Kirjoittaja Aihe: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat  (Luettu 61211 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Secos-Bill

 • Jäsen
 • Viestejä: 871
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #105 : 23.01.2021 klo 18:57:01 »
Heitän tähän klassisen lauseen: kaikki on television syytä.

Minusta sarjakuvalehtihyllyt ovat pienentyneet samaa tahtia kuin TV-kanavien määrä on kasvanut. Kilpailevat ehkä molemmat samasta tarinansa kuvina haluavasta yleisöstä.

Kun 70-luvulla oli vain kaksi TV-kanavaa, jotka lähettivät ohjelmaa 18.00-23.00., eikä kenelläkään ollut videoita, niin parhaina vuosina jo pelkästään Korkeajännityksiä tuli:
Viidakon-, Aavikon-, Ilmojen-, Avaruuden-, Agentti-, Merten-, Lännen- ja tavallinen Korkeajännitys. Sekä Siivet.

Joku noista taisi olla sellainen, että ei tullut joka kuukausi ja normisarjaa taisi tulla kahdesti kuussa, mutta parhaina vuosina tuli varmaan sata Korkkaria.
Siihen sitten vielä päälle ne kaikki kuukausittaiset lännenpokkarit. ( Lännentarinoitahan tuli tekstivihkosina ja pokkareinakin aivan tolkuton määrä joka kuukausi, takuulla yli kymmenen sarjaa. )

Mikael Mäkinen

 • maziwapp
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 1 343
 • Ostapa kuule sarjakuvaa.
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #106 : 23.01.2021 klo 19:21:06 »
Revontulen sotasarjakuvat on tähän mennessä ollut joka vuosi listoilla kun uusi albumi on tullut, ja niinä vuosina kun on tullut useampia albumeita niin kaikki ovat listoille asti päässeet. Jopa uusintajulkaisut ovat päässeet top 20-listalle.

Jotenkin on siis vaikea kuvitella että että myynti olisi tippunut alle viidensadan, kun esim. 2018 myytiin 1490 kappaletta ja vuonna 2019 myytiin 1600 kappaletta.

Mutta tuonnehan kai täytyy tiedot myynneistä ilmoittaa itse, joten ehkä se selittää poistumisen listoilta.

Antti Peltola

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 3 132
 • Vol. 4
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #107 : 23.01.2021 klo 19:54:11 »
Olikos tossa jotain tilastointitavan muutosta, kun 2012-13 myynti tippui 65 tuhannella?

Aiemmissa viesteissähän ne myydyt julkaisut on kerrottu. Vuonna 2012 ilmestyi yksittäinen julkaisu (Piitles), joka myi paljon. Ilman sitä kyseisen vuoden kokonaismäärä olisi odotetulla laskevalla tasolla. Nousut ovat tulleet jonkin uuden julkaisusarjan aloittamisesta (Kiroileva siili, Fingerpori, Finnish Nightmares), joiden myynti hiipuu ajan myötä tavanomaiselle tasolle.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 667
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #108 : 24.01.2021 klo 09:49:27 »
Heitän tähän klassisen lauseen: kaikki on television syytä.

Minusta sarjakuvalehtihyllyt ovat pienentyneet samaa tahtia kuin TV-kanavien määrä on kasvanut. Kilpailevat ehkä molemmat samasta tarinansa kuvina haluavasta yleisöstä.

Kiitos. Olet varmasti oikeassa osittain.
Toisaalla mainittiin jo pelit ja internet osasyynä myös.

Videot,televisio ja netti ovat jo moneen otteeseen " tappaneet" kirjojen lukemisen. Ja luonnollisesti ajaneet yhteiskunnan perikatoon ja kurimukseen koska perinteiset arvot ja ihan koko moraali© ovat sitä mukaa tuhotut.
(On, on sarkasmia)

Maailma muuttuu, sarjakuva sen mukana.

