Nurin ja muita tarinoita

Tiitu Takalo (s. 1976) on tamperelainen kuva- ja sarjakuvataiteilija. Häntä voidaan pitää yhtenä tämän hetken lupaavimmista ja ajankohtaisimmista nuorista suomalaisista sarjakuvantekijöistä. Tänä vuonna ilmestynyt Kehä-albumi on kerännyt paljon kehuja ja herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla. Albumi sijoittuu nyrkkeilyn maailmaan ja käsittelee 16-vuotiaan Julian elämää sekä muun muassa ystävyyttä ja seksuaalisuutta.

Näyttelykutsu

Valtaosa Takalon sarjakuvista kertoo Kehän tavoin tyttöjen ja naisten elämästä ja ihmissuhteista. Sarjat ovat hyvin feministisiä sanan kaikissa positiivisissa merkityksissä. Takalo on käyttänyt usein itseään päähenkilönä, etenkin lyhyemmissä sarjakuvissaan, joista koottu Tyhmä tyttö (2004) oli Takalon esikoisalbumi. Takalo on myös piirtänyt Pauli Kallion käsikirjoittamaa Josefiina leipoo -strippisarjaa, joka ilmestyi albumiksi koottuna vuonna 2006.

Tiitu Takalon sarjakuvia on ilmestynyt albumeiden lisäksi mm. Aamulehden Valo-liitteessä, Ilta-Sanomissa, Amnesty-lehdessä, Tulva-lehdessä, Tampereen sarjakuvaseuran Sarjari-lehdessä ja lukuisissa pien- ja omakustannelehdissä. Takalo on ollut mukana useissa antologioissa ja itse hän on julkaissut kuusitoista pienkustannelehteä. Naissarjakuvaan keskittynyttä Irtoparta-lehteä Takalo luotsasi vuodesta 2001 lähtien, kahdeksan numeron ajan.

Kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistunut Takalo on kokeillut ennakkoluulottomasti eri tekniikoita sarjakuvissaan. Suomen Sarjakuvaseuran pylväsnäyttelyssä Arabianrannan kirjastossa on esillä Tiitu Takalon sarjakuvaoriginaaleja vuosien varrelta, alkuperäistä liidun, siveltimen ja kynän jälkeä.

Avajaiset kirjastossa 15.11. klo 17, jolloin myös taiteilija itse on tavattavissa. Tervetuloa!

Arabianrannan kirjastoon (Hämeentie 135A, Helsinki) pääsee parhaiten esimerkiksi raitiovaunuilla numero 6 ja 8, Arabiankadun pysäkillä pois.

Sarjakuvaseuran pylväsnäyttelyt vuodelle 2008 ovat nyt haettavissa! Näyttelyt ovat noin kahden kuukauden mittaisia. Näyttelyn voi pitää kuka tahansa suomalainen harrasteleva tai ammattimainen sarjakuvataiteilija tai ryhmä. Lähetä näyttelyideasi ja lyhyt selostus Reetta Laitiselle osoitteeseen kanelianainen (at) yahoo.com. Voit myös kysellä lisätietoja samasta osoitteesta.