Kirjoittaja Aihe: Casty  (Luettu 36342 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Laine, Jukka

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 308
Casty
« : 19.12.2008 klo 22:23:49 »
Castyn kyvyistä kovin kivasti keskustellaan. Kunnon keskikastin kuvittaja, kerran kaveri kurkottaako kuuseen, kapsahtaakseen katajaan? Kerro Kvaakille, ken kuullut.

Kreach

 • Jäsen
 • Viestejä: 29
Vs: Casty
« Vastaus #1 : 20.12.2008 klo 10:42:56 »
;) Pidän Castyn tarinoista paljon. Paras Mikki -käsikirjoittaja, ainakin nykyään. Ankkiksessa hän vastasi minulle muutamaan kysymykseenkin, joten aktiivinen myös sillä linjalla.

Castyn tarinat ovat omalaatuisia (Vaarallinen Viriste), huippudekkareita (Mikki Hiiri kettujahdissa) tai muutenvain tunnelmallisia loistokkaita kertomuksia (Jättinakuttaja).
Kiitos toimituksen, Castyä on alettu julkaisemaan vallan hyvää tahtia taskukirjoissa. More Casty, Please.

Karhula

 • Jäsen
 • Viestejä: 67
 • Cavazzano is best!
Vs: Casty
« Vastaus #2 : 20.12.2008 klo 18:43:22 »
Jeah. Casty kyllä tietää mitä tekee! Tarinoiden juonet hivelevät jo uskomattoman rajoja ja piirrokset ovat varsin ilmeikkäät ja sopivan lennokkaat eikä niitä ole hutaistu.
TOP3 Mikki-piirtäjä listallani hän on saanut kolmannen sijan heti Floyd Gottfredsonin (1.) ja Giorgio Cavazzanon (2.) jälkeen.
Toimitukselle tiedoksi, että Castyä vain lisää taskareihin niin keskiarvot kiitävät suureen nousuun. :)
Hänen tarinansa ovat parhaita (Kaarakapina), hän osaa keksiä uusia juonia (Vaarallinen viriste), sekä osaa tehdä mahdottoman hyviä dekkareita (Kettujahdissa).
Ehkä Suomessa julkaistuista tarinoista huonoin on se Jättinakuttaja tarina joka ei myöskään ollut huono, mutta jälkeenpäin jäi paha maku suuhun. Kyseessä saattoi hyvinkin olla tarinan outo juonim, joka muistuta oikein kunnolla oikeaa Castyä.
Toivottavasti lisää tarinoita tullaan kuitenkin julkaisemaan täällä Suomessakin! :)

Kreach

 • Jäsen
 • Viestejä: 29
Vs: Casty
« Vastaus #3 : 20.12.2008 klo 21:11:19 »
Jättinakuttaja oli mielestäni aivan käsittämättömän loistava! Siis oikeasti, kuka voi keksiäkin noin oudon, mutta omalla tavallaan koskettavan kertomuksen? Alku ei ollut tarinan parasta aikaa, mutta loppuunpäin se paranani kokoajan. Muut hahmot siis Mikin ja Hessun lisäksi olivat mielenkiintoisia. Piirrokset vielä loistavia...

Muuten omat lempipiirtäjäni Mikissä on 1. Giorgio Cavazzano, 2. Massimo De Vita ja sitten en osaakaan sanoa enempää. Cavazzanon ja De Vitan piirrokset ovat melko identtisiä, mielestäni.

Karhula

 • Jäsen
 • Viestejä: 67
 • Cavazzano is best!
Vs: Casty
« Vastaus #4 : 21.12.2008 klo 10:53:58 »
Saihan jättinakuttaja-tarina ihna kivan loppu tunnelman, mutta silti se tuntui jotenkin ei niin Castymaiselta.
Minun mielestäni De Vitan piirrokset eivät muistuta Cavazzanoa vaan pikimmitenkin Castyä.
Mielenkiintoisia hahmoja Casty todellakin osaa luoda ja toivottavasti jatkaa samaa rataa tulevaisuudessakin. :)

Koninkaulus

 • Jäsen
 • Viestejä: 304
 • "Atte kumiorava, varo imuketta!"
Vs: Casty
« Vastaus #5 : 21.12.2008 klo 11:12:23 »
Andrea Castellan on ehdottomasti kahden tämän hetken parhaan Disney-käsikirjoittajan joukossa, toinen on tietysti Tito Faraci. Casty on tuonut takaisin sen, minkä luulin Gottfredsonin, Martinan ja Scarpan myötä jo kadonneen: täydellisen huumorin, jännityksen ja mielenkiintoisen juonen yhdistelmän, josta syntyy tarinaan myös aivan mahtava tunnelma. Kun vielä lisätään se, että mies on mahtava piirtäjä (vaikka iso osa tarinoista onkin muiden piirtämiä), on paketti valmis. Lukuisia loistavia tarinoita julkaistu jo Suomessa, paljon vielä julkaisematta ja lisää syntyy varmasti vielä pitkään.

Jättinakuttaja oli mielestäni aivan käsittämättömän loistava! Siis oikeasti, kuka voi keksiäkin noin oudon, mutta omalla tavallaan koskettavan kertomuksen?

Totta, aivan mahtava tarina omastakin mielestäni. Kertoo Castyn monipuolisuudesta jotain, että kiehtovien ja hauskojen dekkareiden lisäksi hän osaa kirjoittaa jotain näin unenomaisen tunnelmallista ja kaunista. (Toki tunnelma Castyn tarinoissa on aina kohdallaan.) Voisin jopa sanoa, että Jättinakuttajasta tuli vuoden paras fiilis.
Unohtaa ei Jättinakuttajasta puhuttaessa sovi Motturan upeita piirroksiakaan, kertakaikkiaan kaunista. Mottura onkin tunnelmanluojana Disney-piirtäjistä ehkäpä kaikkein paras.

Cavazzanon ja De Vitan piirrokset ovat melko identtisiä, mielestäni.

Tästä en ole kyllä lainkaan samaa mieltä. Selkeästi näiden miesten tyylit ainakin omaan silmääni erottuvat.
Topolino & Orazio Cavezza

Mikko M

 • Ankka-kriitikko
 • Jäsen
 • Viestejä: 16
 • Minähän se.
Vs: Casty
« Vastaus #6 : 21.12.2008 klo 13:29:44 »
Mottura onkin tunnelmanluojana Disney-piirtäjistä ehkäpä kaikkein paras.

Tässä asiassa olen samaa mieltä. Piirrostyylistä en sanoisi mitään, mutta tunnelman välityksen vahvin ilmaisija, värit ja väritys ovat hänellä mestarillista tavaraa. Jättinakuttajat-tarina ei omasta mielestäni ole välttämättä Castyn parhaimpia tarinoita, sillä sen olemus on hyvin tuttu 90-luvun Egmontin kulta-ajan nykyään tuntemattomammista mestaritarinoista. Mielestäni Suomessa ei ole julkaistu vielä yhtäkään ylitsepääsemättömän upeaa Casty-tarinaa, mutta hepun jokainen tarina on selvästi keskitason yläpuolella (paitsi "Vesipeto" Roope-setä-lehden numerosta 335 sekä pari muuta hänen alkuaikojensa tarinaa).

Castyn tarinoiden tunnelma on suoraan Martinan ja Scarpan ajan Italiasta. Hänen tarinansa tuntuvat silti tuoreilta ja ennennäkemättömiltä. Nykyaikaisista käsikirjoittajista ehkäpä vain Rune Meikle on onnistunut luomaan tunnelmaltaan vanhanaikaisen nerokkaita juttuja. Mutta eipä kukaan käsikirjoittaja ole ylittänyt tunnelman luomisessa Martinaa. Ei kukaan.

