Omituisen talonmiehen mysteeri

Mitä tehdä, kun omituinen talonmies katoaa kuin tuhka tuuleen? Julie Doucet kertoo.

Julie Doucet: Salaperäinen Madame Paul
Suuri Kurpitsa, 2007
26 x 21 cm, 44 s., mv
ISBN 978-952-9887-52-1

Kanadalainen Julie Doucet (s. 1965) aloitti sarjakuvien piirtämisen vuonna 1987.Yhdeksäntoista vuotta myöhemmin, 2006, hän ilmoitti lopettavansa sarjakuvien tekemisen, enimmäkseen työ- ja rahamäärän kohtaamattomuuden vuoksi. Ennen lopettamistaan Doucet ehti kuitenkin tuottaa kohtuullisen paljon sarjakuvallista luettavaa. Suomeksi neidiltä on aiemmin Suuren Kurpitsan toimesta julkaistu jonkinlaisen kulttimaineenkin saavuttanut Jos olisin mies ja muita kertomuksia (1994).

Doucetin toinen suomeksi julkaistu albumi, Salaperäinen Madame Paul, kertoo kuvataiteita opiskelevan Julien ja tämän hulttiomaisen poikaystävän muutosta omituisia hahmoja asuttavaan taloon. Kaikista omituisin asukas lienee talonmies Madame Paul, joka yhtäkkiä katoaa jäljettömiin. Tästä alkaakin Julien ura ”salapoliisina”, jonka tutkimuksia talonmiehen kolme sukulaispoikaa sekoittavat.

Koska Salaperäinen Madame Paul ilmestyi alun perin vuonna 2000 viikoittain kanadalaisessa paikallislehdessä, itse albumi on jaettu neljäänkymmeneen sivun mittaiseen lukuun. Tämän vuoksi jokaisen luvun alussa myös kerrataan, mitä edellisellä kerralla on tapahtunut, joten kärryiltä ei voi – ainakaan niin helposti – pudota, vaikka tarinaa ei kertaistumalta saisikaan luettua. Doucet kuljettaa kerronnassaan mukavasti useampia tarinoita ja tasoja. Moninaisine sukulaisriitoineen ja juonenkäänteineen kokonaiskertomus tosin saattaa myös vaikuttaa ensilukemalta hitusen sekavalta.

Moninkertaisesti palkitun sarjakuvantekijän viivat ovat hallitun letkeitä ja ruudut yksityiskohtaisen täyteläisiä. Lattialla lojuvat lippulappuset, kirjahyllyssä komeilevat kirjatuet ja pöydällä palloilevat pikkulusikat tekevät tarinasta ilahduttavan eläväisen ja todentuntuisen. Myös väritykseltään albumi pysyy loistavasti mustan ja valkoisen värin tasapainossa.

Keskustelua Doucetista Kvaakissa.
Julie Doucetin esittelysivu Drawn&Quarterlyssä.