Kirjoittaja Aihe: Pelisarjakuvat  (Luettu 18510 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 881
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #15 : 21.02.2010 klo 13:04:15 »
Ei varmaankaan. Noita peliharrastajille suunnattuja nettisarjoja kun on noussut kuin sieniä sateella ja ne ovat sitten jo oma genrensä.
Aivan ja sen genren nimi lienee Gamer comics. Itselläni tulee pelisarjakuva -sanasta mieleen ensimmäisenä sarjakuvat, joita ikään kuin pelataan (digitaalisesti tai kääntämällä julkaisusta tietty sivu esiin). Ketjun otsikoksi sopisikin mieluummin "peleihin pohjaavat sarjakuvat".

luovin segmentti onkin elokuvien ja kirjallisuuden sijaan pelien ja sarjakuvien maailmassa.
On mielenkiintoista miten Etelä-Koreassa tunnustetaan tämä. Siellä sarjakuvateollisuutta myös tuetaan osittain nimen omaan tästä syystä. Sarjakuva ruokkii rahakkaampia busineksia eli elokuva- ja peliteollisuutta.

Dungeons &Dragons ja Warhammer ovat myös saaneet sarjakuvalliset sovitteensa.
Ragnarök.

"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #16 : 09.03.2010 klo 21:12:40 »
Etusivulla on pelisarjakuvia käsittelevä artikkeli, joka yhtä lailla käsittelee myös peleinä tunnettuja sarjakuvia. Sarjakuvapeleille aloitin uuden ketjunsa, joten pitäydytään tässä pelisarjakuvissa.

Tarkennuksena vielä ketjun aloitusviestiin, kuten jo aiemmin totesin, että ketjua ei ole tarkoitettu yleisesti mille hyvänsä peliaiheisille sarjakuville (ts. gamer comics -genrelle), vaan lisenssin alaisille sarjakuvasovituksille kaupallisista peleistä.

Reima Mäkinen ansaitsee erityiskiitokset antamallaan kritiikillä, jonka perusteella hioin raakaversiossani huonosti esiin nousseet näkemykset nykyiseen muotoonsa. Reima ehti ruoskia minua myös termin ”pelisarjakuva” laajentamisesta yleiskieleen, koska minun myötävaikutuksellani sanan pitäisi esiintyä lähiaikoina radiossa. Olen kuitenkin eri linjoilla hänen kanssaan, koska se rinnastuu jo yleisesti käytettyyn ”pelielokuvaan”, ja onhan sana luontevampi kuin ”sarjakuvasovitus peleistä” tai ”peliin perustuva sarjakuva”.

Tässä on muutoinkin hyvä paikka rohkaistua keskusteluun siitä, kuinka pelikulttuuri, tai viihdekulttuuri laajemmin, vaikuttaa sarjakuvaan. Artikkeli toivon mukaan on näkemyksellistä tekstiä, mutta näkemykset ovat henkilökohtaisia tulkintojani, eikä niillä siten ole ennelta lainkaan kaikupohjaa.

Leveämmällä pensselillä voisin kenties maalailla rinnastamalla mangaa kohdanneen kehityksen mm. toimintaelokuvien nousuun, ja tieteiskirjallisuuteen levinnyttä verbaalista kielikuvien ilotulitusta. Kaikki näistä osuvat ajallisesti jossain määrin yksiin, joten mikä lopulta on pelikulttuurin vaikutusta ja mikä viihdekulttuurin murrosta, mene ja tiedä.

Tekstin lopussa kärjistetään näkemyksiä sarjakuvan tulevaisuudesta, mutta tietenkään en väitä pelikulttuurin olevan ainoa sarjakuvaan, edes shonen-mangaan, vaikuttava tekijä. Sarjakuvan kehitykseen vaikuttaa sen omien kehityssuuntien lisäksi viihdekulttuurin ja laajemmin kaikki kulttuuri. Mediaympäristöllä tarkoitan paitsi sanan sanakirjatulkintaa viestisisällön suhteessa toisiin viestisisältöihin, myös sitä mediakenttää itseään ts. pelit ovat tuottaneet omia viestejään minun sukupolvelle lapsesta saakka. Nykyistä asemaa pelaamisella ei vielä minun nuoruudessani ollut, joten siinä suhteessa seuraava sukupolvi kasvaa jälleen omanlaisessaan mediaympäristössä.

Pelisarjakuviin palatakseni, mahdollisesti varhaisin niistä lienee Atari Force (DC Comics 1982–1986), mutta kyseessä on lähinnä peliteemainen sarjakuva, ei tyylipuhtaasti sellainen pelisarjakuva, jollaista tässä tarkoitan. Sarjasta saa maistiaisen täällä.

Ensimmäiseksi en Atari Forcea epäröimättä julistaisi myöskään siitä syystä, että mm. Wikipedian lista pelisarjakuvista on alkutekijöissään, ja artikkelin kuviin tutustumallakin löydätte monia sieltä puuttuvia sarjoja. Sarjakuvapelien historiaan sen sijaan on helpompi uppoutua ja niistä voi lukea artikkelista tai omasta ketjustaan, johon alussa viittasin.

Ensimmäinen pelisarjakuvan nousukausi ajoittuu 1990-luvun alkuun, ja juuri Nintendo-lehden sarjoihin. Kilpailija Segan tallista lähtenyt Sonic kiilasi kuitenkin kärkeen. Sonicilla on oma ketjunsa myös Kvaakissa.

Artikkelissa pelisarjakuvien historia käsittää monta tuntemattomiksi jäänyttä yritystä. Julkaisuista hyvä otos löytyy tutustumalla tähän ja tähän linkkiin. Ikimuistoisiksi en niitä tosin nimittäisi.

Yritykseksi jäänee tosin tämäkin trendi, koska mm. World of Warcraft -lehti katoaa Suomessakin lehtihyllyiltä, kun kuukausittainen lehti ajettiin Yhdysvalloissa alas.

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #17 : 10.03.2010 klo 14:32:35 »
Minusta tämä aihe kuuluisi Alternative alueelle...

Ensimmäinen pelisarjakuvan nousukausi ajoittuu 1990-luvun alkuun, ja juuri Nintendo-lehden sarjoihin.

Minusta näihin tässä lehdessä nähtyihin sarjakuviin viitataan aivan liian harvoin Kvaakissa. Vaikka nimittäin lehden sarjakuvatarjonta oli melkoisen sotkuista, löytyi joukosta monta helmeä, kuten Super Mario World ja The Legend of Zelda: A Link to the Past mangat (joista viimeksi mainitulle on tehty tasokasta jatkoakin, ei nähty suomeksi.), Super Mario Land Game Boy peli aiheinen nostalgiaakin herättävä hienosti piirretty tarina jossa päähenkilöinä on Super Marion universumin lisäksi/sijaan todellisen maailman hahmoja ja itse Game Boy sekä mainio Nintendon peliuniversumia niin parodioiva, esittelevä kuin muutenkin käsittelevä Kapteeni N, josta saa helposti mieleensä klassikko nimityksen ansainneita tarinoita.
« Viimeksi muokattu: 10.03.2010 klo 14:43:25 kirjoittanut Michael Riddle »
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Wilpuri

  • Vellihousu
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 279
  • Jaa kuka?
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #18 : 10.03.2010 klo 15:04:19 »
Onko Tomb Raider -sarjakuvissa mitään miletä? onko kukaan lukenut niitä? Itse olen lukenut yhden ja se oli ihan OK seikkailua, mutta hemmetin koreasti kuvitettuna.

Earthworm Jimejä olisi kyllä hieno päästä lukemaan!  8]
"Someday I will be so powerful that secretaries will HAVE to explain why they laugh at me" - Asok the Intern

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #19 : 10.03.2010 klo 18:25:41 »
Super Mario World ja The Legend of Zelda: A Link to the Past mangat

Käsittääkseni lehdessä julkaistiin ensin yhdysvalloissa tuotettuja Super Mario ja Zelda-sarjoja, sittemmin myös niiden manga-vastineitaan. Selailin tänäänkin Nintendo-lehtiä divarissa, mutta ilman nostalgian tuulahdusta ne jäivät edelleen ostamatta.

Nintendo-lehden kansikuviin voi tutustua tämän linkin takaa ja omaa sympaattista ajankuvaa ne kyllä tarjoavat. Sen sijaan huvittavia otoksia tältä kaudelta tarjoaa saman lehden sivuilta tämä linkki.

Alternativea pelisarjakuvat eivät millään muotoa ole, on suorastaan vaikea keksiä tämän kaupallisempaa sarjakuvaa.

Onko Tomb Raider -sarjakuvissa mitään miletä?

Tomb Raider -sarjakuvia nähtiin Suomessa Witchblade-lehdessä, ja niitä voi edelleen noutaa divareista ilman suurempaa etsimisen vaivaa. Tasoltaan sarjoissa ei ole suuria nousuja tai notkahduksia, julkaisijalleen tyypillinen perustoimintasarja, erityisesti kuvitus voi miellyttää.

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #20 : 12.03.2010 klo 14:11:24 »
Alternativea pelisarjakuvat eivät millään muotoa ole, on suorastaan vaikea keksiä tämän kaupallisempaa sarjakuvaa.

Joo, mutta kun siis sinne on laitettu muutenkin sarjakuvaaiheita, joille vain "ei ole omaa paikkaansa". Muut sarjakuva-aiheet voisi toki olla sopivampi. Kun tässä nyt kuitenkin on nostettu niin Manga, Toiminta ja mahdollisesti ennen pitkää nousee esille myös Sarjakuvaelokuvien ja tv-sarjojen pohjalta tehdyistä videopeleistä tehdyt sarjakuvat, kuten edellämainittu Kingdom Heartsin sarjakuvaversio, jonka syntyyn löytyy lähdeteoksia lähemmäs 20 jos tarkastelemme tarkemmin (Final Fantasy videopelit, Kingdom Hearts videopeli, Disney-elokuvat...).

"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #21 : 12.03.2010 klo 19:33:05 »
Joo, mutta kun

Joo, mutta kun World of Warcraft, Sonic the Hedgehog ja kaikki muut pelisarjakuvaketjut siltä väliltä ovat toimintasankarit-alueella.

Jätä moderointi valvojille tai käytä palauteketjua ketjujen siirrosta käytäviin keskusteluihin.

EDIT: Et ilmeisesti huomannut, että artikkelin ohessa alueelle muut sarjakuva-aiheet luotiin sarjakuvapelit-ketju. Siellä keskustellaan sarjakuviin perustuvista peleistä, sekä siitä kuinka sarjakuvat ovat vaikuttaneet peleihin. Tämä ketju on tarkoitettu yksin peleihin pohjautuville sarjakuville ja laajemmin keskustelulle siitä, ovatko pelit tuoneet sarjakuvaan osansa. Mangakeskustelu mahtuu tähän ketjuun, kuten se mahtui artikkeliinkin, mutta jos niistä oikein intoudutaan vaihtamaan ajatuksia, voidaan keskustelu leikata uuteen ketjuunsa.
« Viimeksi muokattu: 12.03.2010 klo 20:17:08 kirjoittanut Jiksi »

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #22 : 13.03.2010 klo 12:34:52 »
Käsittääkseni lehdessä julkaistiin ensin yhdysvalloissa tuotettuja Super Mario ja Zelda-sarjoja, sittemmin myös niiden manga-vastineitaan. Selailin tänäänkin Nintendo-lehtiä divarissa, mutta ilman nostalgian tuulahdusta ne jäivät edelleen ostamatta.

Sitten tuli tämä Amerikkalainen Super Mario Land/Game Boy sarjakuva, jonka jo mainitsin. Viimeksi mainittu oli siis hiukan pidempi tarina. Se esitettiin saman Nintendo Comics System yhtiön kahdessa Game Boy nimisessä lehdessä Amerikassa. Katsokaa kuvitusta. Eikö olekin pelkäksi mainos-sarjakuvaksi aika korkeatasoista? Huomatkaa yksityiskohdat, ja se kuinka Game Boy maailman hahmot ja realimaailman hahmot ovat väritykseltään erotettu näppärästi toisistaan.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #23 : 15.03.2010 klo 19:10:19 »
YleX Tänään -ohjelman Pelimies-osuudessa haastaltiin Kvaakin pelimiestä!

Kuuntele viiltävän terävä analyysi pelisarjakuvista tämän linkin takaa.

echramath

  • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 393
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #24 : 15.03.2010 klo 19:36:18 »
YleX Tänään -ohjelman Pelimies-osuudessa haastaltiin Kvaakin pelimiestä!

Onko haastattelun idea se, että haastattelija lukee myös suurimman osan haastateltavan repliikeistä?

Mikä biisi tuossa muuten soi ennen Turtles-tunnaria?
I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #25 : 15.03.2010 klo 19:52:46 »
Onko haastattelun idea se, että haastattelija lukee myös suurimman osan haastateltavan repliikeistä?

Mikä biisi tuossa muuten soi ennen Turtles-tunnaria?

Kuten haastattelusta kuuluu, on äänenlaatu valitettavan huono, koska se on puhelimen välityksellä toteutettu. Syy moiseen järjestelyyn on, että asun Lappeenrannassa, eikä haastattelua omien aikataulujeni vuoksi ollut mahdollista sopia pääkaupunkiseudulle.

Kunnia kuitenkin toimittajalle, että esittämäni ajatukset ovat nimissäni.

Biisi on ensimmäisen Sonic the Hedgehog -pelin ensimmäisen kentän taustamusiikki.

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 793
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #26 : 06.04.2010 klo 12:57:43 »
God of War sarjakuva alkaa DCn Wildstormilta näytettä
Marv Wolfman kirjoittaa.

Alkoi melkein kiinnostaa tuo peli, melkein.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #27 : 30.07.2010 klo 15:45:54 »
IDW julkaisee kuusiosaisen minisarjan nimeltään Dragon Age, joka perustuu tietysti samannimiseen roolipeliin.

Ensimmäistä numeroa silmäillen näyttää siltä, että sarjassa halitaan enempi ja tapellaan vähempi. Hyvä niin, Wow-sarjassa jo nähtiin etteivät geneeriset fantsumaailmat geneerisine tappeluineen kantaneet. Kunpa kyseessä olisikin ältsyromanttinen pantsufantsu, niin ehkä tytötkin sen vampyyripoikaystäviensä lomasta huomaisivat.

Nanna

  • satunnainen silminnäkijä
  • Jäsen
  • Viestejä: 280
  • Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #28 : 30.07.2010 klo 16:03:25 »
Kunpa kyseessä olisikin ältsyromanttinen pantsufantsu, niin ehkä tytötkin sen vampyyripoikaystäviensä lomasta huomaisivat.

Nytkö oletetaan taas, että likkalapset ovat sarjakuvien, pelien ja väkivaltaviihteen suhteen jotenkin jälkeenjääneitä? Kyllä meikäläinen ainakin jo pelkästä velvollisuudentunnosta haluaa kahlata läpi tämän Dragon Age -oheistuotteen, vaikkei siinä Zevranin pikkuhousut vilahtaisikaan.

Itse toivoisin, että ihan kaikki pelit julkaistaisiin sarjakuvina, niin olisi tämän jumalattoman pelaamisen lisäksi jotain muutakin tekemistä.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Pelisarjakuvat
« Vastaus #29 : 30.07.2010 klo 16:14:33 »
Nytkö oletetaan taas, että likkalapset ovat sarjakuvien, pelien ja väkivaltaviihteen suhteen jotenkin jälkeenjääneitä?

Ei millään muotoa, viittasin vain siihen, että vampyyriviihde on korostetusti tytöille suunnattua ja jenkkisarjakuva korostetusti pojille suunnattua. Mangan myötä kustantajat yllättäen ovat huomanneet, että poikien lisäksi maailmassa on tyttöjäkin, mutta eivät ne ole kyenneet mangan kanssa kisailemaan.

Kisastudio siirtää keskustelun nyt takaisin pelisarjakuviin.