Miten sinulla menee?

Anne Muhonen: Ada – Kaikki menee hyvin

Ada on vantaalaisen Anne Muhosen neljäs julkaisu, jossa seurataan hämmästyttävästi tekijänsä näköisen punatukkaisen nuoren tytön Adan elämää. Tämä osa on itsenäinen eikä vaadi aikaisempien osien lukemista, mutta ei siitä haittaakaan ole, jos tuntee hahmoja ennestään.

Ada palaa muistoissaan poikaystävänsä viimeisiin vaiheisiin ja siinä samalla yrittää elää omaa elämäänsä eteenpäin. Tavaroita ja muistoja pakataan ja keskustelut sekä esineet tuovat vanhoja asioita esiin. Kerronta liukuu muistojen ja nykyhetken välillä, kun päähenkilö haparoi päästääkseen surusta irti ja jatkaakseen elämäänsä. Henkilöt joutuvat kohtaamaan sekä menneisyytensä että tulevaisuutensa. Kuolema ei ole koskaan helppo eikä sitä ohiteta olankohautuksella.

Anne Muhosen ilmaisun tunnistaa helposti käytetystä väriskaalasta. Adan punaiset hiukset ovat ainoa värielementti, taustoissa vuorotellaan valkoista ja mustaa, harmaata tai rastereita ei ole.

Tässä albumissa on tehty muutama kokeileva ruutujako sekä selkeästi panostettu perspektiiveihin. Piirrosjälki jättää edelleenkin hiomattoman tunnelman, mutta ilmaisu on selkeytynyt ja Muhonen tietää selkeästi mitä haluaa piirtää ja mitä uskaltaa jättää pois. Aikaisempien albumien tavalla tukeudutaan laulujen sanoihin tunnelmien välittäjänä, tosin aikaisempaa vähemmän. Vaikka sille on haettavissa selitys albumin tarinasta, on suuntaus oikea poispäin teinimäisestä angstipiirrustelusta. Oma tyyli on hioutunut vuosien varrella ja kehittyy edelleen.

Tarina on täyttä kultaa ja koskettaa. Henkilöhahmoista on saatu eläviä ja todentuntuisia omine heikkouksineen ja epärationaalisuuksineen. Kerronnan voima on siinä, mitä jätetään kertomatta. Ada 4 on vahvimpia suorituksia sarjakuvien kirjoituspuolella vuonna 2007, ehdottomasti. Joskus tekee kipeää kysyä: “Miten minulla menee?”

Ada-sarjakuvan sekä piirtäjän kotisivut löytyvät osoitteesta http://adasarjakuva.com/.

Keskustelua Ada-sarjakuvista Kvaakissa, klikkaa keskustelufoorumille.

Anne Muhonen: Ada – Kaikki menee hyvin
Kustannusliike Robustos (Helsinki 2007)
Käännökset: Aisha Sultan
Pehmeäkantinen 2-värialbumi, 52 s. Hinta 12 eur.
ISBN: 978-952-99500-7-2

Albumi on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi, sitä voi ostaa sekä hyvinvarustetuista kirjakaupoista tai tilata suoraan Kustannusliike Robustokselta.