Joann Sfarin matkassa

Kissa ja kumppanit nuotiolla.
Kissa ja kumppanit nuotiolla.

Rabbin katti saa jatkoa! Kuulet kissan puheen, jos vain pysähdyt kuuntelemaan.

Joann Sfar: Rabbin katti 2 – Maanpäällinen paratiisi
(Le chat du rabbin: Le paradis terrestre, Jérusalem d’Afrique)
Suomennos: Kirsi ja Saila Kinnunen
140 sivua, 4-värinen, kovat kannet
Egmont 2007
ISBN 978-952-469-761-3
Painopaikka: Nørhaven, Tanska
24.00 €

“Taasko me jouduimme hullujen pariin?”

Joann Sfar on juutalaista juurta, äiti on aškenasi-juutalainen ja isä sefardi-juutalainen. Uskonnon vaikutus näkyy oikeastaan kaikissa Sfarin töissä, joskus enemmän, joskus vähemmän.

Sfar on kertonut, että äidin vaikutus näkyy hänen humoristisissa töissään. Rabbin katti -tarinat ovat hänen mukaansa taas enemmän isän puolelta. Tosin kirjailija kertoo omistustekstissä kirjan tarinoiden pitävän tismalleen paikkansa, koska ne on hänelle kertonut hänen mumminsa. Sukurakas mies.

Joka tapauksessa Rabbin katti -albumeita voisi oikeastaan pitää melkein opetussarjana juutalaisuuden historiasta. Muuten: aškenasi-juutalaiset ovat hyvin homogeeninen ryhmä, joka perimänsä ansiosta on jostain syystä huippuälykästä joukkoa. Heidän osuutensa maailman väestöstä on promillen promillen luokkaa, mutta he ovat vieneet kolmanneksen Nobel-palkinnoista. Muuten: juutalaiset myös suureksi osaksi loivat koko amerikkalaisen supersankarisarjakuvan (Up, Up and Oy Vey). Hyvin heillä näyttää menevän sarjakuvan saralla myös Vanhalla mantereella. Jaaha, takaisin aiheeseen…

Wikipedia kertoo, että Sfar on sarjakuvan ja taiteen saralta saanut eniten vaikutteita seuraavilta tekijöiltä: Fred, André Franquin, Marc Chagall, Chaim Soutine, Will Eisner, Hugo Pratt ja John Buscema.Tässä kirjassa Sfar tekee erityistä kunniaa Corto Maltesen seikkailuille varsinkin aavikkokuvauksissa. Jotkut ruudut ovat hyvin samanlaisia kuin Etiopialaisessa romanssissa.

“Käytän hyväkseni rotuni etuoikeuksia ja kiehnään vasten erilaisia sukkapareja.”

Minulla on sitten eri käsitys kunniasta kuin Buffalo Billillä.
Minulla on sitten eri käsitys kunniasta kuin Buffalo Billillä.

Rabbin katti on julkaistu alunperin kahtena eri albumina, Maanpäällinen paratiisi ja Afrikan Jerusalem. Suomalaista lukijaa hemmotellaan kovakantisella julkaisulla, jossa ovat mukana sarjan 4. ja 5. osa. Kolme ensimmäistä albumia julkaistiin suomeksi ensimmäisessä osassa. Toimitus on kaikin puolin hyvää työtä. Ulkoasusta ei voi lausua moitteen sanaa, tätä sarjakuvaa voi pitää hyvin mielin sohvapöydällä. Ladonta on tehty pieteetillä tekstattuja sivunumeroita myöten. Painotyö on kuin taidekirjasta ja Brigitte Findaklyn väritys hehkuu salaperäisenä lukijan silmissä. Rabbin katti 2 voisi aivan hyvin kilpailla vuoden kauneimman kirjan tittelistä.

Maanpäällinen paratiisi kertoo Leijona-Malkasta tämän erämaavaelluksilla kaupungeista ja keitaista toisiin. Hän kasvattaa itse omaa mainettaan, joskus pienellä vilungilla, ja jakaa jaloa viisauttaan kohtaamalleen väelle.

Jerusalem Afrikassa on sekin vaellustarinaa ja kohtaamisia kaikenlaisten kummajaisten kanssa. Eräskin nuori valkoinen metsästäjä on todella rasittava rasisti, joka haluaa lahdata kaikki eläimet hengiltä. Tutun näköinen kaveri…

Belgian Kongossa kohtaamme itsevarman nuoren reportterin.
Belgian Kongossa kohtaamme itsevarman nuoren reportterin.

Loppuhuipennuksena kohdataankin sitten aitojen alkuperäisten israeliittien jälkeläiset – vai kohdataanko? Kadonneen sivilisaation etsintä on seikkailusarjojen suola, mutta tällä kertaa siihen saadaankin aivan uusi näkökulma.

Koko pitkän tarinakaaren keskeiseksi teemaksi näyttää nousevan ystävyys. Ystävyyttä on niin ihmisten kuin eläintenkin välillä, mutta kansalaisuudet ja kansallisuudet, ja uskonnot, nousevat usein erottamaan yksilöt toisistaan. Tällöin tuo lohtua kumppanin lämpö.

“Muista kissoista ei ole keskustelukumppaniksi.”

Sfarin piirrostyyli on luonnosmaista ja rentoa. Onneksi hän on Rabbin katissa malttanut vähän hidastaa vauhtia (miehen albumituotanto alkaa nimittäin jo lähestyä kohta kahtasataa). Kuvat ovat hienosti varjostettuja ja joihinkin ruutuihin on jaksettu pipertää suuri määrä yksityiskohtia.

Ruutuja on aina tasan kuusi joka sivulla kaksi rinnakkain. Tekstiäkin riittää niin laatikoissa ja puhekuplissa, mutta aina välillä lukija saa pienen hengähdystauon luonto- ja maisemakuvissa. Ja viidennessä albumissa kattikin alkaa taas puhua! Tai ehkä se onkin niin, että häntä aletaan kuunnella.

Kirjailija itse lupaa, että pian tapaamme taas kissaeläimen ja Zlabayan eroottisessa tragediassa nimeltä Älä pidä muita jumalia. Kuulostaa hyvältä. Tuskin maltan odottaa!

Copyright © 2006, 2007 Dargaud and Joann Sfar

* * *

Voit keskustella Joann Sfarin sarjakuvista Kvaakissa.

Ks. myös arvostelu Rabbin katti kovissa kansissa.