Kirjoittaja Aihe: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari  (Luettu 166273 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

petteri tikkanen

  • Jäsen
  • Viestejä: 197
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #240 : 03.10.2013 klo 22:42:23 »
Mitä Kari Leppäseen tulee, niin kyllä minä sen sarjakuvia tykkään lukea jos vastaan tulee. Hyvää perusseikkailusarjakuvaa.

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 330
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #241 : 03.10.2013 klo 22:59:05 »
Mitä Kari Leppäseen tulee, niin kyllä minä sen sarjakuvia tykkään lukea jos vastaan tulee. Hyvää perusseikkailusarjakuvaa.


Kari Leppästä löytyy silloin tällöin vielä divareista. Mutta usein ne ovat olleet aika huonokuntoisia. Sivut karrella, kahvi tai muita tahroja jne. Löysin kulku-katin pojasta hyväkuntoisen Demonia albumin ja nyt sarjisfestareilta tuliterän Wiggen albumin.
Amok lehden viimeinen numero on hakusessa. Siinähän Leppäsen lisäksi piirtäjinä oli Ilkka Ruokola, Jukka Murtosaari, Jari Rasi ja Timo Mäkelä. Amok myi ihan hyvin. Muistaakseni 3000 kpl joka albumi myynniksi tuohon aikaan oli erinomainen määrä.  Eikä kaikkia albumeja tänäkään päivänä myydä 3000 kappaletta. Harmi vaan kun pahuksen lama kaatoi kustantamoja kuin häkä.

Tässä vielä muutama ajatus Reima Mäkiselle:

Kari Leppänen sanoi eräässä haastattelussa, että " hän pyrkii tekemään vain sellaista sarjakuvaa, jota itsekkin viitsisi lukea silloin kun teen siihen myös käsikirjoituksen itse". Hän jatkaa artikkelissa: " ...toimintasarjakuva menee kyllä sössöksi, jos siihen ruvetaan änkemään kaiken maailman syvällisyyttä. Koska arvostan vain 50äluvun rehellistä ja konstailematonta sarjakuvaa, en todellakaan näe mitään syytä ruveta temppuilemaan sarjakuvantekijänä ymppäämällä juttuihini mukaan kaikenmaailman osallistuvaa ja mukasyvällistä soopaa, joiden tekeminen on kaiken lisäksi liian helppoa ja sellaisten parissa näpertävät haluavat vain herättää huomiota tietyissä piireissä".

Jos ajatellaan Reiman tarkoittamaa oikeita tunteita tai syvempää ihmiskuvausta, mistä hän puhui kommentissaan, niin eikö sellainen tunnu hieman feministiseltä koska naiseläjillä tunneseikat ja asioihin syvälle meneminen on luontaista. Mitä mieltä Reima olet?  Haluux nuoret kundit ihan tosissaan  lukee seikkailusarjakuvassa jotain hempeilyjä tai jotain tollasta. Mustanaamiossa kävi juuri näin. Lukijat kyllästyivät Lee Falkin jatkuviin perhetarinoihin...siis tunteisiin ja syvempään ihmiskuvaukseen.... ja halusivat kunnon seikkailu kamaa kehiin mielummin kuin Diana  roikkumassa ja nuuhkimassa Mustanaamion hikistä kainaloo jossain Bengalin kultarannalla ympärillä joukkio elukoita. Minulla on nää jaksot itselläni. Ei niitä jaksa moneen kertaan lukee kun rupee kaipaamaan toimintaa, seikkailua ja historiaa.

En usko, että sellainen sarjakuva menisi tänä päivänä kustantajilta läpi, mistä Reima saisi mukavat kiksit!  ;) :P
« Viimeksi muokattu: 03.10.2013 klo 23:49:36 kirjoittanut Orjan May »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 296
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #242 : 03.10.2013 klo 23:55:24 »
Eipä ihmissuhteet ja -kuvaus tarkoita pelkkää perhe-elämää tai semmosia.  ::)
Enmie tän enempiä tähän tästä.

Timo

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 797
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #243 : 03.10.2013 klo 23:58:48 »
Orjan: eiköhän se kuoppa ole jo tarpeeksi syvä?

ja feministinen ei muuten tarkoita mitä uskot sen tarkoittavan.

JJalonen

  • Jäsen
  • Viestejä: 840
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #244 : 04.10.2013 klo 01:01:00 »
Eipä ihmissuhteet ja -kuvaus tarkoita pelkkää perhe-elämää tai semmosia.  ::)
Näin!

Ihmissuhteet ja syvemmät tunteet ovat varsin suuressa roolissa esimerkiksi Abuli/Bernet -kaksikon Torpedo -sarjassa.

Tunteiden kirjossa luonnollisesti keskitytään vihaan, kateuteen, ahneuteen, himoon, pikkumaisuuteen, yms.

Eikä Torpedo lukeudu feminismin klassikoihin.

CryingBlueRain

  • Jäsen
  • Viestejä: 940
  • "Rapistuva natsikolossi etsii pelastajaa"
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #245 : 04.10.2013 klo 08:08:21 »
Kari Leppänen on loistava piirtäjä ja saa siitä hyvästä kunnioitusta minultakin. Mutta mielipiteistään päätellen hän on myös melkoinen urpo tai ikuinen pikkupoika. Kumpikaan ei ole hyvä asia.
« Viimeksi muokattu: 04.10.2013 klo 08:11:45 kirjoittanut CryingBlueRain »
Ilman kielioppia ja historiankirjaa
ei ole mitään,
yksitoista tyttöä, yksitoista pensasta
ei ole mitään.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #246 : 04.10.2013 klo 09:26:35 »
Pitää nostaa hattua Suomen sarjakuvaseuralle taas kerran. Enpä olisi uskonut että niin kuivasta kääkästä kuin Leppäkoivuhalosta saa näin hauskaa keskustelua aikaan.

Mycke tack om alla bra häster och den svenska Blixt Gordon. Så jävla originelt.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 883
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #247 : 04.10.2013 klo 12:07:59 »
Tuohon sarjakuvan kulta-aikaan liittyy itselläni myös Ihme-sarja (joka oli ehtinyt loppua) 70-luvun alun Teräsmies lehti, Cocco Bill sekä Trumf-albumisarja.

Tuhon tietokone on varsin hauska suomennos alkuperäisestä Deathgamesta. Panin myös merkille että Unto Uneksijassa on (c) Joonas silloinkin kun piirtäjänä on Oscar.

Amok lehden viimeinen numero on hakusessa.
Eiks toi viimenen noista ole helpoin? Arktisen B:n julkaisema...


Kari Leppänen sanoi eräässä haastattelussa, että " hän pyrkii tekemään vain sellaista sarjakuvaa, jota itsekkin viitsisi lukea silloin kun teen siihen myös käsikirjoituksen itse".
Tuohon pyrkii moni muukin. Edes onnistuminen tuossa ei silti vielä takaa että se sarjakuva puhuttelisi muita. MOT

Hän jatkaa artikkelissa: " ...toimintasarjakuva menee kyllä sössöksi, jos siihen ruvetaan änkemään kaiken maailman syvällisyyttä. Koska arvostan vain 50äluvun rehellistä ja konstailematonta sarjakuvaa, en todellakaan näe mitään syytä ruveta temppuilemaan sarjakuvantekijänä ymppäämällä juttuihini mukaan kaikenmaailman osallistuvaa ja mukasyvällistä soopaa, joiden tekeminen on kaiken lisäksi liian helppoa ja sellaisten parissa näpertävät haluavat vain herättää huomiota tietyissä piireissä".
Kari Leppänen on loistava piirtäjä ja saa siitä hyvästä kunnioitusta minultakin. Mutta mielipiteistään päätellen hän on myös melkoinen urpo tai ikuinen pikkupoika.
Tässä yhteydessä ei ole tärkeää miksi Leppänen on mielipiteissään niin jyrkkä tai naiivi. Lasten- ja nuortensarjakuvan tekeminen, ja varsinkin sen tekeminen hyvin on aivan yhtä hyväksyttävää kuin minkä tahansa muun tyylin. Todellisuuspakoilu on yksi viihteen kuluttamisen tärkeimmistä motiiveista ja juuri tähän kuluttajien tarpeeseen Leppänen haluaa vastata.
Leppäsen sarjoista ei kannata hakea sellaista mitä hän on välttänyt niihin laittamasta. Kuitenkin, jos lähdetään puhumaan laatusarjakuvasta tai vertaamaan puhdasta viihdettä taiteellisesti kunnianhimoisiin tuotoksiin, on selvä että viihteen eväät eivät aina tahdo riittää. Omassa lajissaan, viihteen ammattilaisena voi silti olla hyvä, lähes paras. Taiteellisesti kunnianhimoinen ei kulje silmät suljettuna maailman tapahtumilta, hän pyrkiin tulkitsemaan ja ymmärtämään niitä (ja ihmisten toimia), ei sulkeutumaan omaan kuplaansa (oli se kupla sitten joku scifi-viritys tai latteaksi hiottu historian yksityiskohta).

Jos ajatellaan Reiman tarkoittamaa oikeita tunteita tai syvempää ihmiskuvausta, mistä hän puhui kommentissaan, niin eikö sellainen tunnu hieman feministiseltä koska naiseläjillä tunneseikat ja asioihin syvälle meneminen on luontaista.
Feminiininen ja feministinen on kaks eri asiaa. Siitä huolimatta, seksististä puhetta. Mutta noinhan sitä helposti ajatellaan jos ei ajatella.
Oikeastaan hyvä esimerkki tai testi (mille tahansa kulttuurituotteelle) on se miten tarina/tekijä suhtautuu kuolemaan (monissa tarinoissa se kuitenkin on läsnä). Jos jonkun kuolema on vain yksi juonenkäänne muiden joukossa, eivätkä muut hahmot noteeraa sitä muuten kuin vaikkapa koston motiivina, kyse ei ole ns. syvemmästä ihmiskuvauksesta.
Onhan se aika hassua, että jos joku Mustanaamio tai Achilles Wiggen kuolisi seikkailussaan, lukija ajattelisi parhaassa tapauksessa vain että kyllä se seuraavassa seikkailussa taas herää henkiin. Suurin osa lukijoista ei välittäisi pätkääkään. Tuo kertoo mielestäni siitä, että tarina ei herätä tunteita, sillä ei ole syvempää merkitystä lukijalle. Kertomus ei kuvaa elämää, vaan se on osa viihteen päiväunta. Tämä oli nyt vain yksi, esimerkin vuoksi rautalangasta väännetty kärjistys. Koko kysymys on kuitenknin monimutkaisempi ja liittyy laajemmin kaikkeen.

Haluux nuoret kundit ihan tosissaan  lukee seikkailusarjakuvassa jotain hempeilyjä tai jotain tollasta.
Ei. Nuoret kundit eivät myöskään halua lukea sarjakuvia. Paitsi jokunen poikkeus, joka lukee mangaa.

En usko, että sellainen sarjakuva menisi tänä päivänä kustantajilta läpi, mistä Reima saisi mukavat kiksit!  ;) :P
Kyllä se menee, mutta on totta että niitä "tunteita tai syvempää ihmiskuvausta" sisältävä realistisesti piirretty seikkailusarjakuva on suhteellisen outo ilmestys. Voidaan tietysti pohtia sitä että pystyykö realistinen piirros ylipäätään yhtä suuriin tehoihin vaikkapa tunteiden kuvaamisessa kuin tyylitelty jälki, mutta se(kin) menee off-topiciksi.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Ossi Hiekkala

  • Archipictor
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 735
  • archipictor.com
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #248 : 04.10.2013 klo 12:22:39 »
Haluux nuoret kundit ihan tosissaan  lukee seikkailusarjakuvassa jotain hempeilyjä tai jotain tollasta.

Minä vähän luulen, että nuoria kundejakin kiinnostaa hempeilyt ja tollaset vaikkeivat ne sitä myönnäkään. Kumman paljon sitä löytyy esim. Terry & The Piratesista eikä se siitä ainakaan kärsinyt.

Ei scifikään siitä huonone, jos siinä on enemmän syvyyttä kuin pelkkä seikkaileminen, esimerkkinä vaikkapa Jeff Hawke.

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 330
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #249 : 04.10.2013 klo 14:18:13 »

Kun puhuttiin tosta hempeilystä sarjakuvissa, niin muistan lukeneeni jostakin kerran, että pojat olisivat herkempiä kuin tytöt. En tiedä. Ehkä miehissä on sellainen ominaisuus, ettemme ilmaise tunteitamme tai siis emme uskalla tehdä sitä. En tiedä mitä mies oikein  pelkää jos ilmaisee avoimesti omat fiiliksensä. Mutta miksi miehen statuksen pitäisi olla muskeli men ilman aivo toimintaa? Karu ulkomuoto, mutta pehmee sisältä. Usein näin psykologien mielestä kuulemma on. Mutta jotenkin tuntuu, että nuoret skidit diggaavat hurjasta menosta ta actionista sarjiksissa ja varsinkin tietokonepeleissä, joissa räjäytellään koko maapallo pois kerta heitolla tai kaveri katkeaa tuusan nuuskaksi raskaan tulituksen seurauksena. Toki monissa leffoissakin on sitä hempeilyyy ja tossa Ossin mainitsemassa Terry & The Piratesissa.
« Viimeksi muokattu: 04.10.2013 klo 14:20:10 kirjoittanut Orjan May »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 296
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #250 : 04.10.2013 klo 14:52:08 »
Korostan taas ettei ihmiskuvaus ja ihmissuhteiden kuvaus ole välttämättä seurustelun kuvausta tai "hempeilyä". Ihmiskuvaukseen kuuluu luonteenpiirteiden psykologista kartoitusta,  kasvukertomuksia, ajatuksia siitä miksi joku toimii tässä tai tuossa tilanteessa näin tai noin. Ihmiset ovat syvempiä ja todellisempia persoonia, hahmoilla on historiaa ja niillä on ihmissuhdeverkosto. Ei niin että konna on konna koska se on konna - kärjistäen. Jos tyyppi on paskamainen, niin miksi se on semmoinen, mitä sille on tapahtunut joskus. Jne.

Timo

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 610
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #251 : 04.10.2013 klo 15:08:57 »
Niinpä. Hyvät buddy-komediat perustuu vahvasti ihmissuhdekuvauksille. Samoin sotatarinat jotka haluaa lähteä seuraavalle tasolle "sit nää menis tänne ja ampuis natseja"-tyylistä.

OM

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 330
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #252 : 04.10.2013 klo 15:29:48 »
Korostan taas ettei ihmiskuvaus ja ihmissuhteiden kuvaus ole välttämättä seurustelun kuvausta tai "hempeilyä". Ihmiskuvaukseen kuuluu luonteenpiirteiden psykologista kartoitusta,  kasvukertomuksia, ajatuksia siitä miksi joku toimii tässä tai tuossa tilanteessa näin tai noin. Ihmiset ovat syvempiä ja todellisempia persoonia, hahmoilla on historiaa ja niillä on ihmissuhdeverkosto. Ei niin että konna on konna koska se on konna - kärjistäen. Jos tyyppi on paskamainen, niin miksi se on semmoinen, mitä sille on tapahtunut joskus. Jne.

Timo


Joo, ei ihmiskuvaus  aina ole seurustelu kuvausta. Mutta minusta  monissa sarjakuvissa ei ole ollut kovin paljoa syvällistä, todella koskettavaa syvällistä ajatusten vaihtoa. Siis nyt sanalla syvällinen on tärkeä merkitys. Teemoja tietenkin on sivuttu joissakin kotimaisissakin sarjoissa, mutta usein sarjkuvat jäävät tässä suhteessa hyvin köyhiksi. En yleistä tätä mitenkään. En ole pitkään aikaan lukenut todella sellaista sarjakuvaa, joka olisi puhutellut minua syvällisesti ja auttanut näkemään todellisia kokonaisuuksia maailmassa ja elämässä.
Juuri se, mitä  Timo sanoi kasvukertomuksista jää usein takaalalle ja juuri se, kuinka ihmninen kasvaa, miten se hänen asenteissaan näkyy olisi hienoa osata laittaa sarjakuvaan. Siitä voisi olla apua toisille, jotka kamppailevat huonon itsetunnon tai muun ongelman kanssa.
Ja jos konna on konna, niin usein tarinoissa jää selvittämättä, miksi konnasta tuli konna. Mikä asia tai tapahtuma sai aikaan ihmisessä kasvamisen konnaksi. Tämä jää myös usein selvittämättä sarjakuvien sivuilla. Ihmissuhde dramatiikkaa Suomessa julkaistaan niin Viivissä, Maisa ja Kaarina jne, jopa Fingepori, mutta usein ne jäävät vain pinnallisiksi eikä niiden kosketuspinta ole syvälle luotaava.
« Viimeksi muokattu: 04.10.2013 klo 17:15:59 kirjoittanut Orjan May »

Janne Kuusinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 920
  • I.L.S.J.K.P.(R)
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #253 : 05.10.2013 klo 00:01:48 »
Huh, olipa hieno tuo Portin juttu! Suvereeni artikkeli mestarista. Ihailen todella paljon Leppäsen suorapuheisuutta, tinkimättömyyttä ja ottakaa-tai-jättäkää -asennetta. Leppäsen uratarinassa lämmitti myös se perustotuus, että kun joku osaa jotain tarpeeksi hyvin, niin kyllä joku tulee kotoa hakemaan, ja voi nauttia keskimääräistä paremmin siitä vapaudesta, jota termi "freelancer" lupailee.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 883
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #254 : 05.10.2013 klo 18:48:32 »
Suvereeni artikkeli mestarista.
Hyvähän se on hehkuttaa, kun Akateeminen myy edelleen eioota.  :(
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson