Pieni suuri kala

Kaisa Lekan uusin albumi kertoo tarinan maailman pelastuksesta.

Kaisa Leka: Little Fish Big Fish
Absolute Truth Press, 2007
15 x 15 cm, 30 s., 2-värinen
ISBN 978-952-99378-5-1

Kaisan Lekan tuotokset ovat aina kokonaisvaltaisia opuksia. Jokainen albumi on sekä tarinaltaan että ulkoasultaan omanlaisensa loppuun harkittu ja muokattu taideteos. Lekan tuotannosta löytyy niin perinteisiä liimasidottuja albumeita, kirjekuoreen mahtuvia lipareita kuin kovakantisia järkäleitäkin. Ainoa ongelma tässä erilaisuuden kirjossa on se, etteivät ne vierekkäin aseteltuna muodosta kirjahyllyyn tasaisen siistiä rivistöä. Pahus sentään.

Tämänkertainen Little Fish Big Fish on 30-sivuinen haitaritaitettu albumi. Itse kertomus on mukaelma vanhasta hindueepoksesta, joka on jotakuinkin samantapainen kuin kristittyjen Nooan arkki. Kuningas pelastaa joesta pienen kalan, joka pelkää vesistön muita eläimiä. Sijoitettuaan kalasen mihin tahansa – vesimaljaan, kaivoon, järveen – kasvaa tämä siitä ulos, ja lopulta edessä on suuri ja pelottava meri. Tällöin isoksi kasvanut pikkukala paljastuukin Matsyaksi, Višnu-jumalan inkarnaatioksi, joka varoittaa tulevasta tulvasta ja kehottaa kuningasta keräämään niin kasvit, eläimet kuin eritoten pyhät kirjoituksetkin veneeseen, ja siten pelastamaan elämän.

Tarinan perimmäisenä opetuksena lienee, että pitää vain uskoa, vaikkei kaikkea voikaan järjellä todistaa. Leka on moninaisissa teoksissaan halunnut kertoa – hyvien tarinoiden ohella – myös hindulaisuudesta. Little Fish Big Fish ei tee tässä poikkeusta, vaan on toisaalta sekä lapsille kerrottava satu että myös jonkinlainen uskon ylistys.

Graafiselta jäljeltään albumi on tuttua Kaisa Lekaa. Ilmavilla sivuilla esiintyvät vain ja ainoastaan kerronnan kannalta olennaiset, yksinkertaisen selkeällä viivalla piirretyt hahmot. Taitoltaan ovelaksi Little Fish Big Fishin tekee se, että tarina kiertää haitaritaitoksen periaatteessa aina vain ympäri, joten tarinan lukemisen voi aloittaa heti loppuun päästyään uudestaan.

Kaisan elämää voi seurata hänen sarjakuvablogissaan.
Kaisan sarjakuvista keskustellaan Kvaakissa.