Kirjoittaja Aihe: Sarjakuvalehden kuolema...  (Luettu 40805 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Markku Myllymäki

  • Lyijykynän jatke
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 814
  • /* You are not expected to understand this. */
Sarjakuvalehden kuolema...
« : 23.05.2011 klo 17:32:24 »
Marketit ja kioskit ovat selkeästi vähentäneet sarjakuvan osuutta hyllyssä, nyt sitten näyttää siltä, että sarjakuvalehdet alkavat hävitä kokonaan.

Lähimarketilla oli joskus ihan hyvä lehtihylly. Tänään sitä katsellessani totesin, että manga, jolla oli oma hyllynsiivunsa, on joutunut romantiikkapokkarien joukkoon. Supersankarit (Ryhmä-X ja Hämähäkkimies) löytyvät lasten lelulehtien keskeltä, jos löytyvät (ainoa joka näkyi oli YKSI kappale Ryhmä-X:ää). Disney voi paksusti, mutta on hiipinyt erilleen lehtihyllystä, ilmeisesti pelkäävät että joku kuvittelee että Aku Ankalla on jotain tekemistä sarjakuvan kanssa...

Ainoat jotka pitävät puolensa ovat Egmontin Pulp-linja, Tex Willer ja Korkeajännitys. Pokkarikokoisina ne näyttävät pärjäävän hiukan paremmin (tosin, on mangakin sitä kokoa, mutta mangalla ei mene mitenkään niin hyvin...).

Sarjakuvalehti tekee kuolemaa. En tiedä albumimyynnistä ja kirjakaupan tilanteesta. Omasta näkökulmastani muutos siellä ei ole niin rankkaa, mutta toisaalta niitä hyllyjä on vähän, kun taas kioskeja ja marketteja piisaa.

Hassua, Suomessa ei kannata kustantaa, mutta bongasin että Anttilassa myydään englanninkielisiä Star Wars lehtiä, Stockmann myy englanninkielistä Archieta ja R-Kioski ruotsinkielistä Fantomenia. Myydä siis kuitenkin kannattaa?

Joskus joku sanoi, että lama-ajat ovat olleet hyvää aikaa sarjakuvalehtien myynnin kannalta. Viimeaikaiset talousnäkymät viittaisivat siihen, että myynti voi tuolla periaatteella parantua. Toiveajattelua todennäköisesti...

En kuitenkaan haluaisi uskoa, että sarjakuvalehden aika on ohi. Mutta todella syvällä pitää käydä ennenkuin noustaan, jos marketin hyllyn uskoo.
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 850
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #1 : 23.05.2011 klo 20:54:27 »
..on suuresti liioteltu uutinen.

ennakoidaan vähän.
Markku Myllymäen aloitus on oivallinen ja nostaa esiin monia hyviä huomioita mutta ennen kuin joku ehtii sanoa että lehtiformaatti on aikansa elänyt eroava kanta.

Sarjakuvalla menee hyvin kunhan lukee tilastoja "oikein" kirjakauppamyynnissä on ainoita kasvajia.
Mutta olennaisempi osuus on
Sarjakuvalehti tekee kuolemaa. En tiedä albumimyynnistä ja kirjakaupan tilanteesta. Omasta näkökulmastani muutos siellä ei ole niin rankkaa, mutta toisaalta niitä hyllyjä on vähän, kun taas kioskeja ja marketteja piisaa.


sen lisäksi kyse on siitä missä myydään. Lähisale/siwa/K-pirkka/pekingeesi löytyy mentiin sitten syvälle itäsuomeen, pohjoisimpaan lappiin tai saaristoon.
Ihan joka lakeudelta ei löydy kirjakauppaa sarjakuviin erikoistuneesta kaupasta puhumattakaan.
Sitten on antikvariaatit/divarit. Näiden kohdalla kokeneemmat ammattilaiset alkavat eläköityä ja vastaavassa suhteessa ei synny uusia koko maan kattavasti.
Hämmentävästi se ryhmä joiden "antikvariaatit" olivat veruke levymyynnille ja ennen muuta pornografialle ovat huvenneet, mutta vielä suuremmin ne jotka ovat monimuotoisia kirjojen ja sarjakuvien myyjiä.

