Kirjoittaja Aihe: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista  (Luettu 80800 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 652
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #195 : 25.06.2017 klo 13:50:33 »
Kiitos, Jiksi.

Olisi mukavaa, jos arvokkaaseen indeksiin voisi lisätä aineistoa vaikkapa tuon kikan avulla. Edelleenhän sieltä puuttuu tietoa tekijöistä, alkuperäisjulkaisuista ja aiemmista julkaisukerroista. Esim. Manning tekijänä puuttuu Tarzan-lehdestä 3/69 (originaalina Tarzan 176). Ja esim. Jättikirja 1:een ja lehti 12/68:aan ei ole merkitty tarinoiden nimiä. Ja Liken uusia lehtien näköislaitoksia ei ole merkitty listaukseen. Ym. ym.

Korak Lahjakirja 1/1978:n (”Leijonamiehet”) alkuperä on sunnuntaisarjassa vuodelta 1972 (”Korak and the City of Xuja”). Tarzan Suuren erikoisnumero 3/1976:n (”Pahan palvojat”) originaali puolestaan on päiväsarja vuodelta 1971 (Tarzan and the Cult of the Mahar”). Tarkkoja strippejä en ole jaksanut tarkistaa.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #196 : 25.06.2017 klo 20:21:29 »
Olen nyt erottanut Tarzan-lehtien vuosikerrat 1980-1999 omalle sivulleen.

Tästä eteenpäin päivitän kaikki lisäykset sitä mukaa, kun niitä ilmoitatte.

Muistutetaan vielä, että olen käynnistänyt projektin ja päivitän listausta, mutta asun ulkomailla. Tästä syystä kaikki mahdolliset lisäykset ja korjaukset ovat Kvaak-yhteisön käsissä.

Kokonaan puuttuvat tiedot johtuvat yksinkertaisesti siitä, etten ole koskaan sitä omistanut, eikä kukaan ole minulle puuttuvia tietoja kertonut.

Julkaisuja ei tietääkseni puutu muuta kuin ne Aarnion uudet kirjat, jotka lisään myöhemmin.

Käytännössä uusi, vuosikerrat 1980-1999 sisältävä sivu on alkuperäisen sivun kopio. Alkuperäisen sisällysluettelon linkitys on päivitetty ohjaamaan ko. vuosikertojen osalta uudelle sivulle. Lisäksi oikeaan  kohtaan on lisätty selvitys asiasta. Uudella sivulla vuosikerrat 1964-1979 ovat saaneet saman käsittelyn.

Tämä ei ole järin elegantti ratkaisu, mutta se on selkeä ja yksinkertainen.

Tuo uusi sivu näkyy julkaisujärjestelmässä omana sivunaan (otsikkoon on lisätty viite "osa 2") ja siihen voi myös viitata suoraan. Olen julkaissut sen "menneisyyteen" ts. arkistossa se näkyy samalla päivämäärällä kuin alkuperäinen eikä turhaan nouse etusivulle.

Olen jättänyt päärakenteen linkityksen ennalleen siten, että uudelle sivulle päädytään linkkejä seuraamalla aina alkuperäisen sivun kautta eli tästä.

Karhu ja posetiivi -sarja on signeerattu S. Martinez. Varmaankin sitten Salvador Martínez.

Kyllä, lisäsin tämän. Kiitos!

Näytti puuttuvan listauksesta näiden lehtien tiedot:

Kaikki lisätty. Iso kiitos!

Edelleenhän sieltä puuttuu tietoa tekijöistä, alkuperäisjulkaisuista ja aiemmista julkaisukerroista.

Lisäsin mainitsemasi puutteet. Kiitos!

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #197 : 25.06.2017 klo 21:57:51 »
Lisäsin Aarnion opukset erikoisjulkaisujen listaan omana luokkanaan "Tarzan-näköispainokset". Tahdoin erottaa ne omakseen.

Listasin pikaisesti vain tarinat ja alkuperäisjulkaisut sekä merkitsin sen Manningin nimiin. Tuota voi sitten täydentää myöhemmin.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #198 : 26.06.2017 klo 01:50:42 »
Kerta kiellon päälle. Täydensin Tarzan-lehtien listausta 60- ja 70-lukujen osalta, lähinnä niin että vähintään kannen alkuperäisnumero on merkitty.

Tuolloin sisältö pääsääntöisesti vastasi kantta, mutta tarkemmat tiedot löytyvät Moogin arkistosta.

Käytin Moogin arkistoa verratessani GCD:tä vastaan, mitkä kansista ovat alkuperäisjulkaisun peilikuvia. Lisäsin myös Moogin arkiston alareunassa mainittuihin lähteisiin näiden lehtien osalta.

Se on varmaan sieltä puuttunut hieman samasta syystä kuin muut yleisluontoiset indeksoinnit, mutta onhan siellä kansikuvien lisäksi runsaasti näytesivuja.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #199 : 26.06.2017 klo 05:25:59 »
Korjaan virheeni kuuden vuoden takaa:

EDIT: Punaisen rubiinin salaisuus on merkintöjeni mukaan julkaisussa Tarzan 2/1974 (ei siis vuoden 1972 numerossa, kuten virheellisesti ilmoitin). Toivottavasti Severi ei kuusi vuotta sitten etsinyt turhaan väärää numeroa...

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #200 : 26.06.2017 klo 23:36:47 »
Lisäsin Tarzanin poika -listaukseen vuoden 1973 ja 1974 numeroja. Osa numeroista on sellaisia, joita ei Moogin arkistosta löydy.

Koska minulla ei näitä numeroja ole, linkitin ne jälleen GCD:n norjalaisjulkaisuihin, jotka ovat tarkemmin indeksoituja.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #201 : 27.06.2017 klo 03:50:14 »
Esimerkiksi pitääkö Kvaakin Tarzan-listaukseen pantu Tarzan 3/76:n originaali Tarzan 172 todella paikkansa?

Valitan sekaannusta, olin jo unohtanut mistä oli kyse ja vanhoihin muistiinpanoihini palattuani annan nyt tarkemman selvityksen asiasta.

Kyseessä on suomalaisjulkaisun tunnisteesta (sisäsivun merkinnästä "T172"), jonka olen nyt purkanut auki sinne listaukseen kuten muilla listaussivuilla olin tehnyt (Tarzan-lehtien kanssa oli säästettävä merkkejä julkaisujärjestelmän rajoitteesta johtuen).

Tässä tulee myös yleisesti indeksointiin liittyvää taustoitusta. Kestäkää mukana, koska asian pihvi tulee hieman hakemalla.

Tarzan-julkaisuissa on juokseva järjestysnumero.

Esim. Tarzanin poika 7/1975 -lehden sisäsivulla on merkintä "K79", mikä tarkoittaa järjestysnumeroa (Korak 79). Tämä on helppo tarkistaa, ja se todellakin on järjestyksessään 79. koskaan julkaistu Tarzanin poika -lehti.

Erikoisjulkaisuissa on oma järjestysnumeronsa. Tarzanin poika Suuri erikoisnumero on "KE6" eli Korak-erikoisjulkaisu 6.

Tämä on erityisen hyödyllinen, koska KE6 tarkentaa kyseessä olevan vuoden 1975 ensimmäinen julkaisu ts. Suuri erikoisnumero 2/1974 ja 2/1975 väliin sijoittuva julkaisu (se on käytännössä Suuri erikoisnumero 1/1975 vaikka nimeämiskäytännön osalta se poikkeaa muista).

Tarzanin osalta asia on mutkikkaampi.

Erikoisjulkaisujen osalta ei vielä suuria haasteita ole. Suuri erikoisnumero 4/1973 on "TE9" (Tarzan-erikoisjulkaisu 9), mutta erikoisjulkaisuja oli siihen mennessä jo julkaistu enemmän. Tässä mielessä numero lähinnä kertoo, mitkä julkaisut ovat kustantajan mielestä kuuluneet samaan sarjaan.

Kuitenkin Tarzan-lehtien tapauksessa asiat muuttuvat paljon mutkikkaammaksi.

Sampsan havaitsema ongelma johtui siitä, että julkaisujärjestelmästä johtuen koetin säästää merkkejä. Tämä johti siihen, että jossain vaiheessa search-replace-toiminto on vaihtanut muistiin merkitsemäni järjestysnumeron hämäävään muotoon (esim. Tarzan 12/1974 tapauksessa "T158" on vaihtunut muotoon Tarzan 158).

Tämä ei viittaa alkuperäisen lehden numeroon 158 vaan, kuten siinä jatkossa on merkitty, sisältö on Celardon päivittäissarjoja.

Kyseisiä merkintöjä näkyy koostamassani listassa vuosien 1974, 1975 ja 1976 numeroissa. Nyt ne on kaikki kauniisti merkitty suomalaisjulkaisun tunnisteiksi, eikä niitä enää voi sekoittaa alkuperäisnumeroihin.

Merkitsin näitä muistiin siitä syystä, että tuossa 70-luvun keskivaiheilla havaitsin, ettei järjestysluku Tarzan-lehtien osalta käyttäydy säännönmukaisesti ts. kasva yhdellä. Ryhdyin merkitsemään aiemmin vähämerkityksellisinä pitämäni merkinnät muistiin.

Koska muutin ulkomaille, ei minulla enää tuossa vaiheessa ollut mahdollisuutta kaivaa näitä merkintöjä jokaisesta numerosta ja koko juttu painui unohduksiin. Tämä voisi olla kuitenkin valaiseva harjoitus seuraavaksi kuvaamastani syystä.

Kun nyt useamman vuoden tauon jälkeen tutkailin GCD:n norjalaisten numeroiden indeksointia, huomasin norjalaisten harrastajien viittaavan näihin numeroihin jonkinlaisena "yhteiseurooppalaisena" tunnuksena.

En vielä kaivanut niin tarkasti, mutta tällöin esim. "T158" Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa olisivat kaikki yhteneviä sisältönsä osalta.

Williams- ja Semic-kaudella näin on mahdollisesti ollut. Tämä selittäisi sen, miksi numerot ovat Suomessa väärässä järjestyksessä ja väliin jää aukkoja.

Norjassa ja Ruotsissa julkaistiin Suomea enemmän lehtiä, joten Suomen numero ei siis olekaan järjestysnumero, vaan tunniste joka yhdistäisi täällä julkaistut lehdet Norjan ja Ruotsin "master-sarjaan".

Kuitenkin jo Williams-kauden loppupuolella on ykkös- ja kakkossarjan ensimmäisellä sivulla eri T-merkintöjä. Tällainen on vaikka Tarzan 4/1974, jossa Celardon stripit ovat "T135" ja Marshin seikkailu T74.

Ensimmäinen merkintä on siis oletettavasti täkäläinen lehden tunnus. Kakkossarjan tapauksessa kuitenkin viitataan alkuperäisjulkaisuun eli lehdessä esitetään ensimmäiset kahdeksan sivua lehdestä Tarzan 74 ("Tarzan Valkea puhveli" eli "Tarzan and the White Bull").

Koetan selailla norjalaisnumeroita tältä pohjalta.

Nimimerkki Raudan Manning-listasta täältä osuu silmiini Tarzan Suuralbumi 1985. Sen ei pitäisi sisältää Manningia. Vastaava norjalainen albumi ei sisällä Manningia, eikä Jiksikään ole merkinnyt häntä tuohon albumiin Tarzan-listauksessa.

Ei muistaakseni sisällä Manningia. Ensimmäinen tarina "Väijytys" on ilmeisesti meksikolainen seikkailu "El muerte de Tarzán" eli "Tarzanin kuolema".

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 652
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #202 : 28.06.2017 klo 20:53:35 »
Kiitos selityksistä, Jiksi. Mukavaa, että arvokas tietokanta täydentyy ja tarkentuu!

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #203 : 28.06.2017 klo 22:18:41 »
Kiitoksia kiittämisestä.

Kun nyt tuota indeksointia tarkastelin, niin olisihan siinä vielä parantamista. Syntaksi pitäisi yhtenäistää ja muotoilla paremmin, vähintään samaan malliin kuin erikoisjulkaisut.

Julkaisujärjestelmää ei ole tällaiseen ole tarkoitettu, joten koetan saada puuttuvat numerot mukaan ja sitten keksiä jonkin kompromissin esitystavan ja merkkirajoituksen välille.

Eräs Kvaakissa aktiivinen Tarzan-harrastaja on vihjannut, että hän on indeksoinut vuodet 1967-1975. Jos saan ne käsiini, vien ne järjestelmään.

Tämän jälkeen suurimmat puutteet olisivat enää vuosissa 1977-1979.

Kun mökeillä koluatte nurkkia, niin pitäkää silmät auki jos sieltä jotain vanhoja aarteita löytyisi.

Olisin kuvitellut, että Kvaakin jäseniltä olisivat tähän mennessä löytyneet ainakin nuo Marvel-materiaalia sisältäneet vuodet 1978-1979.

Kahdeksankymmentäluvulta puuttuisikaan enää hajanumeroita (kaikkiaan viisi), eli seuraavat:
* Tarzan 2/1980
* Tarzan 6/1980
* Tarzan 4/1982
* Tarzan 1/1983
* Tarzan 4/1984.

Erikoisjulkaisuista ainoa puute on Tarzan Joulualbumi (2/1989, Lehtimiehet Oy 1989), mikä olisi mukava sieltä kuitata valmiiksi.

Tarzanin poika -julkaisuja puuttuu sieltä täältä ja täydellisiä indeksointeja puuttuu siten, että vain päätarinan nimi on tiedossa.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #204 : 29.06.2017 klo 19:30:45 »
Erikoisjulkaisujen osalta lista on päivitetty seuraavasti:

* Taskukirja 2/1973 "Ruottiset rotat" on korjattu muotoon "Ruttoiset rotat"
* Tarzan Suuri erikoisnumero 1/1973 sisältää nyt kaikki kolme tarinaa
* Lisätty Tarzan Joulualbumin (2/1989) tarinat.
* Yhdenmukaistettu muotoilua ts. sulkumerkkejä, pilkutuksia jne.

Tämän päivityksen myötä lista kattaa kaikki erikoisjulkaisut ja kaikista on tarinat listattu.

Kuitenkin kaikki lisätarkenteet, kuten tiedot alkuperäisjulkaisuista ja kuvittajista on edelleen tervetullutta.

Nimimerkki Raudan Manning-listasta täältä osuu silmiini Tarzan Suuralbumi 1985. Sen ei pitäisi sisältää Manningia. Vastaava norjalainen albumi ei sisällä Manningia, eikä Jiksikään ole merkinnyt häntä tuohon albumiin Tarzan-listauksessa.

Palaan tähän vielä toistamiseen. Kuten totesin, ensimmäinen seikkailu ei ole Manningin jälkeä, sillä sen on tekijä (Dorante) signeerannut.

Bongasin Huuto netistä valokuvan sisäsivuilta, olisiko sitten julkaisun toinen seikkailu, kun opus näyttää olevan karkeasti ottaen puolesta välistä avoimena.

Ei se minusta Manningin jäljeltä näyttänyt, mutta on siinä samoja vaikutteita. Tämähän ei itsessään sano mitään, Manningin tyyliä jäljiteltiin aivan tarkoituksella.

Kuka tuntee asian niin hyvin, että osaa sanoa myös Manningin avustajien kynänjäljen perusteella jotain? Seuraako Rauta vielä tätä ketjua?

EDIT: Lisätty toinen bullet päivitettyihin kohtiin.
« Viimeksi muokattu: 29.06.2017 klo 19:40:53 kirjoittanut Jiksi »

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #205 : 29.06.2017 klo 20:43:20 »
Täydennetty myös Tarzan-lehtien listaa seuraavasti:

* Lisätty 10/1977
* Lisätty 4/1984 sisältämät tarinat
* Kansiin liittyvät tiedot ilmoitetaan nyt yhtenevästi
* Vahingossa mukaan livahtaneet koodit, joilla yhdistin tuntemattomien tekijöiden eri sarjoja toisiinsa on siivottu pois.

EDIT: Tarkennan viimeistä kohtaa siten, että ko. taiteilijat jäivät minulle nyt varmaan ikuisesti tuntemattomiksi. Käytin työstämisen aikana koodeja, joilla merkitsin esim. saman signeerauksen sisältäneet tarinat toisiinsa. Kun tekijä sitten selvisi, korvasin koodin tekijän nimellä.
« Viimeksi muokattu: 29.06.2017 klo 21:09:51 kirjoittanut Jiksi »

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #206 : 30.06.2017 klo 22:33:16 »
Korjasin Tarzanin 12/1989 ristiviittauksen itseensä (sama tarina julkaistiin 10 v. aiemmin numerossa 12/1979).

Tarzanin poika -listaa on myös päivitetty seuraavasti:

* Yhdenmukaistettu syntaksia
* Korjattu mm. DC:n Korak 55–56 (olivat lipsahtaneet Tarzan 55 ja 56).

Kuten todettua, olen lisännyt 70-luvun alkuun kannen lisäksi myös kanteen merkityn ensimmäisen tarinan nimen. Toisin kuin Tarzanin tapauksessa se myös pitää paikkansa.

Tarzanin kanteen merkitty tarinan nimi esim. 70-luvun loppupuolella oli usein kuin eri kääntäjän versio tarinan nimestä ts. sisäsivuilla tarinan nimi ei vastannut kanteen merkittyä.

Kun minulla ei ole kaikkia Korakin tarinoiden nimiä tiedossa, lisäsin viittauksen norjalaisten indeksoimaan numeroon. Tällä siis tahdotaan korostaa, että indeksointi on puutteellinen ja norjalaisten numeroista saa lisätietoa.

Toisinaan olen myös omistamieni lehtien tapauksessa linkittänyt norjalaisen numeron talteen siltä varalta, että harrastajat siellä suunnassa kaivavat lisätietoja esiin.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #207 : 01.07.2017 klo 01:37:13 »
Tarzan 10/1980 kansi ja ensimmäinen tarina olivat lipsahtaneet väärälle alkuperäisnumerolle, mutta nyt oikein.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #208 : 01.07.2017 klo 23:37:16 »
Erikoisjulkaisujen muotoilua on nyt hiottu, lähinnä tägityksen osalta. Ulospäin tämä näkyy maltillisempana sisennyksenä.

Sama muotoilu on ikään kuin kokeeksi viety 80-luvun osalta järjestelmään. Tarkoitus on lisätä sama muotoilu myös muihin listoihin, kun merkkimäärän ei pitäisi rajoittaa työtä.

Tägitys täytyy kuitenkin viedä julkaisujärjestelmään aivan käsityönä, joten aivan käden käänteessä se ei käy.

Totta on, että käyttämäni bibliografioista johdettu syntaksi on aivan kamalaa luettavaa. Silmä poimi jo muotoilua uusiessa pientä puuhaa myöhemmäksi.

Seuraava askel on tietysti lisätä ranskalaiset viivat, mutta muotoilujen kohentuessa tulisi miettiä myös muuttuneen yleisilmeen jälkeen vanhoja ratkaisuja uusista lähtökohdista.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Lista Suomessa ilmestyneistä Tarzan-julkaisuista
« Vastaus #209 : 02.07.2017 klo 22:40:33 »
Olen päivittänyt Tarzan-lehtien listaa seuraavasti:

* Lisätty vuosikertojen 1973 ja 1975 puuttuneet numerot
* Muotoilu on nyt sama kuin 80-luvun lehdissä.

Kiitos vuosien 1973 ja 1975 indeksoinneista kuuluu Petri Aarniolle!

Kun saan 1972 ja 1974 indeksoinnit, vien ne mahdollisimman pikaisesti sisään.

Olen jo saanut 1970–1971 indeksoinnit, mutta se jäänee viikon-parin päähän, sen verran raskasta näitä on yhdellä istumalla naputella.

Teen pienen tarkistuskierroksen 1973 ja 1975 osalta myöhemmin. Aarnio huomautti käyttäneensä aina alkuperäistarinan aloituslukua, vaikka lehdessä tarina olisikin alkanut keskeltä, usein muutaman stripin jälkeen. Koetan miettiä, miten näitä merkitsisi tuonne listaan.

EDIT: Muotoiltu myös Tarzanin poika -lehdet siten, että kaikki listat ovat siltä osin "samalla tasolla".
« Viimeksi muokattu: 02.07.2017 klo 23:39:50 kirjoittanut Jiksi »