Homerin vatsa ja pehva

Nyt ensimmäistä kertaa Suomeksi – Simpsonit sarjakuvana! Tätä ei uskalleta televisiossa näyttää!

Mainoslauseet ovat tällä kertaa osin totta, sillä sarjakuva on eri medium kuin televisioanimaatio. Tämän sarjakuvakirjan tarinat keskittyvät enemmän sivuhenkilöihin kuin televisiosarja. Lisäksi ajatuskuplat paljastavat, mitä henkilöt todella ajattelevat. ”Mmm… päästä varpaisiin asti nahkaan.” Mikäli haluatte tietää, mitä ihmettä tuo tarkoitti, teidän on luettava kirja.

Mies ja vatsa.
Mies ja vatsa.

Simpsonit naurupommi
(alk. Simpsons Comics Belly Buster)
Tekijät: Groening, Matt (useita eri piirtäjiä ja kirjoittajia)
Kääntäjä: Laine, Henrik
Kustantaja: readme.fi
ISBN: 9789525655865
Hinta ja tiedot: 22.50 €, sidottu, 174 s., kovakantinen
Kirjastoluokka: 85.32

Ned treffeillä. Voi Ned!
Ned treffeillä. Voi Ned!

Ensimmäiseksi täytyy tunnustaa, että säälin Ned Flandersia – siis todella. Tuntuu kuin koko Springfieldin universumi olisi luotu pelkästään Nedin kiusaamiseksi. Tuo mies ei helpolla pääse. Homerista on jollakin kummallisella tapaa tehty sankari, kun taas hänen kelpo naapurinsa, uskovainen mies ja leski (sekin Homerin syytä), saa kärsiä kaiken aikaa. Ja lukija nauttii siitä, kuten minäkin, myönnetään. D’oh!

Simpsonit-kirjojen taustavaikuttajana on ollut sarjan luoja Matt Groening, mutta teksti ja taide ovat muiden tekijöiden kynästä. Kirjan tarinat on koottu Yhdysvalloissa ilmestyvästä Simpsonit-sarjakuvalehdestä.

Tyyli on kuitenkin pystytty säilyttämään niin ”simpsonmaisena”, että piirtäjiä ei mitenkään pysty erottamaan toisistaan. Piirtäjinä ovat olleet James Lloyd, Tom King, Phil Ortiz, Edwin Aguilar, Chris Harmon, Scott Shaw, Mike Decarlo ja John Costanza. Käsikirjoituksia ovat väsänneet Ian Boothby, Scott M. Gimple, Doug Tuber, Tim Maile, Steve Luchsinger, Jesse Leon McCann, George Gladir, Bill Rubenstein ja Brent Fetchler. Asialla on siis ollut melkoinen kaarti. Sitten ovat vielä erikseen tussaajat, tekstien tekijät, värittäjät, ulkoasusta vastaavat ja ties ketkä. Simpsonit ovatkin melkein kuin oma taideteollisuuden haaransa. Oheistuotteiden määrä on sekin massiivinen. Uskoisin tämän populaarikulttuurin osa-alueen olevan melkoisessa vastuussa ilmaston lämpenemisestä, sellainen määrä paperia, muovia ja energiaa on käytetty Simpsonien mälläämiseen maailmalle…

Homerin pehva! Näky kauhistuttaa kaikkia.
Homerin pehva! Näky kauhistuttaa kaikkia.

Tarinat ovat hauskoja ja melkeinpä huvittavampia kuin televisiosarjan jaksot. Paperilla vitsit voivat olla pitempiä ja vaikeampia, koska ne eivät mene niin nopeasti ohi kuin ruudulla.

Monet Simpsonien tarinat keskittyvät amerikkalaisten instituutioiden irvimiseen. Ammattiyhdistykset, Kiitospäivän vietto ja televisiotreffit (voi Ned!) saavat kukin osansa. USA on sananvapauden tyyssija ja siellä pidetään tärkeänä, että kaikki saavat äänensä kuuluville. Tämän vuoksi demokraattien lehdissä on konservatiivisia kolumnisteja, ja toisinpäin. Kaikelle irvitselevää Simpsonit-televisiosarjaakin esitetään äärikonservatiivisella Fox-televisiokanavalla. Ei siinä mitään kummallista ole. Itselle nauraminen tekee hyvää. Vai olisiko niin, että tuossa kapitalismin kultamaassa jopa satiiri ja itseironia voidaan kaupallistaa. Ei kai?

Simpsonien huumorin monitasoisuus myös takaa sen, että sekä lapset että aikuiset voivat siitä nauttia. Luetutin kirjan lapsillani; pojasta paras tarina oli ”Nuoleskelija josta tuli kuningas”, Waylon Smithers paljastuu Ruotsin kuninkaalliseksi hallitsijaksi; tytöstä taasen puolestaan paras oli ”Evergreen Terracen piiritys”, jossa Homer varastaa naapurinsa uima-altaan (voi Ned!). Itse tykkäsin eniten farssista ”Homer vs. tapetti”. Hahmot ovat niin ikonisia, että vaikka Simpsonien tyyli on hyvin lähellä funny animals -genreä, se jotenkin tuntuu melkein realistiselta.

Esimies- ja alaissuhde.
Esimies- ja alaissuhde.

Kuvat ovat myös täynnä viittauksia sarjakuviin (varsinkin Marveliin) ja elokuviin. Näiden alluusioiden (kyllä vain, osaan käyttää sivistyssanoja) täytyy mennä suurelta osin eri kulttuuripiiriin kuuluvilta suomalaisilta ohi. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä visuaalista komiikkaa ja sanallista ilotulitusta riittää yllin kyllin kaikille. Kannessa on Homer vatsa komeasti koholla. Kirjan alkuperäinen nimi on Belly Buster (belly=vatsa), joka tarkoittaa sekä elostelijaa (a lecherous or promiscuous man) että niin hauskaa vitsiä jotta sitä nauraa vatsa kippuralla.

Simpsonien naurupommi on yksi vuoden parhaista sarjakuvakirjoista. Hieno juttu, että kustantaja on ymmärtänyt tuoda tämän aarteen tarjolle myös tänne pohjan perille. Naurupommi oli Mitä Suomi lukee -listalla (Käännetty kaunokirjallisuus, lokakuu 2007) viidentenä. Kustantaja on julkaisemassa lisää Simpsonit-sarjakuvakirjoja. Kirjoja on myös mainostettu televisiossa ennen Simpsonit-televisiosarjaa.

Ai niin. Ned, koeta kestää: kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat. Voi, Ned.

Tunnistatko superkonnat?
Tunnistatko superkonnat?

* * *

Voit keskustella Simpsonit-sarjakuvista Kvaakissa.
Ks. myös Kesä keltaistuu – Simpsonit elokuva.

Simpsonit – Wikipedia.
Simpsons Comics – Wikipedia.
FOX Broadcasting Company: The Simpsons.
The Simpsons Archive: Simpsoneiden jakso-opas.

Kuvat ©FOX and its related entities. Matt Groening. All rights reserved.