Ongelmaa ei ole.
Vielä.
On suuri laajapohjainen käyttäjäryhmä joka on harrastanut sarjakuvaa jo vuosia, me osaamme jo etsiä mistä, tunnemme nettikaupat ja teemme pyhiinvaellusmatkojamme erikoisliikkeisiin.
Ja lähimarketista/kaupasta/huoltoasemalta/kioskilta tarkistetaan aina lehtihylly silti varoiksi.

Nyt muutamakin taho on panostamassa siihen että olisi lehtiä saatavilla jotta syntyisi seuraavia sukupolvia samanlaisia friikkejä, yksin panostamalla suurten kaupunkien ja kirjakauppaketjun varaan se ei voi kovin terveellä pohjalla olla.

Totta kyllä eletään jonkinasteista monista eri lähteistä johtuvaa kulttuurista murrosta, joka kuten kulttuuriset murrokset ja muutokset yleensä edes ole mitenkään uusi.
Totta kai sarjakuva kilpailee pelejä ja elokuvia vastaan huomiosta. Aikaisemmat sukupolvet kun tietty istuivat nurkassa ja tuijottivat kun maali kuivaa joten sarjakuvan asema oli helpompi.
Varmasti internet,piratismi ja se miten kaiken hinta on noussut vaikuttaa asiaan siinä missä markkinatalouden kvartaaliajattelu.
Lehtien kohdalla on kyseessä rajattu tila ja rajattu aika, viikosta muutamaan kuukauteen jona aikana lehden on tuotava takaisin viemänsä tila liikehuoneistosta.
Lehden on siis löydettävä lukijansa , mieluiten heti ja tuotettava voittoa jo ensimmäisen kuukauden aikana.
Ja jollei ole monivuotista tunnistettavuutta ja Ankkoja kustantavan Sanoman taloudellista kapasiteettia niin uuden lehden lanseeraaminen on iso riski.

Itse en usko sarjakuvalehden kuolemaan sen enempää kuin kirjojenkaan. Se miten merkittävää roolia se tulee tulevaisuudessa esittämään on ihan eri asia.
Markkinoiden pienentyessä ostajakunta muuttuu entistäkin fanaattisemmaksi ja vaikkei välttämättä kovaäänisemmäksi niin kukkaroltaan uskolisemmaksi.
Vastaava on nähty myös elokuav ja äänilevypuolella, miksei siis sarjakuvassakin?

Se mikä usein  unohdetaan puhuttaessa sarjakuvaromaaneista ja kuinka uusia Asterixeja, Piko& Fantasioita ja Cortoja ei juurikaan synny.
Aika jännää.
kaikki aloittivat sarjakuvalehdissä jatkotarinoina.

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 163
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #2 : 23.05.2011 klo 23:12:38 »
Fakta: sarjakuvalehdillä menee todella huonosti jos verrataan aikaisempiin vuosikymmeniin. Uusi nousu voi tulla joskus, jos tulee. Luultavasti ei tule sen enempää kuin vaikka cd-levyilläkään.

Sarjakuvilla menee muutenkin aika kehnosti, lukuunottamatta huumoristrippejä. Ei laadullisesti, mutta myynnillisesti. Näin on näreet, harhaa jostain muusta voi helliä tällä foorumilla toki jos huvittaa.

Toivoo nimim. "Oikeisiin töihinkö?"

Emppu

  • Känisijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 501
  • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #3 : 28.05.2011 klo 19:51:24 »
Tuleepi vaikeaa, kun tämä suomalainen nettisarjakuva on mitä on (jotain vitun Web 0.5, kun ollaan jo jossain 3.0:ssa!) ja tästä johtuen hieman pihalla myös digitaalisten julkaisujen jakelussa kannattavasti. En nyt tosin menisi sanomaan, että jenkkilässäkään osattaisiin sen paremmin, mutta toivottavasti kuolema korjaa mainstreamin, missä nettisarjakuvatahdilla vetävät varmasti pärjäävät, niin iKaupan kuin pelkän netinki puolella.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 075
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #4 : 01.06.2011 klo 09:57:58 »
Sarjakuvalehti kuolee... ja nousee kuin Feeniks-lintu!

DC siirtyy syssyllä numeroinnissa ykköseen ja alkaa julkaista yht'aikaa sekä paperi- että digiversiot lehdistään.

DC Comics has announced that it will renumber its entire comics line, beginning in late August and September, with new #1 issues.   At the same time, DC will go digital day and date with its full line, offering all new titles digitally on the same day as the print copies are available.
http://www.icv2.com/articles/news/20190.html

Ks. myös Source ja CBR.
« Viimeksi muokattu: 01.06.2011 klo 10:00:09 kirjoittanut Lurker »

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 075
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #5 : 01.06.2011 klo 14:53:58 »
Kas, YLE noteraa myös...
Kustannusjätti pistää uusiksi koko sarjakuvamaailman
"Oman rosterin täydellinen muokkaus ei ole DC Comicsin ainoa askel tulevaisuuteen. Kustannusjätti aikoo samalla siirtyä myös digitaalisten sarjakuvien pariin täydellä teholla ja ruveta julkaisemaan sarjakuviaan digiversioina samana päivänä, kun lehtiversiot ilmestyvät kauppojen hyllyille."

Mikä vaikutus tällaisella olisi käännössarjakuvaan?!?

Kiinnostaisi kyllä kovasti tietää, voiko noita digisarjakuvia "ostaa" myös USAn ulkopuolelta. Vai voisiko DC-sarjakuvat tilata kuin Spotify-palvelun, lue kuukausimaksulla niin paljon kuin jaksat. Se tietäisi tasan varmasti kuolemaa supersankarisarjakuvalehdille Suomessa, varsinkin jos Marvel tekee saman perässä.


Korro

  • Ja kumppanit.
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 381
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #6 : 01.06.2011 klo 14:58:59 »
En jaksa uskoa että tämä 'digijulkaisu'-homma tuo Marvelille tai DC:lle lisää kysyntää.
Ihmisiö kiinnostaa (täällä) Fingerporit yms,ei Lukki-mies.
Kello- viiden- tee.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 335
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #7 : 01.06.2011 klo 15:21:30 »
Lainaus
"Johtoportaaseen lukeutuva Bob Wayne sarjakuvakustantamo DC Comicsista"

Helkutin hyvä nimi Batmanin julkaisuyhtiön johtajalle.

Lainaus
muokataan hahmojen syntytarinoita, tehdään heistä nuorempia ja piirretään kaikille uudet sankariasut.


No, ainakin tekijöillä on puuhaa. En tiedä miten tommonen onnistuu, kun fanipojat ärähtää jo jostain värin muutoksesta tai logon modauksesta. Epäilyttää.

Timo

Tero Mäntylä

  • Peliohjelmoija?
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 074
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #8 : 01.06.2011 klo 15:30:50 »
Kiinnostaisi kyllä kovasti tietää, voiko noita digisarjakuvia "ostaa" myös USAn ulkopuolelta. Vai voisiko DC-sarjakuvat tilata kuin Spotify-palvelun, lue kuukausimaksulla niin paljon kuin jaksat.

http://www.comixology.com kauttahan nuo DC:nkin lehdet on tähän asti myyty ja tietääkseni siellä ei ole mitään maakohtaista rajoitetta ostoille. Ainakin ilmaiset on tarjolla myös Suomeen. Marvelhan löytyy tuolta myös ja itse asiassa Marvel aloitti digijulkaisun aikoinaan PSP:n myötä. Ainoa uutinenhan tuossa on se, että DC julkaisee digiversion samaan aikaan paperiversion kanssa.

En tiedä onko comixology:n myynnistä mitään tilastoja julkaistu, mutta vaikea uskoa, että esim. DC olisi nyt siirtymässä tähän julkaisemme sarjakuvat saman tien digiversioina ellei sarjakuvia olisi mennyt digitaalisessa muodossa kaupaksi.

Hinnat digijulkaisulle näyttäisi olevan jotain 1 ja 2 euron välillä per lehti.


