Kirjoittaja Aihe: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari  (Luettu 166174 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 330
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #30 : 18.11.2010 klo 08:25:39 »
Heips,

Hienoa että naapurimaa julkaisee tollaisen opuksen ja vieläpä englaniksi, mikä kaikenkaikkiaan oli erittäin hyvä veto heiltä. Englannikielisenä opus saavuttaa aivan varmasti enemmän lukijoita kuin jos se olisi ollut pelkästään taalar du om Svenska.
 Sitten kuvaan mukaan astuu tietenkin seikka, että kuinka he aikovat markkinoida siis mainostaa kyseistä albumia, jotta ihmiset ylipäätänsä saavat tietää tuollaisesta julkaisusta muualla. Ainakin minua huolestuttaa se, että kuinka saan oman kappaleeni tuota ja mistä sen saan tai saadaanko sitä ylipäätänsä lehtipisteistä Suomessa mistään?

Sitten sanon ihan suoraan, että minua hävettää se, ettei meillä Suomessa juuri ole kovin paljoa noteerattu Kari Leppäsen loistavaa sarjakuvallista tuotantoa sen enempää :-[.  Nytkin Ruotsalaiset tekevät aivan loistavan teon julkaistessaan tuon albumin ja se vain kuvastaa heidän arvostustaan Kari Leppäsen taidetta kohtaan. Painan ihan pääni leukaa vasten häpestä,  kuinka eräs nimenomainen Suomalainen kustantamo on kohdellut Kari Leppästä oikeastaan noteeraamaatta häntä millään tasolla muuta kuin sen, mitä Mustanaamiossa on ilmestynyt.  Saman miinus pisteet ansaitsee kyllä myös Suomalainen media, koska en ole nähynt missään Kari Leppäsestä ylipäätänsä mitään haastatteluja. Samalla risut ansaitsee myös Sarjainfo-lehti. koska eivät ole viitsineet tehdä yhtään juttua Kari Leppäsestä . Kaiken maailman muita tikku-ukkojen piirtäjiä, jotka eivät edes osaa piirtää kyllä haastatellaan, ja tehdään tuon tuostakin artikkeleita, mutta sitten unohdetaan meidän sarjakuvamme mestarit Kari Leppänen ja Veikko Savolainen. Vuosien varrella olisi voitu aivan hyvin julkaista yksi tai kaksi hänen sci-fi juttuaan albumina jne. Ainoastaan on tainnut Arktiselta Banaanilta tulla ulos jotain Karin sci-fi juttuja, eikä niitäkään kuin joskus 10-15 vuotta sitten viimeisimmät vai meneekö ajallisesti vieläkin kauemmaksi. Suomessahan tuollainen albumi olisi pitänyt kustantaa. Onhan Kari turkanen sentään Made in Finland ja paras realistisen sarjakuvan piirtäjä Suomessa tätä haavaa. Ja toinen on tietennii Veikko Savolainen. Joten tämä kertoo ainakin minulle jotakin suomalaisesta sarjakuva kustantamisesta-  eikä missään nimessä positiivisella tasolla.

« Viimeksi muokattu: 18.11.2010 klo 09:18:21 kirjoittanut Orjan May »

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 039
 • <><
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #31 : 18.11.2010 klo 09:14:36 »
Onhan suomeksi tullut aika paljonkin Leppäsen matskua Mustanaamion ulkopuolella. Ainakin kaksi ellei kolme albumia ja jatkiksia Tähtivaeltajassa ja Portissa.

Sarjainfossakin on ollut ainakin yksi laajempi juttu Leppäsestä.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 330
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #32 : 18.11.2010 klo 09:26:24 »


Tiesin tietenkin sen, että Portti lehden avustajana Kari on ollut jo vuosikymmeniä. En ole aivan varma, kuinka paljon Karin jatko-sarjoja Tähtivaeltajassa niitä on ollut, kun vanhoja numeroita ei minulla ole. Mutta veikkaan, että paljon paljoin vähemmän kuin Portissa.  Sanoinkin, että Arktinen Banaani on etupässä Leppästä julkaissut ja niitä on muistaakseni tuo Velin mainitsema 3 kpl. Yksi Achilles Wiggen, sitten sellaisia pieni kokoisia albumeita, joissa oli muilta sarjakuvan tekijöiltä sellaisia pieniä tarinoita.  Mutta yksi laajempi juttu sarjainfossa on todella vähän- aivan liian vähän. Sekin taisi olla joskus 1980-luvulla tai jotain.  Tarkoitin ennenkaikkea albumi rintamaa. Siinä kun vertaa Kari Leppäsen tuotantoa noin yleisesti, on runsaasti sellaista, minkä olisi halunnut nähtävän julkaistuna muutenkin kuin jatkosarjana Portissa.
Joten ei noita nyt niin kovin paljoa kuitenkaan ole loppujen lopuksi julkaistu. Kari is best!

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 039
 • <><
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #33 : 18.11.2010 klo 10:21:10 »
Jeps, noihan ne oli. Kaiken kaikkiaan, kun ottaa huomioon, että Leppänen ei työskentele suomalaiselle kustantamolle, hän on ollut paljonkin esillä Suomessa. Mustanaamiossa vuosittain ja on sitä kautta saanut myös erikoisnumeroita. Sitten noi albumit, Tähtivaeltaja ja Portti sekä vielä Amokit.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

tjaa

 • Vieras
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #34 : 18.11.2010 klo 11:52:31 »
Kari Leppänen on kovartasoinen piirtäjä, mutta eikö sen itsensä käsikirjoittamat tekemät jutut ole jonninjoutavaa kalkkuna-scifiä?

Kyllähän äijä tekee asiallista jälkeä silloin kun piirtää jonkun toisen tarinaa. Demonia ja keskenjäänyt(?) Marsin sotavaltias olivat ihan kelpo tavaraa.

Asko AA

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 677
 • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #35 : 18.11.2010 klo 13:56:40 »
Painan ihan pääni leukaa vasten häpestä,  kuinka eräs nimenomainen Suomalainen kustantamo on kohdellut Kari Leppästä oikeastaan noteeraamaatta häntä millään tasolla muuta kuin sen, mitä Mustanaamiossa on ilmestynyt.

Leuka pystyyn vain.
Kaikenlaista on nimenomaisessakin kustantamossa tehty silloin, kun se on mahdollista ollut. Taiteilija Leppänen itse vain teki selväsanaisen ja maantieteellisenkin pesäeron joskus ennen minun aikaani sekä Suomen kustantajaan että suomalaiseen sarjakuvaan ylipäätään. Siitä asti toimituksella ei ole ollut edes yhteystietoja ja kaikki viestintä on pitänyt ohjata Ruotsin Fantomen-toimituksen kautta. Sitä ennen yhteistyö oli ollut hyvin läheistä ja vilkasta. Hevoshullun ja Mustanaamion ohella kansikuvia, sarjakuvia, ilmoitus- ja vinjettikuvia tilattiin ja saatiin hyvinkin vilkkaasti. Mustanaamion Leppänen-erikoisnumeroita ilmestyi ainakin kaksi.

Itse olin Mustanaamion toimittaja myös sillä hankalalla kaudella, kun kysyntään nähden hintavaa värilehteä pyrittiin epätoivoisesti julkaisemaan Norjassa ja Suomessa edes 12 numeroa vuodessa. Se ei ollut minun eikä toimituksen päätös, ja yhtä stanan helvettiähän se oli vekslata ruotsalaisten holtittomasti kokoamasta 26 numerosta ne numerot, jotka voisimme painaa yhdessä kaikkien kolmen maan kesken. Ja silti, ilman tätä hätäratkaisua suomalainen Mustis olisi varmasti loppunut tuolloin jo Semicin myötä...

Leppänen on kotisivuillaan edelleen katkera siitä, ettei "Kuoleman sormus"-seikkailua ilmestynyt suomeksi, mutta niin olin ja olen minäkin. En taiteilijalle, vaan Ruotsin lehden sekavalle sisällön vaiheistukselle (yksittäisten lehtien jatkosarjat etenivät keskenään ristiin) ja sieltä käsin tulevalle yksisuuntaiselle määräilylle, joka teki mahdottomaksi julkaista juuri niitä numeroita, jotka Suomessa olisivat varmasti saaneet innostuneimman vastaanoton. Leppäsen Xellanat ja tietyt Thorgalit karsiutuivat myös.

En väitä, etteikö Leppästä olisi suonut paremminkin jalustalle nostettavan, mutta Mustanaamion ohella keinomme ja yhteistyön kipinät ovat olleet valitettavan vähäiset.
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 556
 • Kuka mitä häh?
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #36 : 18.11.2010 klo 14:50:15 »
Kari Leppänen on kovatasoinen piirtäjä, mutta eikö sen itsensä käsikirjoittamat tekemät jutut ole jonninjoutavaa kalkkuna-scifiä?

No niinpä. Achilles Wiggen Portissa oli, huaa...

On Leppizestä havainto viimeksi Helsingin kirjamessuilta, mutta tiiviisti pitää henkistä Mustis-asua yllään eikä ilmiselvästi häntä huvita töistään rupatella kenenkään kanssa. Ei ainakaan fanien.

t. nimim. En ole fani
« Viimeksi muokattu: 18.11.2010 klo 14:53:11 kirjoittanut VesaK »
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 330
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #37 : 18.11.2010 klo 14:51:44 »
Kiitos Asko A:lle Kari Leppäsen historiaa valottavista ajatuksista. En ole tiennytkään, että Kari Leppänen itse teki pesäeron ja häntä on ollut vaikea tavoittaa.

Mielenkiintoisia ajatuksia mm. siitä, että Kari Leppänen suivaantui kustantajalle ja on edelleen katkera siitä, ettei hänen kuvitusta Mustanaamion jaksoon nimeltä Kuoleman sormus koskaan julkaistu Suomessa. Hienoa tälläinen historian havina menneiltä vuosikymmeniltä. Nyt on hyvä nostaa leuka taas pystyyn näin hienon ja arvokkaan aineiston vuoksi, jota Asko antoi. Kiitos infosta. ;D

Mutta on se Kari vaan niin hyvä piirtämään! Ehkäpä joskus saisimme kirjan nimeltä The Art of Kari Leppänen. Ostaisin heti! Vieläkun kirjassa olisi originaaleja kuvituksia hänen sci-fi jutuistaan samaan tyyliin, kun Al Williamsonista tehtiin se tosi painavan hyvä paksu loistava mahtava kirja. ;)
« Viimeksi muokattu: 18.11.2010 klo 14:55:58 kirjoittanut Orjan May »

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 027
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #38 : 18.11.2010 klo 15:26:40 »
Eikös Kari Leppänen kieltäytynyt jopa ottamasta Puupäähattu-palkintoa vastaan huomauttaen, ettei tee suomalaista sarjakuvaa.

Taiteilija itse ei siis varmaan ole kovin yhteistyöhalukas toimimaan suomalaisten kustantamojen kanssa, olettaisin siis tämän perusteella.

EDIT: Ja tästähän siis keskusteltiin jo tämän ketjun alussa, huomaan ma, kun haun tein.
« Viimeksi muokattu: 18.11.2010 klo 15:28:19 kirjoittanut Lurker »

tjaa

 • Vieras
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #39 : 18.11.2010 klo 17:03:54 »
Pikkupoikana ihmettelin, kun luin silloin ihailemani Leppäsen haastatteluista, miten mies itse asiassa halveksi Mustanaamiota ja Hevoshullua (juu, luin jälkimmäistä. Siinä oli ihan kelpo sarjiksia välillä).

Taitaa olla hieman hankala ihminen. Nerot kuulemma usein ovat, mutta Leppänen ei toisaalta ole neroa nähnytkään.

Mutta osaahan se piirtää, kaikesta huolimatta.

sarja

 • Jäsen
 • Viestejä: 757
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #40 : 18.11.2010 klo 17:22:28 »
Kari Leppänen  tekee todella  upeita  sarjoja. Olen myös  samaa  mieltä  Leppäsen kanssa  sotakorkeajännityksistä. Toivottavasti  Kari Leppänsen  tekemiä  omia  sarjoja  julkaistaisiin  lisää.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 027
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #41 : 18.11.2010 klo 17:25:31 »
Voisin kuvitella, että hän jossain vaiheessa jotenkin turhautui Mustanaamioiden piirtämiseen. Se taisi näkyä jäljessäkin.

Mutta viimeaikaiset historialliset seikkailut ovat osoittaneet, että mies on täydessä vedossa. Melkeinhän ne ovat kuin aikamatkailua nekin, kun liikutaan antiikin ajoissa ja keskiajalla ja vaikka missä! Se on varmaankin inspiroinut.

myyry

 • Jäsen
 • Viestejä: 39
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #42 : 18.11.2010 klo 21:18:24 »
Leppäseltä olisi hienoa saada kovakantisena Mustanaamio-kokoelma, alkaen vaikka niistä suomentamattomista historiallisista jutuista. Jos on Leppänen vähällä huomiolla ollut lehdissä niin itseäni kiinnostaisi lukea myös vaikkapa suomalaissukujuurisen Wallace Woodin sarjoja koottuna suomen kielelle...

The Spirit

 • Lukijakommentaattori
 • Jäsen
 • Viestejä: 178
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #43 : 18.11.2010 klo 22:06:41 »
itseäni kiinnostaisi lukea myös vaikkapa suomalaissukujuurisen Wallace Woodin sarjoja koottuna suomen kielelle...

Ketäpä ei kiinnostaisi? Olisipa mahtavaa lukea vaikka EC Comicsin Weird Science/Fantasy matskua suomenkielellä ja mustavalkoisena, mutta palataanpa Leppäseen.

Sanjo

 • Jäsen
 • Viestejä: 312
 • hölömö
Vs: Kari Leppänen- nykypäivän realistisen sarjakuvan mestari
« Vastaus #44 : 19.11.2010 klo 14:54:20 »
Ovat julkaisemassa Ruotsissa kokoelman Leppäsen scifi tarinoita. Ja vieläpä englannin kielisenä...
http://latestphantomnews.blogspot.com/2010/11/kari-leppanen-sci-fi-collection.html

Hienoa, vaikea tästä on seikkailusarjakuvan ystävänä olla innostumatta.