Castyn tarinoissa eniten viehättää niiden omaperäisyys ja juonenkuljetuksen sujuvuus. Hänen tarinoissaan on myös huumoria ja parodiaa. Jättinakuttajat-tarinan alun "Muistellaanpas, että miten tähän kaikkeen on päädytty. Aloita sinä"-kohtaus on melko todennäköisesti tahallaan tehty tönköksi tilanteeksi (elleivät suomentajat ole olleet tavallistakin kehnommassa vireessä). Uskon, että sillä pilaillaan esim. Esinäytöksiä ja tarinoita, joissa juttua kuljetetaan eteenpäin näinkin yllätyksettömillä keinoilla. Mielestäni kaikki Castyn tarinoissa esiintyvät kaavamaisuudet on toteutettu parodioiviksi. Hämmentyneen ja tyhjentävän olotilan sijaan Castyn tarinoiden kaavamaisuudet ovat itseasiassa tavallistakin nerokkaammin toteutettuja. Tulee mieleen vanhojen italialaistarinoiden äärimmäisen "yllättävät" tapahtumankäänteet, joita säestävät tahattoman hauskat ja kieliopillisesti päin mäntyä olevat suomennokset. Tahaton typeryys oli ennen vanhaan tarinoiden parasta huumoria (kaipaan jo ensimmäisten taskukirjojen suomentajien nerokkuutta).

Ehkäpä tiivistettynä voisi sanoa, että Casty on tilanteen herra ja tarinankuljetuksen kapellimestari. En tiedä, että miten paljon muut piirtäjät ovat puuttuneet Castyn käsikirjoituksiin, mutta tuntuu, että Castyn tarinoiden maailma on Hiiriuniversumin utopia. Hänen piirrostyylinsä on Cavazzanon viivoilla, mutta hahmot ovat selvää Scarpaa. Tarinoiden maailmojen tunnelmatilat ovat Gottfredsonin ja Scarpan yhdistelmää. Kaiken kruunaa Castyn oma mielikuvitus ja tyyli. Voisiko parempaa Hiiri-maailmaa ollakaan (siis Dekkari-Mikki-sarjaa lukuunottamatta)?
Tunnetaan samalla nimimerkillä Ankkisen ja Aku Ankan kotisivujen foorumeilla.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 077
Vs: Casty
« Vastaus #7 : 14.01.2009 klo 19:40:32 »
Noissa tunnetiloissa ehkä korkeimmalle yllettiin tässä lost world-tarinassa... Operaatio jättinakuttajassa.

Oikeastaan itse seikkailu oli kokonaan sivuosassa; sitä suurempi merkitys oli maisemilla, elämän ja luonnon arvostamisella.

Myös Paolo Mottura, minulle täysin tuntematon taiteilija, on pistänyt parastaan tämän Castyn tarinan suhteen (ks. kuva alla).

Mahtoiko olla viime vuoden paras Disney-tarina Suomessa? No oli.

Koninkaulus

 • Jäsen
 • Viestejä: 304
 • "Atte kumiorava, varo imuketta!"
Vs: Casty
« Vastaus #8 : 15.01.2009 klo 17:38:49 »
HUOM! Suurin osa tästä viestistä koskee Paolo Motturaa, joka ansaitsisi oman ketjunsa, mutta minulla ei ole valtuuksia aloittaa sitä. Jos joku muu haluaa sen tehdä, kumarran syvään ja siirrän Paoloa koskevat jutut sinne.

Myös Paolo Mottura, minulle täysin tuntematon taiteilija, on pistänyt parastaan tämän Castyn tarinan suhteen

Mottura, kuten todettua, on yksi ehdottomista suosikkipiirtäjistäni. Pidän Motturan sulavasta piirrostyylistä ja hänen hahmojensa ulkonäöstä paljon, mutta selkeästi muiden yläpuolelle hän yltää juuri mahtavana tunnelmanluojana ja upeiden maisemien ja taustojen piirtäjänä. Värien käyttö on aivan huikeaa.

