Saparokierteellä parannetaan maailmaa

Miksi me rakastumme sikoihin?

Juba: Viivi ja Wagner Saparokierre

Sisältää teokset ”Rakas siankärsämöni”, ”Pannaan haisemaan, elämä on lyhyt”, ”Minä Viivi” ja ”Minä Wagner”
Kustannusosakeyhtiö Otava
Painopaikka: Otavan kirjapaino Oy
Keuruu 2007
ISBN- 13: 978-951-1-22424-2
Kovakantinen,64 sivua, nelivärinen
Copyright: Juba Production Oy 2007


Jussi ”Juba” Tuomolan
Viivi ja Wagner täyttää tänä vuonna pyöreitä vuosia. Sen kunniaksi on julkaistu kaksi kovakantista kokoelma- teosta. Arktisen Banaanin VW Juhlakirja sisältää artikkeleita albumeista poisjätettyjä strippejä, Juban omat suosikit ym. Saparokierre kokoaa Otavan kirjat; ”Rakas Siankärsämöni”, ”Pannaan haisemaan, elämä on lyhyt” ja Wagnerin ja Viivin omat kirjat yhteen. Juban parisuhdetta käsittelevä sarjakuva on kerännyt vuosien saatossa lukijoita huikeat määrät. Moni kirjallisuuden klassikkoteos on jäänyt myyntiluvuissa Viivi ja Wagner- albumin taakse. Myyntiluvut ylittävät 300 000 albumia ja painoksetkin ovat nykyisin kovaa luokkaa. Sanomalehdistä sian ja naisen elämää voi seurata päivittäin.

Viivi vauhdissa
Viivi vauhdissa

Tämä kirja on oikeastaan kakkospainos. Eli kaikki tämän sisältävät teokset on aiemmin julkaistu, mutta yhtenäisenä tätä ei toki ole nähty. Ainoastaan kansikuva edustaa Juban tuoreempaa tuotantoa, mutta kansien sisään jäävät teokset ovat paljon vanhempaa sarjaa. Siinä näkyy selvästi, kuinka hahmot ovat fyysisesti muuttuneet. Viivi näyttää nykyään paljon inhimillisemmältä kuin ennen, ja Wagnerkin on pienentynyt suuresta karjusta. Muutos on vain fyysistä. Wagner on sama, väliin lapsenomaisen viaton hahmo, väliin aika karju. Viivi säilyy myös samana hahmona koko sarjan ajan. Molemmilla on omia villityksiään, mutta Wagnerilla ne ovat yleisempiä. Kukaan tätä kirjaa lukeva ei voi säästyä ironialta, sarkasmilta, huumorilta eikä romantiikalta.


Paitsi ohimeneviä villityksiä, Wagnerilta löytyy myös persoonallisia ominaisuuksia, mitkä säilyvät. Korvaa kutittamalla pääsee toiseen ulottuvuuteen ja jalkapohjasta rapsuttaminen tekee gutaa. Wagner on myös moneen muuhun sarjakuvahahmoon verrattavan laiska ja lahjakkaan mitäänsaamaton. Juballa piileekin tämän hahmon suhteen karikatyyri suomalaismiehestä. Wagner ei myöskään turhia hienouksia tarvitse. Mustat shortsit jalassa aina- paitsi jos mennään linnan juhliin. Ylioppilashattunsakin meni myymään, kun tarvitsi rahaa.

Viivillä on oma maailmanparannus- organisaationsa, mikä saa huonoa vastakaikua. Tyhjäkäynnistä ei kannata valittaa autolijalla, saa Viivi huomata. Tänäkin päivänä esillä Viivissä ja Wagnerissa oleva luonnonsäästäminen näkyy tässäkin. Viivi on myös urheilullinen, ahkera, ekologinen ja eettinen hahmo. Siis täysin Wagnerin vastakohta.

Piirustus on tutun letkeää ja kaukana realismista- vai toimisiko tarina Viivistä ja Wagnerista realistisesti kuvitettuna? Värit sopivat kirjaan paremmin kuin hyvin. viivankäytön kanssa ja ruuduilla voi leikitellä. Wagnerin Klaustrofobiset ahdistustilat käyvät toteen ruutukokoja muokkaamalla.

Hyvä kokonaisuus. Enemmän sarjakuvaa olisi näiden kansien sisällä voinut olla. Eikä joka väliin koko sivun kattavia Viivi Wagner- kuvia.

Keskustele Viivistä ja Wagnerista Kvaakin foorumilla.
viivijawagner.net