Luvut eivät ehkä mieltä ylennä mutta tämä on kotimaisten myynti, siihen lehtipisteiden taskarit ja kirjakauppojen ja markettien käännösmyynti , erikoisliikkeiden ulkomaisten nimikkeiden myynti, nettikauppojen ulkomaisten myynti ja digisarjakuva.
Osa itkee Kekkosen ajan perään kun tarjonta oli mitätöntä ja yhtenäiskulttuurin selkäranka oli paitsi erilaisuuden nujertaminen myös se ettei tarjontaa ollut.

Valikoima on runsaudensarvi, eritoten jos osaa muutakin kuin Suomea ja Lontoota.

Kirjallisuuden puolella ja musiikissa on sama tilanne. Isot ylläpitävät alaa. Kaari Utrioiden ja Ilkka Remesten takia löytyy niiden pienempien myyntinimikkeiden tekijöiden töitä se yksi tai kaksi, sarjakuvassa sama.
Sitten on näitä lajinsa sankareita.
En ole iso Fingerpori fani mutta Jarla tekee Täysi Käsi kustantamon kautta kulttuuritekoja, kuten Apollo aikanaan, Zum Teufel/Lempo ja monet monet muut.

Ne uudet teokset eivät myy ehkä tuhatta kappaletta mutta ne julkaistaan ja vaikka minusta osa on turhia eikä nappaa ollenkaan joku muu löytää oman juttunsa.

Myynti ja raha ovat osa kuviota, muttei kaikki kaikessa.
Kauppojen ja markettien on valittava sitä mikä myy, mutta tilaavat asiakkaalle mitä haluaa.
Jokainen voi tukea mitä haluaa ja siten osaltaan tukea koko kenttää vaikkei olisikaan valtavirran mukana uiva.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 045
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #109 : 24.01.2021 klo 10:17:35 »
Kuten edellä on todettu, valopilkkuja löytyy kuten nettisarjakuvat, pienkustantajat, joukkorahoitukset, omakustanteet sekä ulkomaiset kustantajat ja alustat, mutta kylmä totuus on, että Suomessa kustannetun sarjakuvan myynti laskee koko ajan niin euroissa, kappale- ja nimikemäärissä kuin se kuuluisa lehmän häntä.

 
« Viimeksi muokattu: 24.01.2021 klo 10:19:22 kirjoittanut Lurker »

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 667
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #110 : 24.01.2021 klo 11:04:44 »
Syytkin on lueteltu.
Television, videoiden, suoratoistojen ja internetin vaikutus, ja nähdäkseni ennen kaikkea sarjakuvalehtien alasajo.

Ja myös ikärakenne. Sarjakuvan suurkuluttajia ei synny edellämainituista syistä vastaavasti lisää.
Toki heillä täysi-ikäisinä on eri lailla tuloja ja suurempi vapaus hankkia varoillaan sarjakuvia, mutta myös jälkikasvua, asuntolainaa ja maksavat omat kulunsa muutenkin.
Kirjojen ja levyjen puolelta tuttu ilmiö kuinka halutuista ja harvinaisuuksista tuleekin niitä joista on ylitarjontaa.


Joka asiaan kuuluu tietenkin syyllisten etsintä ja syyttömien rankaisu mutta kun jokainen tajuaa että ollaan sudenkuopassa lie tärkeämpää käydä läpi miten päästä sieltä pois kuin voivotella inhaa tilannetta.

Minusta ainoa looginen ratkaisu on kunkin kykyjensä mukaan hankkia sitä sarjakuvaa josta pitää. Tehdä kirjastoissa hankintaehdotuksia, antaa sarjakuvia lahjaksi rahan tai lahjakorttien sijaan. Ja kun kirjakaupassa kysytään miten voi auttaa kysyä sarjakuvaa jonka aikoo ostaa ja jos ei ole hyllyssä: tilata sen tai ilmoittaa että ostaa sen kilpailevalta kirjakaupalta jolleivät tilaa.

Ja tulosten syntyminen vie aikaa. Jos lasku on ollut tasaista 2010-luvun pysyvä näkyvä käänne parempaan ei tapahdu vuodessa eikä kvartaalissa.