Se tietäisi tasan varmasti kuolemaa supersankarisarjakuvalehdille Suomessa, varsinkin jos Marvel tekee saman perässä.

Lehtiä on tähän asti saanut tilattua varsin helposti. Paperinen lehti on kuitenkin edelleen se paras käyttöliittymä lukea lehtiä. Digijulkaisujankin on siis ollut tarjolla jo pitkään. Tämä ilmoitus tuskin tulee erityisemmin muuttamaan tilannetta.

En näe, että supersankarisarjakuvalehdet olisi kovinkaan terveellä pohjalla, mutta eiköhän se nykyinen yleisö Suomessa ole edelleen hankkimassa lehtensä suomenkielisinä lehtinä jos vain tarjontaa löytyy. Yleisö vain saattaa olla niin pieni, että ei välttämättä ole riittävästi kysyntää.
« Viimeksi muokattu: 01.06.2011 klo 15:41:17 kirjoittanut Tero Mäntylä »

Emppu

  • Känisijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 501
  • "I don't even believe in Jebus!"
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #9 : 01.06.2011 klo 15:39:31 »
Onnistuu ostamaan, ainakin Comixology ja Graphicly on testattu. Lisäksi Marvel, sekä DC taitavat olla molemmat Comixologyn tallissa jo nyt, että niin...oma asiansa, jos DC jonkun omanlaisensa härpäkkeen välttämättä haluaa tehdä. Vastaavasti kustantajakohtaiset jakokanavat eivät missään nimessä ole käteviä pidemmän päälle, koska no, sosiaalisesta medioista on aika hyvin huomattu, että vain hulluimmat jaksaa rekisteröityä JOKAISEEN MAHDOLLISEEN paikkaan. Toki monopoliasema tällaisessa on vittumainen, mutta vastaavasti toivoisikin, että joku palvelu Comixologyn lisäksi keskittyisi pääasiassa indietuotantoon, mikä vaikuttaisi olevan aika otollinen erikoistumisalue Graphiclylle.

Spotifyn/Netflixin tapainen pay wall on toiminut käsittääkseni _tähän_ asti ainoastaan pornosarjakuvan puolella ja jotenkin kummastuttaisi, että tällaiseen lähdettäisiin ottaen huomioon sarjakuvan kalliin tuottamisen verrattuna vähäiset tulot siitä musiikkiin ja elokuviin verrattuna.

Sinänsä mua on ihmetyttänyt, miten kumpikaan palvelu ei ole ottanut käännössarjakuvan mahdollisuuksia vielä huomioon. Toisaaltaan, nää nyt tuntuis olevan sen verran uusia juttuja, että eiköhän käännetytkin sarjakuvat kuin mahdollisesti jo olemassa olevien sarjakuvien käännöksetkin olisi mahdollista saada palvelulle (olettaen nyt, että mm. Väli/Etelä-Amerikka ja keski-Eurooppa olisivat äärimmäisen otollisia alueita tienata rahaa, mutta kielimuuri tuottaa ongelmia).
« Viimeksi muokattu: 01.06.2011 klo 15:43:35 kirjoittanut Emppu »

Korro

  • Ja kumppanit.
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 381
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #10 : 01.06.2011 klo 15:46:48 »
Eikun erikieli-versiot ja päivtyksiä huomauttelemaan potentiaalisiksi toiminnoiksi(?)
Luulisi sitten joka immeisen maa-planeetalla saisi luettua Putte-Possu hyper-editioninsa.
Kello- viiden- tee.

Markku Myllymäki

  • Lyijykynän jatke
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 814
  • /* You are not expected to understand this. */
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #11 : 06.03.2012 klo 10:06:03 »
R-kioski ja Rautakirja siirtyivät sitten norjalaisille, miten mahtanee käydä sarjakuvalehtien? Joko karsitaan vallan pois vai...?

Ei vaiskaan, tuskin mitään radikaalia ainakaan äkkiä tapahtuu.

Mutta noista aikaisemmista aiheista, jonkin 2/2012 julkaisun mukaan jo 10% supersankarihötöstä jenkeissä myydään sähköisessä muodossa. En tiedä, onko tämä vain iPhone/iPad/Kindle Fire juttuja vai saako ko. höttöä ihastella isommallakin näytöllä, mutta trendi tuo on.

