Helppo ja hauska opas sarjakuvantekemisen perusasioihin

Mari Ahokoivu: Sarjakuvantekijän opas
BTJ Kirjastopalvelu
ISBN 978-951-692-679-0.
Ilm. 2007. Nid. 141 s. Osittain nelivärinen.
Hinta 28 €

Sarjakuvaoppaat alkavat aina sillä, kuinka sarjakuvien tekeminen on helppoa ja halpaa, tarvitaan vain kynä ja paperia. Sen jälkeen seuraa uuvuttavan monta sataa sivua erilaisia perspektiivisääntöjä, kaavamaisia malli-ilmekuvia ja paperisen teoreettisia draamankaariohjeita. Jossain siinä matkalla saadaan lannistettua innokkainkin intomieli. Kutsunkin näitä viivoittimenkäyttöoppaiksi.

Mari Ahokoivun Sarjakuvantekijän opas ei ole viivoittimenkäyttöopas. Opas kertoo kaiken olennaisen mutta ei mitään turhaa. Se vapauttaa lukijansa tekemään juuri sellaista sarjakuvaa kuin hän itse haluaa. Sarjakuvien tekeminen kirjan ohjeilla vaikuttaa helpolta ja hauskalta. Tarjolla on onnistumisen kokemuksia, jotka kannustavat kokeilemaan ja etsimään oman tien, ei sääntöviidakkoa, johon vasta-alkajan luovuus tukahtuu.

Marin opas on kerrottu sarjakuvan muodossa. Kirja itsessään on paras esimerkki siitä, mihin sarjakuva pystyy: kuvat ovat temppuilemattomia ja kerronta sujuvaa. Kirjaa jaksaa lukea ja asiat tulevat ilmavasti ja vaivattomasti perille.

Sarjakuvaoppaita vaivaa usein kuppikuntaisuus: piirrä sarjakuvia the Marvel way, mangaoppaat jne. Kuitenkin esimerkiksi ajankuvaukseen ja rytmitykseen pätevät samat peruslainalaisuudet tyylisuunnasta riippumatta: tarinan pitää kulkea ja kuvista ja tekstistä täytyy saada selvää. Olen kaivannut yleispätevää opasta. Tässä Marin kirja onnistuu erinomaisesti. Ehkä Marinkin kirja edustaa jotain tyylisuuntaa, mutta esimerkiksi taidesarjakuvaa sanan pahimmassa mielessä se ei ainakaan ole. Kerronta on niin täysjärkistä ja selkeää. Minusta kirja edustaa ennenkaikkea hyvää muotoilua siinä mielessä kun hyvää muotoilua on antaa käyttötuotteelle mahdollisimman tarkoituksenmukainen ja helppokäyttöinen ilmiasu.

Kirja on jaettu selkeihin lukuihin aihepiirien mukaan. Aihepiirejä löytyy ideoinnista painon kanssa asioimiseen ja kuvankäsittelyyn. Tämä helpottaa teoksen käyttöä vaikkapa opetuksen tukena. Mukana on kaikki olennainen muttei mitään turhaa. Ohjeet ovat niin selkeitä, että teokselle löytyy käyttöä kaikenikäisille. Lopussa lukija saa vielä vinkkejä lisätiedon lähteille.

Työni takia olen kahlannut läpi ison läjän sarjakuvaoppaita. Kaikissa on ollut jotain käyttökelpoista. Sarjakuvantekijän opas on kuitenkin yksinkertaisesti paras ikinä näkemäni opas sarjakuvantekemiseen. Marin kirja kuuluu joka kouluun ja kirjastoon. Jos ostat vain yhden sarjakuvateko-oppaan, olkoon se tämä.

Keskustele oppaasta Kvaakissa.


Kirjoittaja on saanut pääosan tuloistaan sarjakuvantekemistä opettamalla 90-luvun puolestavälistä saakka.