Mutta tämä on asia johon jokainen voi vaikuttaa. Keskustelufoorumin idea on että vastakommenttien ja ajatuksellisten aukkojen ja parempien ehdotusten kautta koetetaan löytää ratkaisu.
Totta kai periksiantaminen ja luovuttaminen ovat ratkaisuja nekin, itse en moista pysty hyväksymään.

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 600
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #111 : 24.01.2021 klo 11:32:43 »
E-kirjoina voisi hyvin julkaista sarjakuvia enemmän. Okei, isot albumit sopivat huonosti tabletinkin näytölle, mutta pokkarikokoiset sopisivat aivan hyvin.

Piti tehdä aikoinaan artikkeli sähköisistä sarjakuvista, kun kuvittelin että ne yleistyvät. Mutta kun ei ollut liiemmälti materiaalia, niin jäi tekemättä.

Voin kyllä tehdä myöhemmin jos tilanne muuttuu.

Dylan Dog suomeksi tabletille! Italiaksi mulla on yli 200. Ranskapohjalta pääsee jyvälle, uudemmissa onkin sitten enemmän tekstiä kuin alkupäässä. Giuda ballerino!

haplo

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 1 540
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #112 : 24.01.2021 klo 12:10:42 »
Pokkarikokoista sarjakuvaa vasta jouduin lukemaan tabletilla, kun Chainsaw Manin arvostelun kirjoitin Animeen. Lukukokemus muutoin hyvä, mutta selaaminen oli vaikeaa.

Ei digitaalisen sarjakuvan tulo tässä tilanteessa kuitenkaan mitään pelasta, sillä sarjakuvien lukutaito Suomessa on myyntilukujen perusteella aika alhainen. Ihan uudentyyppinen lukutapa alustoineen ja markkinointeineen ei liene ilmaista. Mistä siis saada tarpeeksi ostajia kun ostajakunta hajautunut ja loppuja suurinta osaa suomalaisista ei kiinnosta?

Tärkeämpää lienee saada kysyntä ylipäänsä kasvuun ja tähän on Curtvile hyvin esittänyt keinoja. Jos joku kustantaja kuitenkin yrittää digisarjakuvaa laajemmin suomeksi, niin eihän se minulta pois ole, mutta vaikea vain nähdä, miten sen saisi kannattavaksi nykyisessä tilanteessa.

(Tunnustan olevani osa ongelmaa, sillä viime vuoden ostetuista suurin osa oli englanniksi tai käytettynä ostettua. Tämän vuoden tavoitteena olisikin ottaa muutama suomenkielinen mangasarja julkaisuissa kiinni ja nimenomaan uusina pokkareita.)

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 045
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #113 : 24.01.2021 klo 13:21:05 »
Viime vuotta edeltävänä vuonna sarjakuvan osuus kustannusalan kakusta oli 0,5 %, nyt siis vieläkin pienempi.

Sarjakuvafestivaalit voivat jäädä pitämättä tänäkin vuonna, jos korona ei hellitä. Toivottavasti sentään pidetään.

Mutta onneksi on Kvaak. Sekin auttaa osaltaan.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 667
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #114 : 24.01.2021 klo 14:28:08 »
Viime vuotta edeltävänä vuonna sarjakuvan osuus kustannusalan kakusta oli 0,5 %, nyt siis vieläkin pienempi.
Väheksymättä kvaakkia ja sarjakuvafestareita, koska molempia pidän tärkeinä, niin vaikka prosenttiluku on pieni
http://tilastokeskus.fi/til/jvie/2019/jvie_2019_2020-12-04_tie_001_fi.html
Ylläoleva taulukko kertoo kustannustoiminta kokonaissumman olevan 1,846 miljardia euroa. Pelkkien kirjojen olevan 526 miljoonaa euroa. Eli alamme on vähintään se kahden ja puolen miljoonan euron kenttä.
Ei paras mutta ei olematon myöskään.

