Masi vakiintuu armeijaan

Yhdysvaltain presidentti ilmoittaa valloilla olevan hallussaan vetypommi. Neuvostoliitto katkaisee yhteytensä Israeliin. Stalin kuolee.

Mikään edellisistä ei vaikuta Mort Walkerin leipätyöhön, Masin piirtämiseen ja kirjoittamiseen, vaikka aika näkyy Jermulan elämän taustalta kyllä, jotenkin.

Mort Walker: Masi stripit ja sunnuntaisivut 1953-1954
Suomennos: Anssi Alanen
Toimitus: Veikko Malmberg
Alkuperäislaitoksen toimitus, tuotanto ja layout: Alf Thorsjö
Artikkelit: Janne Lundström, Mikael Burman ja Alf Thorsjö
Taitto: Toto Productions
Strippien restaruointi: Reprostugan AB/ Eva Richardson
Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-469-707-1
Gummerus Kirjapaino Oy, Suomi 2007
Ulkoasu: 220×270 mm vaaka, osittain nelivärinen
325 sivua
Ovh: 39€

Edellisessä kirjassa Mort Walker oli kehittänyt Masia siihen asti, mitä se oikeastaan tänä päivänä on ollut. Masi ei muutukaan tämän kirjan aikana (ja edellisen kirjan jälkeen) kuin hiukan laiskempaan suuntaan. Myös uusia selityksiä Masi kumppaneineen keksii eri tilanteisiin. Sama logiikka, dynaamisuus ja hahmoista paistava elämänilo on mukana vielä tässä vaiheessa. Kun päähenkilö on kehitetty ja saatettu asemaan, missä se pärjää ja myy, on kehitettävä vain uusia ideoita, strippejä ja henkilöhahmoja Masin rinnalle, että päähenkilö elää. Uusista henkilöistä esimerkkeinä mainittakoon tavallista tumpeloa yksinkertaisempi Hönö ja ovela rahahai Kormu (nykymuodossa Lantti-Antti).

Liisa, Lasse ja Masi
Liisa, Lasse ja Masi

Vaikka tekijä, Mort Walker oli astunutkin jo siviiliin jonkin aikaa taaksepäin, elää Masi yhä armeijassa. Hetkeksi Masi koetettiin saada perhe-elämän pariin, mutta se ei toiminut koskaan. Masia vaadittiin takaisin armeijaan, ei niinkään upseerien vaan lukijoiden toiveesta. Walkerin olisi kyllä ollut huomattavasti helpompi keksiä ideaa perhe-elämään, kun se hänelle oli itselleen arkipäivää. Hän työskenteli pienessä makuuhuoneessa, minkä kolmen alle nelivuotiaan lapsen hoidolta ja vaipan vaihdolta pääsi. Mortin vitsit Masiin eivät näytä olevan alkuunkaan vähissä, vaan paranevat- jos mahdollista- aiemmasta. Piirustusjälki oli tässä vaiheessa hioutunut jo kohdalleen. Sitä on 50- luvulta tähän päivään vain kehitetty ja ”nykyaikaistettu”, melko huonolla tuloksella. Parhaat ideat käytettiinkin selkeästi vähiin tällä, Masin kulta-ajaksi kutsutulla 50- luvulla.

Mort Walker
Mort Walker

Armeija- Masi alkoi kiinnostaa ihmisiä. Tilauksia tuli entistä enemmän, työt kasvoivat ja leipää näytti riittävän seuraavallekin vuodelle. Samalla työtaakka, paineet ja urakka kasvoi. Sitä ei ainakaan helpottanut, että King Features rupesi puuhaamaan Walkerille uutta työtä, perhesarjaa. Mort ja Frank Roberge puuhasivat sarjan juonen kimpussa, ja kohta oli synynyt Liisa ja Lasse (Hi and Lois)- niminen perhesarja, jossa aiemmin aiheesta skipattu Masin sisko sai oman formaattinsa. Sitä tuli kuvittamaan Dik Browne, varsin samankaltainen piirrosjäljeltään kuin Mort.

Kun vuonna 1953 Masi muuttui pelkästään sanomalehdissä julkaistusta sarjasta omaan lehteensä, piti Mortin palkata apulaisia itselleen. Niitä hommattiin kaksi kappaletta, Frank Roberge ja Fred Rhoads. Kysynnän kasvaessa Masia julkaistiin sadassa lehdessä ympäri valtoja.

Näinä kahtena vuotena Mort saikin apulaisineen paljon tehtyä. Aiempi kirja kattaa kolme vuotta (1950-1952), tämä vain kaksi. Edellisessä kirjassa on vähemmän sivuja.

Jälkimakua

Sunnuntaisarjoja samalta ajalta. Tämä kirja lienee jo harvinaisuus.
Sunnuntaisarjoja samalta ajalta. Tämä kirja lienee jo harvinaisuus.

Kaiken kaikkiaan miehen työn Egmont teki tämän Masi-kirjaston myötä. Arvokkaan oloinen ja iso, mörssärimäinen opus vie tilaa kirjahyllystä, mutta sen tilan Masi on ansainnut. Egmontin keskittyminen tähän sarjaan voisi ehkä olla parempikin. Täydelliset pisteet tamperelainen kustantamo keräisi tästäkin, jos osattaisiin painaa Masi- logo samaan kohtaan kirjan selkämystä kuin edellisessä. Hyllyssä Masi- kirjasto saisi enemmän huomiota, jos selkämyksen logot olisivat balanssissa edellisen kirjan kanssa. Kuten kirjastoissa Asterix ja Lucky Luke.

Edellisen kirjan arvostelu Kvaakissa.
Keskustelua Masi- kirjastosta Kvaakissa.
Spekulointia uuden ja vanhan Masin eroista Kvaakissa.