Kaupunkiarkeologiaa sarjakuvana

Helsingin alla on toinen Helsinki, jota voidaan tutkia arkeologian avulla. Tätä kiehtovaa menneisyyden rinnakkaismaailmaa esitellään nyt sarjakuvalla, jossa nykyinen ja mennyt maailmanmeno sekoittuvat hauskasti (ja opettavaisesti) keskenään. Opetussarjakuvaa on laajennettu myös tekstiosuuksilla ja valokuvilla.

Helsinki Helsingin alla
Kaupunkiarkeologiaa sarjakuvina
Jaana Mellanen
Helsingin kaupunginmuseo (Jyväskylä 2007)
42 s. Hinta 20 e.
(Kirjaa saa ostaa Museokaupasta, Sofiankatu 4, sekä muista kaupunginmuseon näyttelypisteistä.)
Taitto: Lagarto
ISBN 978-952-473-975-7

Helsingin kaupunginmuseon tutkija, arkeologi Jaana Mellanen, on piirtänyt sarjakuvia kymmenisen vuotta. Kaupunginmuseon omassa Sofia-lehdessä alkoi vuonna 2001 ilmestyä hänen piirtämänsä sarjakuva Helsinki Helsingin alla. Siitä tuli sen verran suosittu, että nyt kaikki jo ilmestyneet jaksot on koottu nyt ilmestyneeseen omaan albumiinsa ja lisämateriaaliakin on puolet lisää.

Mellanen on lähestynyt sarjakuvaa arkeologisista kaivauspiirrustuksista tutulla pikkutarkkuudella. Aluksi se voi tuntua jäykältä (ei hämmästyksestä päästä pompahtavia hattuja, mutta toki muutama pieni vauhtiviiva ja hikipisara nähdään), koska niin monet sarjakuvan tehokeinoista perustuvat liioitteluun. Mutta hyvin pian lukija ihastuu yksityiskohtia täynnä oleviin kuviin, joissa on myös omaa hiljaista huumoriaan. Tyylillisesti ollaan eurooppalaisen selkeän viivan linjoilla. Väripinnat ovat tarkoituksellisesti tasapintaisia Hergén hengessä.

Liitupiippuja kahvilan vessan poistomaassa.
Liitupiippuja kahvilan vessan poistomaassa.

Loistava idea, joka käy esille jo kansikuvasta, on ollut sekoittaa nykyisyys ja menneisyys. Historian hahmot (ja joskus eläimetkin) tekevät ”aikamatkoja” meidän päiviimme ja pääseepä arkeologi itsekin puolestaan kurkistelemaan mitä tapahtuu 1600-luvun lopun porvariskellarissa.

Mukavasti myös korostetaan arkeologian deduktiivista puolta, sitä kuinka jostakin yksittäisestä asiasta löydetään jokin isompi asia. Presidentinlinnan sisäpihan asvalttiin ilmestyvän kuopan syynä on kummitteleva kaivo yli 300 vuoden takaa. Ja kuinka kummassa vessan lattian alta löytyy valtavat määrät piipunpalasia? Arkeologisia johtolankoja tutkimalla selvitetään lopulta ”juttu”. Jokaista kaksisivuista episodia on täydennetty toisella aukeamalla, jossa on aiheeseen liittyviä valokuvia ja tekstejä. Albumin taitto ja ulkoasu on tyylikästä työtä kaikin puolin.

Tekijä itse on todennut, kuinka hän on halunnut kertoa kuvilla sitä mitä tekstiksi on hyvin vaikea pukea. Ja tavallisista kaivauskuvista maallikon on mahdoton nähdä sitä, minkä Mellanen tuo nyt helposti omaksuttavalla tavalla näkyville sarjakuvassaan. Lukukokemuksena albumi on silti vaativa ja siihen on paneuduttava kunnolla, jotta se jotain antaisi. Palkinnoksi lukija saa taianomaisen matkan entisajan elämään. Mellanen saisi kyllä paljastaa lukijallekin sen, mistä ihmeen apteekista saa ostaa näkymättömyyspulveria joka vie kadonneelle kadulle satojen vuosien taakse: Seiniä päin! Hmm, kuulostaa jotenkin tutulta…

Herra Erhard haistelemassa ja maistelemassa ryytimaansa ihanuuksia.
Herra Erhard haistelemassa ja maistelemassa ryytimaansa ihanuuksia.

Koulujen historian opetuksen tueksi Helsinki Helsingin alla -albumi sopii erinomaisesti. Sarjakuvan mahdollisuuksia opetuksessa pitäisi muutenkin käyttää enemmän. En ihmettelisi yhtään, jos tämä albumi vaikka saisi useammankin nuoren (ja miksei vanhemmankin) kiinnostumaan kaupunkiarkeologiasta. Sarjakuvallakin voi vaikuttaa ja innostaa. Hyvää työtä!

* * *

Voit keskustella albumista täällä.

Ks. myös sivustoa Kurkistuksia Helsingin kujille, joka antaa lisätietoa Helsingin kaivauksista.