Chris & Marty – matkalla

Apitz, Hillebrand, Kämper et al:
Chris & Marty: Easy Rider – koko totuus
Alkuteos: Chris & Marty: Rache für Easy Rider
(www.chris-marty.de)
Suomennos: Erkki Korpela
Kustantaja: I-huolto/Boxer Mäntsälä, 2005
ISBN 952-91-9381-5
Painopaikka: Savion Kirjapaino Oy, Kerava
Ulkoasu: 20,5 X 27 cm, 48 s. nid. pehmeäk. 4-väri, kl 85.3
Hinta: 12 euroa + postikulut
(tilausohje www.finnbike.com/boxer)

Chris & Marty on Asterix-tyylillä piirretty humoristinen saksalainen moottoripyöräsarjakuva. Easy Rider – koko totuus on kaverusten ensimmäinen kokopitkä albumi. Lisäksi hahmot seikkailevat sivun mittaisissa tarinoissa, joita on julkaistu Suomen Motoristit ry:n SMOTO-lehdessä. Albumi on suunnattu moottoripyöräilyn harrastajille, mutta siitä nauttivat varmasti myös perinteisen eurosarjakuvan ystävät.

Albumin alussa on Asterixista tuttu päähenkilöiden esittely. Chris on tyylikkäästi harmaantunut ja perinteitä kunnioittava motoristi. Marty on leppoisa nakkikioskin pitäjä, joka uneksii vielä joskus olevansa villi ja vapaa teiden kuningas. Kolmas sankari on tiukkapipoinen Olof, jonka mielestä nykynuoret ovat unohtaneet mitä oikea motoristihenki on. Chrisin sekarotuinen koira Boogie juo olutta ja on heti valmis kun vastaan tulee söpö narttukoira.

Tarina alkaa siitä mihin kulttileffa Easy Rider – matkalla päättyy. Ensimmäisenä paikalle saapuu nuori Olof, mutta ruumiit ovat mystisesti kadonneet. Seuraavaksi siirrytään nykypäivään ja Frankfurt am Mainiin. Marty juhlistaa miljoonatta myymäänsä nakkipiirakkaa ostamalla Harrikan kaikilla mausteilla. Hän toteaa olevansa nyt oikea Easy Rider niin kuin siinä leffassa. Olof kimpaantuu ja julistaa elokuvan perustuvan tositahtumiin. Hänen parhaat ystävänsä Billy ja Wyatt kuolivat motoristiaatteen marttyyreina ja syyllisiä ei saatu koskaan kiinni.

Marty on aikaisemmin ajellut vain vespalla pitkin pihakatuja, joten Chris ottaa hänet siipiensä suojiin ja kaverukset aloittavat tiukan harjoittelun. Olofia alkavat vaivat yli 30 vuoden takaiset tapahtumat. Hän päättää palata vanhoihin maisemiin ja lopultakin ratkaista mitä oikein tapahtui. Chris huolestuu moisesta ja lähtee Martyn kanssa Olofin perään. Kaverukset lentävät pyöriensä kanssa Los Angelesiin ja suuntaavat kohti itää…

Albumista saa enemmän irti jos elokuva on tuoreessa muistissa. Phil Spectorilla on edelleen sama Rolls Royce. Ameriikan raitti on leveä ja taivas korkealla. Lakimies Hanson nukkuu humalaansa pois pikkukaupungin putkassa. Bongattavaa riittää, mutta sarjakuva ei ole yksi yhteen leffan kanssa. Nykyään on nuoruuttaan uudestaan eläville motoristeillekin tilaa majatalossa. Tarinasta on myös siivottu pois turhat hörhöilyt. Chris ja Marty eivät ota huumehippiä kyytiin ja seksistä vastaa yksin Boogie-koira. Ihan Disney-tyyliin ei kuitenkaan sorruta.

Kansilehdellä on listattu kokonaista 3 käsikirjoittajaa ja 4 piirtäjää. Chris ja Marty ovat ideoinnista vastanneiden Christof Hillebrandtin ja Martin Kämperin alter egoja. Olofin hahmon esikuvana on vuonna 2002 kuollut moottoripyöräjournalisti Oluf Zierl, jolle albumi on omistettu. Jopa Boogie-koira on oikeasti olemassa.

Piirrostyön johtajana ja primus motorina toiminut Michael Apitz on myös taitava karikatyristi. Chris & Martystä löytyykin paljon humoristisen realistisesti piirrettyjä naamatauluja. Piirrostyyli on hyvin Uderzomaista. Toinen mieleen tuleva sarjakuva on tanskalaisen Peter Madsenin Valhalla. Moottoripyöriin ja äänitehosteisiin on selvästi satsattu. Tarinankuljetus on sujuvaa ja pikkuvitsejä on riittävästi. Tosin kaikki vitsit eivät edusta parasta mahdollista makua ja julistavuus vaivaa paikoitellen.

Saksankielestä tehty käännös on sujuva ja käsialafontilla ladottu teksti istuu hyvin ruutuihin.

Kustantaja on Mäntsäläläinen motskariliike I-huolto/Boxer. Albumin lopussa on, ilmeisesti sponsorina toimineen, Suomen Motoristit ry:n 2-sivuinen mainos. Albumi ei ole ollut lainkaan myynnissä tavallisissa kirjakaupoissa. Itsekin löysin sen aivan sattumalta Helsingin Sarjakuvafestivaalien Pienlehtitaivaasta.

Ensi vuonna Saksassa ilmestyy kaksi uutta Chris & Marty-albumia: keväällä kokooma yhden sivun juttuja ja kesällä pitkä huumoriseikkailu James Bond-tyyliin. Boxerin omistaja Ismo Vaara on laittanut näidenkin albumien julkaisemisen suomeksi vakavaan harkintaan.

Keskustele Chrisin ja Martyn seikkailuista Kvaakissa.