Kirjoittaja Aihe: lainauskorvaus  (Luettu 12423 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

heikki jokinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 78
lainauskorvaus
« : 24.06.2009 klo 20:31:00 »
muualla kvaakissa joku kyseli mitä kuuluu kirjastokorvaukselle. aloitan sille oman aiheen, koska asia tullee olemaan jatkossa aika lailla esillä.

tätä: valtion budjetissa oli siihen vuodelle 2007 2 meu ja vuodelle 2008 3 meu. nämä (ja myöhempien vuosien) rahat jaetaan eta-alueella asuville musiikin, tekstin ja kuvien tekijöille lainauksen mukaisesti.

lainaustietoja on ollut yllättävän hankala hankkia ja niitä on saatu vasta nyt keväällä. kesän mentyä aletaan tiedottaa tekijöille asiasta, viilataan järjestelmä valmiiksi ja pyritään maksamaan ainakin parin ekan vuoden korvaukset vielä tänä vuonna. oikeus korvauksen hakuun ei vanhene heti vaan on voimassa kolme vuotta.

käytännön syistä tekijöiden on aikanaan itse ilmoitettava tietonsa, koska mitään rekisteriä tekijöistä pankkitilien numeroineen ei ole olemassa, paitsi ehkä teostolla joka jakaa musiikin osuuden. systeemin yksityiskohdat eivät vielä ole selvillä, mutta näillä summilla ja kirjastojemme sadan miljoonan lainan määrällä on selvää, että yksittäistä lainaa kohti tuleva korvaus on pieni.

kuvan oikeudenomistajille korvaukset jakaa kopiosto. se tiedottaa asiasta tehokkaasti tekijöille kunhan systeemit on saatu kuntoon. tietoa jaetaan myös perustettavien verkkosivujen ja tekijäjärjestöjen kautta.

heikki jokinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 78
Vs: lainauskorvaus
« Vastaus #1 : 27.07.2009 klo 19:26:38 »
tapahtunut viime viestin jälkeen:

kuvantekijöitä edustaja kopiosto ja sanan tekijöitä edustava sanasto pääsivät kesäkuussa sopimukseen siitä, miten kahden ensimmäisen vuoden lainauskorvaus jakautuu kuvan ja sanan kesken.

ensin koko summasta erotetaan teoston kautta jaettava, musiikin tekijöille menevä osuus. se vastaa musiikin lainausosuutta ja on 11,9 prosenttia koko summasta.

jäljelle jäävä osuus on kirjalainojen siivu. kuvantekijöille tulee siitä vuodelta 2007 15 prosenttia ja sanantekijöille 85 prosenttia. vuodelta 2008 kuvantekijöille tulee 14,5 prosenttia, sanantekijöille 84 prosenttia ja yhdessä jaettaviin kolletiivikorvauksiin 1,5 prosenttia.

loppujen lopuksi puhumme siis muutamien satojentuhansien korvauksista kuvantekijöille. varsinaista rahasadetta siis ei ole odotettavissa.

järjestelmän rakentaminen jatkuu syksyllä ja aikomus on edelleen jakaa vielä tämän vuoden puolella kahden ensimmäisen vuoden korvaukset.

kunhan puitteet ovat kunnossa, asiasta tiedotetaan joka tuutista.

miksikö asiaa seuraan ja tunnen? olen kopioston lainauskorvaustyöryhmän pj ja hyvin paljon mukana systeemin luomisessa.
Reijo Valta

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 2 207
 • Haddadaa
Vs: lainauskorvaus
« Vastaus #2 : 28.11.2015 klo 20:10:08 »
Muistutan sarjakuvantekijöitä hakemaan Kuvaston kautta maksettavia lainauskorvauksia (eivät siis samoja rahoja mitä Sanasto jakaa lainauskorvauksina)

Lainaus
Kopioston lainauskorvaushaku kuvantekijöille on käynnistynyt. Haettavissa on yhteensä 669 000 euroa. Kirjastojen lainaustilastoihin perustuvaa korvausta voi hakea 14.12.2015 saakka.

Haku perustuu vuoden 2013 lainaustilastoihin. Korvaukseen oikeutettua kuvitusta ovat esimerkiksi piirrokset, sarjakuva, kuva taideteoksesta ja valokuva. Kuvituskuvien lisäksi myös kansikuvat oikeuttavat korvaukseen.

Kuvantekijöiden tulee varmistaa Kopioston hakupalvelussa, ovatko oikeutettuja korvaukseen. Kuvantekijät etsivät julkaisulistasta ne omat julkaisut, joista eivät ole vielä aiemmin hakeneet korvausta kuvituksen osalta. Tämän jälkeen tekijät ilmoittavat puuttuvat julkaisut sähköpostitse Kopiostolle, joka tekee lainauskorvaushakemukset kuvantekijöiden puolesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön maksama lainauskorvaus perustuu yleisten kirjastojen lainaustilastoihin. Korvausta voi hakea takautuvasti kolmen vuoden ajan. Kopiosto hallinnoi lainauskorvausta kirjan kuvituksen osalta. Kuvantekijöiden lainauskorvaushaku järjestetään kerran vuodessa.

Linkki julkaisulistaan

Lisätiedot ja ilmoitukset:

Kopiosto ry
Lainauskorvaus, asiakaspalvelu
p. 09 4315 2360
lainauskorvaus@kopiosto.fi
www.kopiosto.fi/lainauskorvaus

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 127
Vs: lainauskorvaus
« Vastaus #3 : 22.05.2019 klo 19:57:48 »
Jaahas, kuvantekijät, muistutetaanpas taas (twitteristä kopsatulla Kopioston viestillä: oletko tehnyt kuvia kirjoihin, joita lainataan kirjastoista? Myös kansikuvat lasketaan! 📚 Voit saada Kopioston jakamaa kuvantekijöiden lainauskorvausta.
Lue lisää, http://www.kopiosto.fi/lainauskorvaus , ja ilmoittaudu kuvantekijäksi, https://kopiostoextra.fi/lainauskorvaus


Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 390
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: lainauskorvaus
« Vastaus #4 : 23.05.2019 klo 00:44:09 »
Tuolla ei haku löydä yhtään kirjaa millään hakuehdolla. Ovatkohan ne nyt liian uusia?
Mitähän meinaa lause: "mikäli julkaisu on mukana lainaustilastoissa."
Olenhan muutamaankin kirjaan kannen väsännyt, mutta tahtovat olla sen verran pienten kustantamoiden, että eivät taida yltää "lainaustilastoon". No on mulla kyllä yksi kuvitus kyllä Otavan kirjaan.
Niin ja että kun olen kansikuvittanut omat kolme tietokirjaani, niin saankohan korvausta parhaimmillaan samasta kirjasta nyt sitten sekä Sanastolta että Kopiostolta kuvantekijänä?
Ja mitäs minä näitä täällä kyselen? Ehkä lämpimikseni. Laitan samat kyselyt tuonne Kopiostoon.

Timo

T.Kokkila

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 101
Vs: lainauskorvaus
« Vastaus #5 : 23.05.2019 klo 08:21:50 »
Kopioston lainauskorvaus tulee sen verran pitkällä viiveellä, että syksyllä 2019 pitäisi tulla jakoon vuoden 2016 kirjastolainauksiin perustuvat korvaukset. Ja nyt on viime hetki ilmoittaa teoksia joita on lainattu vuonna 2013, se on mahdollista 5.6.2019 saakka.

Kopioston systeemiä on arvosteltu kovasti siitä, että korvauksia saavat vain eniten lainatut, eli noin 70-85 % kirjoista. Tuon ulkopuolelle jäävien kirjojen korvaukset olisivat hyvin pieniä, ja kirjamäärät ovat tietysti melkoisia (n. 50 000 kirjaa saa korvauksia), sikäli ymmärrettävää. Järjestelmää toki myös parannetaan koko ajan ja kattavuus luultavasti paranee. Sanaston vastaava systeemihän on hyvin toimiva, mutta kuvan osalta luettelointi yms. lienee hankalampaa.

Ja kirjasta voi tosiaan saada korvausta sekä kirjoittajana (Sanasto) ja kuvittajana (Kopiosto). Sarjakuvien kohdalla jako menee niin, että kirjoittajan osuus on 37,7 % lainauskorvauksesta, joka on nyt 25 senttiä/lainaus. Kuvakirjoissa tekstin osuus on 41 % korvauksesta.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 390
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: lainauskorvaus
« Vastaus #6 : 23.05.2019 klo 09:40:53 »
No, tuo selittää, miksei sieltä löytynyt 2017-2019 kirjoja lainkaan. No näin mennään.

Timo

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 757
Vs: lainauskorvaus
« Vastaus #7 : 29.05.2019 klo 12:26:14 »
Melkoista ajanhukkaa tuon kanssa pelaaminen kyllä on. Lomake on todella ärsyttävä ja meni pitkään ennen kuin tajusin että miten ne "olet jo ilmoittautunut" yms. -pallukat ja -hakukentät toimivat. Automaattisestihan se ei tosiaan näyttänyt yhtään teosta. Käsittämätön juttu sekin.
Mangan värit haulla löytyi ja Pahkis 79, johon laitoin osuudekseni 1%. Saapa nähdä maksetaanko näistä sitten joskus jotain.

EDIT: Sanaston korvauksista tuli just ilmoitus. Vähemmän mulla nyt kuin yleensä.
« Viimeksi muokattu: 04.06.2019 klo 13:28:04 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson