American Splendor -elokuva ensi-iltaan jenkeissä

Tänään saa ensi-iltansa taas yksi sarjakuvan pohjalta tehty elokuva. Nyt ei ole kyse supersankareista, vaan draamaa revitään amerikan taviksen elämästä. Kvaak taustoittaa ilmiötä.

American Splendor -lehden ja sen sielun, käsikirjoittaja Harvey Pekarin tarina on tuhkimotarina, jos mikä. Liken suomeksi julkaiseman, Robert Crumbin piirtämän, Harv & Bob albumin esipuheessa tekijät kertovat yhteisestä taipaleestaan. Crumb on juuri se piirtäjä, jonka voi katsoa vaikuttaneen eniten pöytälaatikkokirjoittaja Pekarin uraan. Miehet tapasivat levyjen keräämisen tiimoilta 1962, ensimmäinen yhteinen sarja julkaistiin vuonna 1972 ja loput tästä tarinasta voikin sitten lukea sarjakuvista.

Vuosien varrella Pekar on käyttänyt tarinoidensa kuvittajana noin neljääkymmentä piirtäjää, joista suomalaisille tuttuja ovat Crumbin lisäksi ainakin Joe Sacco, Jim Woodring, Spain Rodriguez, Alison Bechdel ja Alan Moore.

Pekar työskenteli yli 30 vuotta eri laisisssa toimistotehtävissä Clevelandissa, Ohion veteraanisairaalassa. Samaan aikaan tämä ”Clerk Kent” on käsikirjoittanut sarjakuvia, keräillyt levyjä sekä kirjoittanut arvosteluita Down Beat -jazz -lehteen.
American Spendor alkoi ilmestyä 1976 omakustanteena. Vaikka Pekar korostaa monessa tarinassaan arjen pikku asioita, ja kritisoi ”amerikkalaista” elämäntapaa, hän on myös aktiivisesti pyrkinyt julkisuuteen. Sitkeä työnteko ja muutama visiitti David Lettermanin Late Night -showssa 1980-luvun puolivälissä nostivat Pekarin työt laajempaan tietoisuuteen. Pekar on myös osaltaan ollut vaikuttamassa siihen että sarjakuva on rapakon takana alettu mieltää taiteeksi.
Dark Horse -kustantamo otti Pekarin huomaansa -90 luvun alussa, julkaisten lehdissä ilmestyneistä tarinoista useita kokoelmia kuten: Music Comics, Odds and Ends ja On the Job. Yksi Pekarin pääteoksista on ”Our Cancer years”. Hän käsikirjoitti sen vaimonsa Joyce Brabnerin kanssa, piirroksesta vastasi Frank Stack (arvosteltu Sarjainfossa no:85).

Ennen ilmestymistään kaupalliseen levitykseen elokuva ehti jo voittaa Sundancen kansainvälisten filmifestivaalien ”Grand Jury” -palkinnon ja saada toukokuussa Cannesissa tunnustusta Kansainväliseltä Kriitikkoliitolta. Pekaria filmissä esittää Pekarin lisäksi Paul Giamatti. Crumbin roolissa nähdään James Urbaniak ja Brabnerina esiintyy Hope Davis. Elokuvassa on myös piirrettyjä osioita ja se kattaa Pekarin elämästä ajanjakson 1960-luvun alusta nykypäiviin.

Lisää aiheesta: Leffan promosivu ja traileri

Pekarin tynkähaastattelu Cannesissa (Herald Tribune)

Pekarin esittely ja linkkejä

2 vastausta artikkeliin “American Splendor -elokuva ensi-iltaan jenkeissä”

  1. Paul Giamatti oli juuri Conan O´Brienin vieraana (SubTv), ja siinä yhteydessä näytettiin pätkä, jossa Pekar-Giamatti turhautuu kassajonossa. Edellä mummo marmattaa ja jankkaa pikkurahasta kassarouvan kanssa. Piirretyn (varsin crumbmaisen) omatunto-Pekarin kommentit saavat ”oikean” Pekarin kiehahtamaan – hän ei ole enää ”ei kukaan”!! Protestina Pekar marssii ulos, jättäen ostoksensa maksamatomina kassalle! Sisua!

Kommentit on suljettu.