Ansu on poissa

Ansu: Omakuva 1979
Ansu: Omakuva 1979

Opiskelu Ateneumin graafisella osastolla toi Oulussa syntyneen Antero Hallan Helsinkiin vuonna 1958. Halla tuli Suomessa ja maailmalla tunnetuksi ensisijaisesti pilapiirtäjänä ja kuvittajana. Hän aloitti kuitenkin uransa julkaisujen parissa Tekniikan Maailma -lehdessä sarjakuvalla nimeltä Lennu (1964).
Pilapiirroksia Ansu alkoi vakituisesti tehdä ensin Suomen Kuvalehteen (1974-1976) ja sen jälkeen viikoittain Helsingin Sanomiin. Hesarin pesti kesti 1980 -luvun alkupuolelle ja tässä vaiheessa piirtäjä oli jo hyvin tunnettu.

Hallalla oli työhuone Helsingin keskustassa ja ihmisten ohella hän ihmettelikin usein pilakuvissaan rakennuksien ja liikenteen olemusta. Myös musiikki oli lähellä kuvittajan sydäntä, harrastuksekseen hän soitti huilua.
Tekijän oman määritelmän mukaan pilapiirros on kuva-aforismi ja sarjakuva on kuvanovelli. Vielä pilapiirtäjänä toimiessaankin Ansu käytti monasti kahta tai useampaa peräkkäistä kuvaa ideoidensa esittämiseen. Tiukempana rajauksena toimi töiden tekstittömyys. Juhani Tolvanen nostaa Ansun, Helsingin Sanomien muistokirjoituksessa (13.11. 2007) mestariluokkaan. Ulkomaisista tekijöistä Ansun hengenheimolaisia ovat esimerkiksi Saul Steinberg ja Sempé.

Halla piti omia pilapiirrosnäyttelyitä (vuodesta 1971) ja osallistui useisiin yhteisnäyttelyihin myös ulkomailla (vuodesta 1974). Kaustisen Kamarimusiikkiviikon taiteilijana tekijä nähtiin vuonna 1989. Ansun kirjoja ja piirroksia on palkittu alan tapahtumissa ainakin Belgiassa, Saksassa, Japanissa ja Italiassa. Hänen viimeisiä töitään lienee Tevella Oy:n julkaiseman opetuspelin korttien kuvittaminen. Halla nautti valtion taiteilijaeläkettä vuodesta 1997.

Taiteilija oli syntynyt 22.6. 1936 ja hän kuoli lokakuun 22. päivänä Helsingissä.

Pilapiirroskokoelmat:
Go-go, Tammi 1979
Paperinaama, WSOY 1983
Ajatusviivoja, WSOY 1987

Joitakin Hallan kuvitustöitä:
Wiinan kauhistuksen ylistys, Pentti Saarikoski ja Jorma Ojaharju, Kustannus-osakeyhtiö Kirjamaailma 1967
Välskärin kertomuksia, Terho Toivonen, Kirjayhtymä 1978
Hyvin menee herrat nauraa – isokenkäisten huumoria, WSOY 1983
Ei-Kaj Plumps – hyppyjä Helsinkiin, Ilpo Tiihonen, WSOY 1989