Erimies on merimies

Erimies – Haikea tarina viiksekkäästä merimiehestä

Kirjoittanut ja piirtänyt Hannele Richert
Omakustanne
Painopaikka Tyylipaino, syyskuu 2007
36 sivua, mv, pk, niitattu, 18 X 18 cm
Hinta 3,50 €, tilausohjeet
ISBN 978-952-99748-2-5
© Hannele Richert

Hannele Richertin, 28, viimeisin omakustanne on sukellus suomalaisen miehen pään sisälle. Nimettömäksi jäävä viiksekäs merimies tympiintyy ensin merellä, satamissa, ”helvetin kuuden tunnin pätkissä”, aina samanlaisissa baareissa ja odottaa kotiinpääsyä. Kotona mies ei tunne olevansa kotona vaan hakeutuu taas baariin – ihan samanlaiseen.

Miehellä on monta elämää, joita kaikkia hän pakenee pulloon. Suomalainen mies ei ole koskaan tyytyväinen.

Hannele Richert kuljettaa tarinaa miehen sisäisenä monologina. Repliikkejä tarinassa ei montaa ole. Onhan tällaista kerrontaa ollut ennenkin, ja jopa aivan toisentyylisissäkin sarjakuvissa. Ei siinä sinänsä mitään outoa ole.

Miehen ilmeet ovat paljonpuhuvia, Richert osaa yksinkertaisin keinoin heijastaa mielenalan pieniäkin muutoksia. Monologin lähes jokainen toteamus on tarkkaan mietitty aforismi. Taustat ovat jääneet yksinkertaisiksi, mutta ei tässä pidäkään viedä huomiota olennaisesta. Laivan tekniset laitteet ovat samoin piirrettyjä ”sinne päin”. Miehen raitapaidan harmaasävyt vaihtelevat, sitä ei ole joka ruudussa. Johtunee kajuutan ja konehuoneen erilaisesta valaistuksesta…

Mustat negatiivikannet ovat varsin tyylikkäät, toimiva ratkaisu.

Arkinen sarjakuvanovelli toimii hyvin, ja tekee vaikutuksen. Erimies sekä liikuttaa että huvittaa lukijaa. Ehdottoman suositeltava lehdykkä. Olisi tämä ansainnut komeammankin ulkokuoren. Ehkä tämä on tällaisenaan liian lyhyt oikeaksi albumiksi, mutta ei tähän voi oikein mitään lisääkään kuvitella. Turha pitkittäminen ei olisi tälle eduksi.

Omakustanne on painatettu kirjapainossa, ja laadukkaalle, kiiltävähkölle paperille. Kannet olisivat voineet olla astetta jämäkämmät.

Erimies on eittämättä yksi vuoden 2007 parhaita kotimaisia julkaisuja. Seuraavaksi odottelemme kustantamojen kiinnostuvan Hansusta. Joka tapauksessa jäädään odottelemaan seuraavia näyttöjä.

Lehteä saa esim. suoraan tekijältä, tilausohjeet yllä linkin alla.

Anne Muhonen arvioi Suurta filosofiaa Kvaakissa.
Hannelen CV:tä ja vanhempia sarjakuvia Nettinartussa.
Keskustele Kvaakissa Erimiehestä