Jii Roikonen valaisee maailmaa!

Jii Roikonen: Valoa
96 sivua, mv, liimanid.
Painanut: Otavan Kirjapaino, Keuruu
Kustantanut: LIKE 2007

Jii Roikonen on 1970 Juvalla syntynyt, Lahden kautta oululaistunut sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten Jasso-kissastaan.

Valoa on toissa vuonna julkaistun Mustaa-albumin sisarteos, ja siihen koottu materiaali on enimmäkseen 1990-luvun alusta ajalta ennen Jassoa. Albumin sarjat ovat ilmestyneet aiemmin pääosin sarjakuvaseurojen julkaisuissa ja muissa pienlehdissä.

Roikoselta on viime aikoina julkaistu myös uutta materiaalia. Egmont kustansi keväällä Pauli Kallion käsikirjoittaman ja Jiin piirtämän FC Palloseura -albumin Pakki, toppari, kärkimies, veskari. Lisäksi Egmont on vastikään julkaissut lahjakirjamaisen Jasson aamugirjan sekä viime vuoden loppupuolella albumin Jasso ja hillitön hoitokoti.

FC Palloseuralla ja Jassolla tavoitellaan lähtökohtaisesti suurempaa yleisöä kuin Valoa-kirjan pienlehdistä poimituilla sarjoilla, ja sen huomaa valitettavan selvästi. Kokooman sarjojen irroittelevaan surrealismiin ja hauskuuteen verrattuna esimerkiksi FC Palloseuran kliininen piirrosjälki aiheuttaa puistatusta.

Omasta mielestäni Roikonen on juuri näissä Valoa- (ja Mustaa-) kokoelman lyhyissä tarinoissa parhaimmillaan. Esimerkiksi ennenjulkaisematon Lapsusmuistoja, sukupuolirooleja sekoittava romanttinen Vasten tai vainoharhainen Valittu ovat riemastuttavia ja puhuttelevia lyhäreitä. Parasta pienlehtisarjakuvaa, jonka kasaaminen kokoelmiksi on perusteltua.

Valoa-alpparin loppupuolelle on koottu Jasso-lehdistä tutun Zwark-avaruusklovnin ihmeellisiä seikkailuita. Ne ovat muita tarinoita laveampia ja näyttävät hieman liian isossa koossa julkaistuilta tässä kirjassa. Mutta niidenkään viihdyttävyyttä ei käy kiistäminen.

Keskustelua Jiin töistä Kvaakissa
Jasso ja hillitön hoitokoti -arvostelu
Jasson ja Jiin nettisivut