Markku Myllymäki

 • Lyijykynän jatke
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 829
 • /* You are not expected to understand this. */
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #115 : 25.01.2021 klo 12:20:27 »
Kukin luo tästä aina oman mielipiteensä, joista kaikki ovat oikeita. Mutta itse olen pohtinut, että julkaisut aika paljon (tietenkin Disney-julkaisuja lukuun ottamatta, mutta pidän niitä omana kuplanaan) keskittyvät strippisarjakuvaan ja huumoriin. Epäilenpä, että jos sarjakuvanäkymä olisi ollut silloin kun olin nuori (ja dinosaurukset vaelsivat maan päällä) olisi ollut nykyisen kaltainen, en olisi ehkä itsekään kiinnostunut. Kyllä se action ja seikkailu oli innostavampaa, sitä oli silloin paljon. Nykyää sitä saa peleistä, ehkä.

Mutta ymmärrän kustantajia, ongelma on aika monisärmäinen.

Paperijulkaisujen vastustajiakin luonnonsuojelusyistä on; tosin se on vähän hassua -- paperijulkaisun hiilijalanjälki on painon jälkeen olematon, kun taas digitaalisten lukualustojen serverien pyöritys ei.
When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts,
there's no end to what you can't do.

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 245
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #116 : 25.01.2021 klo 14:27:35 »
Revontulen sotasarjakuvat on tähän mennessä ollut joka vuosi listoilla kun uusi albumi on tullut, ja niinä vuosina kun on tullut useampia albumeita niin kaikki ovat listoille asti päässeet. Jopa uusintajulkaisut ovat päässeet top 20-listalle.

Jotenkin on siis vaikea kuvitella että että myynti olisi tippunut alle viidensadan, kun esim. 2018 myytiin 1490 kappaletta ja vuonna 2019 myytiin 1600 kappaletta.

Mutta tuonnehan kai täytyy tiedot myynneistä ilmoittaa itse, joten ehkä se selittää poistumisen listoilta.

Oli kuulemma unohtunut kustantajalta lähettää mukaan. Jonnekin top kympin alapuolelle olisi sijoittunut, eli puolittunut myynti silläkin.

Toinen unohdus on Kamala luonto - Petojen jäljillä, joka myi 1300 kpl ja olisi sijoittunut yhdeksänneksi.

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 410
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #117 : 26.01.2021 klo 20:01:25 »
Kuuleman mukaan Minna Sundberg myi viime vuonna Kickstarterissa 4000 kappaletta SSSS:n kolmatta kirjaa.

Kampanjan sivulta käy ilmi hyvin yksityiskohtaisesti, kuinka moni on mihinkin tarjolla olleista vaihtoehdoista tarttunut. Osa osti sen kautta kaksi tai kaikki kolme julkaistua kirjaa, ja pieni osa meni sähköisessä muodossa.

Hyvä lisäys virallisia lukuja kauhistellessa on tosiaan myös tämä puoli, että perinteisten kanavien rinnalla on myös uusi, tilastoissa näkymättömiin jäävä osuus.

Kickstarter-kohteiden kaikkea tukemista ei näe kampanjan aikaisista tiedoista. Kickstarterissa on nimittäin olemassa myös onnistuneiden kampanjoiden jälkitukeminen. Sen aikana kampanjan tukijat muokkaavat pledge levelejään isommiksi, ja mukaan tulee myös kokonaan uusia tukijoita, siis alkuperäisen kampanjan ulkopuolisia. Olen kuullut Kickstarterin tekijöiltä, että tekijän kassaan kertyy usein vähintään neljännes tai viidennes lisää tässä jälkitukemisessa.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 836
Vs: Myydyimmät kotimaiset sarjakuvakirjat
« Vastaus #118 : 26.01.2021 klo 21:51:27 »
Olen kuullut Kickstarterin tekijöiltä, että tekijän kassaan kertyy usein vähintään neljännes tai viidennes lisää tässä jälkitukemisessa.

Hyvä tarkennus, ja linkittäessäni projektiin näkyi olevan vielä mahdollista hypätä mukaan.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 045