Kirjoittaja Aihe: Batman  (Luettu 183994 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

X-men

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 088
  • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Batman
« Vastaus #150 : 08.12.2007 klo 20:16:02 »
Tällä tahdilla se ei ole valmis ikinä.

Ikuisuusprojekti eli viimeisen osan lukevat jälkeläiset.

Tuo Rainbow-Batmanin kansi oli hauska mutta se oli kyllä pinkki eikä punainen (tosin kaikkihan tietävät nykyään että Batman on.........).
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

mastermind

  • Jäsen
  • Viestejä: 401
Vs: Batman
« Vastaus #151 : 14.01.2008 klo 17:07:38 »
Teille uskossa heikoille:

Yön ritari tulee kovissa kansissa suomeksi heinäkuussa 2008, uuden elokuvan ensi-illan aikoihin.

Mistä olet tietosi saanut?

Menin sitten tilaamaan kyseisen opuksen englanninkielisenä, juuri ennenkuin tieto tuosta tuli. Tänään tuli Adlibrikseltä sähköpostia, että ovat laittaneet paketin postiin. No pääsenpähän lukemaan aikaisemmin. Ja luultavasti paljon halvemmalla.
Ja jos tuo suomenkielinen  on oikein komea opus ja alkaa tehdä suomennosta mieli, niin voinhan aina pistää tuon englanninkielisen myyntiin. Mutta tuskinpa tulee näin tehtyä. Sillä englanniksihan se on alunperin tarkoitettukin lukea.

mastermind

  • Jäsen
  • Viestejä: 401
Vs: Batman
« Vastaus #152 : 16.02.2008 klo 21:31:03 »
Olisi kyllä mukava yllätys, jos tämän vuoden DC-Spesiaaliessa julkaistaisiin tämä Holy Terror, Batman...

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 047
  • <><
Vs: Batman
« Vastaus #153 : 16.02.2008 klo 22:49:10 »
Koetin googlettamalla löytää tietoja, mutta uusimmatkin taisivat olla viime vuoden huhtikuulta. DC:hän ei kai ole vielä mitään virallista tästä ilmoittanut (mikä ei merkitse mitään), mutta Miller oli ainakin vuosi sitten tehnyt sarjasta yli puolet (100-120 sivua).
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

mastermind

  • Jäsen
  • Viestejä: 401
Vs: Batman
« Vastaus #154 : 08.03.2008 klo 12:16:13 »
Nyt on vasta viisi Chroniclesia julkaistu ja silti vieläkin mainostavan kannessa julkaisevansa kaikki Batmanit kronologisessa järjestyksessä.
Tuolla vauhdillahan ero vain kasvaa kokoajan. Batmaneita tehdään nopeammin kuin tuota sarjaa julkaistaan.

Saisivat poistaaa tuon lupausken kaikista Batman tarinoista tuosta kannesta, jos noin hitaasti julkaisevat. Jos olisivat alkaneet julkaisemaan 500 sivuisia mustavalkoisia pokkareita joka kuukausi hintaan 10-15 dollaria, niin olisivat voineet tässä projektissa onnistuakkin.
« Viimeksi muokattu: 08.03.2008 klo 18:29:00 kirjoittanut mastermind »

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 047
  • <><
Vs: Batman
« Vastaus #155 : 08.03.2008 klo 13:32:10 »
Nyt kun eka tilaamistani Superman Chronicleseista tuli (ihme kyllä ei tullut vielä kolme muuta, vaikka samaan aikaan tilasin samasta paikasta), olen entistä vakuuttuneempi, että noiden tähtäimessä on nimenomaan Showcase eli Teriksen ja Lepiksen kohdalla ensimmäiset 20 vuotta tulisi Chronicleseissa. Tällä julkaisutahdilla siihen varmaan menee vähintään 40 vuotta, vaan ei se mitään. Hyvää on hyvä välillä odotellakin.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

mastermind

  • Jäsen
  • Viestejä: 401
Vs: Batman
« Vastaus #156 : 08.03.2008 klo 18:30:30 »
Tuskinpa se on tarkoituskaan. Voisi olettaa, että tähtäävät Showcase-kirjojen alkuun. Siinäkin kyllä menee ihan tarpeeksi aikaa.

Minkäslaisia kirjoja nuo Showcaset ovat? Minkä ajanjakson ne kattavat?