Jos kuitenkin marketti/kioskimyynti Suomessa muuttuu, eikä sähköinen versio syö kaikkea, tuossa saattaisi olla taas kotimaisellakin rintamalla jollekulle liikeidean alkua... Riskit ovat ilmeiset kuitenkin.
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 059
  • <><
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #12 : 06.03.2012 klo 10:58:44 »
Mutta noista aikaisemmista aiheista, jonkin 2/2012 julkaisun mukaan jo 10% supersankarihötöstä jenkeissä myydään sähköisessä muodossa. En tiedä, onko tämä vain iPhone/iPad/Kindle Fire juttuja vai saako ko. höttöä ihastella isommallakin näytöllä, mutta trendi tuo on.
Siis mistä lehdestä toi on? Noi digitaaliset jakelijat, kuten kustantajatkin, ovat olleet melko haluttomia kertomaan myyntilukuja. Tietenkin, jos toi luku on kokonaismyynnistä, eikä mikään irtolehtien keskiarvo.

Ainakin Comixology kauppaa noita myös tavalliselle tietokoneelle (selainpohjainen palvelu). Sivustolta löytyy reilusti ilmaisiakin lehtiä, joten voi tesmailla, jos haluaa.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Markku Myllymäki

  • Lyijykynän jatke
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 814
  • /* You are not expected to understand this. */
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #13 : 06.03.2012 klo 11:09:41 »
Siis mistä lehdestä toi on?

Sorry, en muista mistä luin alunperin (joku linkki Newsaramassa, mutta tässä jotain samaan suuntaan:

http://robot6.comicbookresources.com/2012/03/comixology-over-50-million-served-%E2%80%94-but-how-many-sold/

Noi digitaaliset jakelijat, kuten kustantajatkin, ovat olleet melko haluttomia kertomaan myyntilukuja. Tietenkin, jos toi luku on kokonaismyynnistä, eikä mikään irtolehtien keskiarvo.

Muistaakseni se käsitteli sekä Diamondin kautta että Diamondin "ohi" menevän markkinan kokoa ja sitten sanottiin, että kokonaismyynnistä em. lisäksi 10 % on sähköistä. Tuo Comixology oli mainittu, mutta se ei tainnut olla ainoa väylä.

Missään tapauksessa ei pidä sotkea esim. lisenssikauppaa tähän, koska sitten puhutaan ihan eri luokan luvuista.
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 059
  • <><
Vs: Sarjakuvalehden kuolema...
« Vastaus #14 : 06.03.2012 klo 11:50:01 »
Muistaakseni se käsitteli sekä Diamondin kautta että Diamondin "ohi" menevän markkinan kokoa ja sitten sanottiin, että kokonaismyynnistä em. lisäksi 10 % on sähköistä. Tuo Comixology oli mainittu, mutta se ei tainnut olla ainoa väylä.
Comixology ei tosiaan ole ainoa digisarjakuvien välittäjä, mutta taitaa tällä hetkellä olla suurin.
Tuon linkin mukaan vuoden 2011 arvioitu digimarkkinoiden koko on 25 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan Diamondin kautta myytiin lähes 320 miljoonalla dollarilla sarjakuvaa. Tässä ei siis ole muiden kautta (kirjakaupat, lehtipisteet jne.) välitettyjä sarjakuvia. Digimarkkinat ovat siis ainakin rahallisesti selkeästi vähemmän kuin 10% paperimarkkinoista. Toisaalta digiversiot ovat yleensä halvempia, joten tuohon määrään mahtuu enemmän yksittäisiä julkaisuja kuin paperimarkkinoilla. Tuon linkin mukaan Comixologyn kautta on ladattu 2,5 vuodessa 50 miljoonaa julkaisua. Viime vuonna Diamondin kautta myytiin reilut 70 miljoonaa lehteä (+kokoelmat) eli määrällisesti digimarkkinat saattavat hyvinkin olla tuon kymmenen prosenttia ja jopa yli.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva