Kirjoittaja Aihe: Tex Willerin eri julkaisumuodot  (Luettu 78562 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

mitait

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 3
Tex Willerin eri julkaisumuodot
« : 03.08.2010 klo 12:14:24 »
Tervehdys!

Olen aikanani keräillyt Texiä vuodesta 1971 jonnekin 90-luvulle ja nyt viimeaikoina on herännyt taas kiinnostusta täydentää kokoelmaa. Nyt kuitenkin kun katselee valikoimaa, niin kaupassa on tätä nykyä perussarjan lisäksi ainakin maxi-texiä, kronikkaa, kirjastoa ja suuralbumia... siis mitä ihmettä nämä kaikki ovat? Onko mahdollisesti vielä jotain muitakin julkaisuja mihin en vielä törmännyt?

Koitin etsiä netistä jotain selkeää listaa eri julkaisuista ja niiden sisällöistä, mutta eipä sellaista tuntunut ainakaan helposti löytyvän. Teillä kun tietoa täällä löytyy niin kertokaapas nyt siis lyhyesti, mitä nuo kaikki uudet julkaisut oikein sisältävät ja onko niissä minkä verran mahdollisia päällekkäisyyksiä toistensa ja perussarjan kanssa?

- Tiedoista kiitollinen


Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 092
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #1 : 03.08.2010 klo 12:56:27 »
Kronikat ovat uusintajulkaisuja, jotka kokoavat kaksi aiemmin suomennettua numeroa yksiin kansiin, alkaen aina vuodesta 1971. Julkaisuja ei ole millään muotoa kaunisteltu, joten ne näyttävät vikoineen kaikkineen samalta kuin ensimmäisellä kerralla julkaistunakin. Tällä hetkellä ollaan vuodessa 1975.

Kirjastot ovat värillisiä, suurikokoisia julkaisuja, joissa julkaistaan kronologisesti kaikki tarinat, alkaen aivan ensimmäisestä koskaan tehdystä Tex-seikkailusta.

Suuralbumit ovat suurikokoisia julkaisuja, joiden sivuilla saatetaan esittää jo vakiosarjan sivuilla nähtyjä Tex-seikkailuja. Alkujaan ne on kuitenkin tuotettu juuri tällaisiksi suurikokoisiksi julkaisuiksi.

Maxi-Tex vastaa suuralbumia, mutta ne on alkujaan tarkoitettu pienempään sivukokoon ja niitä on myös vähemmän esitetty vakiosarjojen sivuilla.

Kovakantiset julkaisut ovat sitten aina yksittäistapauksia.

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 835
 • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #2 : 03.08.2010 klo 13:46:48 »
Päällekkäisyyksiä siis löytyy jonkun verran. Perussarjan ns. liuska-ajan tarinat esitetään siinä toista kertaa. Kirjastossa tulee siis kolmas kierros. Suuralbumissa on puolisen tusinaa tarinaa, jotka ovat alkujaan olleet jo perussarjassa, mutta tämä uusiminen aina mainitaan kussakin julkaisussa, kunhan vaan tarkasti lukee.

Kronikat ovat siis uusintaa puhtaimmillaan.

Maxit ovat melko 'uusintavapaat' paria poikkeusta lukuun ottamatta. Isoin poikkeus tästä säännöstä on Oklahoma, joka aikoinaan oli perussarjassa kolmessa osassa ja hiukan saksittuna.
"Tex-tieteen yli-morisco"

mitait

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 3
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #3 : 03.08.2010 klo 14:13:43 »
Päällekkäisyyksiä siis löytyy jonkun verran. Perussarjan ns. liuska-ajan tarinat esitetään siinä toista kertaa.

Jäiköhän tuosta jotain pois? Siis missä julkaisussa nuo ns. liuska-ajan tarinat esitetään nyt toista kertaa?

Olenko ymmärtänyt oikein, että noita liuska-ajan tarinoita olisi ollut mukana myös jossain uudemmissa perussarjan numeroissa? Jos niin kuinka kattavasti?

Näin nopeasti kuulostaisi siltä, että kokoelmaa kannattaa jatkaa perussarjan osalta + kirjastosta koota ainakin nuo ennen 1971 julkaistut tarinat ja maxi-texit sitten myös mahdollisesti. Kronikat taas tarjonnevat apua muutamien puuttuvien ja muuten huonokuntoisten alkuvuosien numeroiden osalta... vai onko niin, että kirjastoissa nämä alkuvuosien tarinat tulevat mahdollisesti pian tarjolle parempilaatuisina?

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 835
 • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #4 : 03.08.2010 klo 14:37:27 »
Jäiköhän tuosta jotain pois? Siis missä julkaisussa nuo ns. liuska-ajan tarinat esitetään nyt toista kertaa?

Olet oikein ymmärtänyt. Vuonna 1998 alkoi perussarjassa toinen kierros Texin seikkailuja ihan alusta lähtien. Vieläkään ei olla päästy ihan siihen kohtaan, kun liuskat aikoinaan loppuivat. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että perussarjassa ilmestyy 16 numeroa, kun taas emämaa Italiassa 12 numeroa. Neljään numeroon pitää kehitellä siis jotain muuta. Ja tämä 'muu' on joko liska-ajan uusintoja, aiemmin julkaisematta jääneitä tarinoita tai ns. almanacco-tarinat (joka on Italialainen erikoisjulkaisu, jossa julkaistaan kerran vuodessa laajojen artikkelien kera n. 100-110 sivuinen, uusi tarina).

Ehdottomasti kannattaa hommata kaikki suuralbumit ja maxit! Uusintoja niissä on aika vähän, ja ainakin tarinat tulevat paremmin oikeuksiinsa näissä formaateissa.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Asko AA

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 677
 • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #5 : 03.08.2010 klo 15:38:24 »
Kovakantiset julkaisut ovat sitten aina yksittäistapauksia.

Kovakantisista sen verran, että vaikka ne ovat yksittäisiä opuksia, niillä on sijansa myös Kronikka-jatkumossa:
Luurankoylänkö on jopa nimetty krediittisivulla Kronikaksi 20b. Sen seikkailut (numeroista 4-6/1974) jäivät välistä näköispainosten Kronikka-sarjasta.
Samoin käynee Mefiston pojan (4-7/1982) kanssa aikanaan.
Muistojen polulla on perussarjasta irrotettu värillinen juhlaseikkailu, jonka bonuksena oleva kuvitettu Tex-romaani oli Italiassa ko. numeron erillisinä kylkiäisenä.

Kronikka-jatkumosta irrotetaan seuraavaksi suuri suosikkiseikkailu Traaginen risti (2-4/1976), jonka julkaisemisesta kovissa kansissa päätettiin lopullisesti tänään.
Jouluksi pitäisi ehtiä.
« Viimeksi muokattu: 03.08.2010 klo 16:05:19 kirjoittanut Asko AA »
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 092
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #6 : 03.08.2010 klo 15:54:11 »
Kronikka-jatkumosta irrotetaan seuraavaksi suuri suosikkiseikkailu Traaginen risti (2-4/1976), jonka julkaisemisesta kovissa kansissa päätettiin lopullisesti tänään.

Hyvä, että täydensit, itse olin hieman laiska vaikka muistin kyllä Luurankoylängön siirtyneen Kronikoiden sivuilta omaksi julkaisukseen. Vaan saatiinpa ohessa lännenharrastajia taatusti miellyttävä uutinen, kun tuo klassikkotarina saa kovat kannet!

Hannu

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 284
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #7 : 03.08.2010 klo 20:46:14 »
Kuulostaa hyvältä, joulu on siis taas tänä vuonna!
Kaikki on miltä se kulloinkin näyttää

Mosabacka

 • Jäsen
 • Viestejä: 709
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #8 : 03.08.2010 klo 23:54:51 »
mitaitille vielä...

Alan texistit ovatkin jo naputelleet ahkerasti, mutta sotkeudunpa minäkin tähän.

Alkuperäisiä sarjoja on Italian päässä vain neljää erilaista:

1) Albo mensile = Italiassa kuukausittainen, Suomessa 16-numeroinen perussarja. Italian tapaan Suomessakin aloitettiin liuskoina (Liuskat siis 1953-1965, perussarjaa 1971 alkaen). Perussarjaksi kutsutussa on julkaistu 2000-luvun taitteesta lähtien perustarinoiden lisäksi myös liuska-ajan tarinoita klassikkoina, osa suuralbumien tarinoista pienennettyinä (-96--01, 8 tarinaa), yksi maxi-texin tarina (Oklahoma 1995) ja viime vuosina myös Almanacco-sarjaa. Huomionarvoista on se, että Suomi-sarja ei ole noudattanut kronologista eli italopään järjestystä.

2) Albo speciale = Italiassa kerran vuodessa ilmestyvä suuralbumi, Suomessa aluksi perussarjassa pienennettyinä, myöhemmin kaikki julkaistuna myös a4-muodossa. Sisältää vierailevia piirtäjiä, kaiken kaikkiaan loistava sarja. Ehdotonta keräilykamaa! Jotkut ovat jättäneet ostamatta suuralbumeista perussarjassa ilmestyneet 8 tarinaa, mutta kukin tyylillään.

3 Maxi = Italiassa kerran vuodessa ilmestyvä pönäkämpi lukupaketti, Suomessa sarjaa on täydennetty ennen julkaisemattomilla vanhoilla tarinoilla. Mahtavia tarinoita!

4 Almanacco = Italiassa kerran vuodessa ilmestyvä yhden normi-texin mittainen tarina, julkaisu sisältää myös artikkeleita (1994 vuodesta alkaen eli almanaccoja on ilmestynyt nyt Italiassa 14). Suomessa almanaccoa on julkaistu perussarjan sisällä.

Näihin neljään sarjaan perustuvat kaksi muutakin eli Suomessa ilmestyvät kronikka- ja kirjastosarja. Kronikoista on hyvät selvitykset aikaisemmissa viesteissä. Kirjastosarjaan vielä lisätäsmennyksiä. Italiassa haluttiin julkaista Albo mensileä eli perussarjaa värillisinä isoina kirjoina. Suomessa on ilmestynyt nyt neljäs numero, Italiassa mennään yli sadassa. Suomen perussarjassa sisältäen liuskat ei edetty alkuperäisessä järjestyksessä, vaan hypittiin runsaasti ja jätettiin väliin tarinoita. Kirjasto korjaa nämä virheet. Värillisyydestä on poikkeaviakin mielipiteitä. Todellisten fanaatikkojen keräilysarja.

Italian neljää sarjaa voi tarkastella sivulta Italian kustantamo ja suomenkielisiä voi tsuumailla perunamaasta (huomaa myös kansikuva-osiot). Ainoastaan Almanaccoja ei voi tarkastella perunamaasta (tein joskus listan almanaccoista, mutta se on jonkun tex-ketjun syövereissä), mutta muutoin saat hyvin selville kaiken haluamasi Tex Willer -tarinoiden päällekkäisyyksistä sekä kysymyksiin mitä, missä ja milloin.

PS: Sitten se, mitä haluaa, määrittää sarjojen ostamisen laajuuden. Suosittelen kuitenkin muiden tapaan perusarjan keräämisen lisäksi suuralbumeita ja maxeja. Makuasiaksi jää, jättääkö niistä joitakin päällekkäisyyden vuoksi ostamatta. Itse pidän kirjastosta ja kronikatkin on tullut ostettua, mutta keräilijä hankkii kaiken päällekkäisyyksistä piittaamatta.

PS2: Kiitokset AA:lle mieltä lämmittävästä tiedonannosta liittyen seuraavaan kovakantiseen.
kehittyvä willeristi

mitait

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 3
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #9 : 04.08.2010 klo 13:21:49 »
Kiitoksia paljon tyhjentävistä vastauksista, homma tuli nyt mukavasti selväksi ja eilen tarttuikin jo paikallisesta marketista löytynyt maxi-tex mukaan iltalukemiseksi. :)

mkivimaki

 • Willeristi
 • Jäsen
 • Viestejä: 629
 • Hari hari, Aryman!
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #10 : 04.08.2010 klo 13:47:42 »
Tässä vielä linkki sivustolle, josta näet kaikki ilmestyneet willerit:
http://www.perunamaa.net/sarjakuvat/
Tuolta valkkaat Eurooppalaisten alta Willerin....

*Mika*

 • Jäsen
 • Viestejä: 184
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #11 : 04.08.2010 klo 15:42:04 »
Olen aikanani keräillyt Texiä vuodesta 1971 jonnekin 90-luvulle ja nyt viimeaikoina on herännyt taas kiinnostusta täydentää kokoelmaa...

Aina voi aloittaa keräämisen uudella innolla  ;D

Itse keräsin Texiä pikkupojasta lähtien (noin vuodesta 1984) muistaakseni vuoteen 1997 saakka. Kerääminen oli jäissä vuoteen 2003 saakka. Tuolloin innostuin Texeistä uudelleen ja ostin Texit 1997-2003, ilmestyneet juhlakirjat ja kronikat ja tuolloin pari ensimmäistä jo ilmestynyttä Maxia, sekä puuttuvat texit vuosilta 1971-1973.

Yhtään ei kaduta toi comeback - päinvastoin  :P

Nyt onkin tullut kerättyä kaikki pokkarit, kovakantiset, maxit, juhlakirjat ja kirjasto - olikohan tossa kaikki  ??? Liuskat puuttuvat yhä, mutta kohtahan kaikki tarinat on uusittu!

Uutta Tex willeriä odottaa aina suurella innolla, kuului se sitten mihin sarjaan tahansa!

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 835
 • Hornan kekäleet!
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #12 : 04.08.2010 klo 18:13:47 »
Kronikka-jatkumosta irrotetaan seuraavaksi suuri suosikkiseikkailu Traaginen risti (2-4/1976), jonka julkaisemisesta kovissa kansissa päätettiin lopullisesti tänään.
Jouluksi pitäisi ehtiä.

Aaltoja, juhuu! Tuleeko uusi käännös? Linnosen käännös aikoinaan oli legendaarinen lentokonesuojineen...
"Tex-tieteen yli-morisco"

JyrkiV

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 2
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #13 : 25.09.2010 klo 14:19:17 »
Tässä vielä linkki sivustolle, josta näet kaikki ilmestyneet willerit:
http://www.perunamaa.net/sarjakuvat/
Tuolta valkkaat Eurooppalaisten alta Willerin....

Tuolla on mainittu erikoisjulkaisijen kohdalle "Kuuma iltapäivä" vuonna 2007 ja epävirallisissa julkaisuissa samanniminen vuonna 2003.

Onko 2003 vuoden julkaisu sama, vaikko jokin muu tarina, vai onko tässä virhe?

Mitä ylipäätään tässä kohtaa tarkoittaa tuo epävirallinen julkaisu? Julkaisijana joku ihan muu taho vai?

-J

ernotam

 • Tex Willer-suurkuluttaja
 • Jäsen
 • Viestejä: 355
Vs: Tex Willerin eri julkaisumuodot
« Vastaus #14 : 25.09.2010 klo 19:47:26 »
Tuolla on mainittu erikoisjulkaisijen kohdalle "Kuuma iltapäivä" vuonna 2007 ja epävirallisissa julkaisuissa samanniminen vuonna 2003.

Onko 2003 vuoden julkaisu sama, vaikko jokin muu tarina, vai onko tässä virhe?

Mitä ylipäätään tässä kohtaa tarkoittaa tuo epävirallinen julkaisu? Julkaisijana joku ihan muu taho vai?

Harrastelijoiden itse suomentama 'moniste/tulostus', jossa pelkkä kuuma iltapäivä-tarina.