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 047
  • <><
Vs: Batman
« Vastaus #157 : 08.03.2008 klo 19:41:14 »
Showcase presents -sarja on samanlainen kuin Marvelin Essential-kirjat. Eli pehmeäkantisia, mustavalkoisia, reilu 500-sivuisia opuksia sarjakuvalehden kokoisena (eli n. B5). Niissä siis julkaistaan sarjaa järjestyksessä. Showcasessa esim. Batmanin ja Supermanin kirjat ovat julkaisseet johdonmukaisesti kaikkia hahmon omia tarinoita järjestyksessä eli Showcase Batmanissa on sekä Detective Comicsin että Batman -lehtien Lepakkomies-tarinat alkaen jostakin 50-luvun lopulta (tarkkaa vuotta en tiedä, mutta Superman Showcase alkoi vuodesta 1959).
Sarjasta on keskusteltu paljonkin täällä.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

mastermind

  • Jäsen
  • Viestejä: 401
Vs: Batman
« Vastaus #158 : 08.03.2008 klo 21:23:07 »
Sarjasta on keskusteltu paljonkin täällä.

Kiitos linkistä. Ei tyhmyyksissäni tullut mieleen käyttää hakua.  ;)

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 084
Vs: Batman
« Vastaus #159 : 07.07.2008 klo 17:41:40 »
Egmont on julkaissut Yön ritari -elokuvan ohessa samaa nimeä kantavan kovakantisen sarjakuvan. Saatavilla mm. Egmontin verkkokaupasta. Kyse ei ole elokuvan sarjakuvasovituksesta vaan eräs tärkeimpiä sarjakuvan kulmakiviä. Arvostelu on Kvaakin etusivulla.

Yön ritari on Frank Millerin paras työ ajalta jolloin hän ei ollut muuttunut parodiaksi miehestä, joka hän kerran oli. Millerin myöhempien vaiheiden ei kuitenkaan pidä vaikuttaa arvioon Yön ritarista. Se on yhtä väkevä kuin ilmestyessään.

On suorastaan häkeltävää, ettei kerronnan teho ole ajan myötä kadonnut. Kontrastina ensimmäinen Sin City (1991–1992, suom. 1992 ja 2005) on vuosien myötä veltostunut. Sin Cityssä Miller pelkisti kerronnan yhteen ainoaan, joskin tiiviisti kuljetettuun, tasoon. Tästä syystä sillä ei kuitenkaan ole kahden lukukerran jälkeen enää mitään annettavaa.

Toisin kuin usein väitetään, Millerin Batman ei ole Yön ritarissa psykoottinen, pakkomielteinen kylläkin. Vanha mies joutuu käyttämään kovempia keinoja pystyäkseen haastamaan itseään nuoremmat ja vahvemmat. Tämä aspekti näyttää monelta menneen täysin ohi.

Esimerkkinä aikakautensa elokuvista – joihin artikkelissa viittaan – parhain esimerkki lienee Sylvester Stallonen Cobra (1986). Samoin mainitsen sivumennen Yön ritarin sysänneen sarjakuvan Yhdysvalloissa kohti kuvittajavetoista markkinaa, Imagen syntyä ja romahdusta. Tietenkin kyse on laajemmasta viihdekentän muutoksesta, tärkeimpinä vaikuttajina toimintaelokuvat ja kirjallisuudessa mm. kyberpunk. Yön ritari toi kuitenkin tuon kehityksen kertarysäyksellä sarjakuvaan. Tämä muutti koko teollisuudenalan suunnan. Olkoonkin, että vaikutus oli tältä osin negatiivinen, näen Yön ritarin mm. tästä syystä tärkeämpänä kuin Alan Mooren Vartijat (Watchmen 1–12, 1986, suom. 2006).

Vastapainona Miller toimi myös positiivisessa mielessä esikuvana monille häntä seuranneelle tekijälle, jotka sittemmin tekivät vaikuttavampaa jälkeä kuin Miller, josta tuli suorastaan huolimaton töissään. Olivatko nämä valinnat lopulta vääriä? Sitä on vaikea väittää, nostihan Miller itsensä 1980-luvulla alan ykkösnimeksi. Moorea lukuun ottamatta muut saman tason nimet opittiin tuntemaan vasta 1990-luvun puolella.