Muita todisteita Motturan mestarillisuudesta ovat esimerkiksi Tito Faracin käsikirjoittama Lohikäärmeen varjo (Teemataskari 11), niin ikään Faracin Lain eri puolilla (AATK 234) sekä Giorgio Pezzinin käsikirjoittamat Mikki Hiiri ja suuri pyramidi (AATK 293) ja Mullistava keksintö (AATK 341). Loistavia tarinoita jokainen, ja Motturan taide tekee niistä oikeastaan täydellisiä lukukokemuksia. Muitakin huipputarinoita Motturalta on Suomessa julkaistu (vaikkei hän kovin tuottelias olekaan), mutta nuo tulivat heti mieleen. Lohikäärmeen varjo ylittää kauneudessa ja tunnelmassa ehkä jopa Operaatio Jättinakuttajan, vaikkei niitä verrata kannatakaan. Mottura on nero, ja hänen piirroksensa yhdistettynä vaikkapa juuri Faracin tai Castyn tarinaan tekevät lukukokemuksesta järisyttävän upean.

Mahtoiko olla viime vuoden paras Disney-tarina Suomessa? No oli.

Taidan olla samaa mieltä.
Topolino & Orazio Cavezza

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 077
Vs: Casty
« Vastaus #9 : 16.01.2009 klo 15:42:40 »
Castyn keksimässä konnahahmossa, Tauno Tuplajekussa, on jotain tuttua... kaksinappinen pikkutakki, knalli, solmio, jekut jne. Hmm?

Koninkaulus

 • Jäsen
 • Viestejä: 304
 • "Atte kumiorava, varo imuketta!"
Vs: Casty
« Vastaus #10 : 29.01.2009 klo 13:27:22 »
Tällainen tarina näköjään tulossa helmikuun taskarissa:

http://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL+2577-1

Vesi kielellä odotan! :P
Topolino & Orazio Cavezza

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 077
Vs: Casty
« Vastaus #11 : 29.01.2009 klo 14:16:51 »
Tällainen tarina näköjään tulossa helmikuun taskarissa:
http://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL+2577-1

Vesi kielellä odotan! :P

Vetinen juttu näyttää olevankin! Mikki ja syvänteen erakko, jos oikein italiaa edes vähän ymmärrän. Castylla on scifi-aiheet läheiset, olisikohan katsellut Abyss-elokuvaa...

Toivottavasti käyttävät upean  kannen myös.

Fauntleroy

 • Jäsen
 • Viestejä: 173
Vs: Casty
« Vastaus #12 : 01.02.2009 klo 19:17:36 »
Castylta tuli taas viestiä Ankkikseen. Se onkin jo kolmas kerta. Useat ovat epäillet "topolinon" henkilöllisyyttä. Nyt hän kertoi todistaakseen olevansa Casty, että seuraava Castyn tarina ilmestyy Topolinon numerossa 2779, eli muutaman viikon päästä. Piirtäjänä De Vita ja tarinan kansi on Castya.

Ja sanoi myös, että piirtämisen alla on 70 sivuinen tarina.

http://www.comicus.it/view.php?section=news&id=5627

http://www.ankkis.net/index.php?topic=1729.msg38746#new

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 734
 • Hornan kekäleet!
Vs: Casty
« Vastaus #13 : 01.02.2009 klo 21:41:59 »
Tällainen tarina näköjään tulossa helmikuun taskarissa:

http://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL+2577-1

Vesi kielellä odotan! :P

Hieno juttu. Vaikka Cavazzano onkin Ankka-piirtäjänä mielestäni väsähtänyt, niin Mikki-piirtäjänä hän on edelleen terästä.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 255
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Casty
« Vastaus #14 : 02.02.2009 klo 16:20:27 »
Seuraava Pamaus onkin sitten nannaa taskarifaneille. Kaikenlaista asiaa löytyy ja Castykin suostui haastateltavaksi!
Sain vastäsken painoon englanninkielisen erikoisnumeron ja ryhdyn työstämään saman tien taskarispesiaalia.

Timo