tappiomielialaa.
Itse en arvotsa isoa osaa julakistusta sarjakuvasta, mutta kuten musiikissa ja elokuvissa minulle riittäää että sitä hyvääkin on josta nautin ja voin jättää ne huionot muolle joille ne ovat parasta ikinä.
Mutta niitäkin tarvitaan sillä kulttuuri ei ole tyhjiö.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 279
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #110 : 05.03.2018 klo 23:25:21 »
Eli kaikki mikä ei ole fiktiota, on tietokirjallisuutta.

Piirretyt, väritettäviksi tarkoitetut abstraktit viivakuviot eivät ole siis fiktiota?

Timo

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 860
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #111 : 06.03.2018 klo 09:57:14 »
Tuo pikkiriikkinen siivu piirakasta saa entisestään arvostamaan kustantajia, jotka sitkeästi yrittävät tuoda sarjakuvaa erilailla paketoituna markkinoille - kuten Otavan Nonari-integraaleja tai pienkustantajien huolellisesti eri kohderyhmille julkaisemia albumeja.
Onpahan piirakka! Ensimäisenä tulee mieleen, että siitä pitäisi kokonaan siivota pois oppikirjat (koska niiden tulonmuodostus toimii täysin eri markkinalogiikalla kuin piirakan muiden siivujen). Toisena tulee mieleen, että tuossahan tosiaan on dataa vain Kustannusyhdistyksen jäseniltä. Rinnalla saisi kernaasti olla muitakin piirakoita. Varsinkin nimekkeiden määrä, jo pelkästään Kustannusyhdistyksen jäsenten osalta, voisi kertoa paljon markkinasta. Mutta kun ei ole muita piirakoita niin...

Just vajaa viikko sitten oli Hesarissa joku graffa aikakauslehtein lukijamääristä. Unohdin leikata. Mielenkiintoisen siitä teki Akkari. Katon jos löytyisi vielä.

EDIT: Näkyi olevan Kansallinen mediatutkimus (KMT, torstain 1.3. lehdessä). Ja tuossa oli katottu nimen omaan lukijoita. Ilmeisesti myös sähköisen näköislehden lukijat oli laskettu mukaan. Ainakin sanomalehtien osalta oli näin. 
« Viimeksi muokattu: 06.03.2018 klo 19:26:16 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #112 : 13.03.2018 klo 17:04:58 »
Odotan mielenkiinnolla tilastotietoja sarjakuvan myyntiluvuista vuodelta 2017, mielestäni ko. vuosi oli hyvä vuosi mitä tulee julkaisujen määrään.

Luulisi että jonkin luvut paranevat.
Je suis alle kuuden euron pizza!

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 279
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #113 : 13.03.2018 klo 17:19:09 »
Oho. Huippuvuosinahan Ankan lukijamäärä oli mitattu miljoonaksi.

Timo

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 042
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #114 : 16.04.2018 klo 20:17:23 »
Täydennyksenä vielä: Kustannusyhdistyksen piirakassa sarjakuvien osuus on 2,8 prosenttia. Raha näyttää tulevan oppimateriaaleista.



Myynnin jakautuminen kirjallisuuslajeittain 2017, arvonlisäveroton nettomyynti 256,6 m€

No voi sun vietävä. Kaunokirjallisuus lähti nousuun, mutta sarjakuva...


...laskuun. Osuus enää 2,2 prosenttia (5,6 M€)

Sarjakuvien myynti laski siis 16,5 %. Yhdessä vuodessa.

Kaunokirjallisuuden myynti nousi +10,3 %, ja sähkökirjat nostivat prosentteja mukavasti. Sarjakuvien osalta sähköisiä julkaisuja ei ole mukana ollenkaan. Lataamokin lie palvelu, ei julkaisu?

Painetut kirjat ja sähköiset julkaisut yhteensä.

« Viimeksi muokattu: 16.04.2018 klo 20:53:35 kirjoittanut Lurker »

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 042
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #115 : 16.04.2018 klo 20:38:26 »
Kun katselee lukuja taaksepäin, kuuden vuoden aikana sarjakuvien myynti on laskenut n. 60 prosentilla Kustannusyhdistyksen mittaustavalla.


STD

  • Jäsen
  • Viestejä: 482
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #116 : 16.04.2018 klo 21:41:09 »
Todella harmillista.
Tilanne näyttää minusta siltä, että tässä ei ole enää julkaisupäätöksillä mitään merkitystä, vaan kyseessä on  kuoleva taidemuoto.
« Viimeksi muokattu: 16.04.2018 klo 21:59:02 kirjoittanut SkTV »

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 778
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #117 : 16.04.2018 klo 22:00:14 »
Todella harmillista.
Tilanne näyttää minusta siltä, että tässä ei ole enää julkaisupäätöksillä mitään merkitystä, vaan kyseessä on kuoleva taidemuoto.

ymmärrän kannan, itse en jaa käsitystä.

ensinnäkin maan sisällä tuo ei edes kata kaikkia suomalaisia sarjakuvakustantajia, jäsenluettolostaan uupuu mm Arktinen banaani, lempo, Zoom Teufel, Sininen Jänis, Sammakko...no oikeastaan valtaosa sarjakuvaan keskittyneistä kustantamoista.

Voi pikkiriikkisen vaikuttaa tilastoon.

sitten jos tämän tavan tilastoa unohtaa on kyseessä kuitenkin kansainvälinen taiteenlaji.
Jos jotain ei juuri suomeksi julkaista ei riisin hinta Kiinassa muutu.
Sama kuin jos maastamme poistettaisiin elokuvateatterit tai kotimainen elokuvatuotanto, globaalisti kukaan ei huomaisi mitään.
Ei elokuva taiteenlajina katoaisi eikä kyllä pahemmin kärsisikään.

Kulttuurisesti toki kyseessä on pienen kriisin paikka mutta pienen, ei katastrofin.

Sillai toinen osapuoli pussasi työpaikan pikkujouluissa jotain vierasta huppelissa, ei että on palannut yhteiset rahat salaa ja omaa kolme muuta perhettä muitten tahojen kanssa(osa lapsilla) käyttäen suonensisäisiä jota kautta hankkinut sukupuolitauteja ja toimii palkkatappajana mutta nyt on venäjän järjestäytyneen rikollisuuden kanssa sodassa.

Perspektiivi.

Syyt supistumiseen ovat ilmeisiä mm lehtikulttuurin kuolema, suomalaisen ja rautakirjan monopoliaseman väärinkäyttö ja idioottimainen merkonomimalli joka ei sovellu kulttuuripuoleen ylsiestikin.
Mutta tässä mitään peruuttamatonta ole tapahtunut.

Ei lähestytä tätä tyylillä "talon pintamaalaus on rapissut ja vaatii laittoa. Poltetaan talo"

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #118 : 17.04.2018 klo 14:44:04 »
ensinnäkin maan sisällä tuo ei edes kata kaikkia suomalaisia sarjakuvakustantajia, jäsenluettolostaan uupuu mm Arktinen Banaani, lempo, Zoom Teufel, Sininen Jänis, Sammakko...no oikeastaan valtaosa sarjakuvaan keskittyneistä kustantamoista.

ABanaani kylläkin kuuluu kustannusyhdistykseen. Jos tilastoja vuodesta 2017 kaipaa, niin ne löytyvät tästä:

https://kustantajat.fi/files/output/1826/bestsellerit-2017.pdf
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 042
Vs: Sarjakuvamarkkinoiden koko
« Vastaus #119 : 17.04.2018 klo 18:25:18 »
Sarjakuvien myynti kappalemääräisesti näyttää laskeneen lähes viidenneksellä, 19,1 %.

Koska euromääräinen lasku on pienempi, niin voisi arvata sarjakuvien myynnin siirtyneen aikaisempaa kalliimpiin tuotteisiin, kokoomiin ja kirjoihin.

ABanaani kylläkin kuuluu kustannusyhdistykseen. Jos tilastoja vuodesta 2017 kaipaa, niin ne löytyvät tästä:

https://kustantajat.fi/files/output/1826/bestsellerit-2017.pdf

Fingerpori ja Disney ovat Suomessa julkaistun sarjakuvan "kasvot".

Oho, Asterix rikkoi Disney-suoran käännössarjakuvassa!