Muokkausvaiheessa leikkasin pois seuraavan kappaleen, mutta toisin kuin normaalisti ylijäämämateriaalin kanssa, tahdoin liittää sen muokkaamattomana tässä yhteydessä:

Lainaus
Miller vakiinnutti Yön ritarissa esiintyneitä elementtejä saadessaan tilaisuuden uudistaa Batmanin tarinassa Ensimmäinen vuosi (Batman 404–407, 1987, suom. Batman 5–6/1987 ja 2007). Jälkikäteen on enää vaikea mieltää Yön ritaria uudistusta edeltäneen ajan Batman-hahmoksi. Toimitus, pääosin uudistuksesta vastannut Dennis O'Neil, tekijät Millerin jälkeen ja lukijat – äänestäessään Ihmepoika Robinin kohtalosta tarinassa Kuolema kulkee suvussa (Batman 426–429, 1988–1989, suom. 1–3, 1989) sovittivat sarjakuvatodellisuuden vastaamaan Yön ritarin maailmaa. Millerin työ ei pelkästään määritellyt hahmoa uusiksi. Se määräsi hahmon tulevaisuuden, jota kohden se kulki.

Luin samaan putkeen myös jatkon, eli Yön ritari iskee jälleen (The Dark Knight Strikes Again 1–3, 2001–2002, suom. 2002). Useimmat vihaavat jatkoa, koska kyseessä ei ole toisinto ensimmäisestä. Tämä tie olisi kuitenkin vain johtanut pahempaan pettymykseen. Nyt kyseessä on täysin eri teos, jonka tyyli ja tekniikat, niin kerronnan kuin kuvituksen osalta poikkeavat alkuperäisestä. Edes Teräsmiehen hahmoa hän ei kohtele kaltoin. Teräsmiehen viholliset hallitsevat tätä pelon avulla. Pelko itsessään on tietenkin Batmanin alaa. Alun tapahtumat ja lopun dialogi näiden hahmojen kesken liittyvät molemmat pelon karkoittamiseen vihalla.

Tietenkään jatko ei ole muuta kuin kokoelma selityksiä Yön ritarin taustamaailmalle, sankareiden poissaololle ja lopulta päätös sille. Sellaisena se ei koskaan olisi voinut nousta alkuperäisen rinnalle. Sitä ei myöskään tee Yön ritarin maailmaa pohjustava All-Star Batman and Robin Boy Wonder, jota on tuoreeltaan nähty DC-spesiaalin numeroissa.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun poikkesin voimakkaasti itselleni asettamasta ohjenuorasta, jonka mukaan arvostelujen tulee olla riittävän selkeitä myös satunnaisille vierailijoille, ei ainoastaan harrastajille. Kuinta teksti tällaisena toimi? Onko järkeä tuoda sitä tässä muodossa etusivulle ja avata pidemmälle täällä foorumin puolella? Kaikki kommentit ja kritiikki on tervetullutta. Tekstiä voi ruotia myös ilman sisällön kommentointia syvemmin täällä.

Illodiini

  • Multikeskinkertaisuus
  • Jäsen
  • Viestejä: 803
  • #MeTammelat
Vs: Batman
« Vastaus #160 : 07.07.2008 klo 19:06:34 »
Lapsekas ja asiantuntematon heittosi taannoin Pratchettista sai minut jokseenkin kypsymään niinkuhei-nillittäviin arviointeihisi. Ja Millerin Yön Ritarin Paluun kohdallakin lienet kuin Indiana Jones pyramidin varjossa. Jätä aikalaisarviot aikuisemmille.

Toki olen siinä samaa mieltä, että Millerin Batman on yksi viime vuosikymmenien merkittävimmistä teoksista. Muistan hyvin kun luin sen ensi kerran 80-luvulla, ensin lehtinä suomeksi, sitten kokoomana englanniksi. Huikea visio, joka lienee vaikuttanut(tai sitten päinvastoin)Robocop-elokuvan tyyliin vahvasti. Molemmat tulivat tai olivat teon alla suunnilleen samaan aikaan(YRP 1986 ja RC 1987). Hämärästi muistelen Verhoevenin ja Millerin sittemmin työskennelleen yhteisissä projekteissa vaihtelevalla menestyksellä.

Illodiini
"There's nothin' wrong with bein' a son of a bitch."

-- Gaspode the wonder dog (Terry Pratchett, Moving Pictures)

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 084
Vs: Batman
« Vastaus #161 : 07.07.2008 klo 20:22:35 »
Jätä aikalaisarviot aikuisemmille.

Mikäli "aikalaisarviossa" olit eri mieltä kanssani jostain asiasta, anna kuulua. Erityisesti juuri omat tulkintani ja arvioni muiden silmin tarkasteltuna kiinnostavat, ne kun ovat käytännössä tämän arvostelun pihvi. Ilman sitä panosta tämänkaltaisen arvostelun anti olisi lähinnä juonikuvauksen tiivistämistä ja painoasun kommentointia. Siihen tapaan homman voi hoitaa tavanomaisen julkaisun yhteydessä, Yön ritarin kaltaisen teoksen tapauksessa sellainen käsittely olisi riittämätöntä. Yleisesittelyn vetäminen yhtään yleisemmällä tasolla olisi jo kai Wikipedian referointia, ei oman tekstin tuottamista. Sellaiseen en suostuisi edes pyynnöstä.

Mitä mielipiteisiin tulee, tavoitteena ei tietenkään ole olla yhtä mieltä arvosteltavasta kohteesta tai sen merkityksestä. Mikäli sinua nyppii aikaisemmista teksteistäni se, että Terry Pratchett on mielestäni roskaa, joudut vain hyväksymään asian.

Pidetään jatkossa tämä ketju Yön ritariin liittyvässä keskustelussa, Pratchett ja muu asiaan liittymätön kuuluvat omiin ketjuihinsa.

Jyrki Vainio

  • Mielikuvittelija
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 615
  • Kvaak!
Vs: Batman
« Vastaus #162 : 07.07.2008 klo 21:57:42 »
Onpas hienosta sarjakuvasta tehty poikkeuksellisen ruma ja tyylitön kirja. Selailin sitä Akateemisessa ja hämmästelin ensin kantta ja sitten oheismateriaalisivujen jne. kuvitusta. Outoja, räikyviä värejä tyyliin DK Strikes Again. Eivät kuvasta ollenkaan tämän julkaisun sisältöä, minun mielestäni - ja voivat jättää asian harrastajankin tähän kirjaan tarttumasta.
Näissähän on varmaan menty joko jenkki- tai ainakin kansainvälisen formaatin mukaan, eikä kyse ole siis suomalaisista toimituksellisista valinnoista. Mutta hiukan ne ihmetyttävät silti.
Sarjakuvana olen itse tämän teoksen vannoutunut fani ja se löytyy hyllystä jo suomalaisena lehtiversiona (1987), trade paperbackinä 80-luvun lopulta ja vielä nahkakantisena deluxe-versiona. Harmittelin jo etukäteen ajatuksella, että jos tästäkin tulee kovakantinen suomi-laitos, niin noinkohan sekin täytyy vielä kokoelmiin saada. Miellyttävämmän näköisen laitoksen kohdalla houkutus olisi ollut suuri - mutta tämän toteutuneen oudot ratkaisut tekevät hyllyyn jättämisen itselleni valitettavan helposti.
(Mutta sarjan sisältö on toki täyttä rautaa, joten suosittelen ilman muuta tutustumista niille, joilla tätä ei vielä monena kappaleena itsellä ole).

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 084
Vs: Batman
« Vastaus #163 : 07.07.2008 klo 22:30:26 »
Selailin sitä Akateemisessa ja hämmästelin ensin kantta ja sitten oheismateriaalisivujen jne. kuvitusta.

Kuten arvelitkin, valinnoista ei ole syyttäminen Egmontia. DC tarjoilee teosta tällaisenaan ja ainakin saksalaiset ovat saaneet omansa samanlaisena kuin suomalaisetkin.

Jaksojen välisivut ovat myöhempää Milleriä ja tyyliltään todellakin jatko-osan mukaisia. Itsekin hieman harmittelen asiaa, mutta kuittasin asian arvostelussakin niin, että oheismateriaali on merkityksetöntä.

Itse en ole koskaan omistanut muuta kuin vuoden 1987 lehtiversion. Salatut sodat, Valtakunta ja voima sekä muut uusintajulkaisut ovat olleet mielestäni kyseenalaisia, enkä niitä juuri ole noteerannut. Yön ritari ansaitsee uusintajulkaisun jo lähes siitäkin syystä, että se kuuluu suomennetun Vartijoiden rinnalle hyllyyn. Uusille lukijoille tämä lienee tajunnan räjäyttävää materiaalia, eikä haittaa vaikkei DC:n hahmoja ennestään tuntisikaan. Itsekin olin ennen vuotta 1987 lukenut vain satunnaisia DC-tarinoita, mutta Batman ja Teräsmies ovat käytännössä ikonien asemassa: niihin liittyy ennakkokäsityksiä, jotka takaavat Yön ritarille riittävästi momenttia jyrätä korvasta korvaan.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 793
Vs: Batman
« Vastaus #164 : 07.07.2008 klo 23:24:04 »
Arvostelu luettu.
En jaa kaikkia näkökohtia sillä vaikka Miller toki:
Lainaus
Yön ritari saa muistamaan, miltä tuntuu kun sydän hakkaa sarjakuvaa lukiessa. Kerronta ja aiheen käsittely iskevät kuin lyönnit. Lukija ymmärtää Millerin sanoman. Ei kuitenkaan älynsä avulla. Lukija tuntee sen.

mutta se on paitsi lukijoiden älyn myös Millerin kirjoittajanlahjojen aliarviointia.

Millerin Yön ritari ja Moore Gibbonsin Vartijat ovat tunneituimmat ja näkyvimmät tekijät mutta eivät hyperbolesta huolimatta ainoita syitä trendimuutokseen. Se ettei Mike Grell, Gil Kane, Walter Simonson, Howard Chaykin ja moni, moni muu ole suomessa kovin tunnettuja ei tarkoita etteikö panos olisi ollut näkyvä.

Dark Knight returns uudisti Watchmenin ohella sarjakuvan muotoa myös genrerajojen yli mutta siinäkin on historiallisia edeltäjiä, vaikka myönnettävä on että nykyinen angloamerikkalainen alternativesarjakuva on enemmän velkaa Gibbonsin,Millerin ja Mooren julakiasuille kuin Eisnerien ja Crumbien.
Ja tarkoitan juuri fyysistä muotoa.
Prestige format oli uutta ja ihmeellistä, mutta ei enää.

Siinä arvostelu osuu oikeaan että Yön ritari on kestänyt ajan hammasta erittäin hyvin, jos kohta sen poliittinen ja yhteiskunnallinen sisältö, juuri ajankuvaltaan.. no, monet muistavat millainen kylmä sota oli ja aito ydinsodanuhka.
Ja tässä mielessä nykyisin monelle nuoremmalle lukijalle puhtaasti kerronnallinen elementti ilman mitään sen merkittävämpää.
Siinä mielessä Yön ritari iskee jälleen on itse asiassa täydellinen toisinto:
DK oli kylmän sodan fasististen arvojen tulkki ja keskittyi siihen mitä sarjakuvat olivat parhaimmillaan, ei vesitettyinä.
DK2 on täsmäpommien ja mediavyöytyksen jälkeisen terrorinvastaisen sodan fasististen arvojen tulkki ja keskittyy siihen mitä sarjakuvat myös olivat parhaimmillaan, ei vesittettyinä.
Molemmat ovat sisäisesti loogisia ja lajityyppin perehtyneelle täynnä hienoja ristiviittauksia.


Yön ritarin ilmeisisin rinnakkaisteos:Ensimmäinen vuosi omaa värimaailman joka kestää nykyisen painokäytännön paremmin, tämä kovakantinen on hieman turhan kirkas Yön ritari.
Burtonin elokuvien painotus on toki oikeutettu, mutta kontekstissa: se mikä niissä toimi tuli Milleriltä, tappavasta pilasta, O'Neill -Adams-Englehart-Rogersilta ei Burtonilta.

Ja koska Jiksi itse avasit väylän: Jos Sin cityllä ei ole enempää annettavaa kuin kaksi lukukertaa et ole keskittynyt lukemiseesi riittävästi.
Tai sitten sinua vaan ei voi auttaa.
Tasoja on, mutta aina ne eivät ole vain ne jotka näkyvät suoraan pintaan.
Mutta ehkä juuri Sin cityjen varjo saa painottamaan miten rikollisuus hallitsee Yön ritarissa, vaikka juuri näinhän ei ole...