Joulu ei ole yhtään mitään ilman sarjakuvaa! Trendikkäin lahja tänä vuonna on sarjakuvakirja, joita on runsain määrin tarjolla kaikissa hyvin varustetuissa kirjakaupoissa; huonosti varustetuistakin löytyy varmasti jotain.
Koko perhe voi lukea hauskoja kuvasarjoja joulunpyhinä. Jos joulu aiheuttaa ahdistusta, sarjakuvasta löytyy apu siihenkin. Kaikkea on tarjolla: seikkailuja, aarteenetsintää, piruja pirtissä ja hauskoja eläimiä vaatteisiin puettuna. Imelän kristillisyyden (ja perunalaatikon) sijasta voi lähteä tutkimaan Aasian uskontoja tai ihmismielen pimeitä syvyyksiä.
Äidille
- M. A. Jeskanen: Perkele I ja Perkele II (WSOY)
Mitä tekisit jos saunassasi asuisi piru? Siellä lauteiden alla. Se huutelisi hävyttömyyksiä, yllyttäisi pikkupoikaa tappamaan siskonsa kirveellä ja heittäisi liikaa löylyä. Tarinan perhe on saunapiruunsa sopeutunut, ja se pääsee jouluna jopa torppaan juhlimaan. - Mustanaamio 1966-1967 (Egmont)
Kirja ei ole hotkimislukemistoa, päinvastoin, vaan vaatii syvällistä paneutumista ja tutkimista. Lukunautintoa parhaimmillaan takkatulen loistaessa ja syysmyrskyn raivotessa ulkona kylmässä maailmassa. - Hanna Koljonen: Syliinvaellus Intiaan (Asema Kustannus)
Tarina etenee kepeästi arkisten tilanteiden kautta. Hannan ajatuksiin, tunteisiin ja reaktioihin päästään sisälle. Koljonen laittaa itsensä likoon paljastamalla esimerkiksi epävarmuutensa, oudot kokemuksensa ja uskomuksensa johdatukseen. Hän myös uskaltaa nauraa itselleen kutsumalla itseään hihhuliksi.
Isälle
- Lucie Durbiano: Aarre (WSOY)
Albumin aarrekätkön tarina perustuu autenttiseen 1950-luvulla levitettyyn legendaan Rennes-le-châteaun kylässä Etelä-Ranskassa, sinne vie matka Pariisista myös tässä albumissa. (…) Aarre on aikuisille suunnattu albumi, vaikka voihan tätä suositella kypsemmille nuorillekin, jotka ymmärtävät jo seksuaalisuudesta ja ihmissuhteista. - Pieter de Poortere: Hitlerin poika (Kumiorava)
Tarinassa tapahtuu paljon jo ennen isän ja pojan kohtaamista, ja sen jälkeen tapahtuu paljon lisää. De Poortere käy sodan ilkeämmätkin puolet tarkkaan läpi höystettyinä varmaan kaikilla huhuilla mitä Hitleristä on kerrottu. Viagraa ei silloin vain oltu vielä keksitty. Hurjat tapahtumat ovat kuin Quentin Tarantinon Kunniattomista Paskiaisista. - Heikki Paakkanen: Amerikka (Arktinen Banaani)
Ajaton poliittinen satiiri onkin poikkeuksellisen piristävää. Paakkanen ei tunnu tyytyvän kaikkein helpoimpiin maaleihin, vaikka uutisvirta niitä lakkaamatta tarjoilisikin. Ajankohtaisuuden korvaavat klisheet ja anekdootit vyöryvät teoksen sivuilta loputtomana, sekavana sörsselinä.
Siskolle
- Morvan & Buchet: Sillage III – Hammasrattaat (Egmont)
Morvan näyttää käyvän läpi erilaisia yhteiskuntafilosofisia ajatusmalleja naamioiden ne jännittäviksi scifi-seikkailuiksi. Lukijan ei tarvitse tietää tai tiedostaa yhtikäs mitään näistä pinnan alla väräjävistä syvällisemmistä yhteiskuntatutkielmista vaan hän voi nauttia täysin siemauksin komeista kuvista ja tyylikkäistä toimintakohtauksista. - Tuuli Hypén: Nanna 2 (Arktinen Banaani)
Nanna ja Ritu ovat – monien muiden koomisten parivaljakoiden tapaan – toistensa vastapareja, mistä sarjakuva saakin runsaasti käyttövoimaa. Nannan vankkumaton optimismi ja hieman naiivi elämänmyönteisyys sekä Ritun kyynisempi ja negatiivissävytteisempi maailmankuva joutuvat useamman kuin kerran hankauksiin keskenään, mistä syntyy runsaasti humoristista kitkaa. - Hannele Richert: Enimmäkseen hyvä näkyvyys (Asema)
Päähenkilö on Marja, lahjakas pianoa soittava ja kappaleita säveltävä tyttö, jonka tie musiikkilukioon ja sitä kautta tähdeksi on auki. Kaikki ei kuitenkaan mene niin sanotusti kuin strömsössä ja Marja huomaa ajautuvansa suunnitelmasta ja elämäntilanteesta toiseen saamatta otetta oikein mistään. Aikuiseksikin pitäisi jossakin vaiheessa kai kasvaa. Äiti ja ystävät ihmettelevät kun lahjakas tyttö jättää koulut kesken ja elättää itseään siivoamalla.
Veljelle
- Pauli Hirtolahti: Kakka-Ukko (Sammakko)
Kakka-Ukko kertoo nimensä mukaisesti kakasta ja ukosta. Mukana on myös Nätti-Jorma, joka joutuu Kakka-Ukon kepposten ja tölväisyjen kohteeksi vähän väliä. Kakka-Ukon sydänkäpy on Marketti-Marketta, ja treffeillä he käyvät tietysti kakalla. - Hugo Pratt: Samarkandin kultainen talo (Jalava)
…matkakertomus, jossa panokset kovenevat sitä mukaa, mitä lähemmäs Samarkandia sankarimme pääsee. Helpolla Pratt ei lukijaansa silti päästä, vaan hän kuvaa Corton silmien kautta 1920-luvun Keski-Aasian värikästä ja räjähdysaltista poliittista tilannetta ja sen historiallisia taustoja. Armenian kansanmurha, panturkkilaiset aatteet, vastamuodostuneen Neuvostoliiton vaikutusvalta rajakahinoissa ja jopa assassiinilahkon historia tulevat vastaan. - Ilmari Vainio: Professori Itikaisen tutkimusretki (WSOY)
Huimavauhtisessa tarinassa omaperäinen kolmikko, pitkänhontelo professori Itikainen, partaveikko Kapteeni Pyöryläinen ja veikeä merimies Hyöryläinen lähtevät tutkimusmatkalle höyrypaatillaan. Matkaan lähdetään heti henkilöesittelyjen jälkeen, “Hyvästi Suomi!”, “Hyvästi Helsinki!”. Ja jo seuraavassa ruudussa professori näkee kaukoputkellaan päiväntasaajan lähestyvän
HYVÄÄ JOULUA JA HYVIÄ SARJAKUVIA!